Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Чисто и просто България е дадена на СССР и Никола Петков просто няма шансове. След като активно участва в създаването на народния съд, тоя прехвален демократ просто бива цакнат от комунистите заради простия факт, че те започват разправа с хората на Англия и САЩ в България - истински или мними. Така, както им е указано, а именно - с крайна и масова жестокост.

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)
  • Глобален Модератор
Публикува

Защото командирът им е изперкал.

Осъден е на смърт от царския военен съд.

Що се отнася до детайлите, с огромно съжалиние трябва да кажа, че всеки факт трябва да се проверява, защото след 44-та година пропагандата ги измисля на конвейр.

Кой ще издаде зповед да се убиват току така деца???

• Потребител
Публикува

Нещата са ясни. В с.Ястребино действа ІІ картечна рота на 19 пех.Шуменски полк, командвана от подпоручик Константин Йорданов, който иначе е бил учител. Заповедта е била да се разстрелят помагачите на партизани. Йорданов обаче се престарава и разстрелва целите семейства на тези, чиито деца са били партизани или нелегални.

1.Стойне Станков, на 75 г., и съпругата му Наста, на 70 г.- синът ми Иван е в нелегалност

2.Рангел Дончев, на 57 г., и съпругата му Мара, на 58 г. - дъщеря им Райка е партизанка

3.Петър Калайджийски, на 50 г., съпругата му Стоянка, на 48 г. и децата им Надежда - на 12 г., Иван - на 9 г., и Стойне - на 7 г-синът им Рангел е партизанин

4.Иван Димитров Янков, на 55 г., съпругата му Марийка, на 45 г.и дъщерите им близначки Ценка и Цветанка - по на 13 г. - синът им Димитър е партизанин.

5.Петко Стоичков, на 56 г., съпругата му Лазарка, на 51 г. и дъщеря им Димитринка, на 11 г. - синът им Стойне е партизанин.

6.Димитър Богословов, на 48 г., и съпругата му Станка, на 42 г., -дъщеря им Катя е партизанка

На самата екзекуция подпор.Йорданов не присъства. Командва я фелдфебел-школника Никола Маринов, който пък е ремсист. След като научава за разстрелите командирът на 19 пех.полк, издава заповед екзекуциите да бъдат прекратени моментално. След 09.09.1944 подпоручик Йорданов е осъден на смърт от т.нар. Народен съд, а Маринов , тъй като е ремсист се оттървава с няколко години затвор и по-късно работи като инженер в Плевен. Това че Йорданов бил съден от царски съд е мит.

Трагедията е доста неприятна, тъй като са убити общо взето невинни хора. Все пак обаче не бива да се забравя че по това време България е във война и сред жертвите често има и невинни. à la guerre comme à la guerre

• Потребител
Публикува

Малко неприятно....

-Добър ден!

-Адбър ден!

-Вие ли сте Петко Стоичков?

-Аз съм.

-Ваш син ли е Стойне Стоичков?

-Да мой е.

-Ееее тогава заповядайте!

-Къде?

-На разтрел.

-Ами как?

-Лесно, имаме практика. Трима ще застанат, опитни момчета а Вие ще сте насреща, аз ще командвам Огъня и толкоз.

-Ама то болиииии.

-Неее, съвсем не. Малко е неприятно, но докъто осъзнаете гърмежа, вече всичко е свършено.

-И само мене ли?

-Нееее, съвсем не. Съпругата ще Ви съпроводи, даже и дъщеричката- иначе кой ще я гледа. Само, ще Ви помоля да я държите на ръка, за да нямат проблеми момчетата с прицелването...

-И ако не ме улучат на първо?

-ОООО, не се безпокоете! Аз лично после ще Ви визитирам и ще Ви пусна по един гратис куршум в главата, за да не ритате излишно. Нали сме хора бре!

-И ако пистолета....

-Няма такова. Немска марка Музер работи без проблем. Айде заповядайте моля, защото трябва да свършим преди обед. Днес задушено агнешко е обядът и не искам да изтине.... :elvis::elvis::elvis:

• Глобален Модератор
Публикува

Какъв мит? Съден е от военния съд но 9-ти го заварва с неизпълнена присъда.

Друго ми е интересно на мене - как таа физическият убиец остава ненаказан!!!!

Няколко години затвор ли?

Тая работа много мирише....

• Потребител
Публикува (edited)
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Тия неща трябва внимателно да се проверят.... Май няой психар се е възползвал от някаква ситуация. Има много неясни неща тука, в т.ч. защо чак толкова късно излизат данните, чак през 60-тте години.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Не мирише толкова, колкото самата политика. През това време се е смятало, че истинските врагове са интелигенцията- затова слизащите шумкари убиват веднага, даскалото, писаря, кмета, и тнт "интелигенцията", лидерите на селата. После продължават с тези от помежду си които смеят да имат собствено мнение....

За "простите" фашисти се е смятало, че са чеда на народа заблудени от горепосочените ръководинтели, и затова в много случаи не само амнестия получават ами ги интегрират в съответните служби на новата власт. Защото и тя се нуждае от "специалисти" нали....

:goodpost::goodpost::goodpost:

• Потребител
Публикува

Типично по български- аз не знам как е, но със сигурност не може да е така. Ами хайде тогава кажи ни кога е съден подпор. Йорданов. Дай ни повечко информация за случая. А що се отнася до командващия екзекуцията, той все пак е ремсист и е имал познати другари, които са го защитили. Изкарали са че е изпълнявал заповед, макар да е бил против. Сигурно не знаеш, но ако имаш роднини комунисти минаваш по-леко, нищо че т.нар. Народен съд е съдил. Нещата не са били толкова прости, както ги описват пещерните антикомунисти.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Бързаш, бързаш, че и обиждаш. Тъй не е хубаво. Попадал съм на информация във пресата от началото на 90-тте за осъждането на подпоручика. Разбира се трябва да се провери, както и, че е изваден от затвора на или около девети септември и е убит.

Ремсист или не, убиецът на няколко деца и на 20 човека няма никакъв шанс да се измъкне от убийство дори и без съд и присъда. Ама никакъв. Роднини комунисти и т.н. - това не ти е късният социализъм и та той е убил ДЕЦА!!

Странното е, че историята тръгва от средата на 60-тте, дотогава не се чува за нея. Единствената възможност, защото тя очевидно се е случила, е да е считана от властта са криминално деяние, каквото всъщност и е. Военно престъпление. Сега излиза, че запасният подпоручих, а това е най - ниският офицерски чин, дори не е бил там а старшина - школникът командвал разстрела??

Полицейският агент разпитван ли е? Какви показания е дал. Убит ли е или не е.

Много въпросителни. Тъй като комунистическата пропаганда априори лъже и раздува, с това, смятам няма да има несъгласни, всичките й данни се нуждаят от проверка.

Това е, което имам предвид. .

Я да видим, какви документи - не интерпретации, а документи, има за случая в Ястребино?

Защото нали помните избития от 20 годишните юнкери влак с ранени войници на гарата в Захарна фабрика, от която история истински е само влака?

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува (edited)

Бързаш, бързаш, че и обиждаш. Тъй не е хубаво. Попадал съм на информация във пресата от началото на 90-тте за осъждането на подпоручика. Разбира се трябва да се провери, както и, че е изваден от затвора на или около девети септември и е убит.

Ремсист или не, убиецът на няколко деца и на 20 човека няма никакъв шанс да се измъкне от убийство дори и без съд и присъда. Ама никакъв. Роднини комунисти и т.н. - това не ти е късният социализъм и та той е убил ДЕЦА!!

Странното е, че историята тръгва от средата на 60-тте, дотогава не се чува за нея. Единствената възможност, защото тя очевидно се е случила, е да е считана от властта са криминално деяние, каквото всъщност и е. Военно престъпление. Сега излиза, че запасният подпоручих, а това е най - ниският офицерски чин, дори не е бил там а старшина - школникът командвал разстрела??

Полицейският агент разпитван ли е? Какви показания е дал. Убит ли е или не е.

Много въпросителни. Тъй като комунистическата пропаганда априори лъже и раздува, с това, смятам няма да има несъгласни, всичките й данни се нуждаят от проверка.

Това е, което имам предвид. .

Я да видим, какви документи - не интерпретации, а документи, има за случая в Ястребино?

Защото нали помните избития от 20 годишните юнкери влак с ранени войници на гарата в Захарна фабрика, от която история истински е само влака?

Не те обиждам. Дразнещото е че не представяш доказателства в подкрепа на твърдението си. В началто на 90- по пресата се пишеха всякакви глупости. Даже имаше партенка, че въпросният Йорданов е баща или чичо (според различните версии) на Александър Йорданов, което разбира се не е вярно. Така че нещата не са толкова прости. А между другото името на въпросния Константин Йорданов е върху мемориала на убитите от Народния съд. Така че би било много интересно да видим как са го съдили преди 09 09 44

Редактирано от Stefan Iv
  • Глобален Модератор
Публикува

За момента нямам данни. Но някой да си измисли, че този е съден без той да е... съмнявам се. Та той, дори ако допуснем, че е имало заповед, я е превишил. Никой български военен няма да тръгне да убива деца в което и да е време от историята. Тая картина се вписва в пропагандата, но не и в реалността. Следователно да е съден е възможно.

Няма документи - това е твърде подозрително също; Ама ич.

Докато не се събере повече информация, за мен въпросите остават. Пропагандата няма да ни води за носа - ако е вярна, ще се потвърди, и тогава ще говорим.

• Потребител
Публикува

За момента нямам данни. Но някой да си измисли, че този е съден без той да е... съмнявам се. Та той, дори ако допуснем, че е имало заповед, я е превишил. Никой български военен няма да тръгне да убива деца в което и да е време от историята. Тая картина се вписва в пропагандата, но не и в реалността. Следователно да е съден е възможно.

Няма документи - това е твърде подозрително също; Ама ич.

Докато не се събере повече информация, за мен въпросите остават. Пропагандата няма да ни води за носа - ако е вярна, ще се потвърди, и тогава ще говорим.

Макар и да се повтарям, въпросният Константин Йорданов, фигурира сред имената върху меморила на жертвите от Народния съд. И това ли е в графата комунистическа пропаганда ? Случаят Ястребино е разглеждан от народния съд и там нещата са изяснени. Все пак цялата акция е насочена към унищожаване на ятаците на партизаните от региона. За това са убивани семейства на лица, за които се знае че са партизани или нелегални. И защо мислиш че на някой му е дремело, че в някакво дребно селце, някакъв запасен подпоручик се е престарал и убил няколко деца. нали ако се разшуми около случая могат да загазят и началниците. Още повече това не е мирно време, а военно. Има терористи и задачата е да бъдат ликвидирани. Ако Борис ІІІ ги е толерирал и ги е пазил много много да не ги преследват, то след неговата смърт Филов и Габровски вземат нещата в свои ръце и започват да действат твърдо. Преди 1944 не царяла такава идилия, както я описват по вестниците антикомунистите. И тогава си е имало политически затворници и политически убийства, както и след 09 09 44. Все пак в България в периода 1923-1944 си тече тиха гражданска война и глави падат от двете страни на барикадата, пък било то и детски.

• Глобален Модератор
Публикува

Той може да си е съден, мисля посмъртно от народния съд, защото кой ти мисли тогава за предходните му присъди. Това нищо не ни доказва.

Естествено, че му е дремело! Ти как си представяш българската армия, как ходи да избива малки деца ли?! Нали е летял офицер с мотоциклет и пр., като че ли в това село не е имало телефони да отменят заповедта...

Не, тука нещо страшно не съвпада!

Иначе е вярно, че след смъртта на царя нещата се затягат, но пък при Багрянов вече партизанските командири или поне някои от тях имат дори открити листове.

Потретвам - няма. заповед. според. която. да се убиват деца.

Изобщо не знаем нищо, което не е казано от комунистите!

• Потребител
Публикува

Той може да си е съден, мисля посмъртно от народния съд, защото кой ти мисли тогава за предходните му присъди. Това нищо не ни доказва.

Интересно как ли се дават показания посмъртно?

• Потребител
Публикува

Следвайки твоя начин на представяне, следва да обявим инцидента от Ястребино за плод на комунистическата пропаганда, защото такъв никога не е имало. Не мога да разбера какво очакваш да видиш, като още тогава са се опитали да покрият гафа. Нали и същата вечер труповете са изровени и преместени. Командирът на полка не е толкова тъп , че да тръгне да дава участниците в екзекуцията на военен съд. Тя и самата операция "Омуртаг" е на ръба на закона. Нали ще започнат неудобни въпроси и нечии кариери има опасност да пострадат, за да може други, по-големи началници, да си измият ръцете. На никой не му е дремело за децата-нито на тези от преди 1944, нито на тези след това. Последните се сещат за тях едва през 60-те, че могат да ги използват като знаме. Много розови представи имаш за царската армия.

• Глобален Модератор
Публикува

Като намеря, ще покажа. Засега знаем това, което пропагандата ни говори, а на нея вяра не може да се има, особено имайки предвид странните обстоятелства около това събитие.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!