Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Смятате ли, че именно тази политика е един от основните фактори за залеза на Византия, както отбелязват и много византинисти по случая?

• Потребители
Публикува

Ами конкретно за края на империята ми се струва, че Византия така се отплесва към Запада, че пропуска да потърси помощ от изтока - Русия. Разбира се това не е нито Русия на Петър І, нито на Екатерина ІІ, нито на александър ІІ, нито дори тази от Кримската война. Но и силите на османците са били слаби. Не случайно казвам османците, защото турците също били разпокъсани на бейлъци и противоречията били не по-малки от тези между руските държавици. Но Цариград поставял руските владици. А именно унията отслабила виз. влияние в Русия. Тъй че преследването на унията ми се вижда повече от вреда, отколкото от полза. Сигизмунд с уния или без уния трябвало да воюва за да спасява католическа унгария от турците. Венеция и Генуа също трябвало да бранят интересите си на изток. Франция трябвало да се погрижи за остатъчните франкски владения в Гърция. А без унията виз. владици в Русия е можело да привлекат допълнително сили и средства.

• Потребител
Публикува

Мисля, че трябва да кажем случай и когато Византия е спасена от гибел благодарение на прозападна политика, макар и на книга - унията от 1274 година. Ако не е била тя, е щяло да воюва с всичките си съседи плюс Франция. Поне така мисля.

Галахад, мисля, че Русия по това време още не е справила окончателно с татарите и е щяла да отдели малко сили за защита на Византия.

• Потребител
Публикува

Може да се каже,че на никой не му е пукало за Византия.От създаването си е обречена да бъде презирана и гледана ,като апетитна хапка от западните нови владетели.Ако беше тръгнала по пътя си,а именно да гледа най-вече източните си провинции,където е най-добре,а не да се опитва да връща западните ,последиците щяха да са различни.Все пак нещо,което се прави има последици след години.Е знаем какви са...

• Потребител
Публикува
Галахад, мисля, че Русия по това време още не е справила окончателно с татарите и е щяла да отдели малко сили за защита на Византия.

Напълно те подкрепям, по това време всъщност единна руска държава няма, има разни княжества.

Пък и да кажа не съм останала с впечатление, че Византия е занемарила източните си провинции. За да насочи политиката си към Запада вероятно си има своите причини. В края на ХІV в. е нормално да търси помощ от запад след като от изток настъпват османците. Още повече, че там живеят християни, макар да съществуват спорове между тях.

• Потребители
Публикува

През 1274г. едва ли е била спасена от унията. България си е оцеляла и без уния, въпреки, че е била в доста по-сложна обстановка - татарите напирали от север, Сърбия се засилвала от запад, Византия се обединила от юг, а вътрешното положение било крайно нестабилно. Лионската уния не допринесла с нищо за стабилизирането на Византия - дори не успели да подчинят търн. патриаршия и ср. архиепископия на Охридскта.

На запад положението не е било ама никак по-розово. В Испания все още били арабите, Франция и Англия си правели 100-годишна война, кат. църква била във Велик разкол - има си няколко папи, а като капак на всичко се появили и хуситите да размътят още повече положението. Да не говорим, че и западно-европейските държавици били в положение на феодален разпад - Франция (Бургундия, Навара...), Великобритания (Англия, Шотландия, Ирландия), Испания (Кастилия, Арагон, път от Галиция се отцепило източното крайбрежие - Пристанището на Галиция, Португалия)

• Потребител
Публикува
Забравяш нещо - на Запад е и папата, а той има достатъчно влияние, за да събере един кръстоносен поход без оглед на политическата конфигурация.

Съгласен съм с теб, Sisinda. Може би единственият по-спокоен край на Европа по това време е Скандинавия, но е невъзможно те да играят някаква роля през този период.

• Потребители
Публикува
Забравяш нещо - на Запад е и папата, а той има достатъчно влияние, за да събере един кръстоносен поход без оглед на политическата конфигурация.

А кой от всички папи, защото тогава са се били доста нароили + Базелския събор? Светиня му е имал доста проблеми да се справи с конкурентите си и хуситите в диоцеза му, пък как тогава е щял да спаси Цариград. Всъщност тогава кат. църква е била в сериозна вътрешна криза и на прага на Реформацията.

"Кръстоносните походи" ги правят засегнатите полски и унгарски крале, защото турците нападали собствените им държави. Тъй че биха ги правили и без уния - това обяснявам. И Сигизмунд и Владислав Ягебон, че и Ян Собески дето спасява Виена са точно от тази категория. Не се случва нещо от рода на ІІІ кр. поход, в който се включват фр. и англ. крал.

• 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Съгласен съм Галахаде, папата нито може нито иска да организира поход. При падането на Константинопол там има отряд критски стрелци наемници издържани от папата. Точно това са искали и ромеите-войски, а не общи приказки. Ако папата имаше влияние щеше да прати не отряд, а цяла армия.

• Потребител
Публикува

КГ, по-късно обаче това се оказва голяма грешка и е причина Ренесансът на Балканите да настъпи доста по-късно от Западна Европа. Много пъти сигурно е казано, но разединените балкански държави се вижда, че е трябвало да са доста по-единни.

• Глобален Модератор
Публикува

E, то балканските държави са били просто... наникъде, а тая реплика е казана 50 год. след падането на България и Сърбия.

Та косвено става причина за появата на Ел Греко в Италия и Испания, а не на погиналите за всякаква култура Балкани.

• Потребител
Публикува
E, то балканските държави са били просто... наникъде, а тая реплика е казана 50 год. след падането на България и Сърбия.

Та косвено става причина за появата на Ел Греко в Италия и Испания, а не на погиналите за всякаква култура Балкани.

КГ, много лошо е, че са наникъде. Правилно си го казал. Липсата на единодействие си казва думата.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!