Отиди на
Форум "Наука"

Кой от владетелите на третата българска държава е навредил най-много на българите и България според вас?  

36 потребители са гласували

1. 1. Кой от владетелите на третата българска държава е навредил най-много на българите и България според вас?

• Александър І Батенберг
      0
    • Фердинанд
      22
    • Борис ІІІ
      1
    • Георги Димитров
      26
    • Тодор Живков
      3

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Аз, като начало, ще дам глас за Фердинанд Сакскобургготски, пък после ще се обоснова като се понатрупат мнения. Като гласувате в анкетата, е желателно и да кажете защо мислите така.

Редактирано от ISTORIK
  • Мнения 84
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикува

За първите трима не се зная достатъчно подробности, че да ги коментирам. За последните двама пък коментара по-скоро би бил политически, вместо исторически (защото не е минало достатъчно време). Така че, аз няма да гласувам!

• Глобален Модератор
Публикува

Ами комунистическата диктатура си отиде от тази държава още преди 16 години. Според мен това е достатъчна дистанция от тези събитията за да ги разглеждаме достатъчно трезво в исторически аспект, поне на мен не ми е трудно.

• Потребители
Публикува
Според мен това е достатъчна дистанция от тези събитията за да ги разглеждаме достатъчно трезво в исторически аспект

Да, но е прекалено непрофесионално - чувал съм, че историците казват, че за да се обсъжда дадено събитие трябва да са изминали поне 50 години.

• Потребител
Публикува

:excl::excl::excl::excl:

Еми аз гласувам за Гошето Димитров...

1. Той е национален предател- идеята за македонска нация.....мисля, че повече не е нужно да говоря тук...

2. Димитровската конституция- почти ксерокопие на тази на СССР- дори от юридическа на древните гърци отпреди 2500г. това е проява на абсолютна простотия и некомпетентност, какво да говорим от съвременна....

• Глобален Модератор
Публикува
Да, но е прекалено непрофесионално - чувал съм, че историците казват, че за да се обсъжда дадено събитие трябва да са изминали поне 50 години.

Ами щом така смяташ добре, според мен може да се обсъждат и последните двама вече като исторически личности. Но наистина според някои историци е нужен доста по-голям период да измине от тези събития за да се разглеждат и анализират като част от историята.

• Глобален Модератор
Публикува
1. Той е национален предател- идеята за македонска нация.....мисля, че повече не е нужно да говоря тук...

Абсолютно точно казано! Но все пак е на второ място в моята ранглиста :) , Фердинанд успява старателно да пропилее всички шансове за националното ни обединение, като за съвсем кратък период ни докарва до две национални катастрофи и разрушава така добре развиващата се икономика на България. И всъщност тогава е пропуснат най-изгодния момент България да стане голяма и силна държава с ясно изразена национална стратегия и доктрина която да отстоява за напред постигнатото до момента.

• Администратор
Публикува (edited)
Абсолютно точно казано! Но все пак е на второ място в моята ранглиста :) , Фердинанд успява старателно да пропилее всички шансове за националното ни обединение, като за съвсем кратък период ни докарва до две национални катастрофи и разрушава така добре развиващата се икономика на България. И всъщност тогава е пропуснат най-изгодния момент България да стане голяма и силна държава с ясно изразена национална стратегия и доктрина която да отстоява за напред постигнатото до момента.

Новата история на България е мъгла за мене, но все пак и аз съм на това мнение, че Фердинанд е най-вредния владетел за страната ни. Още повече го мразя защото не е българин :angry::boxing::maniac:

Редактирано от byzantiner
  • Потребител
Публикува
Новата история на България е мъгла за мене, но все пак и аз съм на това мнение, че Фердинанд е най-вредния владетел за страната ни. Още повече го мразя защото не е българин :angry:  :boxing:  :maniac:

И все пак при този владетел България получава своята пълна независимост през 1908г.

• Глобален Модератор
Публикува

Васалитета ни тогава вече е бил съвсем формален и ние с абсолютно нищо не сме зависели от Турция, така че от това няма реални ползи за България, освен, че Фердинанд се коронясва за цар.

• Глобален Модератор
Публикува
Между другото защо е включен и Батемеберг????

А защо не? ;)

• Глобален Модератор
Публикува
човека е направил каквото е могъл

...за себе си. Не и за народа, за който въобще не му е пукало. Едвам се сдържам да го кажа, (всъщност не се сдържам) че внукът му дойде тук и също направи каквото можа за себе си, оплесквайки всичко без да го е еня за избирателите му.

Но да се върнем на темата явно се очертава, че фаворитите са лисицата Фердинанд и другаря Димитров. И двамата определено са доста заслужили с прегрешенията си спрямо България. Според мен Фердинанд е по-напред със заслугите си за погубването на държавата, но наистина поне е целял да осъществи националното ни обединение, макар и за собствени облаги. Докато Димитров прави наистина непростимо престъпление срещу българската нация с македонизма, което предизвиква не по-малко гняв в мен, но все пак Фердинанд води по точки.

• Глобален Модератор
Публикува

Ами общо взето е така - авантюрист, който изгражда кариера и трупа богатство за сметка на българския народ. При абдикацията си е отнесъл от тук със себе си няколко вагона със скъпоценности за Австрия - как ще го коментирате това? :bann:

• Потребител
Публикува
Подкрепям византиеца,гошето е мръсен предател и гъзолизец.

Фружине, знам, че го мразиш дори повече от мен, но моля те въздържай се от квалификации като втората. :)

• Глобален Модератор
Публикува

Тук пък аз съм съгласен с Фружин, съвсем правилно и точно се е изразил.

• Потребител
Публикува

Византиецо,все пак не го псувах на майка/считай че сега го правя/.

Колкото до Фердинанд,грешките му са две.Първо започването на междусъюзническата война /не забравяйте рефрена ,,съюзници разбойници,, и митингите под наслов ,,всичко или нищо,, тук Фердинанд не е чак толкова виновен.За първата световна антантата не ни обещава нищо и присаединяването към Германия идва от самосебеси.За тия катастрофи е виновен не толкова царя колкото цялото общество.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Междусъюзническата война си е изцяло негова грешка. Трябвало е при преговорите да установи точни граници и условия, при които съюзниците да водят войната, защото е ясно, че накрая ще се счепкат при разпределянето. Сложена е само граница на някаква спорна зона със Сърбия, която на всичкото от горе подлежи на арбитраж от Русия, която пък не обича Фердинанд. Макар и гръцкия крал да е настоявал за определяне на точна граница между двете държави, Фердинанд твърдо е отказал, заявявайки, че границата ще бъде там докъдето стигнат войските му, което се оказва погрешен ход. Да не говорим, че сериозно е имал намерението да атакува и Истанбул, при положение, че дори не е разполагал с подробен план на града.

За второто също той е виновен, още от самото начало е бил вързан с Германия и Австроунгария и преди да се постави въпроса дали България да е неутрална или да се включи в ПСВ, той вече е бил направил своето решение. И двете национални катастрофи са негова заслуга.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува
Тук пък аз съм съгласен с Фружин, съвсем правилно и точно се е изразил.

Не отричам, че се изразил правилно, но просто.....де да знам...сигурно ме обхваща мания да налагам модераторски контрол :P

• Потребител
Публикува

Не напълно но по принцип си прав Варлорд.

За междусъюзническата именно сърбите и гърците отказват да върнат македония и в София има огромни манифестации под наслов ,,без Солун не можем,, и ,, Македония само за българия,,.Фердинанд просто се носи по течението.

• Глобален Модератор
Публикува

В този момент - да. Но Фердинанд е виновникът да се стигне до този момент, от там нататък народът е в правото си да иска това, за което се е борил и отвоювал, той е изпълнил своята част от дълга си - да победи вековния тиранин и да освободи братята си. А царя Фердинанд не е изпълнил своя дълг - да уреди дипломатическите въпроси и поради това се стига до катастрофата. Това е най-тежкото национално престъпление - да пролееш напразно кръвта на народа, другаря Димитров поне не е имал такива изтъпления.

• Потребител
Публикува

За дипломацията си напълно прав.

Герги обаче си е роб/без преувеличение/ на Сталин ,това което направи по отношение на македония е уникално гъзомийничество,добре че не успя да създаде и тракийска нация за което подготовка е имало.

Тогава цирка щеше да е пълен.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!