Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Е, да де, ма човека пита за степ ракия. По едно степче за отскок и денят минава весело.

После ако станат и степ водка, степ уиски, степ бира, текила..

  • Мнения 767
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Модератор Инженерни науки
Публикува

А на пакета може да се изпише предупреждение за опасност и да се внимава с концентрацията

А пък аз мога ще мога да си подкарам бензинова кола с вода и няколко степчета. Особено ако едно се разтваря в 3л.

Ееех мечтиии

  • Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Дай да му разработиме прахче на човека, но ти си химика, аз само идеята ще дам - прахчето ще се състои от кристален етилов алкохол, кристален метилов алкохол, захароза - поовъглени кристали за цвят.. Кристали от някакви аромати..

Сашо, четеш ли какво да търсиш от аптеките? Ние ще ги забъркаме в правилните пропорции. Ти само ги донеси. Виж преди да ги намериш прати една ракия, която смяташ, че е хубава, за да нагласме вкусовите качества..

Айде поне тука да помогнем, че за браун газа не стана нещо...

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикува

Здравейте! Става въпрос за домакински съдове от неръждаема стомана тип 18Cr/10Ni, които са нови и уж качествени ,а се оцветиха в странно синьо, зелено, червено още при първите няколко ползвания. Може ли някой да каже от къде идва това оцветяване, как да го махна и опасно ли е за здравето, т.е преминава ли нещо в приготвяната храната ? Ето и снимка: http://picbg.net/u/27136/20196/676598.jpg

  • Потребител
Публикува

Здравейте! Става въпрос за домакински съдове от неръждаема стомана тип 18Cr/10Ni, които са нови и уж качествени ,а се оцветиха в странно синьо, зелено, червено още при първите няколко ползвания. Може ли някой да каже от къде идва това оцветяване, как да го махна и опасно ли е за здравето, т.е преминава ли нещо в приготвяната храната ? Ето и снимка: http://picbg.net/u/2...0196/676598.jpg

Мисля, че няма място за тревога. Причината за "оцветяването" (пиша го в кавички, защото то не е истинско оцветяване) е,

че на дъното на съда има отложен прозрачен филм от някой от компонентите на това, което е приготвяно в него, който е

с дебелина съизмерима с дължината на вълната на светлината във видимата област. Когато попадне светлина на въпросното

място, част от нея се отразява от горната повърхност на отложения филм, а друга част - прониква през него (понеже е

прозрачен) до метала и също се отразява. Двете отразени светлини на изхода интерферират и може да се окаже, че

за някаква област от спектъра, те са в противофаза и се гасят помежду си. Това ще рече, че на изхода спектъра ще бъде

вече прекъснат и от него ще липсва въпросната част. Тъй като, в конкретния случай, оцветяването е в синьо, значи че от

спектъра липсва жълтата област и съответно дебелината на слоя е приблизително равна на половината от дължината на

вълната на жълтата светлина.

P.S. Всеки е виждал подобни "цветни" петна в локви, в които случайно е попаднало малко количество бензин или нафта.

Точно по същите причини петната са оцветени.

  • Потребител
Публикува

Благодаря за отговора! Схванх идеята, но нормално ли е да остава такъв филм по дъното от храната след като при употреба тенджерата не е загаряна, после е добре измита и съответно напълно обезмаслена!?

  • Модератор Инженерни науки
Публикува (edited)

Милиграм на килограм не е малко, Ангеле.

За питейна вода нормата за желязо е 200 µg/l, Никелът е 20 µg/l, а хромът 50 µg/l. Но ти си по храните, ти ще кажеш.

Нормите са от НАРЕДБА № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели

Издадена от министъра на здравеопазването, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите, обн., ДВ, бр. 30 от 28.03.2001 г., изм., бр. 87 от 30.10.2007 г., в сила от 30.10.2007 г., изм. и доп., бр. 1 от 4.01.2011 г., изм., бр. 15 от 21.02.2012 г., в сила от 21.02.2012 г.

Въпреки това не виждам проблем

Само аз не видях тази снимка, че тук съм с ограничен нет достъп...

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикува

Благодаря за интересния дебат ,дадохте ми някой идеи,впрочем идеята за степчето не е моя а на един колега дето си пада по ракииката но не му се разнасят пълни бутилки че му тежали,поръча ми го защото в колектива аз съм химика ,само че за сега не мога да му помогна,единственото което съм виждал е гъста маса подобна на гел от водка ,намазана на филиика,получихме я като потопихме водката в течен азот :grin:

  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Е, това вече е интересно наистина. Влече те към молекулярната кухня. Гледал съм разни начини за бързо получаване на сладолед с втечнен азот

  • Потребител
Публикува

Дали е възможно да стане по метода за получаване на сухия спирт,дето е на таблетки, от там трябва само да се смели на прах,само че не знам съставките дали са безвредни за човека,разбира се вместо метанол ще се използва етилов алкохол

  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Сериозно, въпроса не е за подценяване.

Не, не е възможно да се направи ракия на прах. На хапчета може, евентуално да се гранулира на дребни гранули също. Но първо до прахообразно състояние не виждам как ще се стигне. В момента работим по един близък в същността си проект. Обаче не и побира ума, каква хипотетична ситуация би изисквала ракия в твърдо състояние. :) Виж вино за космонавти е хубаво да се разработи. Няма да е точно твърдо, а по-скоро нещо много приличащо на хайвер като структура и консистенция. Дадохте ми интересна идея. :)

ми човек, ето ти кризисна хипотеза - сватба във врачанско село. Изискват се промишлени количества алкохол, транспорт, логистика, чаши, сервитьори... а всички са пияни на мотика предварително. Няма кой да докара цистерната със спирт даже. Къде къде по-уместно е домакинът, преплитайки крака да слезе в избата, да отвори водонепроницаемата туба с таблетки ракия и да сипе две три ведра, които да пусне след това по масите и всеки да си земе порцията, която му уйдисва.

Редактирано от Last roman
  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Еее, ти изби рибата. Ами да - много добра хипотетична ситуация.

Ма те там са традиционалисти, бачкатори, как ще ги накараш да пият ракия на хапчета а не собствено производство?

  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Колкото до хипотетичната ситуация на Ангел за виното за космонавти - аз работя на къде по-безобидно място от орбитална станция и там духаме на дрегери като изоглавени сутрин, та камо ли за космонавтите...

Да си носят алкохола нелегално, както досега.

  • Потребител
Публикува

Нали Слънцето е огнено кълбо, което "се самоизяжда". Не би ли следвало, че постоянно намалява неговият радиус и от там енергията, която може да отдели на своята намаляваща по площ повърхност?

  • Глобален Модератор
Публикува

почна'а се свободните разсъждения на тема, ама що така светът не е устроен според моя акъл.... :fool:

  • Потребител
Публикува

Нали Слънцето е огнено кълбо, което "се самоизяжда". Не би ли следвало, че постоянно намалява неговият радиус и от там енергията, която може да отдели на своята намаляваща по площ повърхност?

Това пък какво общо има с химията?

  • Потребител
Публикува

Ворфакс, трябва да се върнеш в 6-ти или не знам там в кой клас си почнал да учиш химия (но като гледам няма да ти помогне). Предмет на химията (един от предметите) е електронната обвивка на атома. Затова се казва, че атомите са най-малките неделими химически частици на веществото. Това което става в ядрото на атома е предмет на физиката и то на ядрената физика (по една случайност това е единствения раздел от физиката, който обичам, да ме прости колегата Богданов, Дорис и другите физици пишещи в БГН). Така че задай въпроса си в правилния раздел. И аз мога да отговоря, ама мога и да объркам нещо ;).

  • Потребител
Публикува

Става дума за много тънък слой железен оксид. Метода се използва рутинно за защита на корозиращи метали, понеже слоя е много плътен и защитава метала от корозия. Принципно някакво количество от тези метали преминава в храната. Преди 2 години имах ограничено участие в проект изследващ точно тази миграция на елементи, но по независещи от мен причини нямам достъп до резултатите. Конкретно мога да ти кажа само че в момента този въпрос се изследва и вероятно ще се достигне до забрана на някои видове сплави. С неръждавейката обаче не би трябвало да имаш проблеми. Там говорим за желязо хром и никел. Желязото е нужно на организма и не преминава вхраната в такива количества че да повлияе, а хрома и никела мигрират в разтвора в пренебрежимо малки концентрации. По спомен с нашия спектрометър не можехме да открием забележима миграция и колежката трябваше да държи в съдовете киселинен разтвор в продължение на седмици за да се улови забележимо количество хром и никел. А тук говорим за количества много по-малки от милиграм за килограм. Така че аз не бих се притеснявал. Има по-големи проблеми идващи от съдовете около нас, така че точно за неръждаемите тенджери няма защо да се мисли прекалено.

Много полезно инфо! Предвид че съдовете са Цептер щеше да е неприятно ако се окажат опасни за здравето.

  • Потребител
Публикува

Ворфакс, трябва да се върнеш в 6-ти или не знам там в кой клас си почнал да учиш химия (но като гледам няма да ти помогне). Предмет на химията (един от предметите) е електронната обвивка на атома. Затова се казва, че атомите са най-малките неделими химически частици на веществото. Това което става в ядрото на атома е предмет на физиката и то на ядрената физика (по една случайност това е единствения раздел от физиката, който обичам, да ме прости колегата Богданов, Дорис и другите физици пишещи в БГН). Така че задай въпроса си в правилния раздел. И аз мога да отговоря, ама мога и да объркам нещо ;).

Е защо така рязко? Истината е, че това може да се съотнесе към химията, така както и към физиката, а може и към математиката, а може и към астрономията и кажи-речи всяка точна наука. Причината да публикувам въпроса си тук не беше неизкаран шести клас, а защото забелязвам оживление в тази тема - тя е наглеждана и има желаещи да помагат в нея. Теми от типа "пиша и на отговор не се надявам" не ме блазнят.

Както вече писах искам информация за ядрения синтез, а това си е химичен процес. Как се влияе от гравитацията, от температурата, масата и други неща, които изкаралите шести клас ги знаят.

  • Потребител
Публикува

Ядрения синтез е видно от самото му име е предмет на ядрената физика която е раздел от физиката мога да ти дам отговорите които те интересуват но си премести въпроса в раздела на физиката и там също посабудих духовете така че ще получиш отговори ,че тук изместваш темата. :v:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!