Отиди на
Форум "Наука"

Оброчният кръст на Мирчо Стари в Балчик

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Как може да е хем български, хем християнски? Това трябва да е някакъв сериозен принос към християнската символика наред с кръста и рибата. Защо не е разпространен извън земите свързани с прабългарско присъствие?

• Мнения 111
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Глобален Модератор
Публикува

Защо неканен? ;) Всеки е канен.

Добре, които оспорвате "премъдри", преведете тогава цялото изречение и целия текст.

• Глобален Модератор
Публикува

Да, логично е. Но какво пречи да е едновременно и християнски и български в частния случай за кръста? Ако не беше християнски, не означава че точно е български и обратно, ако е християнски, не означава автоматично че не е български... Важното, че текста е на език с букви "отчасти гръцки и отчасти български или персийски", както пояснява българската канцелария на Йоан Александър в 1352 г. и да се види съдържанието на текста, чрез рачитането му или поне варианти на същото.

Че той си е български, в смисъл езика, на който е написано горе каноничният текст. Кой спори, че не е? Въпросът е, че пише премъдри и пр.

Това е много по-логично, отколкото в средата на някакъв ясен текст отведнъж да се набута IYI и някакво "хндр", което никой не знае какво е. И накрая на румънски: "този кръст беше издигнат" - съвсем става тюрлюгювеч. За какво им е на българите да пишат на влашки долу???

То си е повече от ясно - религиозен текст на български, защото е каноничен и обяснителен на влащки, защото е за власи.

""Благословен еси, Христе Боже наш, Иже премудры""

Тъй като няма спорове за останалата част от текста - какво става в друг вариант = Благословен еси Христе Боже наш, IYI hndr i .... и т.н.

После вижте тука http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3629&view=findpost&p=31657 изписването на М колко близко е до IYI както и е това до кръста. Близко, ама на пръв поглед.

• Потребител
Публикува

Как може да е хем български, хем християнски? Това трябва да е някакъв сериозен принос към християнската символика наред с кръста и рибата. Защо не е разпространен извън земите свързани с прабългарско присъствие?

Върху гроба на дедите ми има каменен кръст. Това е християнски символ и кръстът е български, защото дедите ми са били такива. Ако бяха гърци, щеше да е гръцки кръст. Ако бяха келти, щеше да е келски кръста. :biggrin: При все, че във всичките случаи е христиански символ! А върху гроба на твоите деди? А всъщност ти наистина ли разбираш за какво става въпрос в темата или аз не те рабзрах нещо? :biggrin:

• Потребител
Публикува

Иванко просто трябва да осъзнаеш че Петър Добрев е един наивен фантазьор в напреднала възраст. Превиждат му се всякакви небивалици, балхари, балхове, бахлики и пр. Гербов го доказа много точно какво представлява въпросният кръст, довлечен от румънската кралица Мария.

Подобни кръстове са характерни за власите, но никак не са характерни за българите. Те това е!

• Потребител
Публикува

Върху гроба на дедите ми има каменен кръст. Това е християнски символ и кръстът е български, защото дедите ми са били такива. Ако бяха гърци, щеше да е гръцки кръст. Ако бяха келти, щеше да е келски кръста. :biggrin: При все, че във всичките случаи е христиански символ! А върху гроба на твоите деди? А всъщност ти наистина ли разбираш за какво става въпрос в темата или аз не те рабзрах нещо? :biggrin:

Нямах предвид кръста, а символа IYI, който или е езически, или християнски. Не мисля, че е възможно да има езически-прабългарски символ върху християнски-български кръст от 14 или 15 век. Няма логика, нали? Ето защо мисля, че това е буквата М, която много наподобява този мистичен символ, но нищо повеке...

• 1 year later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!