Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Привет на всички!Значи колеги нов съм във форума и имам нужда от малко помощ.Трябва ми анализ на исторически документ, а именно Търновския надпис на цар Иван Асен II и по-точно трябва да се водя по следните точки:

1.Паспорт на документа:тип документ,датировка,място на намиране и съхранение,публикации.

2.Тематично съдържание на документа:информация(събития,личности,културни феномени и др.),кодови думи,хипотези.

3.Иследователска тематика:конкретна информация за историята на България,за историята на Балканите и за историята на Европа.

Надявам се да помогнете:)Благодаря предварително:)

• Глобален Модератор
Публикува

Това, което искаш всъщност (не зная дали го разбираш точно), е някой да ти напише студия, посветена на надписа - а това е твърде обемна работа за един форум, който, освен всичко друго, не е създаден, за да пише домашните на учениците и курсовите работи на студентите.

Можеш да откриеш литература за надписа (освен в нета) във всяко по-солидно издание по история на България (в приложената там библиография или пък в бележките под линия), както и в обобщените библиографски справки на списанията "Исторически преглед", "Векове", "Военноисторически сборник" и "Минало".

Първата студия, писана на български по интересуващата те тема, е (доколкото аз помня) на Васил Златарски и е отпечатана в една от книжките на "Българска историческа библиотека" от 1930г. Мисля, че беше книжка №4, но не съм съвсем сигурен. Същата студия я има като приложение към т.3 на "История на българската държава през средните векове" на Златарски, чието първо издание е от 1940г. (но има още две по-нови издания - едното от 70-те години, а другото от 90-те).

От по-ново време се сещам за статия на археолога А.Попов (80-те години), на А.Караиванов и на М.Спасова (последната статия е от 2000г. от конференция в памет на В.Бешевлиев).

Литература по въпроса несъмнено ще намериш и в известната "Фамилията на Асеневци. Генеалогия и просопография" на Иван Божилов от 1986г.

• Потребител
Публикува

Мерси много за информацията ще потърся ,но иначе явно не съм се изразил добре не искам някой да ми го направи ,а просто ако има някава информация по темата и въпросите които съм написъл под нея да я споредели ;)

• 3 years later...
  • Потребител
Публикува

Здравейте... имам нужда от малко помощ и за това реших да я потърся тук, Проблемат ми е че не мога точно да разбера правилното изписване на знаците от колоната на Иван Асен, намерих го на картинка от гугъл, но не всички букви се виждат точно и ясно а на мене ми трябва всичко да е разбираемо и добре изписано с правилни и точни букви ... може и тази тема да не е мястото но все пак моля за помощ, ако не тук пишете ми на e-mail благодаря предварително!!!post-10629-094673200 1311546764_thumb.gi

• Глобален Модератор
Публикува

Здравейте... имам нужда от малко помощ и за това реших да я потърся тук, Проблемат ми е че не мога точно да разбера правилното изписване на знаците от колоната на Иван Асен, намерих го на картинка от гугъл, но не всички букви се виждат точно и ясно а на мене ми трябва всичко да е разбираемо и добре изписано с правилни и точни букви ... може и тази тема да не е мястото но все пак моля за помощ, ако не тук пишете ми на e-mail благодаря предварително!!!post-10629-094673200 1311546764_thumb.gi

Голяма част от буквите са в лигатури (т.е. свързани с други букви в един знак), което е доста характерно за лапидарните паметници.

Прегледай литературата, която съм посочил в предния постинг - там ще намериш нормализирания среднобългарски текст с развити лигатури.

• Потребител
Публикува (edited)

Благодаря много!!! ще се опитам да ги разбера и препиша четливо...

само има няколко части които са много размазани на картинката това е интернет адреса и http://ziezi.net/asen.html а самите части са :post-10629-048788800 1311581418_thumb.gi може би вече ставам досаден а и го пиша в отговор, като не съм проверил източниците които посочи, но не разбирам толкова много клинописните стилове тепърва започвам да ги разглеждам по-подробно а докато го възтановя сам ще отнеме прекалено много време, ако е възможно само тези символи да ми посочиш точно как са изписани ще съм много благодарен.

Редактирано от Янчо
  • Потребители
Публикува

"Клинописни" ли?

Терминът "клинопис" се отнася до глинените плочки и каменни надписи от Месопотамия и Иран преди навлизането на арабската писменост.

Имаш предвид "епиграфика", тоест писането върху камък.

Иначе, Янчо, ако си ученик от Класическата и имаш да правиш анализ на Търновския надпис, ти трябва надписът преведен:

"В лето 6738 [1230], индикт 3. Аз Иван Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асен, съзидах из основи и с живопис украсих докрай тази пречестна църква в името на светите 40 мъченици, с помощта на които в дванадесетата година от моето царуване, в която година се изписваше този храм, излязох на бран в Романия и разбих гръцката войска и плених самия цар кир Тодор Комнин с всичките му боляри, а цялата земя от Одрин до Драч завладях – гръцка, още арбанаска и сръбска. Фръзите владееха само градовете около Цариград и самия този град, но и те се повинуваха под десницата на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха своите дни, защото така повели Бог. Понеже без Него ни дело, ни слово се извършва. Нему слава на векове. Амин."

Успех в тълкуването на извора :)

Сайта на Зиези изобщо не ти го препоръчвам, там ще попадаш само на глупости.

• Потребители
Публикува

Ами то надписа го има и в Уикипедията , като е посочена и литература по въпроса. Като цяло той е издаван многократно, по точно броя на публикациите трудно може да се хване.

Даже там има линк и към романтичния разказ за проучването на надписа. Романтично, но това е началото. Та там също го има надписа със старите букви - стр. 19, а освен него Омуртаговия и надгробния.

• Потребител
Публикува

Възможно е да говоря глупости, или да употребявам неправилни термини.. не съм добре запознат, но превода го намерих...(има го почти на всякаде), трябват ми самите символи ... ще проверя и уикипедията и другото място което ми посочи благодаря много има доста написан работи....

• Потребители
Публикува

Моля, пиши по-правилно :)

Тоест текстът ти трябва направо на старобългарски? Каква точно е задачата ти?

• Потребител
Публикува

Значи целта ми е да намеря от някаде всички букви от текста, правилно и четливо написани... макар и с лигатури... просто не мога да намеря картинката или текста в нормално и четливо състояние. Най- просто казано... трябват ми "символите" (единичните букви и лигатурите) точно както са си на колоната, но нагледно написани.. това е.. :) не знам как да се изразя по друг начин... и съжалявам за грешките...

• Потребители
Публикува

Такова нещо за съжаление няма да намериш. Това, което можеш да намериш (но не лесно), е печатно издание на надписа.

• Потребители
Публикува

Трябва ти археологическия сборник: Царевград Търнов. Том 4. В момента се продава на този адрес: http://87.120.41.144/item.php?id=563489 Там в обявата, на снимка 3, се вижда надписа, снет от Атанас Попов. Отдясно до него има сгънато фото на каучуков естампаж, направен от оригиналния надпис. Репродукцията е някъде 60х80 см. На нея, обаче, не са излезли буквите над четвъртия ред в началото.

• Потребител
Публикува (edited)

За кое каза че не са излезли буквите над четвъртия ред, за нагънатата репродукция или за надписа от лявата страница...или понеже репродукцията не е цяла, значи и надписа на лявата страница не е цял... иначе ако това е точният източник я купувам!!!

Редактирано от Янчо
  • Потребители
Публикува

Съвсем слабо е излязло «аз драган писах». Останалият текст е о кей. При това буквите не са писани на ръка, а са отпечатъци на оригиналните. Можеш да си сканираш всяка, да си я увеличиш и да си я реставрираш като художествен шрифт, ако това те интересува. Освен това Атанас Попов е направил палеографски анализ на всяка буква.

Ще имаш точно, което искаш: «да намеря от някаде всички букви от текста, правилно и четливо написани ... макар и с лигатури... да намеря картинката или текста в нормално и четливо състояние. ... трябват ми "символите" (единичните букви и лигатурите) точно както са си на колоната, но нагледно написани». Е буквите, не се изписани, а са снимани, ама ти ще си ги доизкусуриш, както казах.

• Потребител
Публикува

Страхотно! :) благодаря на всички... това е първият форум в който задавам въпрос и получавам отговор, и то компетентен.. А относно книгата.. - поръчах я (натдадох за нея) и ще следя търга за да може скоро време да е при мене :) отново благодаря много!!!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!