Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 81
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Симеон католик? Струва ми се, че това твърдение не почива на солидна основа.

Какви католици и православни в Х век?? СХИЗМАТА Е ОТ 1054 Г. и оттогава деюре е разделянето на източна и западна църква католицизъм и православие.

Борис І, Петър и Самуил също са били в контакт и в различни етапи са признавани от Рим.

Симеон също е бил в контакт с Рим и е бил с призната титла оттам, затова е определен от Блазиус Клайнер за "истински католик" и "подчинил себе си и страната си на римската църква". Ето откъде идва признатия за Калоян "произход от Рим" - произход признат на неговите предшественици Борис, Симеон, Петър, Самуил, защо не евентуално и Петър Делян. Но това не ги прави католицк или православни - тези термини трябва да се отнасят след схизмата от ХІ век нататък. Дотогава църквата е една, само има два конкурентни центъра в тази единна църква.

• Потребител
Публикува

Католик не мръсна дума ,по правилно щеше да е отговорът

Симеон е Римлянин , Петър е Грък

Може би само Паисий и Първосвещеника на Рим мразят гръцкото почти колкото Симеон

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува
Една от най- мрачните и срамни страници в нашата славна история е уравленито на петър( пиша името с малка буква, защото отговаря на нивото му) . Накратко: считам за очевидно, опираики се на фактите, че петър е отровил баща си, цар Симеон Велики за което е бил щедро награден от коварните византийци, узурпирал е престола и е погубил братята си, разсипал е непобедимата българска войска и е повикал своя роднина Светослав да заеме престола. Което го превръща в най- черната и злокобна фигура в нашата история.

Леле... :head_hurts_kr:

Незнам какво е "нивото" на ЦАРЯ, но и не съм този, който има нужната квалификация да прави оценка. Ще кажа само няколко неща. ПЕТЪР (пиша цялото име с главни букви, защото това е мнението ми за един от най-великите владетели на българската държава) е владетелят, през първата година от управлението на който тои постига това, за което неговият предшественик и баща - цар Симеон се бори през целялото си владетелство и в крайна сметка не постига - признаването на царското си достойнство. Така, че не е "самозван", но виж Симеон е. Петър не случайно е канонизиран за светец. И както по-нагоре казаха през управлението на цар Петър дълъг период България не води война, което позволява Петър да направи много за църквата. Вярно е, губи територии, но и за цар Симеон ВЕЛИКИ има 2 мнения - 1вото всички го знаем и не го оспорваме - велик владетел, но пък част от историците смятат, че той е изхабил до край потенциала на България, след неговото управление населението е "изморено" от продължителните войни. Моля да ми обясниш кой е източника ти на информация? Непобедима войска няма. "Цветът" на Еврова - кръстоносците също са били непобедими до 1205 година. Ако руският княз Светослав е роднина на цар Петър, то значи има и роднинска връзка с цар Симеон. Светослав не заема българският престол, а сина на Петър - Борис II. Йоан Цимисхи не беше ли от родата на хан Крум? Последното в кръга на шегата :)

Поздрави!

• Потребител
Публикува
Католик не мръсна дума ,по правилно щеше да е отговорът

Симеон е Римлянин , Петър е Грък

Може би само Паисий и Първосвещеника на Рим мразят гръцкото почти колкото Симеон

Извинявам се за повторното мнение, но това ме шокира. "Петър е грък, Симеон е "Р"имлянин".

Цар Петър е син на Цар Симеон. Цар Симеон е син на княз Борис. Княз Борис е син на хан Пресиан. Хан Пресиан е син на Звиница. Звиница е син на хан Омуртаг. Хан Омуртаг е син на хан Крум. Произходът на хан Крум е неизвестен и поставя и до ден днешен много въпроси пред историците. Едно обаче е сигурно - хан Крум е родоначалник на най-могъщата владетелска династия в епохата на първата българска държава, управлявала почти до края на 10 век.

Следователно неможе баща ми да е перуканец аз да съм китаец. Вярно, важно е самосъзнанието, но и кръвта вода не става :)

Между другото относно "гръцкото", ами и Васил Априлов се е смятал за грък докато не прочита труда на Юрий Венелин. Но в нашата история Васил Априлов има положителен образ - заслужено!

• Потребител
Публикува

Леле... :head_hurts_kr:

Незнам какво е "нивото" на ЦАРЯ, но и не съм този, който има нужната квалификация да прави оценка. Ще кажа само няколко неща. ПЕТЪР (пиша цялото име с главни букви, защото това е мнението ми за един от най-великите владетели на българската държава) е владетелят, през първата година от управлението на който тои постига това, за което неговият предшественик и баща - цар Симеон се бори през целялото си владетелство и в крайна сметка не постига - признаването на царското си достойнство. Така, че не е "самозван", но виж Симеон е. Петър не случайно е канонизиран за светец. И както по-нагоре казаха през управлението на цар Петър дълъг период България не води война, което позволява Петър да направи много за църквата. Вярно е, губи територии, но и за цар Симеон ВЕЛИКИ има 2 мнения - 1вото всички го знаем и не го оспорваме - велик владетел, но пък част от историците смятат, че той е изхабил до край потенциала на България, след неговото управление населението е "изморено" от продължителните войни. Моля да ми обясниш кой е източника ти на информация? Непобедима войска няма. "Цветът" на Еврова - кръстоносците също са били непобедими до 1205 година. Ако руският княз Светослав е роднина на цар Петър, то значи има и роднинска връзка с цар Симеон. Светослав не заема българският престол, а сина на Петър - Борис II. Йоан Цимисхи не беше ли от родата на хан Крум? Последното в кръга на шегата :)

Поздрави!

Напълно те подкрепям :biggrin: Цар Петър си е пич отвсякъде! Понякога пукам неуместни шегички...
  • 11 years later...
  • Потребител
Публикува (edited)

Малко мисли:

Дали действително е бил толкова лош владетел Петър? При средновековните ни владетели го докарвамe няколко да носят името Петър, трима въстанници, а при Симеон как е бройката?! Тогавашните българи ли не са били наясно с реалната картина или възрожденския прочит на събитията е твърде едностранен и романтичен... ;)

Явно редица средновековни български управници виждат в името "Петър" достатъчен престиж и го приемат с имиджова цел, защото е значело нещо. Защо им е на трима водачи на антивизантийски въстания да приемат името Петър, ако е бил уж такъв лош човек и владетел?! Нали целта е да се мобилизират масите, да се вдъхне борбеност у бунтовниците. Явно цар Петровото име е било популярно сред населението, за да го приемат толкова водачи на въстания. Защо не приемат Симеоновото име или Борисовото, или Самуиловото?!

Редактирано от новорегистриран2

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!