Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Наскоро четох в Монд дипломатик статия за САЩ и кандидатите за президент - техните дебати, програми и т.н. Според журналиста всичко е както преди, но с други думи. Т.е. президентът ще се смени, но империята САЩ остава - няма промяна нито във втърешната политика, нито във външната поне според двамата кандидати....

• Потребител
Публикува

Аз лично на тези избори съм за Обама, но оставам на мнение, че политиката на САЩ си остава все така империриалистически настроена! Както бях чел в "Newsweek" преди около 4 години по повод на интервенцията на САЩ в Ирак: Nuke their ass, take their gas! Невероятно казано!!!

• Потребител
Публикува

Една от причините да не си сменят доктрината е това -

estreito_ormuz2.jpg

заливът е основно звено в производството на петрол, САЩ отдавна са казали, че всяка намеса в залива на друга страна ще бъде посрещната със сила - пример с Русия, когато навлезе в Афганистан, Иран, когато пожела да увеличи влиянието си. В този район има поне два самолетоносача на САЩ заради техните цели.

• Потребител
Публикува

Е, аз и в Сирия не съм забелязал промяна в политиката към Израел, Ливан и т.н. след смяната на бащата от синковеца! Впрочем, защо си играят на демокрация и република в Сирия?

• Потребител
Публикува (edited)

Хаха ,само че Сирия не претендира за демокрация и никога не го е правила :) няма дори арабска дума за демокрация. Там как си представяш да е демокрация? Дори Дубай не е демокрация. Но САЩ претендират за демокрация, а само нарушават принципите й :)

П.С. Промяна в политиката има и то доста голяма, следи новините :)

Редактирано от Syrian
  • Потребител
Публикува

Политически убийства в Ливан, заплахи срещу Израел, подкрепа за Хизбула, кое се е променило от посочените? Защо правят избори щом не са демократи? Защо има политически партии? Или е само една? :bigwink: Промяна има, но дали смекчения тон и преговорите не се дължат до някъде на интервенцията в Ирак?

• Потребител
Публикува

Атентати в дамаск, настройване на обикновените хора срещу Дамаск, саботиране на пристанища... това пък е политика на Джумблад и сие. Кое е по-добре - че Сирия спаси Ливан в Гражданската война или, че сега става така.тъй като онова си беше спасение, а не окупация, както казва Джумблад. Мишел Аун признава, че ако не беше Сирия нямаше да има Ливан. Плюс това пускат Сирия с решение на правителството.

Има три партии ,които знам - комунистическата партия, Националсоциалистическата и БААС, аз не искам БААС тъй като са шиити и са само един град, а управляват цяла страна. там няма демокрация, не се надявам да има, но поне дае от сунити правителството, а не подкрепяно от Иран. Нищо- с времето ще се оправи, надявам се.

• Потребител
Публикува

Сирия има сериозни противници, които не подбират средства, но това не извинява политиката им в региона. Ако големия дразнител изчезне какво ще се промени? Без САЩ и Израел арабите от региона ще се хванат за гушите, убеден съм в това. Самия принцип на религиозни или етнически партии е порочен и идването на власт на сунитите няма да реши нищо за страната. Защо демокрацията да е невъзможна в региона? Мисля, че исляма може да се съчетае с демократични принципи на управление и е въпрос на желание и осъзната необходимост. Бъдещето ще покаже дали ще се случи, но не е невъзможно, а просто е трудно. Усещам, че самия ти неодобряваш демокрацията. Защо? Каква е алтернативата според теб или според Сирия?

• Потребител
Публикува

Сирия има сериозни противници, които не подбират средства, но това не извинява политиката им в региона. Ако големия дразнител изчезне какво ще се промени? Без САЩ и Израел арабите от региона ще се хванат за гушите, убеден съм в това. Самия принцип на религиозни или етнически партии е порочен и идването на власт на сунитите няма да реши нищо за страната. Защо демокрацията да е невъзможна в региона? Мисля, че исляма може да се съчетае с демократични принципи на управление и е въпрос на желание и осъзната необходимост. Бъдещето ще покаже дали ще се случи, но не е невъзможно, а просто е трудно. Усещам, че самия ти неодобряваш демокрацията. Защо? Каква е алтернативата според теб или според Сирия?

• Потребител
Публикува

Не става дума за ислям. Става дума за етнос за традиция. Там никога не е имало демокрация, това е изобретение на западната мисъл, на изток дори не могат да възприемат идеята за демокрация. Не харесвам демокрацията ,защото противоречи сама на себе си и води до свободия, не до свобода. Трябва демокрация да има при народи, които са силни в себе си- а такива от България на изток не са.Кажи ми една демократична страна в Азия...няма. Защо сунитите са по-добрия вариант? първо и най-важно ,че те са подкрепяни от християните, които са 40 % от населението, респективно са по-желани от съседните страни. На второ място сунитите са по традиция по-националисти отколкото шиитите. Турция подкрепя сунитския ислям ,а шиитите са подкрепяни от Иран. Аз се моля Иран да се махне от арабските държави...Турция е къде по-добре за влияние пред Иран.

П.С. Отвори тема ако искаш, защото тук искам да говорим за САЩ.

• Потребител
Публикува

Не ми се отваря нова тема. Сам знаеш, че в съвременния свят всичко е свързано. Сащ с всичките си кусури е демократична страна и аз я уважавам( не я обичам). Уважавам принципите върху които е изградена и се вбесявам когато лицемерно нарушава собствените си принципи, но не я мразя заради това. Демокрацията не е свободия и всеки, който е бил в щатите ще го потвърди. Разделението на властите, правото на глас, гарантирането на личната свобода и неприкосновенност, насърчаването на личната инициатива и ясни правила за спазването на които е отговорен всеки са принципи, които уважавам и Сащ все още са пример в това отношение. Демокрацията е неудобна за хора страхуващисе да поемат отговорност и отказващи да спазват законите без да им е опрян пистолет в главата. За да функционира нормално една демократична страна хората трябва да са грамотни, отговорни и активни. Учудвам се на начина ти на разсъждаване- по-добре Турция, от колкото Иран. Ако Сирия, Ливан, Йордания и Израел се разбират никой няма да може да ги дестабилизира, не си ли съгласен? Япония, Ю. Корея, Тайван, Индия, Израел, Турция, Филипините са азиатски демокрации.

• Потребител
Публикува (edited)

И аз не мразя САЩ, напротив :) Израел не е демокрация, освен ако теократичната държава не е демокрация.

Не бива да се чудиш на мисленот ми - Иран вреди на Сирия, а турция помага.Както се казва по-добре по-малкото зло.

Редактирано от Syrian
  • Потребител
Публикува

Израел не е теокрация, а демокрация със своите си особености. Иран се доближава до теокрацията като управление или поне при Хомейни беше така.

• Модератор Военно дело
Публикува

Израел е фашистка, расистка и теократична държава, поне така е изградена. Много се говори за свобода и толерантнвост, но такава в Израел към арабите няма. За да станеш гражданин на израел трябва да си с еврейски произход и да изповядваш юдаиза. Арабите които живеят и работят в Израел не получават гражданство и не могат да гласуват. Ако това се случи в която и да била друга страна моментално ще пратят няколко самолетоносача да я "освободят".

• Потребител
Публикува
Израел е фашистка, расистка и теократична държава, поне така е изградена. Много се говори за свобода и толерантнвост, но такава в Израел към арабите няма. За да станеш гражданин на израел трябва да си с еврейски произход и да изповядваш юдаиза. Арабите които живеят и работят в Израел не получават гражданство и не могат да гласуват. Ако това се случи в която и да била друга страна моментално ще пратят няколко самолетоносача да я "освободят".

Над 1мил. араби имат израелско гражданство и граждански права. Дори арабски партии са парламентарно представени и понякога са част от управляващото мнозинство. Защо с такава злоба пишеш срещу тях? Понятието теокрация лесно ще го откриете в речниците и ще видите, че Израел не е теократична държава, не че виждам нещо лошо в този вид управление. Нека да сме коректни при използването на термини непознати за мнозина и да не създаваме грешни представи.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!