Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Хмммм, не е само в главата! Има си процеси и химия. Не става въпрос само и за воля. Просто не стоят така нещата. Конгломерат (не е точно, но нека така да се изразя) е :). Защо пушиш? Отговори на тоз въпрос за да....ти е мирна главата ;). Защо не ги отказваш - това ....тоже ;).

Това за волята и мисленето.

А сега за химията, зависи от дозата. Ще махнем плутония и атомните табакери ;) (прости ми Историк). Никотина е причината, но не само той! Това е алкалоид, силно отровен! Ако го ядеш де :). Или пиеш. Ако имаш такава зависимост е по-лесно. Лепенки инжекции, фалшиви цигари. Има ги в аптеките. Това имам предвид под "не само в главата". Т.е. ако е само химическа, става ...по-лесно.

Сега пак за ВОЛЯТА! Ами добре! След като не пушиш заради химията (зависимост?) или заради модата (много жени, а и доста мъже (в миналото де, ама и сега) са пропушвали именно заради модата)! Е доста лесно.

Аз заклет пушач, издържам полети даже за 4-5 часа. Не ползвам Аерофлот (там се пуши, да знаете :)). Не използвам електрона цигара, чета, пиша, разглеждам, даже обяснявам (контурите например). Изнервя ме само чакането преди полета ;). Но го понясям....без цигара....въпрос на воля ;)!

Много по трудно ми е да спра бирата ;). Знаете ли колко е вредна :)? Колко плутоний има (че хмела, както и тютюна извлича от земята не само плутоний, а доста и други ....отрови)?

Хмммммммммм.......... Добре тогава :). Стори ми се интересен дебата - плутония и бирата. Сега,обаче трябва да измислите нещо за Мартинито,за който не пие бира:)

• Глобален Модератор
Публикува

Аз съм пушач. И ми харесва да пуша. Ще продължа да пуша докато мога ... Амин!

• Потребител
Публикува

Хмммммммммм.......... Добре тогава :). Стори ми се интересен дебата - плутония и бирата. Сега,обаче трябва да измислите нещо за Мартинито,за който не пие бира:)

По принцип всички растения извличат от почвата редица метали, между които е и плутония (ама в какви количества!), както и тежки метали като оловото (далеч по-вредно, защото е в много по-голямо количество). Вече друг е въпроса в каква степен, като тютюна ли, който извлича доста. Лозите също извличат, но не зная къде са в скалата. По тая причина и виното е "под ножа" ;). Виж концентратите не, щото има дестилация, а както знаем и оловото (по принцип тежките метали са доста отровни дори в минимални количества) и трансураните са тежки елементи. Така че ин рачия веритас ;).

• Потребител
Публикува

Тук категорично не си прав! Има два вида токсичност. Дозозависимостта е само един аспект, като практически всички химикали имат някъква дозозависима токсичност. Проболема е е в цигарения дим се срещат компоненти които се акомулират и тяхната токсичност не е дозозависима. Това е имало някъкво количество цигари на ден които ако не ги надвишиш не е вредно е един безумен мит. Съгласен съм че цигарите далеч не са единстевния фактор застрашаващ здравето ни, но определено са важен фактор и не трябва да се пренебрегват.

Някъде да съм писал, че зависи САМО от дозата? Ясно е, че има много отрови и в-ва които се натрупват, но такива има не само в цигарите. Както и никога не съм казал, че има някакво безвредно количество цигари, които да се изпушват.

• Потребител
Публикува (edited)

Не разбирам и едва ли някога бих разбрал пушачите...Какво му е хубавото на това да смърдиш отвратително,да се тровиш и междувременно да причиняваш същото и на околните.Допълнително пък и сега направиха цигарите по 5-10 лева..Плащаш си за да си гнусен и противен...WTF ?!

Редактирано от bolthead
  • Потребител
Публикува

Аз също не разбирам много неща, някои се опитвам да разбера, други приемам без да се опитвам (или мъча) :). Пак повтарям не стои въпроса за "тровенето" на околните! Тук се изяснихме нали. Ако вляза в заведение дето не се пуши - няма да пуша или няма да влизам, но няма да почна да мрънкам - тук аджеба що не се пуши, ама една цигарка само и т.н. Ако непушач влезе в заведение за пушачи, очаквам от него същото!

• Глобален Модератор
Публикува

* * *

Плащаш си за да си гнусен и противен...WTF ?!

Отивам да изпушааа един фас.

• Потребители
Публикува

Плащаш си за да си гнусен и противен...WTF ?!

Просто критериите ти за "гнусен" и "противен" са странни :bigwink:

• Глобален Модератор
Публикува

Отивам да изпушааа един фас.

Като го изпушиш, кажи дали сме разгадали загадката ти!

• Потребител
Публикува

И аз съм "За" нобелова награда за този,който измисли как да се откажат цигарте без рецидивиране на зависимостта. Аз съм пушачка от около 7г. и също съм абсолютно наясно за вредата.

От една седмица се опитвам да ги откажа (за пръв път откакто пуша) и ми е адски трудно. Винаги съм си мислела,че е въпрос на воля,но се оказа не съвсем така.

Сега ми е много изнервено.Дали някой може да ми каже на какво се дължи този факт,или всичко е в главата?

Според моите житейски наблюдения, отказването на цигарите е възможно и е по-лесно, отколкото отказването от алкохола. Може и да е временно, но все е от полза. Според мен, основното при въздържането от това изкушение е да имаш някакъв силен мотив. Тази мотивация е индивидуална - за всеки може да е нещо различно, но не лекция за вредата от цигарите. Ето примери за такава мотивация: искаш да те хареса някой, който не пуши; спортуваш и държиш на някакви спортни постижения; поради някаква причина те обзема страх от болест, свързана с пушенето.

• Потребител
Публикува

Според моите житейски наблюдения, отказването на цигарите е възможно и е по-лесно, отколкото отказването от алкохола. Може и да е временно, но все е от полза. Според мен, основното при въздържането от това изкушение е да имаш някакъв силен мотив. Тази мотивация е индивидуална - за всеки може да е нещо различно, но не лекция за вредата от цигарите. Ето примери за такава мотивация: искаш да те хареса някой, който не пуши; спортуваш и държиш на някакви спортни постижения; поради някаква причина те обзема страх от болест, свързана с пушенето.

Много точно!

Аз бях пушач от почти 17 години и никога нямах успех със отказването през този период. Това което ме отказа преди година и то окончателно е именно собствена мотивация. Не някакво насадено внушение за вреда (последните по-скоро създават обратен ефект).

Колкото до понятията гадост, воня и пр., - повярвайте, за пушачите такива неща няма. Затова те на свой ред не ви разбират :smokeing:

.:.

• Глобален Модератор
Публикува

Колкото до понятията гадост, воня и пр., - повярвайте, за пушачите такива неща няма. Затова те на свой ред не ви разбират :smokeing:

.:.

Yeah, right! :smokeing:

• Потребител
Публикува

След като цигарите са вредни, значи трябва да се унищожават. Да оставим пушачите да ги унищожават, а по край тях и себе си, че нещо много навалица станахме на земята :dry:

• Потребител
Публикува

...

Колкото до понятията гадост, воня и пр., - повярвайте, за пушачите такива неща няма. Затова те на свой ред не ви разбират :smokeing: ...

За мнозина мирисът на тютюн е приятен (зависи и от вида на тютюна), не случайно има табакови парфюми и одеколони. Но е факт, че многото пушене притъпява обонянието. Спомням си как мой познат, след като беше поотказал цигарите стоеше във възторг под едно цъфнало пролетно дърво, открил тънкия му аромат.

• Потребители
Публикува

Дорис е права. По-лесно е да откажеш пушенето от пиенето. Ето, аз например не пуша. Но биричката, а, не, мерси, не ми я пипайте.

• Потребител
Публикува

Забелязала съм, че при пушенето, не е толкова до никотиновия глад, колкото (по-скоро) до оралния навик.

Навика да правиш нещо с ръката си, в съответната социална ситуация. Обърнете внимание, как не малко пушачи, ако са на маса, на която не се пуши, правят нещо с ръцете си. Било то сгъване на касовата бележка или нещо друго.

А иначе Гливеш е прав - алкохола се отказва много по-трудно от цигарите. Но алкохола си има и доста по-силна химична реакция в човешкия организъм. Особено, когато човек е подложен на стрес - нищо чудно, че не малко неврохирурзи развиват зависимост или към алкохола/морфина/фентанила или разни бензодиазепими, които действат на ЦНС.

• 6 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Конвейерът на смъртта

• Потребител
Публикува

Според моите житейски наблюдения, отказването на цигарите е възможно и е по-лесно, отколкото отказването от алкохола...

В същност, нещата са още по-страшни. Преди няколко години говорихме по тази тема с един приятел лекар, който се занимава именно с такива алкохолни зависимости. И е пушач човекът, но никой не е безгрешен. :biggrin:

Та той ми каза, че в медицината не познават такова понятие като "бивша алкохоличка". Жените по ред причини (обяснява ги, ама не запомних точно) не могат да се откажат от алкохола и в общи линии се броят на пръсти успешните откази. За него в това отношение алкохолът е много по-страшен дори като зависимост от цигарите. Но рекламите на алкохол с дини и без дини си вървят ли, вървят сякаш е нещо полезно като ГМО-та, например. Всичко е фалшива политика, конюнктура и бизнес, а от цигарите приходите са най-малки. Та за това тютюнът се оказа най-големия враг на човека от времето на коацерватната капка и се вдига такава неимоверна гюрултия, а всичко друго е даже полезно (сещам се за едната чашка вино, ама никой не казва, че в медицината новият стандарт е при 20 грама алкохол -концентрат на ден ти си вече алкохолик и следва да си броиш чашките "полезно" вино :smokeing: ).

И за да няма нездоразбрали - тютюнът е вреден, не трябва да се употребяват цигари на публични, закрити места. По това спор няма. Но наред с него още по-яростно трябва да се спре и употребата на алкохол, на "безвредната" и дори разрешена цигарка марихуана, на разрешената "лична доза" наркотични отрови в истинския смисъл на думата (особено синтетичните), на ГМО-та, на всякакви дейности, които замърсяват въздуха и убиват много повече хора и прочие и прочие. Тогава ще им повярвам, че наистина им дреме за здравето на обществото, а не е поредния малоумен цирк под благовиден предлог.

• 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Вижте този сайт:

http://www.stopsmoki...registertab-tab

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикува

Това ми хареса. Така трябва да се продават цигарите!

post-471-092858900 1317306103_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

В същност, нещата са още по-страшни. Преди няколко години говорихме по тази тема с един приятел лекар, който се занимава именно с такива алкохолни зависимости. И е пушач човекът, но никой не е безгрешен. :biggrin:

Та той ми каза, че в медицината не познават такова понятие като "бивша алкохоличка". Жените по ред причини (обяснява ги, ама не запомних точно) не могат да се откажат от алкохола и в общи линии се броят на пръсти успешните откази. За него в това отношение алкохолът е много по-страшен дори като зависимост от цигарите. Но рекламите на алкохол с дини и без дини си вървят ли, вървят сякаш е нещо полезно като ГМО-та, например. Всичко е фалшива политика, конюнктура и бизнес, а от цигарите приходите са най-малки. Та за това тютюнът се оказа най-големия враг на човека от времето на коацерватната капка и се вдига такава неимоверна гюрултия, а всичко друго е даже полезно (сещам се за едната чашка вино, ама никой не казва, че в медицината новият стандарт е при 20 грама алкохол -концентрат на ден ти си вече алкохолик и следва да си броиш чашките "полезно" вино :smokeing: ).

И за да няма нездоразбрали - тютюнът е вреден, не трябва да се употребяват цигари на публични, закрити места. По това спор няма. Но наред с него още по-яростно трябва да се спре и употребата на алкохол, на "безвредната" и дори разрешена цигарка марихуана, на разрешената "лична доза" наркотични отрови в истинския смисъл на думата (особено синтетичните), на ГМО-та, на всякакви дейности, които замърсяват въздуха и убиват много повече хора и прочие и прочие. Тогава ще им повярвам, че наистина им дреме за здравето на обществото, а не е поредния малоумен цирк под благовиден предлог.

Е, вече трябва да чакаме да дойде байчото със смешната шапчица и чекийката, значи.

• Глобален Модератор
Публикува

В Канада влязоха в сила нови изисквания за вида на цигарените кутии. Така еднотипните предупредителни надписи, въведени през 2000 г., са заменени с изображения, илюстриращи опасността от тютюнопушенето, и обяснение към тях.

Освен това на кутиите е изписана и гореща телефонна линия за консултиране на пушачите и получаване на информация за токсичните вещества, съдържащи се в цигарения дим.

Тези предупреждения трябва да заемат 75% от предната и задната част на цигарената кутия. Така фирменият дизайн на практика няма да се вижда.

Можете да видите изображенията тук:

http://www.dnes.bg/health/2011/09/30/po-dobre-gi-ostavete-inache-sledva-tova-18.130003

• Потребител
Публикува

Вървят двама по улицата , пушач и непушач и минават край една голяма къща.

Непушачът към пушача:Ако не пушеше сега тази къща щеше да е твоя!

Пушачът го погледнал и казал:Ти като не пушиш твоя ли е?

Всичко е въпрос на информиран избор.

Та тъй...когато някой се загрижи за моето здраве , особено ако това е държавата , ставам много угрижен(днес забрана и репресии на пушенето , утре на пиенето , вдругиден ако вече не са ви поникнали крила и на ...)

Идеята здрав дух в здраво тяло и яко бачкане до 80-85 години и после 4-5 години пенсия , за да пълня нечии джобове (на тия загрижените) ми се вижда не много добра.

Между другото , ако пушите поне няма да хванете Алцхаймер.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!