Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

виж рецептата не ми трябва за живота а за схемата по която ти работиш. как догаждаш имената как се получават термините и как наслагваш карти. в постовете ти винаги изтрелваш нещо много различно и до някъде противоположно на всичко с което сме свикнали. когато чета твоите писания разбирам почти всичко и го приемам директо и безусловно, защото мисълта ти хвърчи и е трудна за проследяване но е много добре насочена и чиста, хаотична е но това също се оправдава. от друга страна яростните изказвания на опонентите в темите са много добре и то прекалено целенасочени но безплътни. личи си че са нещо като готови отговори, клишета.също усетих разлика и в духовността.ти например си вярващ но не и религиозен. не си истинки атеист. докато другите са атеисти, за това не те разбират, особено когато опре до езотерии. колкото за сродните души може би си намерил. аз също търся това.

по темата:

нищо не съм чел по нея зная това което сме учили в училище, но как бих попитал може един народ или една държава да е толкова добре организирана в армията си, грдовете да са идеално проектирани с повече удобста тогава, отколкото сега може да си позволят многохора и у нас и по света, да разполага с такъв календар, и прочие неща се в този дух и да няма писменост. не аз съм сигурен че е имало ама какво се е случило

оф да зама да направя нова тема само за тази загатка.

А този Трвел как се вписва в родословоето на кановте, защото май за него се говори за мадарския конник. много велик Кан - БАЛКАН, но и много пренебрегнат от историците.

• Потребители
Публикува

В том първи, част първа на „История на българската държава през средните векове”, в приложената там притурка 10, Васил Златарски разглежда „Известието на Свида за Крумовото законодателство”. Направено е сравнение на текста на Свида с негов старобългарски превод. Констатациите на Златарски са:

„Изтъкнатите тук отличия и сходства между гръцкия и славянския текст на Свидовото известие, мислим, са достатъчни, за да ни убедят: 1) че славянският превод е направен по по-пълен и по-добре запазен гръцки текст в сравнение с оня в изданието на Бернхарди, а оттука 2) че те взаимно се попълват и поправят. Затова ние приемаме следния според нас най-близък до първоначалното съдържание на известието превод:

„Същите българи съвършено унищожиха аварите. А Крем [Крум] попита аварските пленници: „От какво, мислите, загина вашият княз и целият [ви] народ?” Те [му] отговориха: „[От това], че взаимните клевети се умножиха и погубиха по-храбрите и по-благоразумните; после злодейците и крадците станаха съобщници на съдиите; после от пиянство, защото, когато виното се преумножи, всички станаха пияници; също от подкупничество [и всички станаха рушветчии [продажници]; сетне от търговия, защото всички станаха търговци и се лъжеха помежду си. И нашата погибел произлезе от това.” — Като чу това, той [Крем] свика всички българи и заповяда, като издаде [следните] закони: „Ако някой обвини [наклевети] някого, то той да се не слуша, докато свързан не се разпита; и ако се окаже клеветник и лъжец, да се убива. — Не се позволява никому да набавя храна на крадеца; и [на оногова], който се осмелява това [да прави], веднага да се конфискува имотът, а на крадеца пък да се пречупват свирките [пищялите]. — Той [Крем] заповяда да се изкоренят всички лозя. — На всеки просяк да се не дава просто [оскъдно], но в достатъчно количество, та да се не нуждае втори път; [на оногова], който не постъпва така, веднага да се конфискува имотът.” Те [българите] съвършено унищожиха, както се каза, всички авари.”

По темата тук някой отбеляза, че въпросът с българското законодателство е бил засегнат в отговорите на папа Николай І на въпросите на българите. Бързият преглед показва, че поне 18 от тези въпроси са се отнасяли по съществуващото тогава и бъдещото българско законодателство. Някои от тях са доста любопитни.

Например, във въпрос 12 се е казвало: „Възможно ли е в празници и във велики пости да провеждаме съд, тоест да правим съдебни заседания и да осъждаме човека на смърт, ако е достоен за смърт?” Това означава, че такива съдилища вече са били практика и сега се пита как те да продължат да действат.

Имало е военни закони. Вижда се от въпрос 25: „По наш закон у нас винаги стои стража на границата на нашата земя, и ако някой си роб или свободен човек избяга през пограничната черта, стражари го предават веднага на смърт”. Кой казваше, че при българите нямало робовладелчество? Пък ако е било вярно и второто, Крум е бил като бай Тошо, или по-скоро обратното.

Има още куп интересни неща, потърсете ги и си ги прочетете. Няма да пропусна обаче въпрос номер 86: „По наш закон, ако се улови крадец или разбойник и той отрича и не признава престъплението си, съдника го бие по главата с тояга и го боде с железни бодли по хълбоци докато си признае”. Ами това си е чиста парафраза на по-горното: „на крадеца да му се пречупят пищялите”.

Колкото до изкореняването на лозята, нали знаете приказката на дядо поп: „не ме гледай чадо, какво правя, ами слушай, какво ти говоря”. Много добре ви е известна и миниатюрата от Манасиевата хроника. На нея пише: „Крум княз окова главата на Никифора царя и напива здравица за българите. Тук „княз” не е по Гербов, а така си е от 1344 г.

Познайте с какво напива здравица княз Крум? В главата-чаша се вижда нещо червено. Пред славянските князе обаче чаши няма. Хронистът обяснява, че Крум им давал да пият вино от чашата. Значи, какво: князът има право да дава здраво винце (може би внос от Пелопонес, нали там е имало славяни), на когото прецени и по-колкото каже. Сиреч, освен законодателна власт, Крум е имал и изпълнителната. Тъй е било по княз-Крумово време. Или по кан-Крумово - Ваша воля.

post-2642-1216038539_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

На кой да вярвам сега?

Мауро Орбини, Паисий Хилендарски, Франьо Рачки, Блазиус Клайзер, Зографска история, Български апокрифен летопис, Книги Макавейски и други...

Никой не знае за "Законите на Крум", а те изведнъж се появяват във византийската енциклопедия "Свидас". Тези горните защо не са я чели, а и тези, които са я чели пишат за Тервел. Кой и кога е писал тази енциклопедия не знам, но трябва да се вярва на мнозинството. Нашата история за съжаление е скалъпена от подобни "извори", написани от вековните ни врагове. България без закони ли е била от идването на Аспарух 681 г., до Крум 810 г.? Отговори ми на тези въпроси и може да продължим. Християнството се приема от МУРАТ ХАН (Муртагон), наричан още и БОГО РОДИС, БОРИС и ИОНАТАН (в Книги Макавейски). Ако папа Николай І отговаря на въпросите на българите, то е във връзка с прилаганите закони съобразно новата християнска религия, която се налага в България. Но ако четеш старите истории, то за Тервел също се пише, че приел Християнството.

Освен папагалската история, има и още една друга история. Прочети например "Падането на Стара България" на Йордан Табов. Там в първа глава озаглавена "Досиета в историята", той като математик доказва, че цар Иван Владислав и цар Иван Шишман са едно и също лице. Само дето единият (Шишман) от началото на ХVІ век е дублиран още веднъж през края на ХІ век като (Иван Владислав). Аз пък доказах, че идването на българите при Аспарух и падането на България под "турско" робство са едно и също събитие. Хан Крум от началото на ІХ век е и Мусса бей от началото на ХV век и още веднъж библейският герой Макавей (MACCA BEUS) от ІІ век пр. н. е. Е, на твоята история ли да вярвам, която не можеш да докажеш дори, или на моите изследвания?

С Уважение Хорос.

• Потребители
Публикува
С Уважение Хорос.

Който не уважава себе си, не би могъл да уважава и другите.

Законите на Крум се споменават, не защото дотогава не е имало закони и държава в България (щото държава без закони, каквито и да е закони, не може!), а защото именно ТЕЗИ Крумови закони са впечатлили съвременниците. Доста елементарно, но щом трябва да го кажем.

Поздрави

• Потребител
Публикува

Законите на Крум се споменават, не защото дотогава не е имало закони и държава в България (щото държава без закони, каквито и да е закони, не може!), а защото именно ТЕЗИ Крумови закони са впечатлили съвременниците. Доста елементарно, но щом трябва да го кажем.

Поздрави

Благодаря. Този довод веднага ме разби. Взимам си думите обратно и ти обещавам никога повече да не се занимавам с история. Е, поне не с тези "историци" от форумите. От днес започвам да се уважавам. Спомних си думите на някой, за бисерите и свинете. Много е актуална в случая. Вие всичките ръсите бисери, а аз свинята, се опитвам да ви отхапя книжките, които сте учили. :bigwink::crazy_pilot:

Хорос (който вече се уважава) :whistling:

• Глобален Модератор
Публикува

Поздрави

Съгласен съм. Стига само да хвърлим един поглед върху достатъчно изследваното обичайно право, за да разберем, че не е възможно общество от характера на тогавшното да функционира без правни норми. Това, което е впечатлило хрониста е не законите сами по себе си, а характерът им на стабилизиращи държавата правила. (в противовес на аварския разпад).

ПП - Описанието на последния стряскащо ми напомня една ситуация след 1200 г........

"съдиите станаха съучастници на крадците"

"клеветите унищожиха по-първите"

"виното (разбирай дрогата) премного се умножи и всички стаха пияници"

"всички станаха търговци и взеха да се мамят един друг"

Да ви звучи познато? Sic transit gloria mundi....

• 5 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Ами по времето на Крум са създадени:)

Но всички държави имат закони или правила. Голяма част от тях са обичайно право, което е изключително развита материя и практически почти повтаря съвременното право.

• Потребител
Публикува
Ами аз мисля, че тези закони съществуват! Искам аз да питам кога са създадени?! :eek::Flowers1:

Ами аз лично имам енциклопедия в три тома, първият от които е "История на средновековна България''. Там пише, че законите са създадени "около 805''. Не знам до колко точно е вярно, но все пак е някаква информация минала през проверка, преди печат :)

• Потребител
Публикува
Да, хубав въпрос, освен Свидас, имали още някакво писмено свидетелство. Апропо, ако Крум беше изкоренил лозята и забранил пиенето на вино, откъде ромеите намират в ханския дворец вино да се изпонапият?

Чувал съм версията, че Крум изкоренил лозята, защото имало мана по тях, а не за да попречи на народа да пие. По тази част и най-суровият владетел ще удари на камък у нас :)

• Глобален Модератор
Публикува

Ами аз лично имам енциклопедия в три тома, първият от които е "История на средновековна България''. Там пише, че законите са създадени "около 805''. Не знам до колко точно е вярно, но все пак е някаква информация минала през проверка, преди печат :)

Aми не е особено ясно как авторите са стигнали до датата. Вероятно са го свързали с разгрома на хаганата, защото той ги въвежда след това.

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува
Те в САЩ през 20 век не можаха да наложат сух режим, та през 9 век ли?

Успяха, разбира се да го наложат. Отмени се чак през 30-те години. Трая 10-на години. Което никак не е малко.

И нещо, което е съвсем неизвестно - Русия също е имала сух режим. От 1914 г. (във връзка с войната и необходимостта да се пести зърно) до 1919 г. Изключителен спад в заболяваемостта, смъртността и престъпността ...

Забраната на употреба на вино от населението при продължаващо производство е като 100% акциз за една държава с големи военни разходи (при Крум) - цялото количество отива за износ, валутни приходи ... И здрави мъже за наборници.

• Потребител
Публикува
Реално при тогавашното ниво на комуникации освен в двора си владетела не може на никой друг ефективно да забрани винопиенето.

Нищо им е нямало на комуникациите. Имало си е пътища (още от римско време) имало си е царска поща, имало си е куриери. Всяка заповед е достигала до всички от населението за 3 дни. Имало е развита многостепенна административна система, която е препредавала информацията и е изпълнявала нарежданията. А при наличието на шпиони и доносници и такива жестоки наказания сигурно законът се е изпълнявал безусловно.

• Потребител
Публикува

Винаги съм се чудил на тази норма. Ами как тогава са тренирали войните (и конете също) ? Искат се ежедневни тренировки !?

Предполагам че става въпрос за "яздене на боен кон за лични цели - просто за транспорт". Нещо като да отвлечеш в наше време строева машина и да отидеш на събор в съседното село :)

• Потребител
Публикува
Няма да пропусна обаче въпрос номер 86: „По наш закон, ако се улови крадец или разбойник и той отрича и не признава престъплението си, съдника го бие по главата с тояга и го боде с железни бодли по хълбоци докато си признае”. Ами това си е чиста парафраза на по-горното: „на крадеца да му се пречупят пищялите”.

Не е точно перефраза. Едното е от "процесуалния кодекс" - водене на следствието с оказване на физически натиск, другото е от "наказателния кодекс" - налагане на наказание "членовредителство".

• 4 years later...
  • Потребител
Публикува

Въпроса който ми се върти и не мога да си отговоря дали Крум просто не приложил законите на Тервел (може да ги е модернизирал) заедно с нова военната реформа, но този път да важат за всички в държавата а до неговият момент по българските закони да се прилагат само за българи. Славяните, траките и другите да си живеят по техния закон ... Все пак Крум се опитва да обедини и централизира държавата ...

• Потребители
Публикува

Маврубир и следващите го автори като Паисий Хилендарски смесват Тервел с Крум. По-точно го прави Маврубир, а другите просто го следват.

В Свида, в статията за българите се разказва за Крум и за Тервел. За е разказано във връзка с това, как Юстиниан му се отблагодарил. След това се минава на Крум и е посочено, че тогава са били унищожени аварите и че той като е говорил с тях е издал законите.

Това в постинг 22 не е вярно като описание, но по принцип може и да е било така. Законите на Крум са първите български закони, на които знаем част от разпоредбите. Свидас обаче не твърди, че до тогава българите не са имали закони. По-скоро става дума за ъпдейт на наличните закони, като само са били направени някои частични промени. В смисъл, че Свида не говори за някакви радикални промени в държавата, а само за правила свързани с чутото от аварите. Отделен е въпросът, че тези закони може да не са от Тервел, а още от Аспарух или дори от Кубрат. Е, може пък Аспарух да е действал с производителността на сегашните депутати и на всяко спиране по пътя да е сменял законите.

• Потребител
Публикува

То е страшно човек да си помисли, че е нямало закони преди Крум. Не става дума за някаква пасмина преди това. Има Държава, събират се данъци, има йерархия, социална структура, отговорности, а закони да няма???

ПП - ако и да е било изключение да няма закони, то със сигурност се е спазвал един - законът на джунглата!!! :)

• Потребител
Публикува

Идеята ми беше, дали Крум просто не прилага старите български закони за всички, а преди това българите са съдени по българския закон славяните по славянски и т.н.... Един вид обединява държавата с общи закони. Знаем че християни славяни са заемали доста високи позиции по негово време, дали не е налижил 1 закон за всички и заради това да става толкова известен???

• Потребител
Публикува

То е страшно човек да си помисли, че е нямало закони преди Крум. Не става дума за някаква пасмина преди това. Има Държава, събират се данъци, има йерархия, социална структура, отговорности, а закони да няма???

ПП - ако и да е било изключение да няма закони, то със сигурност се е спазвал един - законът на джунглата!!! :)

Всяко първобитно племе си има закони, да ги наречем закони на честта или "обичайно право". При промяна на отношенията се допълват и усъвършенстват и законите

Винаги ми е бил неясен въпроса с данъците. Как се осъществява събирането при липса на парично обръщение, данъчни списъци, писмена традиция ? Ако пък всичко е в натура как се събира, транспортира и съхранява и какъв е смисъла да се струпат някъде купчина кожи, грънци, добитък, платове или зърно ? А има и бързоразвалящи се като мляко, месо, яйца. Би трябвало да е имало някакво последващо преразпределение

• Модератор Военно дело
Публикува

Значи, подчертано е, че в България паричните данъци са едва от времето на византийското владичество (преминаването от натурални на парични данъци е една от най основните причини за въстанието от 1040). През цялата история на ПБЦ имаме натурално облагане, което показва по слаба икономика в сравнение с византийската. В мляко, яйца и прочее бързо развалящи се продукти естествено не са се събирали. Събирани са накуп в държавни складове, откъдето са били изразходвани съобразно нуждите на държавата и решенията на царя. За издръжка на армия, администрация, държавни строежи, търговия.

Точно поради споменатите от теб административни проблеми е нужна отчетност-разбирай писменост. Втори вариант, владетеля делегира правата си на местни управители.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!