Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

В САЩ мислят друго... На нормалния средностатистически гражданин не му трябва оръжие, но от друга страна не виждам защо да няма правото да има. Това е въпрос на лична свобода и на отговорност.

• Мнения 62
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Не е лошо да се забрани въобще. За всички с изключение на правоохранителните органи.

Другото е избиване на комплекси. Или е нещо вече сериозно, което трябва да се наказва с цялата строгост.

Друг изход няма.

Крамър, и ловното ли оръжие да се забрани?

И спортното оръжие ли да се забрани?

Имаш ли и най-бегла представа как се получава разрешение за придобиване на късоцевно оръжие?

Няма никакво избиване на комплекси...

Оръжието се риегистрира в гилзотека и куршумотека...

Орижието, което го носиш е дисциплиниращ фактор...Само човек минал по процедурата за издаване на разрешение много добре съзнава отговорностите, тежестите на това да имаш оръжие...

това оръжие се носи скрито, не се демонстрира-такива са изискванията на закона.А не за избиване на комплекси.

• Потребител
Публикува

В САЩ мислят друго... На нормалния средностатистически гражданин не му трябва оръжие, но от друга страна не виждам защо да няма правото да има. Това е въпрос на лична свобода и на отговорност.

+10 :bigwink:

Позсдравления за начина на мислене!

Човекът носещ оръжие е много много по-отговорен от останалите...

Не се заяждаш и не влизаш в конфликти по кръстовищата..не злоупотребяваш с алкохол.

• Потребител
Публикува

Колкото и да си отговорен (а отговорните хора са малко, даже и сред средите на въоръжените), притежанието на оръжие не гарантира, че във всяка ситуация ще действаш рационално. Например никога не знаеш в момент на афект, какво може да се случи. Така, като ултимативен инструмент за раздаване на справедливост, оръжието не бива да бъде разпространено. Особено в страни където върховенството се държи от закона, тъй като се създават прецеденти, които имат опасни последствия (за върховенството на закона).

• Потребител
Публикува

Колкото и да си отговорен (а отговорните хора са малко, даже и сред средите на въоръжените), притежанието на оръжие не гарантира, че във всяка ситуация ще действаш рационално. Например никога не знаеш в момент на афект, какво може да се случи. Така, като ултимативен инструмент за раздаване на справедливост, оръжието не бива да бъде разпространено. Особено в страни където върховенството се държи от закона, тъй като се създават прецеденти, които имат опасни последствия (за върховенството на закона).

Оръжието е просто един инструмент.

Инструмент, създаденв повечето случаи да отнема живот.

Но да там се стига след съзнателен, целенасочен волев акт- деяние...

Тоест убива човека, а не самото оръжие...

Момчета, пак ви казвам много трудно се разрешава на граждани да имат оръжие в България....

като притежаващ и носещ оръжие(което никой не вижда) казвам- оръжието не дава самочувствие.Оръжието е огомна отговорност и тежест.

Оръжието дава сигурност/, която не е измамна/..Оръжието неизбежно те прави по-отговорен.....Пример когато си с него-не пиеш..не се конфронтираш.

И не на последно място то е чудесен инструмент, с който на стрелбището можеш да си направиш удоволствие.....

• Потребител
Публикува (edited)

Крамър, и ловното ли оръжие да се забрани?

И спортното оръжие ли да се забрани?

Имаш ли и най-бегла представа как се получава разрешение за придобиване на късоцевно оръжие?

Няма никакво избиване на комплекси...

Оръжието се риегистрира в гилзотека и куршумотека...

Орижието, което го носиш е дисциплиниращ фактор...Само човек минал по процедурата за издаване на разрешение много добре съзнава отговорностите, тежестите на това да имаш оръжие...

това оръжие се носи скрито, не се демонстрира-такива са изискванията на закона.А не за избиване на комплекси.

Дълго време притежавах законно и един прекрасен ден отидох в КОС и го върнах. Хората там чак се учудиха. Ма що? Еми така. Не ми трябва. Никаква сигурност не дава.

Що ли? Щото индивидуалната сигурност е нищо без колективната сигурност.

Що се отнася до ловното, и там съм с особено мнение. Имам доста приятели ловджии, дето и те напоследък се отказват. За мен е глупост да трепеш нещо, ако не е продиктувано от необходимостта да се нахраниш.

А, спорта ше кажете. Ми всеки може да иде на стрелбището и да си начеше крастата.

Редактирано от kramer
  • Модератор Инженерни науки
Публикува

Оръжието е просто един инструмент.

Инструмент, създаденв повечето случаи да отнема живот.

Но да там се стига след съзнателен, целенасочен волев акт- деяние...

Тоест убива човека, а не самото оръжие...

Момчета, пак ви казвам много трудно се разрешава на граждани да имат оръжие в България....

като притежаващ и носещ оръжие(което никой не вижда) казвам- оръжието не дава самочувствие.Оръжието е огомна отговорност и тежест.

Оръжието дава сигурност/, която не е измамна/..Оръжието неизбежно те прави по-отговорен.....Пример когато си с него-не пиеш..не се конфронтираш.

И не на последно място то е чудесен инструмент, с който на стрелбището можеш да си направиш удоволствие.....

И си прав, и не си.

На мнение съм, че по-лесно трябва да се разрешава на граждани да притежават оръжие в БГ. Защото униформата често не е гаранция за отговорност! Психотестът не го споменавам, защото той е единственият инструмент на изпитващите субективно и безнаказано да решават кой да носи оръжие.

Но ние винаги сме били равни и по-равни...

• Потребител
Публикува

И си прав, и не си.

На мнение съм, че по-лесно трябва да се разрешава на граждани да притежават оръжие в БГ. Защото униформата често не е гаранция за отговорност! Психотестът не го споменавам, защото той е единственият инструмент на изпитващите субективно и безнаказано да решават кой да носи оръжие.

Но ние винаги сме били равни и по-равни...

В момента няма психотест!

Аз взех моето разрешение февруари 2011г.

Има Удостоверение, че не се водиш на учет!

• Потребител
Публикува

angelmr, мерси, че ме изкара криминален или политически престъпник :biggrin:

Сега на сериозно, тук средно решение няма: - или да се забрани примерно като в Германия, или да се разреши, обаче като в САЩ, на общо основание.

При ниската култура на хората у нас второто е лудост.

• Потребител
Публикува

Сега на сериозно, тук средно решение няма: - или да се забрани примерно като в Германия, или да се разреши, обаче като в САЩ, на общо основание.

В Германия огнестрелното оръжие не е забранено...

Просто е разрешено за ловни и спортни цели...

А за носене резрешениета в целя Германия са едва 6000.Практически за граждани в Германия е невъзможно да носят оръжие.

Забрана за носене на огнестрелно оръжие за сомоохрана има в Белгия, Руъния(оръжейното им законодалбетлество е като нас по време на НРБ), Русия, Полша, Гърция...

• Потребител
Публикува

Явно съм с ниска култура, за да нося оръжие!късоцевно за самоохрана....

Какво друго да кажа....

• Потребител
Публикува

Явно съм с ниска култура, за да нося оръжие!късоцевно за самоохрана....

Какво друго да кажа....

Е, за тук присъстващите форумци от БГ Наука не важи :biggrin:, по-горе нали писах, че и аз съм носил.

• Потребител
Публикува

Не мисля че ако нормален човек има пищов, това ще го направи равен на мутрата с пищов.

Но кой знае, за българина може и да е възможно :tooth:

• Глобален Модератор
Публикува

Авторът е изключително неточен, като предзадава, че в България би настанала пукотевица по сватбите и особено неточен, като твърди, че повечето ловни излети завършвали с ранени.

Това изобщо не е вярно. Хората, имащи законно оръжие в голямата си част са много отговорни, защото им свети непрекъснато една червена лампа в главата.

Публикува

Може би... Не изразявам становище, просто исках да покажа в Швейцария как е...

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Не мисля че ако нормален човек има пищов, това ще го направи равен на мутрата с пищов.

Няма да го направи, естествено. Преди години имаше едно дело - бивш военен с жигулката се засича с мутренски мерцедес - не знам става ли удар или само се засрещат, но той бива изваден от колата си, свален на земята и пребит от 3-ма или 4-ма човека. В легнало положение, съборен на земята, в момент, в който бива сериозно бит, без нападението да е спряло и при положение, че то е сериозно и дава всички признаци на сериозна опасност за здравето или живота му, той произвежда изстрел със законен пистолет, който уцелва един от биячите в единия тестис, извинете ме за натурализма, с което му причинава класически елемент на тежката телесна повреда, а именно детеродна неспособност. Боят, естествено, спира.

Не знам как свърши, но прокуратурата никак не беше съгласна със защитната теза на неизбежната отбрана, макар, че това ако не е неизбежна отбрана, кажете ми кое е?

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува

Най-добре би било ефикасно, удобно и несмъртносно. Това би изпълнило най-добре идеята за самоотбрана. Но засега те са неудобни за носене и неефективни срещу повече хора.

Пак пример - преди време някъде из Сливенския балкан стана опит за грабеж на кола на шосе в планината, доколкото помня от вестника, беше направо осуетен със стрелба от собственика на колата, който по някаква случайност е носел оръжие. Ами ако нямаше, в този относително пуст район?

Сложна работа, с две думи - да не дава Господ. Ако държавата си е на мястото, оръжията ще са само за спорт...

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)

Трябва да се раздаде оръжие на населението. http://www.youtube.com/watch?v=V4UVmNKAVvg

Престъпниците разполагат с незаконно оръжие така или иначе. В конституцията пише че частната собственост и живота и здравето на хората е непрекосновени, да ама не. Влиза крадеца, смазва човека от бой, открадва всичко, а собственика не смее да направи нищо. Ако престъпниците знаят, че като влязат нечий двор ще ги посрещнат със стрелба, то престъпността ще намалее.

Редактирано от Frujin Assen
Публикува (edited)

Това е начин някой да си изяде боя. Добре би било полицаите да са въоръжени с такова като второ оръжие, но не е адекватно за лична отбрана. В болшинството от случаите когато би било наложително ползването на оръжие за самоотбрана нападателите са повече от един. А тазетър е еднозаряден.

Бях попаднал преди години на интересна разработка на пневматичен пистолет изстрелващ пластмасови топчета с химически заряд (сълзотворни или дразнещи). Подобно нещо би било интересно решение ако е на свободна продажба.

Гледах демонстрация на няколкозарядни тейзъри, не ми стана ясно как жиците не се оплитат и не късят.

Проблемът е, че докато не го изкопират китайците, теизър ще струва колкото нелош пистолет тук. Има и друг вариант с електроокови куршуми, но айде...

За пистолета дето говориш - имам колега с подобно нещо - има си вид на боен/ газов, но било нещо като пейнтбол, само че в момента нямаше оцветяващи съчми, а само плътни пластмасови, някъде около 3 мм и пробивали кашон от 4 м... Налягането идва от флакон от пропан-бутан - пистолетът се зарежда като запалка, но се ползва само налягането. На въпросът ми защо не вкара и въздух и да пробва да запали сместа ми отговори, че били пластмасови частите...

Редактирано от Joro-01
  • Потребител
Публикува

Не си съвсем прав!

Действително аз като нося пистолет, това не ме прави равен нито финансово, нито по ниво на агресия на поведение, проявявано от една мутра...

Но...наличието на смъртоносно оръжие за самозащита, рязко ти увеличава шансовете в опасна и критична ситуация......

В противен случай обекновено една мутра не те напада сама, доста пъти е и по -яка........а пък утра с пистолет е още по-ужасна комбинация...

Разбирасе горепосоченото важи само, ако си познаваш оръжието и си се подготвял редовно...Най-малкото за да можеш да боравиш с него безопасно за околните....

Не съм съгласен, че КНО, ако се носи за защита не върши работа...То върши работа дори ис обстоятелството, че в много от случаите е възпиращ фактор....

А относно употребата и ефектът от нея:

Примерът с убийството на Големия риж в Бургас през септември 2009г. го даказа....

• Потребител
Публикува

Няма да го направи, естествено. Преди години имаше едно дело - бивш военен с жигулката се засича с мутренски мерцедес - не знам става ли удар или само се засрещат, но той бива изваден от колата си, свален на земята и пребит от 3-ма или 4-ма човека. В легнало положение, съборен на земята, в момент, в който бива сериозно бит, без нападението да е спряло и при положение, че то е сериозно и дава всички признаци на сериозна опасност за здравето или живота му, той произвежда изстрел със законен пистолет, който уцелва един от биячите в единия тестис, извинете ме за натурализма, с което му причинава класически елемент на тежката телесна повреда, а именно детеродна неспособност. Боят, естествено, спира.

Не знам как свърши, но прокуратурата никак не беше съгласна със защитната теза на неизбежната отбрана, макар, че това ако не е неизбежна отбрана, кажете ми кое е?

[/quote

КГ 125, смесваш два случая....

Случаят с жигулката е на Симеон мечев, военният от Благоевград, който простреля и рани тежко с 6 куршума от Пистолет Макаров - Стойчо Стоилов....- това стана ноември 2002г.

Симеон мече беше осъден на първа инстанция-10 години лишаване от Свобода....

Апелативният съд постанови лишаване от свобода - 6 години, от които с добро поведение Мечев изтърпя наказание лишаване от свобода, в размер на 4 години ефективно.....

Много го осъдиха!

Другият случай- петко Лисичков уби Големият Риж...там вече и съдът беше признал, че има неизбежна отбрана(по-скоро превишаване пределите на неизбежната отбрана).

Публикува

Това което описваш е страйкболна реплика. Използва се за бойни симулации и има дулна енергия от около 2-3 джаула. Нещо като пистолетите играчки които се продават по панаирите, но многозаряден. Имам предвид нещо доста по-сериозно, но четох материала преи 3-4 години и не знам до къде са стигнали в момента. Ще потърся информация като ми остане време.

Аха. 10х

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!