Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Програма за Втория фестивал на античното наследство

"ОРЕЛ НА ДУНАВ" - Свищов, 2009

Петък, 18-ти септември

- 11:00 – римски град Нове, Посетителски туристически център - откриване на демонстрации (римски легионери обучават в стрелба, керамична пещ и др.)До края на фестивала всеки ден от 11,00 до 17,00 ч.

- 14:00 – Корпус Юг на Стопанска Академия : Международна конференция "Готско присъствие в Мизия и Нове"

- 17:00 – археологически музей - "Готите в Нове - една непозната страница" - изложба на уникални предмети и артефакти от Нове, непоказвани до сега

- 20:00 – местността "Паметниците" - Посрещане огъня на фестивала; официално откриване

Събота, 19-ти септември

- 11:00 – ОТВОРЕНО ЗА ПОСЕТИТЕЛИ : Римски каструм, варварски лагер (стадион), информационни центрове и ателиета за услуги на централния площад. До края на фестивала всеки ден от 11,00 до 22,00 ч.

- 16:00 – Първа демонстрация на всички реенактори (парад, битки)

- 19:30 – амфитеатър "Калето" - танци и римски четения

- 21:00 – амфитеатър "Калето" - гладиаторски битки

Неделя, 20-ти септември

- 11:00 – римски град Нове, Посетителски туристически център - Stele Votivo (древноримски ритуали)

- 16:00 – амфитеатър "Калето" - гладиаторски битки

- 18:00 – Римски каструм (стадион) - финален ритуал (битка)

- 19:30 – Парад на легионерите, през града до централния градски площад

- 21:00 – Официално закриване; ритуал по закриването; теглене на наградите от томболата

Редактирано от ISTORIK
  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Възстановка на римска сватба представиха на фестивала „Орел на Дунав” в Свищов

Свищов. В съвременния брачен ритуал има много елементи от Античността, това показа направената днес в Свищов възстановка на римска сватба, която е част от програмата на Втория фестивал „Орел на Дунав”, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново. В ритуала „Конфариация”, който се състоя във „Вила екстра мурос” до Посетителския център край древния град Нове, участваха италиански легионери, украинец, изпълняващ функциите на главен жрец, и българската част от „Нова Рома”, които се превъплатиха в ролите на младоженците и техните родители. Сватбената церемония започна със забулване на булката от нейната майка и предаването й от бащата на младоженеца. С молитви на латински, главният жрец призова боговете Юпитер, Юнона, Венера, Фидес и Диана, от които поиска благословия, щастие и здраве за младото семейство на Сервий и Тиберия. В името на боговете бе извършено жертвоприношение на агне, а съгласно древния обичай, младоженците бяха захранени с хляб. След като получи съгласието за бракосъчетание от двамата младоженци, жрецът ги венча и им постави брачните халки. Според римските закони, след брака жената попада във властта на мъжа си и ако се е женила само веднъж и съпругът й е жив, тя е длъжна да му бъде вярна. Затова брачният договор първо бе подпечатан от младоженеца и бащата на булката, а след това и от свидетели на церемонията, сред които бе и римският император. След сключването на брака, булката бе отведена в дома на младоженеца, където младото семейство и техните родители приемаха поздравления от гостите. Римската сватба завърши с поздрав от танцьорка към младоженците.

Днес е последният ден от Фестивала на античното наследство „Орел на Дунав”, който се провежда в Свищов. Фестивалът се организира от Община Свищов с медийната подкрепа на информационна Агенция „Фокус” и радиоверига „Фокус”, и в партньорство със Съвет по Туризъм – Свищов, Бизнес Център Свищов, Стопанската академия „Д. А. Ценов”, Историческия музей – Свищов и ЗД „Бул Инс” АД.

http://www.focus-news.net/?id=n1262636

Ястия по автентични римски рецепти дегустираха гостите на Фестивала „Орел на Дунав” в Свищов

Свищов. Презентация на римска кухня с дегустация се състоя днес в древноримския град Нове край Свищов, където гостите на Фестивала „Орел на Дунав” бяха почерпени с ястия, приготвени по автентични римски рецепти от готварска книга, издадена през I-ви век, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново. Римските гозби са приготвени от Росица Манолова от Пловдив, която е юрист по професия и с голяма страст към римската история. „Голямото ми любопитство ме накара да потърся рецепти на римски ястия и реших да експериментирам”, каза Манолова и допълни, че „физическите усещания на човека на са се променили във времето”. Гостите на фестивала останаха приятно изненадани от вкуса на приготвените ястия, а някои любителки-кулинарки си взеха и от специално подготвените листовки с римски рецепти. Сред представените блюда бяха кюфтенца в було, яйца „Хапалис”, малки хлебчета „Мустацеп”, предястие от тиква, леща с праз, обикновен хляб и домашен сладкиш. За приготвянето на ястията са използвани характерни за римската кухня подправки и течни добавки като кориандър, ким, гарум, пасум, дефритом, червено вино, както и ядки от пинея и нахут. Като допълнение към блюдата, организаторите на фестивала осигуриха и вино, подправено със специални билки.

Презентацията на римската кухня бе украсена с малка колекция от бижута, изработени също от Росица Манолова като копия на антични бижута или с отделни римски мотиви.

http://www.focus-news.net/?id=n1262647

  • Глобален Модератор
Публикува

Разкажи за храните, които се виждат на снимките... Какво сте хапвали без мен?

  • Глобален Модератор
Публикува

Храните са:

Фурмите - "Домашен сладкиш";

Кюфтенцата - "Кюфтенца в було";

Яйцата - "Яйца "Хапалис"";

Онова което прилича на кьопалоу в средата на чинията с яйцата е тиква, нарича се "Предястие от тиква";

Лещата се нарича "Друга леща"

Това са нещата от Апиций.

А от Катон са:

Кръглите малки питки - "Мустацеи";

Големия хлям - "Месен хляб"

Още малко клипчета:

  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Разкажи и за мацките, които се виждат на снимките :)

Тия "бербериън трайбс" май са се избарали като траки или даки, ентусиасти размахващи ромфеи се забелязват, интересно. :post-70473-1124971712: тъпото е, че публиката възприема всичко това като "кьотек" или някаква комична постановка...

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува
Храните са:

Фурмите - "Домашен сладкиш";

Кюфтенцата - "Кюфтенца в було";

Яйцата - "Яйца "Хапалис"";

Онова което прилича на кьопалоу в средата на чинията с яйцата е тиква, нарича се "Предястие от тиква";

Лещата се нарича "Друга леща"

Това са нещата от Апиций.

А от Катон са:

Кръглите малки питки - "Мустацеи";

Големия хлям - "Месен хляб"

...

Aulus, надявам се, че сте ползвали оригинален, а не нескопосани азиатски копия на неповторимият ни garum. :biggrin:

  • Глобален Модератор
Публикува

Гарум не сме ползвали, че много трудоемък, а и гостите няма да го оценят.

Ето цялото клипче:

Visit My Website

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува
Гарум не сме ползвали, че много трудоемък, а и гостите няма да го оценят.

Ако може една малка корекцийка от главния готвач.... :bigwink:

Разбира се, че без "ликвамен" /или "гарум"/ не мина...

Ако отворите рецецпите ще видите, че в половината това си е съставка...

И разбира се, че ликваменът беше домашно приготвен /от малки нечистени сардинки, как си му е реда.../ лично от мен, Ликвамена... Стана малко като игра на думи, но говоря сериозно...

Лошото е че публиката омете всичко за около 15-тина минути и много малко бяха тези, които се заинтересуваха кое какво, как и т.н....За гова за пореден път се убеждамам, че приказката "Хляб и злелища" е много вярно...

  • 1 year later...
  • Потребител
Публикува (edited)

Ако може една малка корекцийка от главния готвач.... ;bigwink:

Разбира се, че без "ликвамен" /или "гарум"/ не мина...

Ако отворите рецецпите ще видите, че в половината това си е съставка...

И разбира се, че ликваменът беше домашно приготвен /от малки нечистени сардинки, как си му е реда.../ лично от мен, Ликвамена... Стана малко като игра на думи, но говоря сериозно...

Лошото е че публиката омете всичко за около 15-тина минути и много малко бяха тези, които се заинтересуваха кое какво, как и т.н....За гова за пореден път се убеждамам, че приказката "Хляб и злелища" е много вярно...

Aко не е тайна кориандъра в каква пропорция го смесвате със джоджена и ригана?

И още един въпрос - във слоевете сол ли дозирате подправките и маслините и в каква поредност ги редите в амфората?

Редактирано от Eньо

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!