Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Не само измислена, на мен ми се струва, че е измислена днес с тия подробности. Каква малка вратичка, какви пет лева. Липсва само описание на това с какво си е светил На Балканите не остава нито една непревзета от турците крепост.

• Мнения 368
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Глобален Модератор
Публикува

В близост до Френкхисарската порта няма малки вратички, ако изключим тази, която води към т.нар. водоемна кула. Но от нея няма излаз извън царевецката крепост.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Сега за евреите. След ВСВ е създадена някаква психоза спрямо тях. Те задължително са света вода ненапита, никой евреин, никога и в нищо не е виновен. Всеки който посмее да каже и една дума против който и да било евреин, за което и време да става въпрос бива дамгосван като фашист, антисемит, мръсник, човек който яде малки деца върху мраморна маса за закуска.

Така че, аз лично много се съмнявам в тези оправдания на евреите. Има ли място "жидов гроб" -има. Има ли легенда че Търново е предадено от евреин-има. Има ли доказателства че Търново е паднало по друг начин? НЯМА.

Сега за косвените доказателства. След падането на градът, стените не са рушени, хората не са избивани, патриарха е оставен жив. Това са косвени доказателства че Търново се е предало или е било предадено. Логически погледнато, ако турците са влезли в градът най логичното е той да капитулира, а не да оказва съпротива до дупка. Тоест и двата варианта са възможни.

Според мен, след като нямаме НИКАКВИ доказателства че градът е капитулирал доброволно, ще трябва да приемем за вярна легендата за предателя евреин. Съвсем друг е въпросът че това не звучи политкоректно и както вече казах евреите за нищо, никога и никъде не са виновни.

Че Сара-Теодора ги е творила едни има косвени доказателства. ИЗРИЧНО се споменава че представителите на сектата на жидосващите са разчитали на нейната подкрепа. Някой от вас да се замисля че заради преследването на евреи в Търново по този повод е възможно те да са си го върнали предавайки градът? Или пак опирамеу до ангелските крилца на евреите?

Предупреждавам византиеца да не трие постове, защото и аз съм модератор и както той добре знае аз лично също вярва в конспиративните теории (друг е въпроса че съм обещал да използвам умерен тон). Г-н Византиец, внимавай в картинката, защото следващия път ще те черпя лимонада, а не бира!

Малиии! Лимонада! (ш-ш-т, Византиец, че сипеш вътре водка и пак става) Сакън, бе човек, лятото без бира :):):):)

Значи - не стигат данните за изводи. Имаме една неясна легенда, но то и за Крали Марко има цял епос, а знаем историческата реалност .... От начина, по който турците са се отнесли към града според техния обичай наистина можем да съдим, че Търново се е предало. Но те биха постъпили така ако градът сам се предаде, а не ако някой отвори вратите.

Що се отнася до сектата на жидовстващите - тук трябва малко да се задълбочим. За съжаление, духовната култура на обществото в последни години на ВБЦ а катастрафоална от гл.т. на обществената консолидация, на необходимата вътрешна солидарност и интегритет, без които нито едно общество не може да бъде резистентно към врагове. С две думи - налице е пълен разпад, даже "официалната" идеология, исихазмът, знаем какво представлява и как откъсва хората от реалността. А вече истинските сектие са катастрофална картина и симптоматика на ужасен разпад - адамитите ходят голи наляво и надясно, другите не ги знам какви ги вършат. Това е нелицеприятна картина. Жидовската секта естествено, че ще търси покровителство от "сънародницата" си - царица, но дали и какво е получила (факт е, че са преследвани!!!) е съвсем отделен и недоказан въпрос. Това не прави тази секта нещо повече от една сбирщина деградирали хаховци, каквито са и останалите секти по това врейме, впрочем.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува
В близост до Френкхисарската порта няма малки вратички, ако изключим тази, която води към т.нар. водоемна кула. Но от нея няма излаз извън царевецката крепост.

То и няма каквито и да е данни където и да е за отваряне на вратички и пр. Ами че един град току така ли се превзема,с малки вратички. Пробиви на стен биват запушвани, та това ли.

• Глобален Модератор
Публикува

Предлагам да се обособи отделна тема за падането на Търново - щурм или капитгулация защото брътвежи за еврейска конспирация и т.н. ми се струват най-малкото излишнии и не на място.

П.П. Защо гробът на евентуалния предател е наречен "жидов" - ами всеки знае че през Следновековието / а и през 21 век както изглежда/ евреите са били обичайните заподозряни за всички нещастия.Между другото еврейския квартал в Търново се е намирал на Трапезица / на най-неприятното място за живеене както във всеки един средновековен град/ и евреите рядко са го напускали главно поради съображения за сигурност.Още по-малковероятно е да направят такова нещо нощно време по време на обсада.

• Потребител
Публикува
Ресавски: Между другото еврейския квартал в Търново се е намирал на Трапезица / на най-неприятното място за живеене.....

Доколкото знам на Трапезица се е намирал търговският квартал, а не еврейският. Освен ако Ресавски не ни убеди, че всички търновски търговци са били евреи.

Освен това не разбирам защо Трапезица да е била най-неприятното място за живеене в средновековно Търново?! Напротив – в сравнение с ниското място от двете страни на реката (под крепостта), където е била по-голямата част от средновековния град, Трапезица си е бил направо баровски квартал. Нещо като сегашната Бояна и Драгалевци в София.

Ресавски, срамота бе, човек. Нали си от Плевен. Вземаш електричката от Плевен – до Горна са час и половина, после автобус № 10 и си в Търново. Там питай за Трапезица и ще ти обяснят хората.

• Глобален Модератор
Публикува

В Търново съм живял достатъчно дълго време и прекрасно знам какво е Трапезица/ за твое сведение не е търговски квартал/.Ако все пак имаш път Търново поинтересувай се къде са старите еврейски гробища.

П.П. Написахх че еврейския квартал се е намирал на Трапезица а не че Трапезица е бил еврейски квартал.Ако някой не прави разлика си е негов проблем.

• Потребители
Публикува
С две думи - налице е пълен разпад, даже "официалната" идеология, исихазмът, знаем какво представлява и как откъсва хората от реалността.

KG, проблемът е че въобще си нямаш представа какво представлява исихазма!

Ако си чел разни глупости от "д-р" В.Киселков /виден масон/ и други разни "братя",само ще ти кажа ,че един български исихаст /патр. Евтимий/ защитава Търново с меч в ръка ,а другия в Русия/св. Сергий Радонежски благославя 2-ма негови ученици исихасти да воюват с татарите на Куликовското поле/.

Ако си мислиш ,че монасите стоят в манастира и си гледат пъпа ,някой да не им го "развие",това са чисти дивотии,а в по ново време ,гледането на пъповете е специлитет на "белите братя" дъновистите.

Версията за малката портичка- ами преди 2 дни бях на гости на един мой приятел в/под/ Трапезица и той се правеше ремонт на къщата ,която е точно срещу манастира "Св.40 мъченици",та ми показа една "такава вратичка" -фактически таен изход от Трапезица .Естествено е ,че няма вратички,но има тайни входове ,които могат да бъдат използвани, и от обсадители ,и от обсадени.Този евреин ги е прекарал именно от една такава .

Към Ресавски "Бойна слава " не работи ли ???

Кажи им да ме пуснат и аз ще си снема "анатемата" от този снобарски форум .

Колкото до версията ,че Търновци са го измислили ,няма такова нещо ,Търново е бил създаден да издържи ,на 1год. обсада.Крепостите на Балканите са паднали ,чак през 15век,а първите обсади на Константинопол са много неуспешни за турците, в Сърбия въобще не е имало градове ,пък камо ли големи крепости да падат.

• Глобален Модератор
Публикува

"Бойна слава" си работи разбира се.Не виждам проблем да се включвам и в двата форума / както доста други потребители между другото/.Ако греша поправете ме.По неприятното е да не се дублират дискусиите в двата форума.

• Глобален Модератор
Публикува

Патриарх Евтимий с меч в ръка?! Е, хайде де!

Колкото до малките вратички и потерните: в царевецките стени също ги има, но не и в близост до т.нар. Балдуинова кула.

• Глобален Модератор
Публикува
"Бойна слава" си работи разбира се.Не виждам проблем да се включвам и в двата форума / както доста други потребители между другото/.Ако греша поправете ме.По неприятното е да не се дублират дискусиите в двата форума.

Разбира се, че става да се включваш и тук, всички сте добре дошли :):):) !!!

• Глобален Модератор
Публикува

Всеки който е запознат поне малко с фортификацията на Търново знае че е нъвзможно противников отряд да се доближи незабелязано до крепостните стени / особено в района на т.нар.Балдуинова кула/.Как въобще си го представяте отряд от няколкостотин или няколко хиляди турци се спуска незабялзано от Света гора / където вероятно е бил турския лагер/ пресича Янтра в пълна тишина за да стигне незабелязан до гостроприемно отворената порта?Или може би турците са нощували непроследствено под стените на крепоста?

• Потребител
Публикува

Не, въобще не си го представям така. Теорията в антисемитските книги е следната. След дълга обсада, за която се говори и от изворите, турците се отчаяли и дали вид че ще се откажат от обсадата. Търновските граждани се успокоили и тогава евреина отворил портата.

За това съвсем не са необходими хиляди или стотици бойци. Ще ви припомня превземането на Тива от Цар Симеон. След неуспешен щурм Цар Симеон предложил преговори и гърците се съгласили. Българските пратеници скрили под дрехите си брадви и посред бял ден, като влезли в градът нападнали портата. Те убили стражите и разбили пантите на вратата за да я направят неизползваема. Тези хора естествено са били ескортирани от гърци, но както се вижда немърливо. Достатъчно е неколцина турци да получат достъп до врата за да отворят бреш в отбраната. Евреинът пуска десетина турци, те отиват до някоя врата, убиват охраната, отварят вратата, и я привеждат в негодно състояние. Дори и българите да се вдигнат на крак, докато поправят вратата за двайсетина минути или колкото там турците вече са на вратата. Прочее ще припомня и троянския кон. В него с Одисей не са се скрили хиляди нали?

• Глобален Модератор
Публикува

Мисля, че идеята на Ресавски да се разгледа проблемът "падане на Търново" като цяло и чак тогава да отсъждаме как е станало и имало ли е предателство или не, е много правилна.

Ще се поровя специално, за да мога да кача изворовите текстове - Галахад сигурно би могъл да направи това по-бързо, но днес май го няма във форума.

Когато източниците са ни пред очите ще можем да обсъждаме и по-аргументирано, и по-малко полярно.

• Глобален Модератор
Публикува
Не, въобще не си го представям така. Теорията в антисемитските книги е следната. След дълга обсада, за която се говори и от изворите, турците се отчаяли и дали вид че ще се откажат от обсадата. Търновските граждани се успокоили и тогава евреина отворил портата.

За това съвсем не са необходими хиляди или стотици бойци. Ще ви припомня превземането на Тива от Цар Симеон. След неуспешен щурм Цар Симеон предложил преговори и гърците се съгласили. Българските пратеници скрили под дрехите си брадви и посред бял ден, като влезли в градът нападнали портата. Те убили стражите и разбили пантите на вратата за да я направят неизползваема. Тези хора естествено са били ескортирани от гърци, но както се вижда немърливо. Достатъчно е неколцина турци да получат достъп до врата за да отворят бреш в отбраната. Евреинът пуска десетина турци, те отиват до някоя врата, убиват охраната, отварят вратата, и я привеждат в негодно състояние. Дори и българите да се вдигнат на крак, докато поправят вратата за двайсетина минути или колкото там турците вече са на вратата. Прочее ще припомня и троянския кон. В него с Одисей не са се скрили хиляди нали?

Хипотезата е възможна, но нямам никакви данни да се е случила, тя, или която и да е друга. Информацията не е достатъчна - ние просто не знаем как е паднало Търново.

• Потребители
Публикува

Освен това в такива акции ,обикновенно се използват спецкомандоси/не е тавтавизъм/ ,ако искате мога да ви пусна ,некои работи от сп. "Командос" и за 10 души ,не е проблем да се разправят с няколко омаломощени стражари.

Ако бабичката Сара е била още жива/или преди смъртта си/ ,може и тя да е казала на евреина за тайния вход.

Най-важното ,обаче което ,обикновенно се забравя е кой е финансирал походите на османлиите-това са били еврейските търговци ,които радостно са продавали на робските тържища пленените българи.Да не забравяме ,че османлиите са имали ограничен ресурс и не са могли да обемат цялата окупирана територия ,а първите гаджали отдавна са отишли в рая при баядерките да им играят кючек и тук са останали потурнаците ,коитои са колели своите единокръвни ,но вече с различна вяра братя.

• Глобален Модератор
Публикува

Но какво е станало си остава само и единствено предположения и нищо друго. Няма база за изводи, няма информация.

Няма никакво доказателство някой да е финансирал каквото и да било или да не го е финансирал!

Не им е бил нужен голям ресурс, само военна сила в градовете и държавна организация. После, лека полека, за около 200 г. са завладели обработваемата земя.

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува
КГ 125 ,това поне от филмите трябва да го знаеш ,през цялото Средновековие християните са избягвали да стават банкери.Най-често това са...Във Венеция и Генуа е пълно с тях.Венецианците плащат на псевдокръстоносците да ограбят Втория Рим.От богатствата изнесени от Константинопол забогатява Запада.

С мюсюлманския удар е разбит Православния свят,но остава Святая Рус,в която своевременно е прехвърлен центъра на Православието.

Навсякъде в Европа има разпокъсан феодализъм,но ако ги нямаше турците повикани от... и въоражени с ... пари.България щеше да голяма поне колкото съвременна Франция.

Ако Ботев беше с каска, а Левски с ботуши.........

• Потребител
Публикува

Кекавмен описва как българите превзели Тива по следния начин. Когато пратили делегация да преговаря, "делегатите" носели под кожусите си брадви. Още като влезли, нападнали стражата на вратата и счупили пантите. Като видял бъркотията командващия заповядал на отрано приготвени войници да нападнат вратата. Като видели това ромеите капитулирали.

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

не мислех да пиша в форума но тва ме заинтригува

То и няма каквито и да е данни където и да е за отваряне на вратички и пр. Ами че един град току така ли се превзема,с малки вратички. Пробиви на стен биват запушвани, та това ли.

Това написано от модератор може да стане само в български форум.

Даже и малките деца знаят че Константинопол е превзет благодарение на забравена отключена ВРАТИЧКА (Xylokerkos Porta ).

След като най-силната крепост в света по това време може да бъде превзета по този начин какво остава за провинциален град като Търново ( провинциален в сравнение с големите мегаполиси от това време).

Иначе по темата , и аз мисля че всичко е възможно но истината е че едва ли някога ще разберем какво точно се е случило в оная нощ на 1393.

• Потребител
Публикува

Даже и малките деца знаят че Константинопол е превзет благодарение на забравена отключена ВРАТИЧКА (Xylokerkos Porta ).

След като най-силната крепост в света по това време може да бъде превзета по този начин какво остава за провинциален град като Търново ( провинциален в сравнение с големите мегаполиси от това време).

Иначе по темата , и аз мисля че всичко е възможно но истината е че едва ли някога ще разберем какво точно се е случило в оная нощ на 1393.

Несериозно е да се вярва на подобни легенди! Бил превзет заради незаключена вратичка! И кой не я заключил- лошите, страхливи и нелоялни генуезци. Айде няма нужда. Отбраната е изнемогвала и се пропукала на повече от едно място, стените са полуразрушени от артилерията, а съотношението е поне 10 към 1 (нападатели- защитници), но не страхливите генуезци воглаве с Джустини забравили вратичка и прецакали всичко. Същата боза и за Търново- 3 месеца се бранят, но една портичка забравили да опазят от коварните евреи и турци. Нас турците не могат да ни надвият, ако няма някой юда наблизо с ключове и торба с хитрини.

• Глобален Модератор
Публикува

Че защо, пиши:). Както казах, всички са добре дошли.

Само една вратичка трудно може да обърне нещата, освен в много конкретен тактически план.

ПП

Защо само в български форум?? :)

• 5 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)
Има много добър извор за падането на Търново под "османска" власт. Също и за падането на София, крепоста Цепина и още...

Стига да знаете къде и как да го търсите. :post-70473-1124971712:

Там наистина пише за предателството на един търговец на храни, който помогнал да се завземе Търново.

Хорос.

Ами че дай го извора, защо си мълчиш :post-20645-1121105496: ! Аз пък ще посоча други гръцки летописи цитирани от български професор, където точно се споменава за еврейското предателство и името на ..........; както и ................ които са организирали избиването на първенците на Търново от турците - всичките изклани с предателство в една църква 110 души! :book:

И коя е тая хроника? Питам и двамата.

Аз ще посоча моя източник, който е перфектен: цитира го М. Варшавски (псевдоним на проф. Владимир Владикин) в своята книга "Какво са направили евреите за България", София, 1933 г., той се опира на латински и гръцки източници и посочва точно името на евреина предател ,който организира отварянето на градските порти през ноща за да влезната турците - Лазар Коен, чийто потомци са братя Коен изиграли също такава нечестива роля при Осман Пазвантооглу в 1794-1807 г.; Лазар Коен е действал с помощника си Хасон ("Гръцки летописи", XIV век, том ", стр. 216)

Човекът който организира пък клането на Търновските първенци в манастира "Св. Троица" е евреинът Нафталион ("Гръцки летописи", 14 в., , том 6, стр. 493). Клането на тези 110 души е потвърдено и в ръкописите на Григорий Цамблак и Сонджеон, където изрично се подчертава, че били събрани чрез измама и изклани в една църква! Нафталион искал да бъде посечен и патриарх Евтичмий, но султанът разпоредил той да бъде заточен!

Предателството на царица Сара Теодора е една отделна тема и има доста факти и материали за нея - на първо четене сектата на жидовстващите, осъдена от патриарх Евтимий и съществуването на цял еврейски квартал в Търново по това време в махалата "Френкхисар". Там е била и най-голямата синагога на Балканите, по-късно разрушена! :book:

Редактирано от Харамията
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

кое точно е изданието "Гръцки летописи"? Точно, моля.

И от това, че е имало измамно събиране на първенците какво следва? Че е имало измамно събиране на първенците от турския владетел и нищо повече!

Искам точни доказателства, че проф.Владикин, който впрочем е юрист, а не историк, е писал това под този псевдоним. Както и точен цитат с посочване н изданието на гръцкия летопис или каквото и да е там.

В разпаднала се българия от навечерието на падането е имало толкова секти и толкова луди, че тази секта изобщо не е нещо особено забележително.

Редактирано от КГ125

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!