Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Чели ли сте го?  

34 потребители са гласували

1. 1. Коранът - чели ли сте го?

• Да, при това - целия.
      8
    • Да, но не - целия.
      8
    • Не, но смятам да го прочета.
      6
    • Не съм и не смятам да го чета.
      12

Препръчано мнение

• Глобален Модератор
Публикувано

И няма да бъде одобрен.

Кой от двата превода няма да бъде одобрен - на проф. Теофанов или на проф. Добрев?

• 9 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано (edited)

Засега не смятам да го чета.Знам ,че оригиналния е написан не на свещен арабски а на смесица от арамейски и арабски и подобен ранен коран е намерен /ако не бъркам/ в джамия в Сана зазидан в стената.Набаран от германци и превеждан анонимно от група през интернет.А арабите като са го превеждали в 7ми век на чист арабски волно или неволно са пернали една редакция на словата на Аллаха.

Редактирано от maymuniak
  • Потребители
Публикувано (edited)

Кой от двата превода няма да бъде одобрен - на проф. Теофанов или на проф. Добрев?

На Иван Добрев.

Редактирано от glishev
  • Глобален Модератор
Публикувано

И аз имам инсталиран Коран на служебния си компютър. Чел съм част от него, но съм далече от мисълта, че е това е имало особено голям смисъл. В подобен формат за ПиСи, Коранът става само за справки ... както вече отбеляза уважаемият колега Глишев.:)

• Потребители
Публикувано

Разбира се. Не вярвам някой добър мюсюлманин да започне да чете Корана на глас в джамия от монитор и на друг език освен на арабски. Това би било обидно за учението. Единствената сакрална употреба на Корана е възможна от хартиен екземпляр и на езика, на който текстът е "низпослан", както казва проф. Теофанов. Но ако бъркам в това си впечатление за ислямската практика, колегата Шам или друг по-запознат от мен ще ме поправи.

• Потребител
Публикувано

Разбира се. Не вярвам някой добър мюсюлманин да започне да чете Корана на глас в джамия от монитор и на друг език освен на арабски. Това би било обидно за учението. Единствената сакрална употреба на Корана е възможна от хартиен екземпляр и на езика, на който текстът е "низпослан", както казва проф. Теофанов. Но ако бъркам в това си впечатление за ислямската практика, колегата Шам или друг по-запознат от мен ще ме поправи.

Аудио-визуалната техника се използва широко в пропагандирането на ислямската религия, и няма ограничения за това от къде се чете или как се излъчва.

• 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано

Абе хора, къде сте учили тези истории и философии на религиите? Явно някъде в странство, щото в Булгаристан опита да се въведат подобни курсове в академичните учреждения общо взето претърпя фиаско. :unsure: Не броя т.нар. "богословски" факултети, щото там изучаването на история на религиите е твърде условно...

• 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано

Имам превода на Теофанов. Зачитал съм се, но не бих могъл да го прочета целия. За справка става.

И аз точно неговия имам. Започнах Корана миналата година, стигнах донякъде - прекъснах, защото ми се наложи. Тая година пак - ама малко по малко карам - все времето ме притиска.

:post-20645-1121105496: А пък ми е интересно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.