Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Няма как да е най-убедителна в светлината на последните разработки, доказващи че разделянето на ИЕ езиците е станало преди 9 хил. години - http://www.nature.com/nature/journal/v426/n6965/abs/nature02029.html

Самата статия можете да я изтеглите оттук http://dox.bg/files/dw?a=fac323ee58

Разпространението на колесниците на цитираната карта е направено за да се съгласува с Курган хипотезата. Тази карта не почива на археологични доказателства. Същото е и с доместикацията на коня. Мой приятел е участвал в подводните разкопки на Урдовиза в залива на Китен. Кълне се че са намерили скелет на кон между гнездата от подпорни стълбове на къща. Тоест намерили са кон в обор. За съжаление това единствено доказателство не е документирано навремето - ръководителят на разкопките (няма да го споменавам защото днес е важна клечка) е казал, че не е тяхна работа да се занимават с коне!!!

За съжаление статистическите методи от биологията не пасват добре в езикознанието. Все пак санскрит и старогръцки в доста отношения са си огледални образи, за да се разделили преди 9000 години. Езикът не винаги се променя с равномерна скорост - примерно българският, който през 12-15 век (за има няма 3 века) просто се е обърнал с краката нагоре, а литовският се е запазил като "във фризер" и може да си съперничи с отдавна изчезнали езици - санскрит, латински, старогръцки.

Скелет на кон в залива на Китен не доказва абсолютно нищо в случая. Опитомяването на коня (както и изобретяването на колелото) не може да бъде приписано на една-еинствена езикова общност, която отгоре на всичко е реконструрана по сравнително-историческия метод. Това е все едно да настояваме, че пещерните рисунки са изобретени на Пиринейския полуостров. Според мен вероятността да е съществувала някаква индоевропейска археологическа културна общност е почти равна на нула и затова съм крайно скептично настроен към опитите да се обвържат някакви находки с безписмен език. Езикът може да даде някакви данни за нещата, които са били познати на тази общност, и средата, в която са живели. Но поради липсата на текстови данни от този "праезик" всякакви по-нататъшни хипотези и теории просто си остават ... хипотези и теории.

Тъй като литературата за "света на праиндоевропейците" е в изобилие на всякакви езици, ми би било интересно да науча има ли подобна литература за праугро-фините, прасемитите, прадравидите, прабантутата и други езикови общности. Защото от Гимбутене и нейните подражатели вече почнах да се отегчавам.

• Мнения 52
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано

Не съм съгласен, че картата за разпространение на колесницата не се основава на археологически проучвания. Става дума за превозните средства с леки колела със спици, които са революционни поради лекотата и подвижността си.

Не мога да илюстрирам с примери всяка зона на картата, но засега е сигурно, че първите такива се появяват в зоната на Южен Урал.

Последното значимо откритие по въпроса - взех линка от тукашния форум - http://www.tvc.ru/AllNews.aspx?id=5d68f7e2-7d17-4ae5-8d3d-f0af46e2b6eb

Конят от Китен наистина не говори нищо: кога се датира селището?

Също така теорията на Гимбутас според мен не е никак безпочвена.

Допускам, че индоевропейската праобщност е формирана в не много голям регион, но разпадът й е поетапен и в голям интервал.

Наистина ми е интересен произхода на думата тръс, но не настоявам, ако вредим на тюркската теория :head_hurts_kr: сакън

• Потребител
Публикувано

Също така теорията на Гимбутас според мен не е никак безпочвена.

Допускам, че индоевропейската праобщност е формирана в не много голям регион, но разпадът й е поетапен и в голям интервал.

Мен лично ме притеснява повече фактът, че в езика на тази "праобщност" дори не се реконструира понятие за неща толкова по-прости като например... "риба".

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.