Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Публикува

Учени: Една от най-известните напитки предизвиква еректилна дисфункция

Освен това изпиването на 1 литър на ден от тази газирана напитка намалява броя на жизнеспособните сперматозоиди с 30 процента

Прекомерната употреба на известната газирана напитка - колата, от страна на мъжете може да доведе до еректилна дисфункция и снижава качеството на тяхната сперма, показва проучване на екип на Университетската болница в Копенхаген (вижте оригиналният текст тук).

Учените уточняват, че под прекомерна употреба трябва да се вземе предвид изпиването на 1 литър на ден от тази газирана напитка.

Това намалява броя на жизнеспособните сперматозоиди с до 30 процента.

Феновете на колата са изложени и на повишен риск от импотентност.

Проучването обхванало 2554 души.

655-402-sperma-spermatozoidi.jpg
Източник: Thinkstock/Guliver

Пристрастените към колата имали характеристика на спермата 35 милиона сперматозоиди на милилитър, сравнени с 56-те милиона на мъжете, които избягвали това безалкохолно.

Учените установили, че нездравословното въздействие на колата не е свързано с нейното кофеиново съдържание.

За това е виновна друга съставка. Основният заподозрян е подсладител в напитката, който уврежда артериите в пениса.

Съставката намалява кръвния поток към гладките мускули, отговорни за ерекцията.

http://www.vesti.bg/lyubopitno/ucheni-izvestna-napitka-vodi-do-erektilna-disfunkciia-6056060

 

  • 6 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Яжте повече люти чушки:

Could Eating Red Hot Chili Peppers Help You live Longer?

LEARN TO LOVE ME. YEKO PHOTO STUDIO/SHUTTERSTOCK


Some like it hot, and others might have to learn to like it, according to a new study in the US that has found those who regularly include red hot chili peppers in their diet live longer than those who don’t.

It has been thought for centuries that peppers and spices are beneficial in both the prevention and treatment of some diseases, but in this new research, scientists discovered that people who regularly consume hot chili peppers are 13 percent less likely to die than their non-capsicum-consuming counterparts.

The study, conducted by the University of Vermont and published in the journal PLOS One, looked at the data of 16,000 Americans collected from the National Health and Nutritional Examination Survey that was carried out over 23 years.

The total mortality rate was 21.6 percent for those who did eat chilis compared to 33.6 percent for those who didn’t. After adjusting for demographic, lifestyle, and clinical characteristics, the result was a 13 percent reduced mortality rate among those who ate the hot peppers. They were also less likely to die of cardiovascular disease and stroke.

However, the researchers found that the lifestyle of those who typically ate chili peppers didn’t give any obvious indication of why they might live longer. They found that the highest consumers of chilis tended to be younger, married males of Mexican-American descent, who were likely to drink and smoke, eat more vegetables and meat, have a lower cholesterol, low income, and be less educated.

Instead, the researchers think that the Transient Receptor Potential (TRP) channels, which are the primary receptors for pungent agents such as capsaicin (the main component of chilis) and are actually known as the “capsaicin receptor”, may be responsible for the link. Activating the TRP receptors appears to stimulate cellular mechanisms that prevent obesity and modulate coronary blood flow, hence the lower risk of death from heart disease.

Capsaicin also has antimicrobial properties, which may affect gut microbiota, and chili peppers are a known source of vitamins A, B, and C, which could indicate a healthier diet. 

"Because our study adds to the generalizability of previous findings, chili pepper – or even spicy food – consumption may become a dietary recommendation and/or fuel further research in the form of clinical trials," said co-author Mustafa Chopan in a statement


.http://www.iflscience.com/health-and-medicine/could-eating-red-hot-chili-peppers-help-you-live-longer/

  • Потребител
Публикува

Това с лютите чушки....Говорил съм с гастроентеролог който ми обясни, че сега популярните хелио бактерии които изглеждат невредни, но могат да причинят язва, не толерират някой компоненет от червените люти чушки....

Жената не обича люто и е имала вече няколко пъти инфекция от тези бактерии. Силен антибиотик а после пък въстановяване флората на червата. Даже и ендоскопия са и правили, когато за първи път имаше съмнение за язва. Аз си хапвам ежедневно лютичко и никога не ми се е получавало подобно. Даже лекарят ми каза, че ако не понася люто, да взема поне 1-2 пъти в седмица по -една малка чушчица и да я глъща на цяло.Черният или белият пипер в случая не играе.

 

Друго.

Тук сега направиха по-строг законът за хляба и хлебните изделия, защото мултитата почнаха вече на много низка цена да произвеждат такива боклуци.....

В репортажа каза един пекар, че с консумирането на хлебни изделия които ги правят от долнокачествено брашно и с изкуствена турбо бърза мая, само разболяват хората. Затова има толкова много заболявания на глутеин интолерантност....

Защото хлябът произведен с помоща на квас, с отпочинало поне 24 часа тесто, преминава през такива биологични процеси които предварително подпомагат за приемането му от човешкият организъм....

  • Глобален Модератор
Публикува

Започна кампания срещу картофите, заради риск от поява на рак

Агенцията на Великобритания за хранителните стандарти (Food Standards Agency - FSA) започна кампания за предупреждение за риска от рак, свързан с картофите и други храни, съдържащи скорбяла.

 Според експерти на агенцията по време на обработка на храните при температура над 120 градуса по Целзий, се образува акриламид, който може да е канцерогенен, съобщава BBC News.

Проблемът акриламид. Реакцията на Майяр

Проблемът се нарича акриламид. Акриламидът е химично вещество, образуващо се чрез реакцията на Майяр.

Това е химична реакция между аминокиселини и захари, която обикновено се проявява при нагряване. Пример за такава реакция е печенето на месо или хляб, когато по време на процеса възниква типичните мирис, цвят и вкус на готвена храна. Реакцията на Майяр прави от суровото кафе това, което познаваме с кафявия цвят и аромат. Тези промени се причиняват от възникването на реакцията на Майяр. Заедно с карамелизацията реакцията на Майяр е форма на неензимно покафеняване. Носи името на френския химик и физик Луи Камий Майяр (Louis Camille Maillard), който е първият, който я описва през 1912.

Реакцията на Майяр обикновено се получава, когато храни с високо съдържание на нишесте, като картофи, други кореноплодни или хляб се приготвят при високи температури (над 120°С) чрез пържене или печене. 

Високите нива на акриламид са открити в храни с високи нива на скорбяла като картофи и хляб, когато се обработват при високи температури, но химикалът може да бъде намерен и в зърнени закуски, бисквити и кафе. По принцип, ако картофите се готвят при по-ниски температури, нивото на акриламид не е толкова високо. Като правило, трябва да се стремим към златистожълт цвят и по-блед. Кафявите картофи, например, имат повече акриламид - и това е лошо.

1485342905_1_559x*.jpg

Проблемът с акриламида е, че в организма ни се свързва с друго съединение, глицидамид (glycidamide), което може да се свързва с ДНК-то ни и да предизвиква мутации, водещи до рак.

Експериментите върху животни показват ясно, че това се случва и въпреки че не са правени върху хората, има достатъчно причини за безпокойство, става ясно и от становище на Българската агенция по безопасност на храните.

Акриламидът се съдържа и в тютюневия дим, така че пушачите го консумират три до четири пъти повече, отколкото непушачите. 

Какво означава това

Проучванията показват, че високите нива на акриламид може да предизвикат неврологични увреждания и рак. Американската агенция за защита на околната среда (Environmental Protection Agency) заявява, че акриламидът е "вероятно е канцерогенен за човека" и Международната агенция за изследване на рака (International Agency for Research on Cancer - IARC), част от Световната здравна организация, подчертава, че е "вероятно е канцерогенен за човека". 

И все пак изследователите казват, че епизодичната консумация на пържени картофи не трябва да ни тревожи много - достатъчно е да го правим по-рядко и да потърсим и други възможности за хранене.

1485342691_6_559x*.jpg

Какво може да направим

Първото нещо, което можете да направите, е да не готвите картофите при високи температури - да добият златист цвят, но не и да покафенеят. 

Следващото нещо се отнася за съхранението. Експертите на FSA обръщат внимание, че не се препоръчва да съхранявате суровите картофи в хладилник - ниските температури водят до образуването на повече свободни захари в картофите (процес, понякога наричан "студено подслаждане") а това, от своя страна, потенциално може да доведе до по-високо производство на акриламид при готвене.

На последно място употребата на разнообразна храна също помага. Не разчитайте прекалено на картофите (или на зърнените култури) и се опитвайте да разнообразите вашата храна, когато е възможно. Това определено ще помогне за намаляването на риска от рак и други заболявания.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Zapochna-kampaniia-sreshtu-kartofite-zaradi-risk-ot-poiava-na-rak_68879.html

  • Глобален Модератор
Публикува

Любопитна би била статистиката от какви болести умират най-често българите. 

  • Потребител
Публикува

Не съм гледал статистиката но мисля от сега "модерните". Разни строкове и инфаркти и рак....

Подробно 

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Causes_of_death_statistics/bg

Би било интересно, че тези които вече продължително 10-15 години живеят в чужбина, различават ли се значително във видовете болести от тези връстници които са останали в България....

Незнам има ли такова проучване?

 

  • 5 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Умните хора живеят по-дълго

Умните хора живеят по-дълго

Интелектът (а и богатата обща култура) е важна черта, която много хора сякаш подценяват (особено по нашите ширини), но се оказва, че ако искаш да оцелееш по-дълго (дори и днес), той би ти донесъл много важно предимство. Има ли шокирани?

Преди по-малко от месец в престижния журнал The british medical journal (впечатляващ IF = 20.7) бе публикувано проучване (1), в което се търси връзка между интелект и дълголетие/ранна смъртност. За целта изследователите са се разровили в архивите на Шотландия, за да открият данни за всички родени през 1936 година и записани (регистрирани) в различни училища през 1947 г. Тези архиви са създадени от Националните архиви на Шотландия. Информацията за здравния статус или причината смъртта на починалите е взета от NHS (National health service). През 1947 година 94% от родените през 1936 година деца са били подложени на тест за интелигентност. Резултатите отново са архивирани, а настоящото проучване очевидно ги ползва.

С помощта на подходяща статистическа обработка изследователите откриват, че по-интелигентните хора живеят по-дълго. Индивидите с по-слаби резултати на тестовете за интелигентност страдат от по-високи рискове за смърт от една от следните причини: сърдечно-съдови заболявания; ракови заболявания, които се дължат на тютюнопушене; респираторни заболявания; болести на храносмилателната система; различни наранявания и дори съществува по-висок риск от развитие на деменция.

С какво може да се обясни този феномен? За целта са създадени няколко хипотези. Смята се, че по-интелигентните хора водят живот с по-малко рискове – не прекаляват с алкохола, не прекаляват с цигарите. Освен това по-интелигентните хора е вероятно да имат по-богата обща култура, което им позволява да правят адекватна оценка на здравословното си състояние; знаят, че е хубаво да се извършва редовна профилактика ; знаят, че трябва да спортуват; опитват се да се хранят здравословно. Но учените са се опитали да свържат високия/нисък интелект с честотата на поява на различни заболявания чрез информация за различни биомаркери. Наличните данни не позволяват да се направи подобна връзка.

Та, ако искате да живеете по-дълго и да избягвате различни заболявания, просто четете, образовайте се, научете нещо ново, за да можете да разпознавате опасностите, които ви застрашават. Знанието е сила :)

1) Calvin Catherine M, Batty G David, Der Geoff, BrettCaroline E, Taylor Adele, Pattie Alison et al. Childhood intelligence in relation to major causes of death in 68 year follow-up: prospective population study BMJ 2017; 357 :j2708

http://6nine.net/2017/07/17/умните-хора-живеят-по-дълго/

  • Модератор Военно дело
Публикува

Аз ще ви кажа едно- алкохола и наркотиците не прощават! Примера ми е пред очите. От група квартални алкохолици които на майтап наричахме "Бандата на Шаро" остана жив само един човек, който наскоро се пенсионира. При това той пиеше най малко, не за друго, а защото го мързи сам да си свари ракия, а пък жена му го държи изкъсо и не му оставя много пари за алкохол.

  • Потребител
Публикува
Преди 9 часа, Frujin Assen said:

Аз ще ви кажа едно- алкохола и наркотиците не прощават! Примера ми е пред очите. От група квартални алкохолици които на майтап наричахме "Бандата на Шаро" остана жив само един човек, който наскоро се пенсионира. При това той пиеше най малко, не за друго, а защото го мързи сам да си свари ракия, а пък жена му го държи изкъсо и не му оставя много пари за алкохол.

Стари хора, балканджии са ми разказвали, че по-рано не са печели такива силни ракии. Приятни по 35-40 гпрадуса са си правили преди войната. После дойдоха на мода по-силните спиртове.... 

  • Потребител
Публикува
 

Интелектът (а и богатата обща култура) е важна черта, която много хора сякаш подценяват (особено по нашите ширини), но се оказва, че ако искаш да оцелееш по-дълго (дори и днес), той би ти донесъл много важно предимство. Има ли шокирани?

...

С какво може да се обясни този феномен? За целта са създадени няколко хипотези. Смята се, че по-интелигентните хора водят живот с по-малко рискове – не прекаляват с алкохола, не прекаляват с цигарите. Освен това по-интелигентните хора е вероятно да имат по-богата обща култура, което им позволява да правят адекватна оценка на здравословното си състояние; знаят, че е хубаво да се извършва редовна профилактика ; знаят, че трябва да спортуват; опитват се да се хранят здравословно. Но учените са се опитали да свържат високия/нисък интелект с честотата на поява на различни заболявания чрез информация за различни биомаркери. Наличните данни не позволяват да се направи подобна връзка...

 

А, има си и обратната страна, щото носталгията по миналото е обикновено свързана с приятни случки - може, примерно, 2000 години да се пре-живеят.:) Българинът не се храни - той замезва!, при правилен подход към софрата: малко хумор:

 

И това не е живот

 

Илюстрация © Борис ДимовскиГенчо Мърляча от Долна Малина го знаеха из целия окръг. Той можеше да изпие една каса бира и да изяде четвърт вол и пак да остане гладен и жаден. Нормалният му дневен капацитет беше кило и половина мастика, а когато беше в добро настроение или пък искаше да се кара културно с жена си, повишаваше дозата на две кила.

Как стана така, че той се напи до смърт, никой не можа да разбере. Жалко, но факт. Генчо Мърляча падна под масата в новия ресторант на селото и докато повикат лекаря от съседната маса, той вече се беше вкочанил.

Направиха му погребение, както се полага, поръсиха гроба не с вино, а със светена ракия, за да не обидят мъртвеца, булката му плака три месеца, а след това се ожени за счетоводителя на стопанството...

Минаха две хиляди години.

В деня, когато започваше изкопаването на шахтата за директната инфрагравитационна линия Долна Малина— Сидней, се случи странно събитие. Локализаторите дадоха тревожен сигнал, роботите копачи спряха и хората се спуснаха в двуметровата дупка пред тях. След като очите им свикнаха с полумрака, те видяха остатъци от дървен ковчег, за каквито бяха чували от прадедите си, сред тях едно напълно запазено тяло, обкръжено от хиляди червеи, които клатеха глави с възхищение. Това беше трупът на Генчо Мърляча. Отнесоха го в участъковия медицински университет, където се установи, че трупът е така напоен с алкохол, че се е консервирал напълно и е плашил цели двадесет века местните червеи.

След няколко дребни манипулации Генчо се съживи и първите му думи бяха:

— Коле, сипни още по едно на вересия, пък аз утре...

Професорът по свръхархеология успя да дешифрира думите му. Веднага бе заредена една кибернетична машина преводач и чрез нея започнаха да разговарят със съ-живения. Обясниха му, че е прескочил един интервал от две хиляди години, че сега е попаднал в един нов свят, където няма мъки и печал, където всички живеят щастливо, където...

— Добре де — прекъсна ги Генчо. — Сега няма ли да почерпите по една ракия?

Учените решиха, че организмът на възкръсналия постепенно трябва да се отучва от отровите на тъмното минало, и затова по хипнотичен път го напиха.

— Не, бе... — запелтечи по пиянски Генчо — аш ако не ши ггаавррътна юшчето... — и заспа.

Когато се събуди, той беше махмурлия и гладен.

— Ех, да имаше сега една пържолка, а!

Хората от трихилядната година бяха решили на всичко да му угаждат. Те веднага му предложиха хранителна музика: „Пържола в си бемол мажор“. Генчо наистина се понахрани, но все пак си въздъхна тежко:

— Бе, благодарим и сполай ви, ама такива, каквито ми ги печеше моята булка...

Веднага научните сътрудници провериха в речниците термина „булка“, кимнаха си многозначително и повикаха свободния в момента амуроробот СК 147. Ужасен от чудовището, което се появи пред него, Генчо Мърляча хукна да бяга. Но... стаята нямаше врати. По това време хората вече се бяха научили да минават през стените. Отчаян, той поиска да се просне върху леглото, но... и легла нямаше. По това време сгъстяваха на определени места атмосферата и лягаха върху нея.

— Ееееей, хораааа! — провикна се по овчарски Генчо, но... нямаше хора. По това време те се казваха вече съвсем другояче. И все пак влязоха двама души, които може би бяха негови внуци на ента степен, и се осведомиха защо харчи така звукова енергия, когато тя може да се използува за толкова други неща.

— Бе, да ви умра на енергията! Дайте ми да излезна малко на чист въздух!

Оказа се, че това е излишно. Единият от младежите погледна едно копче на стената и на Генчо му замириса на люляк, здравец и озон, комбиниран с оборски тор.

— Не, бе сине. Друго искам! Навън да изляза, да погледам горички, полянки, рекички, туй-онуй...

В същата секунда една от стените, която беше и стерео-екран, се превърна в прекрасен пейзаж, който се движеше, звучеше, даже и понамирисваше.

— Ох, да ви умра на техниката! Слънцето искам да видя, бе!

Но тук младежите се извиниха на Генчо и му казаха, че ще трябва да почака известно време, защото слънцето в момента е в командировка към центъра на галактиката, където затопля една простинала планета. Но след стотина години...

— А, върнете си ме тогава обратно в мойта си ми Долна Малинааа —• заизвива Генчо, както го правеше някога баба му — майстор оплаквач I степен.

— И това не може, скъпи. Връщане назад във времето още не сме постигнали. Виж, ако искаш да те пратим още по-напред чрез дематериализация и с последваща след това материализация, това е по-лесно.

Генчо се хвана за главата, изпусна още един сноп звукова енергия и реши, че това не е живот. Не, не е! Единственото, което му оставаше, беше да се самоубие. Уви, хората от това време вече бяха забравили как се самоубиват и нямаха никакви подходящи средства.

Горкият Генчо и досега си живее и страда в 3965 година.

...

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Това, не е майтап:

 

http://megavselena.bg/99-ot-mikrobite-v-choveshkoto-tyalo-sa-misteriya-za-naukata/

99% от микробите в човешкото тяло са мистерия за науката

image.png.f7a68da12e29e68192685bff00b82276.png

Свидетели сме на невероятни научни открития идващи от различни краища на света всеки ден. В същото време нови изследвания показват стряскаща празнота в знанията ни за нашето собствено тяло. Оказва се, че 99% от микробите живеещи в него са непознати за науката.

Учените знаят отдавна, че нашето тяло е домакин на многобройни микро форми на живот, но ново изследване показва, че тези микроби са повече дори от клетките на тялото ни – на всяка клетка отговарят 1.3 микроба. Това което е по-стряскащо обаче е, че повечето от тях са неизвестни за учените.

Учените са проучили частиците от ДНК от човешкото тяло и са открили, че 99% от тази ДНК принадлежи на непознати досега форми на микроби.

„Открихме неща, които са свързани с това, което сме виждали и преди, открихме неща, които са различни, и открихме неща, които са напълно нови“, казва Стивън Куейк от Университета Станфорд.

Изследването ни дава представа колко разнообразни са микроскопичните форми на живот населяващи телата ни, но също така вероятно ще доведе до откриването на нови вируси и ще подскаже по-добри начини за защита от различни пандемии.

Изследването е започнало като опит да се подобри трансплантацията на органи, за осъществяването на която сега се използва биопсия на тъканите, доста неприятна процедура за пациентите, чрез която се търсят сигнали за евентуално отхвърляне на чуждите органи.

Учените от Станфорд искат да намерят по-безболезнени методи за това. За целта са анализирали кръвни проби от 188 пациенти за да определят дали ДНК на пациентите и на донорите може да подскаже дали органът ще бъде приет или отхвърлен. Именно при тези опити те откриват, че 99% от ДНК на микроорганизми открити в човешкото тяло не съществуват в досега познатата генетична база данни.

Преобладаващата ДНК на изследваните микроорганизми принадлежи на бактерия наречена proteobacteria, сред разновидностите на която влизат и ешерихия коли и салмонела. От това семейство са открити и досега неизвестни вируси, вид тено вируси, които могат да заразят животни или хора, но новооткритите не попадат в нито една от тези две групи.

Като се има предвид фактът, че микробите в нашето тяло, особено бактериите намиращи се в тънките черва, могат да играят роля в регулиране на емоциите ни, на имунната ни система и дори на работата на мозъка, е от особена важност да познаваме и знаем тези микроорганизми.

„Новото откритие ще даде възможност на лекарите инфекционисти да изследват многобройни нови микроби и бактерии и да разберат дали те предизвикват определени конкретни заболявания, това ще отвори просто нова глава в този вид изследвания“, казва Куейк.

...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!