Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Първо искам да се извиня,ако темата не е за раздел "Антична история",поради разминаване с действителния период на въпросния исторически обект.Това,което ме накара да отворя темата тук е далечен спомен от разговор с човек,който ми каза,че било от римско време,та реших че за Античност иде реч,но аз нямам и претенции да разбирам от история.Все пак ще се радвам който може,да хвърли светлина по въпроса.

Става дума за древна местност,намираща се в района на гр.Симеоновград,или Марица,както му беше името едно време.Роднините ми са ми казвали,че някога е било град-крепост,или нещо от сорта,и в действителност едно време постоянно идваха археолози там горе (представлява възвишение,широка дига) да копат и все нещо намираха.В момента горе се качват най-вече местните напушеняци и овчарите,но вечер май никой не ходи,защото от години се носи легенда за гигантска змия-мутант (някои казват,че вероятно е мутирал питон),и че който я види-не след дълго умирал.Змията обикаля в района между Димитровград,Симионовград и Харманли,но "всеки знае,че винаги се връща Горе" :post-20645-1121105496: На младини дядо ми я е виждал насред пътя,докато отивал с мотора към вилата ни край река Марица,помислил че е паднало дърво на пътя и слязъл да го премести,но грамадата се размърдала,а дядо ми се оказал по-бърз и отпрашил в обратната посока.Имал късмет,че не видял главата й,която била като бебешка,защото според поверието,оттам идвало проклятието и в действителност някои хора умряха "от това" (или от непремерена доза сливова,но това си е моя теза)....Това са разните там легенди,свързани с Асара,мен конкретно ме интересуват историческите данни и факти.

:smokeing:

• 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Добре е за този раздел, защото Асара я е имало дори още преди римляните -тя е тракийска крепост, използвана е по-късно и от византийците заради стратегическото си разположение в края на Източните Родопи. Доколкото знам в района има и разни пещери в които също са намирани кости и следи от човешка дейност. И... общо взето това е. Незнам за мутиралите змии (за тях трябва да питаш в раздела за Биология ;) ), но зависи какъв джойнт ползват твоите земляци, нищо чудно и да се появяват гигантски влечуги при прекаляване, а действително и ако сливовата е над 50-60 градуса си е истинско проклятие за черния дроб и здравето като цяло :tooth:

А тия археолози дето постоянно се качвали там и все нещо намирали ми се чини да са си баш иманяри, които вече са изграбили всички артефакти и именно заради тях може би никога нищо повече няма да узнаем за това древно място...

• Потребител
Публикува

Супер,някой отговори най-после :band1: То пък не че е супер интересната тема,дето ще предизвика вълна от изумление,но съм израстнала в този край,и ми беше интересно да чуя повечко инфо.В сайта на Симеоновград има малко информация,но е доста оскъдна.Интересувах се,какви ли тракийски племена са населявали тези земи в далечното минало,и дали някой има информация какво точно е открито горе,защото в малко градче като Симеоновград,все ще чуеш истории за несметни богатства,проклятия и легенди и т.н....Може би информацията е оскъдна точно заради тези "археолози" :annoyed:

Змията е факт,дядо я е виждал,пък той си пада по уиски,джойнт не е споделял дали харсесва,той си е много отворен за възрастта си,но тогава е бил по работа наоколо и изключваме възможността да е сръбнал повечко.Вече колко е "гигантска" и дали има бебешко-змийска глава причиняваща смърт от пръв поглед (току-виж се оказала БАЗИЛИСК! :eek_yello::w00t::tooth: ),не знам,но горе има дупка,метър диаметър някъде,която е запушена с бял,мраморен къс,незнайно откъде дошъл,понеже наоколо има само мноооого стари руини,а върху него има нарисуван с черна боя кръст,който сочи към близко намиращото се гробище.

Сега,аз че имам изчанчено чувство за хумор-имам,но някой от земляците ме бие по всички параграфи... :tooth:

• Глобален Модератор
Публикува

Ами не съм сигурен кое тракийско племе точно може да е създало този град, може би сапеите или по-скоро травсите населяващи приблизително този район.

За повечко инфо незнам, а докато само иманяри го разкопават няма и да излезе. Но е твърде вероятно да е бил доста богат град - има стратегическо разположение до търговските пътища от Бизантион към вътрешността на полуострова и от Тракия на юг към Елада, а също така е в близост и до най-големите сребърни мини край Перперикон.

• 9 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

А за находките може да попитш някого от местните иманяри те поне се хвалят като намират по нещо,за ралика от господа легалните иманяри,АРХЕОЛОЗИ.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!