Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Публикува

Здравейте, можете ли дами помогнете с определянето на вида на тези гъби. Брах ги в борова гора в Родопите, точно под боровете.

http://kachi-snimka.info/viewer.php?id=cqs1255895906h.jpg

http://kachi-snimka.info/viewer.php?id=bwy1255896004z.jpg

http://kachi-snimka.info/viewer.php?id=opt1255895950c.jpg

http://kachi-snimka.info/viewer.php?id=bwy1255895986l.jpg

Благодаря ви предварително!

  • Глобален Модератор
Публикува

предупреждение

КАТО МОДЕРАТОР ОФИЦИАЛНО ПРЕДУПРЕЖДАВАМ ВСИЧКИ ПИТАЩИ, ЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГЪБИ И ДРУГИ ОПАСНИ ВЕЩЕСТВА МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧАВА ТУК САМО ИНФОРМАТИВНО, ВСЯКА ИНФОРМАЦИЯ ДА СЕ СЧИТА ЗА НЕПОТВЪРДЕНА И В НИКОЙ СЛУЧАЙ ДА НЕ СЛУЖИ КАТО ОСНОВАНИЕ ДА СЕ ПОЛЗВАТ ТАКИВА ВЕЩЕСТВА.

Причината е проста - тук се обменят свободно мнения, но нивото на компетентност на авторите им не е гарантирано.

Специално за гъбите информация за годността им да се ядат може да се получи само на определените за това места.

НЕ И ТУКА!

Така, че ако питате - знайте, че нищо от това, което ви се отговори не е сигурно!

  • Потребител
Публикува

Разбира се, че неможе информацията да се приема като 100% истина, тъй като по форумите всеки пише каквото си иска - някои достоверни неща, а други каквото им дойде.

В конкретния случай аз имам представа какви са горепосочените гъби, но все пак искам да сондирам мение и с други компетентни лица.

Благодаря за предопреждението, важно е да се знае!

  • Потребител
Публикува
Според мен това са масловки, малко старички, преживяли са дъжд и са се понаквасили. Като "гъба" стават, поемат влага. За ядене - не бих си играл с тях.

Мда и аз мисля че са масловки, и ги брах по време на дъжд. А какво имаш предвид че не стават за ядене? Аз мисля че са добри.

  • Потребител
Публикува

Мда и аз мисля че са масловки, и ги брах по време на дъжд. А какво имаш предвид че не стават за ядене? Аз мисля че са добри.

Масловките червясват още докато мислят да поникват ); Затова мисля, че не си струва (и ако ще ядат жени...) Иначе червеите също са храна...

Иначе много наквасени гъби аз лично режа на тънко и суша.

Тук му е мястото да се изфукам с едно приспособление-изобретение. Взех едно горно прозорче от изххвърлена соц.дограма, обезстъклих го и му наковах строителна пластмасова мрежа. Получих двуетажна сушилка.

Ако сте голям гъбар, демонтирана дограма - дал Господ...

  • Потребител
Публикува

Да ви споделя, че гъбите бяха превъзходни. Една част от тях задуших с масло, а другите ще ги врътна с телешко. А между другото имаше само една червива.

  • Потребители
Публикува

Масловките са много ядливи и вкусни. Купете си определител за гъби - т. нар. "Гъбите в България" и си го носете на гъболов, за да не попаднете на някой двойник :) Че тогава....:) И макловката има бая отровен двойник, тъй че внимателно с гъбарството. Иначе гъбата е превъзходна храна а масловките са скъпа гъба, особено сушени - стига да са масловки :)

  • Потребител
Публикува
Масловките са много ядливи и вкусни. Купете си определител за гъби - т. нар. "Гъбите в България" и си го носете на гъболов, за да не попаднете на някой двойник :) Че тогава....:) И макловката има бая отровен двойник, тъй че внимателно с гъбарството. Иначе гъбата е превъзходна храна а масловките са скъпа гъба, особено сушени - стига да са масловки :)

Много ядливи и вкусни - да, много са вкусни. А за тоя двойник бая отровен, дали не може в прав текст, а не с недомлъвки. Все пак е наш граждански дълг и проч. Често пъти не мога веднага да реша масловка ли е, манатарка ли е, в този смисъл има двойник. За друг двойник бая отровен ще се радвам да науча, докато не е станало късно...

Иначе сега е сезонът на виолетката, днес я гледах на Женския пазар по 4 лв. за кг. А тя тези дни расте навсякъде...

  • Потребител
Публикува

Снимах странна гъба на Витоша. След доста чудене смятам, че това е зелена мухоморка, претърпяла някаква метаморфоза вследствие на влагата. Съжалявам, че не я снимах отдолу, но си изглежда съвсем класически, с бели ламели. Вие как мислите?

http://www.picvalley.net/u/1737/1209851111...ThO9YHjw03N.JPG

  • Модератор Биология
Публикува

От поста ти разбирам, че не си много наясно с гъбите!

Затова не те съветвам да ядеш гъбите, определени в нета, като ядливи!

Все пак в интернрт пространството е претъпкано с "разбирачи"!

  • Потребител
Публикува

Привет Marincheshki,

На мене ми приличат на Канелено кафява манатарка ( Xerocomus Badius ), особенно на снимката с плътното пънче .

  • Потребител
Публикува
Оказва се, че не са отровни! А дали са вкусни вече нямам идея... а вие? Бяха нападнати от ларви - в огромни количества.

Наличието на ларви, както и употребата им от някой горски животни не прави гъбите НЕОТРОВНИ ! Харесва ми идеята, да се пробваме, да определим някоя и друга гъба, но това е само от любопитство към познанието. Желателно е снимковия материал да е качествен. По възможност да е снимана преди да се откъсне за да се вижда и вида на пънчето, характерни белези по него, както и основата му. Ако може да се снима в няколко фази от растежа. Може да провериш и цвета на споровия прашец. Иначе твоята гъба от първия вид мога да оприлича поне на три вида, единия от които отровен. Ето ти отровната версия Вълчи зъб ( Inocybe patouillardii). Добре си направил, че си отбелязал, къде си я брал.

Аз съм лаик на темата царство гъби, но обръщам внимание на детайлите. Бера и ям около 10 вида гъби. Има гъбари, които берат до 40 вида гъби и това е нищо на фона на многообразието от около 5000 вида гъби. За това следвам правилото : гъби, които по някаъква причина ме осъмнят (недостатъчно изразени белези ) ги оставям.

  • 2 седмици по-късно...
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува
Какви са тези гъби и стават ли за ядне?
Ако човек си зададе този въпрос дори и за секунда отговорът трябва да е "не" ! Ако не си сигурен, не си играй с живота си.
  • 6 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Здравейте,

Намерих интересна гъба и ми е интересно дали някой знае каква е ? Прилича на гъба с обвивка. Мирише на печурка според мен. Рових из интернет, но нищо не намерих.

Нямам намерение да я ям, просто питам информативно.

Качвам една снимка, но ако някои поиска ще кача още.

Благодаря предварително.

Ето линк към снимката понеже нещо ъплоуда не работи :

imag0042s.jpg

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Здравей, Boletus, здравейте и на всички останали.С голямо удоволствие реших да се присъединя към форума, тъй като се интересувам от гъби, но все още на съвсем начално ниво. Чета доста, информирам се, а и като бях малка баща ми постоянно ни разкарваше из гори и планини, къде за раци, къде за гъби, риба, горски плодове и понякога лов. Спомените ми са поизбледнели с времето, живота ме завъртя, та не бях ходила сериозно по горите от години, изключвам къмпинги и ваканции. От известно време живея в Холандия и тук с мъжа ми често си правим разходки по разни гори. Оказаха се пълни с какви ли не гъбоци! Аз от две седмици съм направо в треска, сънувам гъби всяка нощ. Понеже цял Август валя, та когато имаше по-слънчеви дни го забирах с мен в гората и докато той си крачи по пътечката, аз лазя да снимам гъбите, които познавам и не познавам и да бера малко от тези, които познавам.Не съм особено много по форумите, вече се присъединих и към още един само заради гъбите. Очаквам помощ, съвети и информация, а пък аз ще поствам снимки с кратки истории и въпросчета.

Да се похваля вече готвих ориз със челядинки-първите, които брах на холандска земя! Мъжо много ги хареса :)

Оня ден скъсах и 2-3 канеленокафяви манатарки- ламелите,посиняват леко при докосване,както и пънчето и шапчицата при разрез, за които съм 100% сигурна, но все пак бих искала и съвет дали съм права. Като че ли от детските ми спомени гъбите които виждам тук ми се струват по-различни, та съм доста предпазлива. Видях, Boletus,че сериозно се занимаваш с манатарки, та очаквам любезното ти включване :)

Поздрави и до скоро :)

post-7290-010880000 1283269008_thumb.jpg

post-7290-031838100 1283269017_thumb.jpg

  • Потребител
Публикува

И да кажа само, млада съм още-няма да коментирам, че не ме взимат насериозно когато става въпрос за гъби :), сега се уча, но попивам всичката научна информация, която намирам. Книга си нямам, но ако ще купувам искам да е подробна и сериозна, на български или английски без значение, ако някой може да ми препоръча такава благодаря предварително :)

  • Потребител
Публикува

Моля да ми отговорите каква е тази гъба. Място: язовир „Белмекен” малко над 1900 м височина. Растяха сред боровинковите храсти основно. Не на туфи, но по 2-3.Гуглата и пънчето са в един цвят. ластинките са: голяма-малка...голяма-малка.6-7 см е шапката на повечето екземпляри.Месото е стабилно като на рижиката.Когато преседи или се намокри, вече откъсната, става в красив оранжево-лилав цвят /пластинките/. Около София никога не сме я виждали.Благодаря Ви предварително за помощта! Дано снимките ми Ви ориентират.

post-7308-055293800 1283702238_thumb.jpg

post-7308-026385700 1283702250_thumb.jpg

  • Потребител
Публикува

Моля да ми отговорите каква е тази гъба. Място: язовир „Белмекен" малко над 1900 м височина. Растяха сред боровинковите храсти основно. Не на туфи, но по 2-3.Гуглата и пънчето са в един цвят. ластинките са: голяма-малка...голяма-малка.6-7 см е шапката на повечето екземпляри.Месото е стабилно като на рижиката.Когато преседи или се намокри, вече откъсната, става в красив оранжево-лилав цвят /пластинките/. Около София никога не сме я виждали.Благодаря Ви предварително за помощта! Дано снимките ми Ви ориентират.

Мисля че това е гъба от род Gomphidius и по конкретно вида е  Gomphidius glutinosus.Българското и наименование май беше Овчи нос.......

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Здравейте всички. Нов съм тук.

както и да е, вчера ходих на "гъболов" :tooth: и намерих ето тези гъби:

Та, те са тъмно червенокафяви, с бели гъсти ресни, отделящи се от пънчето, то-1,5-2 см диам, плътно, в горната част, под гугличката - бяло, надолу-тъмно, право, без следа от було, в дъното се стеснява, при размачкване се забелязва влакнеста структура. Калпачето - обло, полусферично, с подвити краища, от 2 до към 6 см диаметър, стегната гъба, брах я на малки групички в крайнините на борова горичка, в тревата. Не е много хлъзгава и мирише слабо /на гъби, на какво друго/ - та,

- Става ли за ядене?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!