Отиди на
Форум "Наука"

Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?  

101 потребители са гласували

1. 1. Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?

• По-скоро да
      62
    • По-скоро не
      30
    • Не мога да преценя
      9

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Хитлер и Сталин имат ли отношение към Пакта, или двамата външни министри са се напили и са си го подписали сами? Защо му казват на този пакт "Молотов/Рибентроп"? :biggrin:

• Мнения 3,9k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Помислих, че с втория цитат се намеква, че южния фронт е сформиран заради въпросния пакт, а не поради други причини.

• Потребител
Публикува

И какви мерки за отбрана е взел с оглед очакваното нападение?

Къде се е предвиждало да се развият военните действия при такова нападение?

ПП

В навечерието на 9-ти май какво пък се сетихме за тази тема??

Вече съм писал мнение по тези въпроси, но ще повторя: Мерките, взети за отбрана, се състоят в изграждане на УР-ове край новата граница и съсредоточаване на голяма част от РККА в западна Украйна, западна Беларусия, Литва и Молдова непосредствено преди нападението на Хитлер. А очакванията за развитие на военните действия са положителни и крайно отпимистични :bigwink:

П. п. Аз не съм се сещал сега за тази тема. Аз винаги съм си писал само тук (макар че с интерес чета и другите теми и понякога ми се появява желание да се изкажа). А денс просто повечкото почивни дни и дискусията по темата в "Памет българска" ме активизираха.

• Глобален Модератор
Публикува

Вече съм писал мнение по тези въпроси, но ще повторя: Мерките, взети за отбрана, се състоят в изграждане на УР-ове край новата граница и съсредоточаване на голяма част от РККА в западна Украйна, западна Беларусия, Литва и Молдова непосредствено преди нападението на Хитлер. А очакванията за развитие на военните действия са положителни и крайно отпимистични :bigwink:

П. п. Аз не съм се сещал сега за тази тема. Аз винаги съм си писал само тук (макар че с интерес чета и другите теми и понякога ми се появява желание да се изкажа). А денс просто повечкото почивни дни и дискусията по темата в "Памет българска" ме активизираха.

УР-овете така и не успяват да влязат в действие. Защото са празни и недовършени.

И аз нещо нямам апетит да се занимавам. По-добре е да видим утре парада, отколкото да се занимаваме с Б.Д.

• Потребител
Публикува

За по-малко от две години е трудно да изградиш добри УР-ове. А вече става абсурдно да искаш добри УР-ове на толкова дълга и топографски неподходяща за отбрана граница. :bigwink: Едно са линията "Мажино" и Судетските възвишения, друго са полетата на Източноевропейската равнина. Тук е моментът да вметна, че в отбранителната стратегия на Полша (за сравнение) не присъстват изграждане на отбранителни "линии". Поляците преценяват, че с оглед на спецификата на своята граница, е безперспетиквно да хвърлят усилия за строежи на фортификационни съоръжения, и предпочитат да заложат на мобилни групи, които да контраатакуват Вермахта и по този начин да търсят успех.

П. п. Нека наистина да се порадваме на прекрасното майско време и да се насладим на Парада на победата :biggrin:

• Потребители
Публикува

Нещо, което има отношение към темата (която отдавна приключи):

http://news.km.ru/kto_vzrastil_gitlera

Обърнете внимание на:

Твърдението на фелдмаршал Манщайн за чисто отбранителното построяване на съветските войски през 1941 г.

• Глобален Модератор
Публикува

Ех... Не спират споровете :) Тази статия възлага отговорността за ВСВ на западните държави. Стара, изпитана, Сталинска при това, концепция.

Да мине празника, пък тогава.

• Потребители
Публикува

Като говорим за празник...........

Честит празник! Днес се навьршват 65 години от Победата над хитлеристка Германия.

Гледайте парада на Червения площад. Участват също американци, англичани, французи, поляци и други.

• Потребител
Публикува

Гледайте парада на Червения площад. Участват също американци, англичани, французи, поляци и други.

А Ангела Меркел почете паметта на загиналите червеноармейци.

Като добавим и признанията на Медведев за злодействата на тоталитарния режим на СССР, както и официалното признаване на масовите убийства край Катин, 2010 е една прекрасна година.

Безценно за Европа! :good:

• Потребители
Публикува

Страхотен парад! Невероятна атмосфера! Впечатляващо, наистина.

Въодушевлението на младите хора в Русия, тяхната патриотична гордост, уважението към ветераните, акцията "Георгиевска лента", тъжествените концерти на открито в Москва.......

Велико е!

• Потребител
Публикува

Хърс, това е за другата тема. :biggrin: Иначе празненствата в Москва са страшна работа. Шоуто "звук и светлина" на Кремъл беше грандиозно зрелище!

КГ125, нещата ще се случат. Бавно, но ще се случат. И Европа ще заживее мирно, и в разбирателство,. Една конфедерация, която съжителства дружески с големия си източен съсед, който е неразривна част от нейната култура и територия :bigwink:

Но преди това трябва да се спре да се обръща внимание на подобни зловредни лъжци като първопричината за настоящята тема.

Апропо, по повод на горните реплики за това, че руснаците на свой ред обвиняват Запада, че той е виновен за допускането на агресивната политика на Хитлер, може би трябва да се направи отделна тема, защото по този начин се измества дискусията. Хърс правилно акцентира на репликата на Майщайн от линка, така че няма нужда да се тръгва да се спори за същността на самата статия. Важното тук е, какво точно е казал Манщайн с тези думи.

• Глобален Модератор
Публикува

Цялата съвкупност от факти е важна ;)

А конфедерацият ще заживее щастливо, когато големият източен съсед влезе и той в нея.

• Потребител
Публикува

Хърс правилно акцентира на репликата на Майщайн от линка, така че няма нужда да се тръгва да се спори за същността на самата статия. Важното тук е, какво точно е казал Манщайн с тези думи.

Ей, ама вие четете както дявола чете Евангелието. Вадите едно изречение от контекста и се забавлявате като деца.

Малко по-нагоре на същата страница 232 от изданието на Атика „Проиграни победи” Манщайн пише:

„Според числеността на силите концентрирани в западните области на Съветския съюз и като се имат предвид големите танкови групировки, съсредоточени както в района на Белосток, така и край Лвов, би могло напълно да се предполага – поне Хитлер така мотивира своето решение за настъпление, - че рано или късно Съветският съюз ще премине към настъпление.”

По-надолу фелдм. Манщайн признава: „Съществуват много спорове, дали разгръщането на Съветската армия имаше отбранителен или настъпателен характер.

И по-надолу също уклончиво: „Най-близко до истината вероятно...”

Манщайн обаче признава, по-надолу, че РККА е можела за кратък период да се съсредоточи така, че да започне настъпление, и че подготовката на Съветите през юни 1941 г., представлява скрита заплаха. А и като командир на 56 танков корпус самия той признава, че не е имал точна информация за плановете на Вермахта, както и някакви специални източници на информация от разузнаването за намеренията на руснаците.

Както и да е, Манщайн се изразява уклончиво и не дава категорично мнение по въпроса за подготовката и намеренията на РККА.

• Потребител
Публикува

Ей, ама вие четете както дявола чете Евангелието. Вадите едно изречение от контекста и се забавлявате като деца.

Малко по-нагоре на същата страница 232 от изданието на Атика „Проиграни победи" Манщайн пише:

Аз пък дадох десетина примера, че suvoroff също изтръгва от контекста факти и изказвания, но странно защо suvoroff-истите всеки път им влиза през едното и излиза през другото и все пропускат да вземат отношение по темата.

Иначе по същество: интересно ми беше да прочета и други откъси от книгата на Манщайн (не съм я чел), но като цяло приемам мнението на Панцергренадира, че Манщайн се изказва уклончиво за това, дали СССР се е готвел да нападне Германия (да се различава от "можел").

И все пак като защитник на тезата за неподготовка на СССР за нападение срещу Германия, ще акцентирам на два интересни момента: това, че Манщайн не е имал точни сведения, какви са плановете на Вермахта и това, че мотивировката за нападението е на Хитлер и гласи, че Германия удря първа, защото така предотвратява агресия от страна на СССР. Тоест Манщайн по-скоро гадае и не изразява мнението за превантивното нападение, което би дало морално оправдание на германците. И щом Манщайн не ангажира авторитета си с подобно мнение, а само пуска мъгла и разсъждава под мотото "не съм много сигурен", то по-скоро вярно е това, че Москва не е готвила удар срещу Берлин.:bigwink:

• Глобален Модератор
Публикува

Ами че Майнщайн казва максимално възможното на основата на статута си към началото на войната. Нали се сещате, че плановете не се съобщават на широк кръг офицери, пък били те командири на корпуси и дори армии. Те си имат свои, оперативни или тактически задачи.

Така, че в онова време Майнщайн не е чак такъв авторитет, неговата звезда изгрява после, когато командва много повече от корпус.

В спомените си ген.Сандалов казва: "ген. Павлов дойде и каза един какво си. От това ние започнахме да се чудим какви изводи да правим..... но Павлов, разбира се, знаеше много повече от нас. "

Майнщайн всъщност не казва, че СССР се е или не се е готвел, казва само, че има много спорове и че бързото развръщане е било възможно.

В такива случаи не това или онова мнение ще даде отговора, а съвкупността от фактите, колкото и откъслечни да са те.

• Потребител
Публикува

В такива случаи не това или онова мнение ще даде отговора, а съвкупността от фактите, колкото и откъслечни да са те.

Всъщност фактите за Втората световна не са никак откъслечни. Дори напротив - те са толкова много, че позволяват при един добре манипулиран подбор на наглед достатъчно много факти, да се направи крайно погрешен извод.

Затова тук се съгласявам, че верният отговор може да бъде открит единствено в съвкупността от всички истинни факти.

• 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

http://www.solonin.org/doc_vzyat-na-sebya-initsiativu

Документ издаден от Главното политическо управление на РККА в началото на юни 1941 г. Без коментар.

• Глобален Модератор
Публикува

Да, наистина. Какво може да обясни този документ? Какво налага промяната в позицията и съответно указанието до низовите партийни военни структури?

• Потребители
Публикува

http://www.solonin.org/doc_vzyat-na-sebya-initsiativu

Документ издаден от Главното политическо управление на РККА в началото на юни 1941 г. Без коментар.

В темата за ВСВ бях пуснал линк именно за този документ, където се твърдеше (доколко е вярно не знам), че въпросният документ е бил "пипан" през 80-те години.

С други думи, без да коментирам съдържанието на документа и неговото значение, има голяма вероятност това да е фалшификат.

• Глобален Модератор
Публикува

Дай ми поне една причина този документ да бъде "пипан" през 80 те години.

• Глобален Модератор
Публикува

"Пипан" - това се доказва технически. Освен това, кой през 80-тте години ще пипа такова нещо????

Кой линк, от оня неокомунистически вестник ли?

• 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

Открито и публикувано от Thorn:

ТАНКИ СССР

На 1 июня 1941 года в Красной Армии числилось более 25 000 танков. Исправными было 18 844 единицы. В июне 1941 года было произведено еще 305 танков.

Типы танков и их количество, в скобках – исправные:

– Т-35 (76 мм пушка, 2 пушки 45 мм, 5 пулеметов 7,62 мм) – 59 шт. (42 шт.)

– КВ -1 (76 мм пушка, 4 пулемета 7,62 мм) – 412 шт. (410 шт.)

– КВ -2 (152 мм гаубица, 4 пулемета 7,62 мм) – 135 шт. (134 шт.)

– Т-28 (76 мм пушка, 4 пулемета 7,62 мм) – 442 шт. (292 шт.)

– Т-34 (76 мм пушка, 2 пулемета 7,62 мм) – 1030 шт. (1029 шт.)

– БТ -7М (45 мм пушка, 1 пулемет 7,62 мм) – 704 шт. (688 шт.)

– БТ-7 (45 мм пушка, 1 пулемет 7,62 мм) – 4563 шт. (3791 шт.)

– БТ-5 (45 мм пушка, 1 пулемет 7,62 мм) – 1688 шт. (1261 шт.)

– БТ-2 (37мм пушка, 1 пулемет 7,62 мм) – 594 шт. (492 шт.)

– Т-26 (45 мм пушка, 2 пулемета 7,62 мм) – 9998 шт. (8423 шт.)

– Т-40 (2 пулемета 12,7 мм и 7,62 мм) – 160 шт. (159 шт.)

– Т-38 (1 пулемет 7,62 мм) – 1129 шт. (733 шт.)

– Т-37 (1 пулемет 7,62 мм) – 2331 шт. (1483 шт.)

– Т-27 (1 пулемет 7,62 мм) – 2376 шт. (1060 шт.)

– Су-5 (1 пушка 76 мм) – 28 шт. (16 шт.)

Итого: 25 621 танк, имеющийся на учете, из них 19 997 исправных (боеготовых) более 78%.

Но здесь еще нет нескольких тысяч бронеавтомобилей, вооруженных пушками 45 мм калибра.

от Михаил Семенович Шутенко - полковник в отставке, член Военно-научного общества при Центральном культурном центре МО РФ.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!