Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Представи доказателства, че когато Йорданес пише за склавините и антите, той всъщност има предвид не народи и родове, а социално-икономическа категория население.

Йорданес ясно е казал, че имената на Склавините, Антите и Венедите се смянат спрямо мястото, което обитават, приятелю. В границата на римската империя - склавини, извън нея Анти или Венеди.

А сега дай доказателство ти, че Йорданес като е писал за Склавините е имал предвид славяните.

• Харесва ми! 1
  • Мнения 182
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

Здравейте,

защо се изписва при преводите на източниците славяни като навсякъде е sclavie или производно на това. Не е ли некоректно щот си става съвсем друг смисъл. В кои источници се посочват като славяни (а не sclavie) преди 16 век.

И защо като българите са наложили т.нар славянска писменност не си се води българска писменност, така се размива малко. Примерно 24 май не е ли по правилно да се води ден на Българската писменност и култура. Особено в България.

Поздрави.

Ами правилно е приятелю, защото половината от така известните ни " славянски" народи , пишат с латинската азбука.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Йорданес ясно е казал, че имената на Склавините, Антите и Венедите се смянат спрямо мястото, което обитават, приятелю. В границата на римската империя - склавини, извън нея Анти или Венеди.

А сега дай доказателство ти, че Йорданес като е писал за Склавините е имал предвид славяните.

само за уточнение/размишление:

До колкото си спомням Йорданес е казал, че венетите се делят на склавини и анти, т.е. няма 3 местообитания, както се разбира по-горе, а 2. На скалвините и на антите, а сборът от тези 2 места са венетите.

Също така пак той е казал: "гетите, сиреч пълчищата на склавините".

Може би визира, че са били извън римската империя или ги определя като роби?

Или визира частта от гетите под римско робство?

• Потребител
Публикува

само за уточнение/размишление:

До колкото си спомням Йорданес е казал, че венетите се делят на склавини и анти, т.е. няма 3 местообитания, както се разбира по-горе, а 2. На скалвините и на антите, а сборът от тези 2 места са венетите.

Също така пак той е казал: "гетите, сиреч пълчищата на склавините".

Може би визира, че са били извън римската империя или ги определя като роби?

Или визира частта от гетите под римско робство?

Йорданес е казал: "Nam hi, ut in initio expositionis vel catalogo gentium dicere coepimus, ab una stirpe exorti, tria nunc nomina ediderunt, id est Venethi, Antes, Sclaveni".

" Наистина те, ( Венетите ) както почнахме да обясняваме в началото на изложението или в списъка на племената, са от един и същи произход,а сега се явяват под три имена. Венети, Анти и Склавини"

miroki : "Също така пак той е казал: "гетите, сиреч пълчищата на склавините"." - Този цитат принадлежи на Теофилакт, а не на Йорданес. За кой от двамата говориш?

• Потребител
Публикува (edited)

Написал съм до колкото си спомням.

А като цяло променя ли се съдържанието?

Или просто не търсим повод за размисъл, а да защитим позиция та си.

Всъщност има ли значение за кой говоря? Текстът и изводът не се променят от това, както и въпросът ми. Какъв е изводът от размишлението ми бе въпросът, защото аз питах. Когато знам нещо, обичайно не питам.

пп.Погледни и прикачения файл.

post-6570-0-16210200-1377686650_thumb.jp

Редактирано от miroki
  • Потребители
Публикува (edited)

Бел. мод.
thracers, директно си наспамил с няколко последователни постинга един след друг, пък и очевидно нямаш никакво понятие от езикознание. Тъй че сметни това за предупреждение друг път да не пишеш глупости.

Редактирано от glishev
  • Глобален Модератор
Публикува

Темата е изгубила актуалност отдавна. Има ли смисъл да я начеваме отново или е по-добре да я заключим?

• Upvote 1
  • Потребители
Публикува

Всъщност си прав. Заключвам.

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!