Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Здравейте,

имам нужда от помощ за разпознаване на монета. (ако изобщо е монета?)

Снимките са с възможно най-голяма резолюция.

http://i223.photobucket.com/albums/dd275/s.../Picture004.jpg

http://i223.photobucket.com/albums/dd275/s.../Picture003.jpg

Не се интересувам от стойността на монетата. Просто ми е интересно от кога/къде е.

Благодаря Предварително!

П.С. Диаметър - около 25мм

• Потребител
Публикува

По предната страна на монетата (тази с "М"):

-Има кръст между раменете на "М"-то в горната част;

-И се вижда нещо като останки от "..on" в долната част;

Това ме насочва към:

http://www.romancoins.info/Byzantines.html#justinus1

вижте Follis и от следващите периоди, монетите с "М"... O_o

което обаче чак ми се струва смешно... не е възможно да съм намерил нещо толкова старо...

Мнения, някой?

=D

• 10 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

И така Със сигурност Фолис, Византия М= 40 нумии. Император Анастасии (491-527), нз то4на година и монетен двор, най-вероятно Константинопол?. Няма Нумизматична стойност

• Потребители
Публикува
По предната страна на монетата (тази с "М"):

-Има кръст между раменете на "М"-то в горната част;

-И се вижда нещо като останки от "..on" в долната част;

Това ме насочва към:

http://www.romancoins.info/Byzantines.html#justinus1

вижте Follis и от следващите периоди, монетите с "М"... O_o

което обаче чак ми се струва смешно... не е възможно да съм намерил нещо толкова старо...

Мнения, някой?

=D

Струва ми се, че не само си намерил нещо толкова старо, но докато си го намирал, си извършил деяния, описани в Наказателния кодекс на Република България. Пожелавам ти скоро да се запознаеш със специализираните звена на МВР и да ни радваш от рубриката на последна страница на "Труд". :smokeing:

• Потребител
Публикува

Харесва ми мисленето ти. Кажи му по добре да се предаде че докато е копаел картофи е намерил монетка по-евтина от съботен Труд - Ужасно пестъпление. Да не ти обяснявам кво тряа правим с тези койт продават екстази и трева - на бесилото или по добре разтрел.

П.С. Не ги защитавам, просто ми струва че има нещо сбъркано в мисленето ти.

• Потребители
Публикува
Харесва ми мисленето ти. Кажи му по добре да се предаде че докато е копаел картофи е намерил монетка по-евтина от съботен Труд - Ужасно пестъпление. Да не ти обяснявам кво тряа правим с тези койт продават екстази и трева - на бесилото или по добре разтрел.

П.С. Не ги защитавам, просто ми струва че има нещо сбъркано в мисленето ти.

Мда, така е, свестните у нас счита за луди, както е казал един известен българин... Сбъркани сте тези, дето рушите миналото, продавате го на парче и си мислите, че ще го отнесете със себе си в отвъдното.

• Потребител
Публикува

Отново, братле. Нито купувам, нито продавам. Занимавах се преди време единствено с личната си колекция, но но я продадох и подарих поради липса на време.

Една стотинка е с диаметър 15-16 мм. Как ще ивдиш разликите който си посочил ако не ползва6 лупа, а качеството е пруф минт?

Не ми се продължават безсмислени спорове. :D

• 10 years later...
  • Потребител
Публикува

здравейте ,някой би ли ми казал каква е тази монета не се занимавам с тия работи просто я намерих и бих искал ако може някой да ми помогне ,благодаря предварително.

IMG_20190511_231422708.jpg

IMG_20190511_231532916.jpg

• Потребител
Публикува

Бронзова римска провинциална монета на Юлия Домна 193-217 сл.н.е. отсечена в Пауталия. 

• Потребител
Публикува (edited)

Здравейте!

Може ли някой да ми каже какво представлява това на снимката, печат ли е, медалион, монета... Сребърно е.

Благодаря Ви предварително!

IMG_20190512_164333.jpg

IMG_20190512_164342.jpg

Редактирано от dog16
  • Потребител
Публикува

Испански колониален сребърен реал. Сечени са в Богота, Потоси, Картахена и Лима в периода от 1651 до 1773 г. 

Нещо подобно:

https://es.m.wikipedia.org/wiki/Archivo:17th_Century_Spanish_Treasure_Silver_8_Reales_Cob_Coin.jpg

• 1 year later...
  • Потребител
  • Потребител
Публикува

Денар на Септимий Север (193-211) и ако надписа е PM TRP V COS II PP, какъвто ми се струва че е, следва годината на издаване да е 196/197 г. сл. Хр.

• 3 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Здравейте! Имам някаква сечена монета. Интересува ме каква е и каква и нейната стойност. Диаметърът и е 2 см. Задната страна е плоска. Благодаря !IMG_20201214_154210.thumb.jpg.7408011772401cc4232b09b356a515f2.jpg

• Потребител
Публикува

Това не е монета, а плакет. Изображението прилича на Д.Благоев.

Стойността не може да се изрази в парични знаци. :)

• Глобален Модератор
Публикува

Защото идеалите на партията майка са безценни. 

• 3 years later...
  • Потребител
Публикува

Дай снимка и на другата страна на монетата.

Както теглото и диаметъра.

• 6 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

Молбата ми е следната

Интересуваме тази монета 

https://mycenae-excavations.org/lower_town.html

IMG_20240930_130628(1).111111.thumb.jpg.8877a82a8985b84ec78b330d275bfae2.jpg

Да, качеството не е добро, това е от сайта им

Да конкретизирам

Монети са намерени в Долния град на Микена. Обаче, когато е функционирал този долен град XVII-XII век BC,  монети е нямало, затова тази трябва да е рикоширала отнякъде доста по-късно. Отделно не е единствена. А е рикоширала защото живот в долния град на Микена след XII BC  няма - пълен хиатус.  Няма го язовира, няма ги големите сгради - комплекси потенциално свързани с дворцовата икономика, бюрокрация и администрация. Няма хора, няма нищо.

В горния (цитаделата) има някакъв животец, но в долния не.

Та, ако се определи от кога е тази монета може да се направи извод и кой и кога е ...щъкал в руините. Най-вероятно мародери или ако периодизацията съвпада - войници на Аргос разрушили остатъчна Микена

Благодаря

Редактирано от Евристей
  • Потребител
Публикува

Снимките наистина са лоши и затрудняват точното определяне.

Все пак може да се каже, че монетата е от 3 - 1 в. пр. н. е.

В руския форум "Старая монета" има доста добри специалисти, които според мен ще я идентифицират. Ще я пусна там .

• Потребител
Публикува

Колегата с ник  "Boris GodonEarth"   от руския форум я идентифицира.

"Угадать не сложно. Ответ «территориально» самый простой - это Арголида:"

https://www.acsearch.info/search.html?id=622542

• Потребител
Публикува

снимките бяха с такова "качество", че си мислех че фигурата в дясно е лира...Поздравления на колегите руснаци, които съм забелязал че са доста в час с антична Гърция.

Въпреки всичко, аз не успях да разбера защо водим това "разследване"...сайтът им изглежда като правен през 2004 (и вероятно е), инфото и то изглежда от тогава. Те ако са си имали интерес да търсят какво и защо, вероятно досега щяха да са се изписали достатъчно книги, а и е възможно да е.

За мен това е някакъв много любителски и посредствен сайт, без някаква сериозна информация.

• Потребител
Публикува
On 30.09.2024 г. at 19:58, vvarbanov said:

Колегата с ник  "Boris GodonEarth"   от руския форум я идентифицира.

"Угадать не сложно. Ответ «территориально» самый простой - это Арголида:"

https://www.acsearch.info/search.html?id=622542

Благодаря !   Нещата пасват с писмените сведения, че аргивите са батисали Микена, по точно жалкото градче което живурка в Горния град - Цитаделата. Тоест тези монети са техни докато са унищожавали  явно са загубили няколко

On 30.09.2024 г. at 22:33, roca said:

За мен това е някакъв много любителски и посредствен сайт, без някаква сериозна информация.

Сайта е много добър що се отнася за сведения за Долния град на Микена. Доста е цитиран и служи за аргументация и сравнения. С помощта на новите технологии са разбрали много неща : застроена площ около 30 хиляди хектара, язовир който е захранвал жителите не само с питейна вода, но и доставял вода за производствени нужди, улици, жилищни и търговски сгради, но също и по-големи комплекси потенциално свързани с дворцовата икономика, бюрокрация и администрация.

Разбира се не всичко е идеално - монетите наистина са дадени в ужасно състояние, а това предизвика интереса ми - какви монети са намерени в град който не функционира (унищожен) близо половин хилядолетие преди да започне циркулацията на монето-обръщението по Елада

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!