Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано (edited)

РОЛЯ И ЗНАЧЕНИЕ НА ЕНЗИМИТЕ ЗА ПРОМИШЛЕНИТЕ ПРОЦЕСИ

Появата и поличаването на промишлени ензими от микроорганизми доведе до промишлено използване на езнимите в редица биотехнологични процеси. През 60-те години интензивно започва да се използва алкалната протеиназа за производство на перилни средства понеже издържа на при темература 80 градуса. и рН 10. В 70-те години ензимите намират широко приложение за производство на глюкозофруктозни сиропи. Ензимините процеси се налагат пред химичните процеси поради следните предмства :

1. Работа при по-меки условия – без налягане, ниска температура (40-60 по целзий), ниско рН. Тези условия осигуряват икономия на енергия.

2. Ензимните реакции осигуряват висок добив поради селективноста на ензимните реакция.

3. По пълноценно исползване на суровината.

4. получаване на яист краен продукт което значително облекчава окончателното пречистване на продукта.

С откриването на имобилизираните ензими настъпи нов скок в приложението им. Тъй като имобилизиращите технологии са по скъпи и необходимо първо да се направи икономически рачет. На първо място каква е потредноста от продутка за пазара, каква е цената на използвания ензим, стойноста на носителя и метода на имобилизация, каква е ефективноста на новата технология по отн. Конверсия на субстрата, какво е качеството на получения продукт чрез новата технология.

Технологии които са се наложили в пследните години са:

1.Получаване на фруктоза през използването на имобилизирана глюкозоизомераза.

2.Получаване на 6-амино пеницилинова киселина с имобилизирана пеницилинамидаза.

3.Получаване на безлактозно мляко и глюкозогалактозни сиропи чрез имобилизирана β-галактозидаза.

4.Разделяне на рацемични смеси на аминокиселини чрез имобилизирана аминоацилаза.

5.Синтез на L-ябълчна киселина с имобилизирани клетки съдържащи ензима фумараза.

6.Синтез на L-аспаргинова киселина с имобилизирани клетки съдържащи аспартаза.

По важните промишлени еазими които се използват могат да се групират по следния начин:

1. Амилолитични

Редактирано от ROCK

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.