Отиди на
Форум "Наука"

Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?  

101 потребители са гласували

1. 1. Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?

• По-скоро да
      62
    • По-скоро не
      30
    • Не мога да преценя
      9

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

Хм, никой не успя да отговори на елементарния въпрос колко км, хайде горе-долу, са се смятали за оперативна дълбочина през ВСВ...

Толкова по военно-историческата ерудираност на пишман знаещите...

• Мнения 3,9k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Слушам те най-внимателно, Грей. Колко е? И дълбочина на кое?

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ами обичам да питам, какво лошо има?

Какво да кажа, като не знам какво точно имаш предвид. По кое време на войната? На коя от страните на армиите, на немците или на руснаците? По доктрината от 30-тте или по реалностите на войната? На коя армия, стрелкова, танкова?

Доколкото знам, 70-100 км. при настъпление от 1-2 седмици е по теорията, през 1942 г. е стигала 100-140 км. с темп на настъпление от 6-10 км. в денонощие, а накрая на войната - 300-500 (!) км. с темп 15-20 км./ден. а за танковите части дори 50!

Но дали това имаш предвид или не, изложи теза и факти, няма вариант, в който да не се разгледат. В каква връзка искаш да разгледаш оперативната дълбочина и на кого, кога и къде?

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува
Хм, никой не успя да отговори на елементарния въпрос колко км, хайде горе-долу, са се смятали за оперативна дълбочина през ВСВ...

Толкова по военно-историческата ерудираност на пишман знаещите...

Пробвай? Или и ти не знаеш?

• Потребители
Публикува
Ами обичам да питам, какво лошо има?

Не, то лошо няма, само дето ти като гледаш да се измъкнеш от нещо дето бъкел не разбираш задаваш глупави въпроси

Какво да кажа, като не знам какво точно имаш предвид. По кое време на войната? На коя от страните на армиите, на немците или на руснаците? По доктрината от 30-тте или по реалностите на войната?

Нека да е немската преди Барбароса, че за нея съм срещал данни из нета. Вероятно има и за другите, но не вярвам да е толкова изчистена като информация. Въпросът за какъв тип армия е идиотски - няма значение вида на съединението или по-точно има, но обикновено времето и пространството се обобщават.

По-нататък си наговорил глупости - попитах за разположение на оперативните резерви, не за дълбочина на операциите. Макар корелация да може да се изведе, макар и далечна.

Та?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Не личеше да имаш това предвид, не си споменавал за резерви.

Добре, но за какво ни е Вермахта? За неговите намерения и действия спор няма. Спорът е очевидно за РККА?

А и ако имаш теза и данни, дай ги. Къде сега ме пращаш да ходя да търся? (Не, че няма да го направя, но го правиш по трудния начин...)

От нищо не се измъквам, питам, защото пускаш въпрос в пространството без да се разбере какво имаш предвид.... Ако го смяташ за глупав, поправяй - няма кой да не изслуша смислена теза.

Та, какво сега да гледаме и защо?

Редактирано от КГ125
  • Потребители
Публикува
Не личеше да имаш това предвид, не си споменавал за резерви.

Личеше, върни се да прочетеш какво съм писал преди.

Добре, но за какво ни е Вермахта? За неговите намерения и действия спор няма. Спорът е очевидно за РККА?

Защото РККА се движи и оперира по същите физични и военни закономерности, както и Вермахта.

А и ако имаш теза и данни, дай ги. Къде сега ме пращаш да ходя да търся? (Не, че няма да го направя, но го правиш по трудния начин...)

Нтц, тайна, ще задържа секретната информация за себе си. Кеф ми е да се заяждам, също така.

Та, какво сега да гледаме и защо?

Гледаме съединения на 150 км от фронта, които били в оперативна готовност за атака. И се смеем налудничаво...

• Глобален Модератор
Публикува

Ааа, ти някъде по-горе преди дни си писал? Е тогава може, пардон.

Няма спор, че РККА оперира и се движи по същите физични закономерности.... в известен смисъл. Защото тя има техника с по-голям ходов запас от тази на Вермахта но ще изпаднем в сложни изчисления...

Въпросът е какво му гледаме на Вермахта, за да обосновем някаква теза относно РККА?

Ок, гледаме съединенията на 150 км. от фронта, ще рече от временната граница между СССР и Райха? Но какво гледаме?

И, в името на всички каси бира в държавата, защо се смеем налудничаво? Дай теза, човек, осветли ме, моля те!

• Потребители
Публикува
Няма спор, че РККА оперира и се движи по същите физични закономерности.... в известен смисъл.

Ох, извинявам се най-почтително, бях забравил за секретния антигравитационен двигател, монтиран в най-новите БТта...

• Глобален Модератор
Публикува

:):):):):):):):coolthumb:

Ами 500 км. стигаше БТ 7. Не съм точен, но е там някъде. Ти мани майтапа, той в определени характеристики гони 72-ката...

• Глобален Модератор
Публикува

Относно мините - данни за многозначителното им пренебрежение има в спомените на полк. Иля Старинов, а той както знаем не е кой да е...

"Вместо установленных маршалом Куликом крохотных норм (2500 - 3000 противотанковых и 3000 - 4000 противопехотных мин на дивизию) были приняты наши расчетные нормы: 14 000 - 15 000 противотанковых и 18 000 - 20 000 противопехотных мин на дивизию. Исходя из этого, Красная Армия в целом должна была иметь уже к началу 1941 года 2 800 000 противотанковых и 4 000 000 противопехотных мин, 120 000 мин замедленного действия и 350 000 мин-сюрпризов.

Но признание наших расчетов еще не означало их воплощения в жизнь. К 01 января 1941 года Красная Армия имела всего около миллиона противотанковых мин, а мин замедленного действия и мин-сюрпризов не получила вообще. К началу войны не было запасено и половины минимального количества инженерных мин, необходимых войскам даже при успешном развитии военных действий. Специальных же диверсионных мин не было вовсе.

В начале мая 1941 года, после выступления Сталина на приеме выпускников военных академий, все, что делалось по устройству заграждений и минированию, стало еще больше тормозиться. И хотя такие одержимые, как М. В. Онучин, А. К. Семин, В. А. Антипин, Б. А. Эпов, Я. М. Рабинович, В. П. Ястребов, П. Г. Радевич, продолжали работать над совершенствованием минной техники, хотя крепко верили в свое оружие энтузиасты нашего отдела A. M. Подовинников, А. Т. Ковалев и Г. С. Вакуловский, результаты оставляли желать лучшего. Наши усилия были каплей в море....

"

По надолу се разказва как Старинов настоява за развръщане на производството на мини, а пък маршал Кулик вежливо му отказал..

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Он сообщил, что гитлеровцы непрерывно подтягивают к границе войска, подвозят артиллерию и танки, совершают разведывательные полеты над нашей территорией, а многие командиры в отпусках, большая часть автомашин и тракторы-тягачи артполков забраны на строительство укрепленный районов.

- Случись что - орудия без тяги! - Ако нещо стане, оръдията ни са без тяга!

От друга страна, вижда се, че РККА е почнала да строи укрепления. Какви са те, обаче? Защо чак почти 2 години след заемането на територията?

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Казус, кой казва, че Хитлер е по-голямото зло от Сталин?

Митак за какви 1 000 КВ-1 говориш?

Производство на КВ-1:

1940-та година

Февруари - 3 бр.

Март - 1 бр.

Април - 5 бр.

Май - 1 бр.

Юни - 7 бр.

Юли - 5 бр.

Август - 10 бр.

Септември - 32 бр.

Октомври - 52 бр.

Ноември - 12 бр.

Декември - 15 бр.

Общо - 143 бр.

1941-ва година

Януари - 46 бр.

Февруари - 44 бр.

Март - 62 бр.

Април - 66 бр.

Май - 11 бр.

Юни - 40 бр.

Общо - 269 бр.

Общо - 412 бр.

• Потребител
Публикува

От тези 412 бр. - 144 са с малкото L-11 оръдие, останалите 268 са с F-32.

Голям брои са били изоставени поради механични повреди. Има около 40 снимки на такива пленени от немците (вярвам, че не всички снимки са публикувани и не всички пленени са снимани). Голям брой са били повредени със стрелба в окачването и веригите. Това е точно поради грешни тактики - използували са ги поединично. Този огромен танк е бил слабо въоръжен - оръдието L-11 не е за този танк! Оригинално е разработено за Т-34-ките. Даже и с по-голямото оръдие нещата пак не вървят. F-32 е по-мощно оръдие, но далеч от истината!

• Глобален Модератор
Публикува

Нтц, тайна, ще задържа секретната информация за себе си. Кеф ми е да се заяждам, също така.

"Знам едно нещо, ама няма да го кажа, щот не искам. Ама го знам. Ама няма да го кажа. " :eek_yello:

• Потребител
Публикува
Митак за какви 1 000 КВ-1 говориш?

сбора на 34-те и КВ са поне 1 000 (според други източници поне 1 500 към 22-ри юни.
  • Потребители
Публикува
Он сообщил, что гитлеровцы непрерывно подтягивают к границе войска, подвозят артиллерию и танки, совершают разведывательные полеты над нашей территорией, а многие командиры в отпусках, большая часть автомашин и тракторы-тягачи артполков забраны на строительство укрепленный районов.

- Случись что - орудия без тяги! - Ако нещо стане, оръдията ни са без тяга!

От друга страна, вижда се, че РККА е почнала да строи укрепления. Какви са те, обаче? Защо чак почти 2 години след заемането на територията?

Признавам, че след като прочетох горното, останах в ЧУДЕНКА.

Как цитатът доказва хипотезата на Резун за подготвяно нападение от руснаците?

Като са оставили оръдията без влекачи?

Като строели укрепления?

Като пуснали в отпуска "много от командирите"?

Цитатът говори категорично против Резуновци, поне според мен. Или може би бъркам.

Вероятно зад отпуските, строенето на укрепления и липсата на превозни средства се крие висш стратегически умисъл, имащ за задача да заблуди врага. Но, товарищ Резун, разбира се, е разкрил хитринката. За него тия неща са прости като фасул!

• Потребител
Публикува
Признавам, че след като прочетох горното, останах в ЧУДЕНКА.

Как цитатът доказва хипотезата на Резун за подготвяно нападение от руснаците?

Като са оставили оръдията без влекачи?

Като строели укрепления?

Като пуснали в отпуска "много от командирите"?

Цитатът говори категорично против Резуновци, поне според мен. Или може би бъркам.

Вероятно зад отпуските, строенето на укрепления и липсата на превозни средства се крие висш стратегически умисъл, имащ за задача да заблуди врага. Но, товарищ Резун, разбира се, е разкрил хитринката. За него тия неща са прости като фасул!

Цитата, говори, че РККА не се е готвила за отбрана! Именно затова не е имало влекачи и командирите са пуснати в "гарнизонка". С това "златната" хипотеза е разбита! Ако са очаквали удар и командирите (висшите) са лъгали Сталин и себе си, нямаше да допуснат това.

Пак повтарям за ен-ти път, РККА не се е готвила за нападение към 22.06-ти. Най-ранната дата според Суворов е 06.07-ми.

Да оставим датите. Пак питам отбрана РККА не е готвила (няма данни), да предположим, че и нападение не е готвила (няма планове). Що е правила тогаз?

• Потребител
Публикува

Има и трети вариант – Сталин не е мислил за нищо – нито за отбрана, нито за нападение, нямал е никакви планове, а войската си придвижвал напред –назад без никаква цел и смисъл. Това е вариантът Сталин- идиот. :biggrin: Тя логично трябва да отпадне – остават другите два.

• Потребител
Публикува
Има и трети вариант – Сталин не е мислил за нищо – нито за отбрана, нито за нападение, нямал е никакви планове, а войската си придвижвал напред –назад без никаква цел и смисъл. Това е вариантът Сталин- идиот. :biggrin: Тя логично трябва да отпадне – остават другите два.

:). Планове разбира се е имало, но са покрити или унищожени, останали са общите приказки ;).

• Потребител
Публикува

Материалите, които са необходими да решат спора веднъж завинаги се намират в Руския държавен военен архив и РГАСПИ (Руският държавен архив по социално-политическа история).

Хората, които имат достъп до тези архиви са сътрудниците на ГЩ, президентския ахив (бившия архив на Политбюро) и техните началници. Там лежат тонове неизследвани материали, ключови документи от които истината би се изяснила мигновенно, но някои бивши другари нямат интерес от това. Защо? – досетете се.

Казва го и полк. Дейвид Гланц- специалистът по европейска военна история от НАТО в книгата си "The Soviet-German War - Myths and Realities" :

„Even now, 10 years after the fall of the Soviet Union, political pressure and limited archival access, prevents Russian historians from researching or revealing many events subject to censorship in the past.”

• Потребители
Публикува

Цитата, говори, че РККА не се е готвила за отбрана! Именно затова не е имало влекачи и командирите са пуснати в "гарнизонка". С това "златната" хипотеза е разбита! Ако са очаквали удар и командирите (висшите) са лъгали Сталин и себе си, нямаше да допуснат това.

Пак повтарям за ен-ти път, РККА не се е готвила за нападение към 22.06-ти. Най-ранната дата според Суворов е 06.07-ми.

Да оставим датите. Пак питам отбрана РККА не е готвила (няма данни), да предположим, че и нападение не е готвила (няма планове). Що е правила тогаз?

Митак, ти все повече ме удивляваш.

Аз не знам дали командирите са пуснати в "гарнизонка" или в домашен отпуск. Ти как разбра?

Тук, обаче, вече оперираме с елементарни неща, които нямат отношение към висшата стратегия, т. е. неща, които би следвало да са ясни на един О. Р. (ОФИЦЕР ОТ РЕЗЕРВА), за какъвто се представяш ти.

Няма армия в света, която готви нападение - независимо дали след 2 седмици или след 2 месеца, и същевременно пуска много от командирите си в отпуска (гарнизонка или друга, няма значение), да строи укрепления и да оставя оръдията си с недостатъчно влекачи.

Просто няма такава армия - нито на Земята, нито на Марс. В случая гарнизонката дори е много по-опасна, защото някой може да се раздрънка и слуховете току-виж прескочили границата. Така че никакви гарнизонки в подобни случаи не се дават!

Ако обаче са им дали "гарнизонка", както ти твърдиш, това означава, че не е подготвяно никакво нападение.

Школата в Плевен ли си завършил?

Само питам. Едно време (до към средата на 90-те) школата за запасни офицери в Плевен беше, наистина, не лошо учебно заведение.

Но, естествено, за всички възпитаници не можеш да гарантираш.

Днес школата като такава не съществува. Както и много други неща.

Поздрави

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Работата, Хърс, е в това, че всички тези неща се започват да се правят едва 2 г. след заемането на територията. Защо? Второ, не знаем обема им. Споменава се тук там с половин уста, че нещо се почнало или не се почнало, ама колко, къде, какво - нема данни.

Иначе въпросът е резонен, макар, че то няма армия, която да се готви да се отбранява и да прави същото, за което пишеш. Врагът пред портата, а те - отпуска... Танкове на самата граница, консервирани. За тръгване са необходими няколко часа. Оръдия от самолети - свалени - за слагане също трябват няколко часа, че и пристрелка.

Обаче:

Не се знае дали това не са спорадични случаи; И дали отпуските, които са инцидентни,а не масови и тези консервации на техника на самата граница, не са просто за дезинформация.

Окръзите са преоборудвани във фронтове. А това....значи само едно нещо.

Въпросите остават.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува
Въпросите остават.

Студио "Х" (Хикс)...

Въпросите остават... А следите остават ли?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!