Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 765
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Телура както кислорода (с който е в една главна група) има 6 електронна в най-външния си електронен слой (Kr4d105s25p4). Те са 'разпределени' в две 'запълнени' орбитали - една s и една p с по два електрона и два свободни p електрона. При хибридиацията, подобно на водата двете хибридни орбитали са заети от електронните двойки, другите две правят връзката. Ъгъла на хибридизация е различен от класическия, поради големия рзмер на телуровия атом.

• Потребител
Публикува

Здравейте, възможно ли е ключа с отговори на олимпиада да е сгрешен? В условието имам В 93 мл вода са разтворени 18 гр син камък, разтвора е с плътност 1,11гр/см3. В отговора пише, че масата на разтвора е 111гр, но аз получавам друго като умножа обема по плътността, по какъв начин се стига до тези 111 гр?

• Потребител
Публикува

Според мен: 93 мл вода тежат 93 грама, прибавяме 18 гр син камък и се получават общо 111 гр, няма значение, разтворен ли е или не.

• Потребител
Публикува

Точно така! Никъде не е казано какъв е обем на р-ра след добавяне на синия камък. Даден е само обема на р-рителя. Предполагам това е уловка на съставителя на задачата.

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Здравейте!

Някой може ли да ми помогне как да направя разтвор с определено рН ако знаем веществото.

Например: Искам да получа разтвор с рН 9 от КОН

Благодаря предварително!

• Потребител
Публикува

pH = -log10[H3O+]

Това обаче важи за силно разредени р-ри, при по-голяма концентрация трябва да се има предвид и активността.

За поддържане на определено рН се използва т.нар. буферни р-ри. Това са р-ри на слаба к-на със нейна сол със силна о-ва или обратното.

e93fc85304902ec8095113882926634f.png

където [HA] и [A-] са равновесните концентрации на целите молекули слаба киселина - HA и нейната спрегната о-ва A-, а pKa е отрицателен десетичен логаритъм от константата на киселинност на слабата киселина.

• Потребител
Публикува

За практически цели разтворите се приготвят с помощта на pH метри и индикатори. Особено като вземеш предвид че нито киселините нито основите са сред съединенията от които могат да се приготвят директно разтвори с точна концентрация.

• Потребител
Публикува

Много благодаря mitaca и angelmr!

Мисля, че за извличането на хуминови и фулво киселини от тор от калифорнийски червеи няколко идеи в плюс или минус няма да са фатални.

Ако имате и други предложения ще ги изпробвам как работят на практика.

• Потребител
Публикува (edited)

Не съм се занимавал с почвена химия, но ето какво изкарах от гугъла:

http://www.humintech.com/001/articles/article_definition_of_soil_organic_matter8.html

Предоставени са няколко типа екстракция. pH спокойно може да се контролира с индикаторна хартия. Има и процедура за пречистване, но тя е доста сложна и дълга, не е за домашна лаборатория. Не е дори за лабораторията в която работя, макар да мога да осигуря инертна атмосфера, нямам диализа, нито хроматографски колони с нужните абсорбенти. Вероятно може да се съкрати, но трябва човек да се порови малко, за да види как. Ако трябва, сигурно ще измисля как да я извърша с материалите налични в нашите лаборатории.

За какво се използват тези киселини?

Редактирано от angelmr
  • Потребител
Публикува

Много благодаря за линка. Ще го огледам. Но нямам намерение да пречиствам извлечените киселини.

За какво се използват тези киселини?

Извлечената смес от хуминови и фулвокиселини оказват стимулиращ ефект върху растежа и развитието на почвените микроорганизми и растенията. Всъщност те са част от всяка плодородна почва (където е останала такава). Просто с тях е по-лесно да се обработят семената преди засяване и младите растения.

• Потребител
Публикува

Много благодаря за линка. Ще го огледам. Но нямам намерение да пречиствам извлечените киселини.

Извлечената смес от хуминови и фулвокиселини оказват стимулиращ ефект върху растежа и развитието на почвените микроорганизми и растенията. Всъщност те са част от всяка плодородна почва (където е останала такава). Просто с тях е по-лесно да се обработят семената преди засяване и младите растения.

Тогава ще преведа само ключовите моменти нужни за получаване на грубо очистен продукт.

Първо суровината се подкислява до pH 1-2 с едномоларна солна киселина. Не е тук мястото да описвам обеми и тнт, ако искаш ще напиша подробностите за обемите реактиви на лични. Киселинността я контролираш с обикновени индикатнорни ленти, струват стотинки по магазините за химикали. След това с 0.1М солна киселина разреждаш разтвора до обема нужен за да запълни използвания от теб съд без контакт с въздуха. Разбъркваш добре, в оригинала на клатачка за един час под слой инертна атмосфера, в импровизирани условия по-скоро оставяш съда едно денонощие, като периодично го обръщаш, понеже без газова фаза разбъркването няма да е ефективно така или иначе. След това отдекантираш течността. С торф от червии вероятно няма да можеш да отдекантираш, понеже органиката ще е много, така че филтрувай през памук, или няколко слоя от филтрите, които продават за производство на сирене в домашни условия. Едно време му казвахме на това тензух. :) Но сам трябва да експериментираш колко слоя ще са достатъчни за добро филтруване, но и да не се задръстват. След това утайката я връщаш в съда и с 1М натриева основа докарваш pH до неутрално (7), пак контролирано с индикаторна хартия. След това отново допълваш съда с 0.1М NaOH така че при затваряне да не остава въздух и разбъркваш по процедура подобна на описаната с киселината. В сайта описват че процеса тогава е по-бавен. След това отново филтруваш, като тогава вече събираш разтвора. Подкисляваш разтвора с 6M HCl до pH1, оставяш да престои 12-16 часа и събираш утайката. Тук вече филтруването ще е по-трудно, но от общи съображения не мога да кажа какво точно ще е нужно. Може би някакъв вид вакуумно филтруване не съм сигурен. Може и филтруване през памук да е достатъчно, трябва да се пробва.

Това е процедурата за хумусна киселина. Фулвокиселината се пречиства с помоща на хроматография, но цитираната в сайта колона не знам дали може да се замени с достъпна алтернатива. По-скоро няма да може, което повишава цената над тази за практически приложения. Ако имам време ще погледна за достъпен вариант за пречистване, предполагам ще е възможно да се пречисти отново само с игра на киселинността.

• Потребител
Публикува

Здравейте ,имам молба, ако някой има преведена инструкция за работа с клетка на Хъл нека ми пише тук или на пощата aleksandar_todorov1969@abv.bg ,търсих в нета но ми излиза само автоматичен превод доста неточен,интересува ме по точно как се разчитат показанията след теста ,например при проверка на електролита при помедняване ,благодаря предварително.

• Глобален Модератор
Публикува

Клетката на Хъл намира приложение за експресна оценка на влиянието на катодната плътност на тока върху структурата на отлаганото покритие (блясък).

Катодът е разположен под ъгъл от 39° спрямо анода.

Според зоните които са характерни за електрода се съди какво покритие се получава в зависимост от тока (на линка с латински a, b, c, d, etc.)

http://www.schloetter.co.uk/plating-equipment/Hull-cells-and-plating-test-equipment.htm

има и формула за изчисляване на локалната плътност на тока.

При амонячни медни електролити, в областта "а" (ниски плътности на тока) може въобще да не се отложи, т.е. лоша покриваща способност.

Пиши на лични ако искаш повече инфо.

• Потребител
Публикува

Благодаря за отговора, при първа възможност ще се свържа с теб за повече подробности.

• Потребител
Публикува

Здравейте,

Имам следния въпрос: ако са ми дадени две химични съединения - основа и киселина - как мога да определя кое е по-силното от тях? Трябва ми за експериментално доказване с лакмус при хидролиза в случай, при който дадена сол е получева при неутрализацията на слаба киселина и слаба основа.

• 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Здравейте! Моля някой да ми каже какво се получава при акрилова киселина + натрий (натриева основа). Трябва ми спешно! Ще съм много благодарен ако някой ми помогне :happy:

• Глобален Модератор
Публикува

гугъл работи:

in words: Acrylic acid + Sodium hydroxide ->forms-> Sodium acrylate + water
in formulas: C2H3COOH + NaOH -> C2H3COONa + H2O

в памперсите се ползва, поема 300 пъти повече вода.

• Потребител
Публикува

Здравейте! Моля някой да ми каже какво се получава при акрилова киселина + натрий (натриева основа). Трябва ми спешно! Ще съм много благодарен ако някой ми помогне :happy:

гугъл работи:

in words: Acrylic acid + Sodium hydroxide ->forms-> Sodium acrylate + water

in formulas: C2H3COOH + NaOH -> C2H3COONa + H2O

в памперсите се ползва, поема 300 пъти повече вода.

На такива въпроси не бива да се отговаря! Без да се изискат поне елементарни знания от питащия. И без Гогол ;) пЪрдон гугъл де, е ясно, че к-на и о-ва дават....това дет' дават. Подозирам липса на елементарни знания по химия от питащия, а таквиз неща аз не толерирам. Но оставих въпроса!? Що!? Ми при тази скука в този форум по отношение на точните науки, можеше да излезе нещо!? Но не би, оказазва се пак домашно, или нещо такова. По друго време и в друг формат на ФОРУМА бих нашокал ряпата на питащия и бих порицал отговарящия, ама реших, че трябва да има движение и в точните тауки! Ма не би! Да перифразирам Ремарк "На Форум БГН нищо ново" ;). Поне в химията, а и в точните науки :)!

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Здравеите! :) Имам да реша една задача, но не знам как... ако някой може да ми помогне ще съм му много благодарна :help:
Органичното съединение А има емпирична формула С4Н10О. При умерено окисление на това вещество се образуват последователна веществата Б и В. В-вото Б има св-вото да образува утайка с Фелингов р-р. Веществото В се неутрализира с р-р на NaOH.
а) към кои класове органични съединения се отнасят в-вата А,Б,В?
б) изразете с хим.уравнения р-циите на окисление на вещестната А и Б и посочете условиятя, при които протичат взаимодействията.
Това е!! :D

• Потребител
Публикува

Ей, аман! Това е задача за трети клас! Ама хайде, днес съм на кеф ;).

Фелинговия р-р е реактив за доказване на алдехиди, с о-ви се неутрализират к-ни, а алдехиди се получават при умерено окисление на алкохоли, киселини пък от алдехиди. То само да беше разписала емпиричната ф-ла C4H10O, щеше да разбереш какво е!

Не може да е алдехид C4H8O, не може да е кетон (същото). Какво друго остава за кислородосъдържащ въглеводород (с един атом кислород).

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!