Отиди на
Форум "Наука"

Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?  

101 потребители са гласували

1. 1. Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?

• По-скоро да
      62
    • По-скоро не
      30
    • Не мога да преценя
      9

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
[

Митак, ти все повече ме удивляваш.

Аз не знам дали командирите са пуснати в "гарнизонка" или в домашен отпуск. Ти как разбра?

Тук, обаче, вече оперираме с елементарни неща, които нямат отношение към висшата стратегия, т. е. неща, които би следвало да са ясни на един О. Р. (ОФИЦЕР ОТ РЕЗЕРВА), за какъвто се представяш ти.

Няма армия в света, която готви нападение - независимо дали след 2 седмици или след 2 месеца, и същевременно пуска много от командирите си в отпуска (гарнизонка или друга, няма значение), да строи укрепления и да оставя оръдията си с недостатъчно влекачи.

Просто няма такава армия - нито на Земята, нито на Марс. В случая гарнизонката дори е много по-опасна, защото някой може да се раздрънка и слуховете току-виж прескочили границата. Така че никакви гарнизонки в подобни случаи не се дават!

Ако обаче са им дали "гарнизонка", както ти твърдиш, това означава, че не е подготвяно никакво нападение.

Школата в Плевен ли си завършил?

Само питам. Едно време (до към средата на 90-те) школата за запасни офицери в Плевен беше, наистина, не лошо учебно заведение.

Но, естествено, за всички възпитаници не можеш да гарантираш.

Днес школата като такава не съществува. Както и много други неща.

Поздрави

Очевидно не знаеш какво е е "гарнизонка". Ахааа, а 2 години? Това са глупости! Офицерите от Вермахта от колко време не са пускани в гарнизонка? А и кои е казал, че ВСИЧКИ оръдия са оставени без влекачи? Ми така е кат имаш много цафки. А това за раздрънкването е върха хахахаха. Ами нема нужда от раздрънкване, просто трябва да се следят отпуските, по-точно липсата им! Ако са и дали "гарнизонка" НЕ СА ОЧАКВАЛИ НАПАДЕНИЕ ТОГАВА!!!!! Помъчи се да четеш и да не влагаш твоите простотии в моите думи! О.р. го използвам кат от резерва ;), както не веднъж споменах, аз съм капрал.

• Мнения 3,9k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикува

Предлагам темата да бъде затворена за всички, които са против теорията на "академика", "ефрейтора" и Резун. Така и така мненията им се трият. Не виждам смисъл този маскарад да продължава.

"Дискутирайте" си на воля! Например Казуса ще напише нещо за "бойния дух", а "ефрейтора" ще му отговори, че не знае какво е "гарнизонка", щот бил "капрал". Това е жестоко!

Дори печално известният СЪР от Бойна слава не прави подобни неща. Но "академика" ще го надмине!

• Глобален Модератор
Публикува

Хайде сега, печално известен :)

Хърс, сори ся, ама как да постъпя с мнения, в които се дават съвети да се завиваме с мокри чаршафи :drink:

• Потребител
Публикува

Производството на тежкия танк КВ-1 през 1941-ва година.

Извинявам се за грешката, но на производствения лист зо 40-та година за февруари и март (4 танка) са КВ-2.

______________1___1941.doc

• Глобален Модератор
Публикува

Дай и за 1940 да се види темпът на нарастване. Само тежките им танкове, какивто немците нямат изобщо към този момент, са около 1/3 от общия брой на техните. Заедно с 34-ките, т.е. само двата танка от "нов тип" са почти 2/3 от всички немски. От които голямата част са всъщност танкетки с "картечнички" (да ползвам по аналогия и аз терминологията на Б.Б. за "вещичките").

По-горе си критикувал ТТ данните на КВ. Да, ама ако го сравним с наличните към този момент танкове, нещата изглеждат съвсем по друг начин.

• Глобален Модератор
Публикува
Хърс, сори, ама как да постъпя с мнения, в които се дават съвети да се завиваме с мокри чаршафи?!

Ама имай предвид, че през лятото мокрите чаршафи съхнат бързо. :w00t:

• Потребител
Публикува

С изненада установих, че "Бойна слава" не прекратява възможността за корекции на пост! Това ми позволи, поради объркваща производсвена номерация да прибавя допълнение - файл за производството на КВ-1 през 1940-та година. Той е много по-добър. По-късно ще прибавя пояснения и към другите файлове. Чудесно, а защо тук не е така?

Ако искате файла копирайте го от "Бойна слава"!

• Потребител
Публикува

Ами иди в "Бойна слава" и виж! Аз постнах файла нощес, коригирах го неколкократно, защото открих грешки - правя го наново, мързеше ме да търся моя из купчината дискове. Накрая реших, че да постна него е най-добре и преди малко това направих (понеже най-после го открих).

• Глобален Модератор
Публикува

Това го видях там, имам предвид, че не мога да видя кога и какво може да се редактира и докога.

Да, изчерпателен е файла :drinks_cheers: . 1940-139, 1941 - 99, обаче само КВ-2; я чакай аз да погледна едно нещо...

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

ОК:) Ето аз какво имам тука в една дебела книга - Серийното производство на КВ почва в Ленинград през 1940 г., след като е приет на въоръжение в края на 1939 г., трябвало е да се включи и Челябинския танков завод, но не успява. По план за 1941 г. РККА е трябвало да има 1200 танкове КВ-1 и КВ-2. За КВ-1 се установява, че 76 мм му оръдие се оказва слабо за борба з ДОТ-овете, /а не само по себе си, т.е. напълно си е годно за други цели/, затова слагат 152 мм. на КВ-2, има и варианти с гаубица и пр. През 1940 г. моите данни са за 243 танка, а първата половина на 1941 г. - 393 танка, или общо би трябвало КВ да са 636 към 22.07.41.. Общо през цялата война са произведени 4771.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

А, никакъв, исках само да сравня - :):) Защото за момент се заблудих от втората справка, която беше само за КВ-2, а КВ-1 е правен и той през 41 г. Всичко е точно.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува
Разбира се, че няма да ги разглеждам! Нали ти ще ги разгледаш. Не съм писал, че няма да ги коментирам, стига да са точни. А какво става бтв с КОВО?

Разгледах го. И бтв вече го бях пуснал. Но в твоя чест прикрепвам файла още веднъж.

За първата група дивизии съм се постарал да има нагледност за противостоенето в пространството - затова има някои пропуснати колонки, но мисля, че дава добра представа за пространстовото.

Искам да коментираш структурата на този най-нападателен фронт на РККА, като не пропускаш най-вече разположението на танковите и механизираните части, в качеството им на характерни за нападателно построена армия ударни съединения. Защото нали не спорим, че според господстващата по онова време теория и практика това е начинът за водене на нападателна кампания?

Освен това - нещо много показателно за характерна на готвената война: танковите и механизираните части в РККА са оперативно подчинени в съединения със стрелковите дивизии, а техните командири са пряко подчинени на командващите съединенията. Тоест идеята, която прозира от това структуриране е, след първоначалния удар на Вермахта, подвижните съединения да контракатакуват там, където портивника е постигнал пробив на фронта. Няма никаква идея да се организират ударни групировки, действащи самостоятелно, нито в района на Лвов, нито в района на Бялисток, нито където и да е другаде по границата.

И нека на свой ред и аз да задам един въпрос: как мобилизираните 5,5 милиона войници от РККА доказват агресивния хакратер на Сталин, ако имаме предвид, че по това време във Вермахта има 7,5 милиона мобилизирани, от които 5,5 милиона на 22 юни 1941 г. са на границата със СССР, докато частите на РККА, които им противостоят, са цели 3 милиона?

Къде виждате "тоталното превъзходство на РККА"? Или отново ще си мерим само танковете?

22.06.1941.xlsx

• Потребител
Публикува

Разгледах го. И бтв вече го бях пуснал. Но в твоя чест прикрепвам файла още веднъж.

За първата група дивизии съм се постарал да има нагледност за противостоенето в пространството - затова има някои пропуснати колонки, но мисля, че дава добра представа за пространстовото.

Искам да коментираш структурата на този най-нападателен фронт на РККА, като не пропускаш най-вече разположението на танковите и механизираните части, в качеството им на характерни за нападателно построена армия ударни съединения. Защото нали не спорим, че според господстващата по онова време теория и практика това е начинът за водене на нападателна кампания?

Освен това - нещо много показателно за характерна на готвената война: танковите и механизираните части в РККА са оперативно подчинени в съединения със стрелковите дивизии, а техните командири са пряко подчинени на командващите съединенията. Тоест идеята, която прозира от това структуриране е, след първоначалния удар на Вермахта, подвижните съединения да контракатакуват там, където портивника е постигнал пробив на фронта. Няма никаква идея да се организират ударни групировки, действащи самостоятелно, нито в района на Лвов, нито в района на Бялисток, нито където и да е другаде по границата.

И нека на свой ред и аз да задам един въпрос: как мобилизираните 5,5 милиона войници от РККА доказват агресивния хакратер на Сталин, ако имаме предвид, че по това време във Вермахта има 7,5 милиона мобилизирани, от които 5,5 милиона на 22 юни 1941 г. са на границата със СССР, докато частите на РККА, които им противостоят, са цели 3 милиона?

Къде виждате "тоталното превъзходство на РККА"? Или отново ще си мерим само танковете?

Германия е във война и освен това готви нападение срещу СССР, т.е. напълно разбираемо е, че има толкова голяма армия. Страна която не се готви за нападение, а за отбрана струпва 3 мил. души на границата без елементарни укрепителни мерки за отбиване на ''очаквания'' удар и пак се оказва изненадана! Трябва да отстъпи до столицата си, за да спре ''очакваното'' нападение, т.е. над 1000 км. навътре в територията си. Не е ли леко объркващо? Мани ги тия танкове и ми кажи как така са ги изловили по бели гащи съветските солдати като са знаели за нападението и са го чакали? Кой на опера, кой спи, самолетите не излитат, танковете не тръгват, пълна касапница. Защо? Нямам друго логично обяснение освен това, че се готви нападение и се смята, че немците не са готови да ударят все още. Предполагам се разчитало на опит за инвазия в Англия от страна на Хитлер и тогава да започне похода за "освобождение'' на Европа....

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
танковите и механизираните части в РККА са оперативно подчинени в съединения със стрелковите дивизии, а техните командири са пряко подчинени на командващите съединенията. Тоест идеята, която прозира от това структуриране е, след първоначалния удар на Вермахта, подвижните съединения да контракатакуват там, където портивника е постигнал пробив на фронта. Няма никаква идея да се организират ударни групировки, действащи самостоятелно, нито в района на Лвов, нито в района на Бялисток, нито където и да е другаде по границата.

Картата, която сочи грей дава други данни за числеността, не 5 милиона немци. Но и толкова да са, не виждам почти никакви основания да се търсят аналогии с немската страна, тя е ясна- какво иска и какво прави. 3341524 човека РККА срещу 2630804 от немска страна.

Не навсякъде танковите части са отзад, освен това всяка стрелкова дивизия има танкови части. Освен това, придвижването на танковите части напред е въпрос на 2-3 дни, когато и където се наложи. От това разположение не може да се направи извода, който правиш - защото частите не са заели никаква отбрана. Танковете, които са най-отпред, в стрелковите дивизии и не само танковете, защо не са окопани. Седят си 2 години ей така на границата и си ходят на театро.

От написаното от тебе излиза, че са очаквали нападение? Очаквали ли са? Ако да, къде им е умът да консервират танкове и самолети и да не се окопаят на ключовите места, откъдето като дойде врага да го спрат и тогава да контрааркуват? Ако не - защо тогава са се струпали на границата като говеда пред кланица?

Да имаш толкова танкове и да не сложиш поне някои от тях в отбрана..... когато това е толкова лесно..

Естесвено, че ще са подчинени танковите части на съединения със стрелкови дивизии. Вика му се сухопътни войски, идеята е да действат заедно. Отваряме Бойния устав на пехотата на РККА и виждаме че пише, че само пехотата може трайно да завладее съответната територия на врага.

Редактирано от КГ125

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!