Отиди на
Форум "Наука"

Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?  

101 потребители са гласували

1. 1. Съгласни ли сте с изложеното в книгите на Резун?

• По-скоро да
      62
    • По-скоро не
      30
    • Не мога да преценя
      9

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Стефане,

Извинявай, ама или не си запознат или говориш неверни неща. Руснаците започват да струпват войски по "новата" граница веднага след подялбата на Полша и след като завладяват Прибалтийските републики и на юг Южна Буковина и Молдова. Т.е те трупат непрекъснато воййски още от края на 1939 и през цялата 1940. В началото на 1941 това съсредоточване на сили се засилва още повече. А, сега си направи една справка в края на 1939 и през 1940 години какви и колко германски сили има на източната им граница със СССР. Па, дори и в началото на 1941. Хайде да не си говорим празни приказки.

ПП - а това, че предполагал, че Сталин искал да бомбардира съветски градове и да препише това на Хитлер изобщо го няма в цитираната от мен книга. Би ли посочил книгата, където излага такава хипотеза?

Отново жонглиране с факти извадени от контекста. Естествено е че след като има изменение на границите ще има и разместване на армиите. Пък и от 1938 СССР активно се готви за война. Нормално е числеността на личния състав и произведените оръжия да расте. Говорим за голямото съсредоточване на войски в близост до границата. То си е точно в периода март-юни 1941. За съотношението на силите аз вече пуснах справка. Едва през 1941 можем да говорим за паритет и даже превес. А за причините довели до плана Барбароса, самият Хитлер си ги е казал много точно и аз вече го цитирах. Даже ще ти пусна и какви дивизии има разположени към 22 юни по военни окръзи, откъдето още веднъж се вижда че става въпрос за отбрана, а не за нападение.

Ето ти я щуротията на Солонин

http://www.vko.ru/DesktopModules/Articles/ArticlesView.aspx?tabID=320&ItemID=110&mid=3043&wversion=Staging

Мн ого ясно, че удара на РККА няма да е по най-късия път за Берлин. Освен най-къс той е и н ай-укрепен и няма да има никаква изненада или дълбока операция (нека да не е блицкриг). А с удара на юг се прекъсва притока на румънски петрол, без който и самолети не могат да летят и танкове да действат.

Защо Сталин е замислялм завладяване на Европа? Щото Европа е завладяна вече от Хитлер или негови съюзници и трябва да бъде 'освободена'. Примерно даже преи завзет Берлин, какво правим с Париж, който е в германски ръце както и сПрага? Будапеща, Братислава и Рим подкрепят Германия и трябва да бъдат заети. За Мадрид, лисабон и София ще бъде измислена причина, тя е и измислена де на 6-ти септемри за София.

А каква е идеята за преванивен удар на РККА? По тъпа идея не съм срещал? За какво ще е превантивен? Каква е превенцията? И що превантивно не спрат суровините за Германия?

Германските дивизии или са във Франция за да скочат през ла Манша или са на грамицата с СССР. Ако са във Франция каква е причината за превенцията? Ако са с/у РККА трябва да се разгромят. А като се разгромят какво, стисват си ръцете Хитлер и Сталин, лошото момче обещава, че повече така н яма да прави и кой от къде е? Не е ли идиотско?

Значи от 10-на години водя този спор в нета (иначе отдавна), но винаги виждам, че опонентите се хващат за дъмата "одбрана" в съветските документи, но не знаят точно какво включва 'активната отбрана'. Ми това да понесе първия удар и после мощно да атакуваш. Както са посрещнали горките граничари и кои бяха още, когато Финландия 'мощно напада' ;). И друго по отношение на думите. Когато се пише за отбрана, всичко е истина, но когато се пише, за войн а с малко кръв на територията на противника това се обяснява за пропаганда. Да ама няма начин да цензурираш и сложиш гриф 'строго секретно, подлежи на унищожаване" на материалите с които е пълна съветската преса, литература, че и кино. просто е невъзможно вече иначе щяха да го направят. прочетете, историците, а и писателите. Първите неща което са правили под угрозата на захват местните власти, това е горене на документи. такива са изгаряни дори в Москва под угрозата на влизането на Вермахта. На армейските командири попаднали в сложна обстановка, горенето на червния пакет е дори по-важно от съхранение на комуникациите и с това на личния с-в и техниката. И са го правили и съзнателно или под дулото или перото на комисаря (то е едно и също). Оцелели документи има, но те сега излизат от секретност, а някои никога няма да излязат. Но като няма документи има действия, свидетели, които пишат, логика. тези неща показват само едно и също ;).

Митак то бива разтягане на локуми, бива, ама тук вече мина всякакви граници. Досега никой от Резуновците не посочи нито един факт, който да доказва че СССР се е готвел за война. Според твоята логика всички планове предвиждат отбрана, ама това е кодова дума, под която се разбира нападение. После документите били унищожени. Всичко това само показва, че освен Резун и подобните му фолк-историци друго не си чел. Иначе изобщо нямаше да водим този спор.

Всъщност активна отбрана означава спиране на противника от първия ешалон и преминаването в контратака от втория. Това е истинската причина за трупането на оръжие в близост до границита. Основната цел е войната да се води на чужда територия. Между другото тази тактика е приложена и от поляците във войната от 1939 г. Тя не е съветски патент.

post-13156-0-01458500-1377179610_thumb.j

• Мнения 3,9k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Стефане карта на съветските войски към 22 юни 1941 г. е пускана поне на три пъти в темата.И от самолет се вижда че иде реч за настъпателно построение.

• Потребител
Публикува (edited)

Булшит Стефане през 1965 г. не повече от 10 човека знаят за "Съображенията".Няма кака да се говори за тях в интервюта.

Булшит ще е като четем само Резун и фолк-хисторита, така ще да е. Там тези работи не ги пише. Но интервюто действително съществува. Правено през 1965 г. от историка Виктор Анфилов. Та ето какво казва Жуков:

Анфил.— А как же в таком случае в Наркомате обороны могла родиться директива от 15 мая 1941 года о стратегическом развертывании (согласно этой директиве, предполагалось нанесение упреждающего удара по стягиваемым к нашим границам войскам.— Ъ)?

Жуков — Идея предупредить нападение Германии появилась у нас с Тимошенко в связи с речью Сталина, с которой он выступил 5 мая 1941 года перед выпускниками военных академий. Он говорил о возможности действовать наступательным образом. В обстановке, когда враг сосредоточивал силы у наших границ, это выступление убедило нас в необходимости разработать директиву, предусматривавшую предупредительный удар. Конкретная задача была поставлена Василевскому. 15 мая он доложил проект директивы наркому и мне.

Однако мы этот документ сами не подписали, а решили предварительно доложить его Сталину. Но он прямо-таки закипел, услышав о предупредительном ударе по немецким войскам: "Вы что, с ума сошли, немцев хотите спровоцировать?" Мы сослались на складывавшуюся у границ СССР обстановку, на идеи, содержавшиеся в его выступлении. В ответ Сталин буквально прорычал: "Так я сказал это, чтобы подбодрить присутствующих, чтобы они думали о победе, а не о непобедимости немецкой армии, о чем трубят газеты всего мира". Так была похоронена наша идея о предупредительном ударе...

Сейчас же я считаю, что хорошо, что он не согласился тогда с нами. Иначе при том состоянии наших войск могла бы произойти катастрофа гораздо более крупная, чем та, которая постигла наши войска.

Те за това става въпрос, драги Резуновци

Стефане карта на съветските войски към 22 юни 1941 г. е пускана поне на три пъти в темата.И от самолет се вижда че иде реч за настъпателно построение.

Ти пък откога стана военен експерт, че от самолет ги виждаш нещата ?

Редактирано от Stefan Iv
  • Потребител
Публикува

Такааа, вика от '38-ма! Срещо кого и каква война? Кой ще я напада? Поляците ли? Финланците ли? Турците ли? или прибалтииските републики? А може би в Азия и готвят нещо? В зависимост от каква война те готвят своите оръжия и тов не са само танкове и самолети, а примерно ски. Я ми отговори ти за каква война се готви РККА от 380ма и защо ба 39-та е форсирано това начинание?

• Глобален Модератор
Публикува

Стефане виж Съображенията хвърли едно око на картата от 22 юни ще прозреш истината.

• Потребител
Публикува

Булшит ще е като четем само Резун и фолк-хисторита, така ще да е. Там тези работи не ги пише. Но интервюто действително съществува. Правено през 1965 г. от историка Виктор Анфилов. Та ето какво казва Жуков:

Анфил.— А как же в таком случае в Наркомате обороны могла родиться директива от 15 мая 1941 года о стратегическом развертывании (согласно этой директиве, предполагалось нанесение упреждающего удара по стягиваемым к нашим границам войскам.— Ъ)?

Жуков — Идея предупредить нападение Германии появилась у нас с Тимошенко в связи с речью Сталина, с которой он выступил 5 мая 1941 года перед выпускниками военных академий. Он говорил о возможности действовать наступательным образом. В обстановке, когда враг сосредоточивал силы у наших границ, это выступление убедило нас в необходимости разработать директиву, предусматривавшую предупредительный удар. Конкретная задача была поставлена Василевскому. 15 мая он доложил проект директивы наркому и мне.

Однако мы этот документ сами не подписали, а решили предварительно доложить его Сталину. Но он прямо-таки закипел, услышав о предупредительном ударе по немецким войскам: "Вы что, с ума сошли, немцев хотите спровоцировать?" Мы сослались на складывавшуюся у границ СССР обстановку, на идеи, содержавшиеся в его выступлении. В ответ Сталин буквально прорычал: "Так я сказал это, чтобы подбодрить присутствующих, чтобы они думали о победе, а не о непобедимости немецкой армии, о чем трубят газеты всего мира". Так была похоронена наша идея о предупредительном ударе...

Сейчас же я считаю, что хорошо, что он не согласился тогда с нами. Иначе при том состоянии наших войск могла бы произойти катастрофа гораздо более крупная, чем та, которая постигла наши войска.

Те за това става въпрос, драги Резуновци

Ти пък откога стана военен експерт, че от самолет ги виждаш нещата ?

Ма ти на Жуков ли вярваш? Леле Боже така кажи, въобще няма да споря с теб за Жуков. Имам три варианта на 'Спомени и размисли' единия е луксозен със снимки, на руски разбира се. Има обаче доста разлики в това дето е 'писал' Жуков.

Има и друго, Жуков е новоизгряваща военна звезда без какъвто и да е политически опит (имаше ли го да си е отишъл), разгромил японците с мълниеносна дълбока операция (:), не съвсем де). Началник щаб, който е свален, а за поразиите които са станали, ако е виновна армията трябваше да е разстрелян. Павлов погуби една група армии, въпреки че искаше от Моссква одобрение за адекватни реения. Не ги получи. За това обаче което се случи с РККА, ако е знаела за нападението и не е реагирала както трябва, Жуков трябваше да е изправен пред стената още когато разбират каолко голяма е катастрофата. Но не той е оставен, а после е сменен за да се върне.

Всичко това значи, че не военни са взимали реенията, защото целта не е била само военна. Жуков сигурно е знаел за целта, но се е подчинил и това му е спасило главата, Павлов по-скоро не. И много интересно, как Жуков ще тругне да оплюва самия себе си, нещо таквоз "Аз бях идиот, ма така се случи", доста по-хитро е да обяви индиректно Сталин в идиотизъм.

И ако обича престани с обвиненията в нечетене, не си чел цялата тема и очевидно не знае, че аз например съм чел всичко за Сталин на български и руски (на руски само в нета с изключение на няколко статити в руските вестници по времето на перестройката). Волкогонов го препрочитам веднъж минимум за година, само Рибаков и Дюма ("Тримата мускетари", ама спрях отдавна, че не съм в тази възраст) са по-препрочитани от мен.

• Потребител
Публикува

Такааа, вика от '38-ма! Срещо кого и каква война? Кой ще я напада? Поляците ли? Финланците ли? Турците ли? или прибалтииските републики? А може би в Азия и готвят нещо? В зависимост от каква война те готвят своите оръжия и тов не са само танкове и самолети, а примерно ски. Я ми отговори ти за каква война се готви РККА от 380ма и защо ба 39-та е форсирано това начинание?

И като няма какво смислено да кажем започваме със заяжданията. Както и да е. Ами ето ти какво казва Сталин на ХVІІІ конгрес на ВКП(б) на 10 март 1939 г.

Буржуазные политики, конечно, знают, что первая мировая империалистическая война дала победу революции в одной из самых больших стран. Они боятся, что вторая мировая империалистическая война может повести также к победе революции в одной или в нескольких странах.
Но это сейчас не единственная и даже не главная причина. Главная причина состоит в отказе большинства неагрессивных стран, и прежде всего Англии и Франции, от политики коллективной безопасности, от политики коллективного отпора агрессорам, в переходе их на позицию невмешательства, на позицию «нейтралитета».
Формально политику невмешательства можно было бы охарактеризовать таким образом: «пусть каждая страна защищается от агрессоров как хочет и как может, наше дело сторона, мы будем торговать и с агрессорами, и с их жертвами». На деле, однако, политика невмешательства означает попустительство агрессии, развязывание войны, — следовательно, превращение ее в мировую войну. В политике невмешательства сквозит стремление, желание — не мешать агрессорам творить свое черное дело, не мешать, скажем, Японии впутаться в войну с Китаем, а еще лучше с Советским Союзом, не мешать, скажем, Германии увязнуть в европейских делах, впутаться в войну с Советским Союзом, дать всем участникам войны увязнуть глубоко в тину войны, поощрять их в этом втихомолку, дать им ослабить и истощить друг друга, а потом, когда они достаточно ослабнут, — выступить на сцену со свежими силами, выступить, конечно, «в интересах мира» и продиктовать ослабевшим участникам войны свои условия.
По това време Сталин е уверен, че западът се за война със СССР и съвсем естествено започва политика по модернизация на РККА.
  • Потребител
Публикува

Ма ти на Жуков ли вярваш? Леле Боже така кажи, въобще няма да споря с теб за Жуков. Имам три варианта на 'Спомени и размисли' единия е луксозен със снимки, на руски разбира се. Има обаче доста разлики в това дето е 'писал' Жуков.

Има и друго, Жуков е новоизгряваща военна звезда без какъвто и да е политически опит (имаше ли го да си е отишъл), разгромил японците с мълниеносна дълбока операция ( :), не съвсем де). Началник щаб, който е свален, а за поразиите които са станали, ако е виновна армията трябваше да е разстрелян. Павлов погуби една група армии, въпреки че искаше от Моссква одобрение за адекватни реения. Не ги получи. За това обаче което се случи с РККА, ако е знаела за нападението и не е реагирала както трябва, Жуков трябваше да е изправен пред стената още когато разбират каолко голяма е катастрофата. Но не той е оставен, а после е сменен за да се върне.

Всичко това значи, че не военни са взимали реенията, защото целта не е била само военна. Жуков сигурно е знаел за целта, но се е подчинил и това му е спасило главата, Павлов по-скоро не. И много интересно, как Жуков ще тругне да оплюва самия себе си, нещо таквоз "Аз бях идиот, ма така се случи", доста по-хитро е да обяви индиректно Сталин в идиотизъм.

И ако обича престани с обвиненията в нечетене, не си чел цялата тема и очевидно не знае, че аз например съм чел всичко за Сталин на български и руски (на руски само в нета с изключение на няколко статити в руските вестници по времето на перестройката). Волкогонов го препрочитам веднъж минимум за година, само Рибаков и Дюма ("Тримата мускетари", ама спрях отдавна, че не съм в тази възраст) са по-препрочитани от мен.

И какво искаше да кажеш май и ти не можа да разбереш. Е след като препрочиташ всяка година Волкогонов, интересно защо заемаш позицията на Резун. Той има друга версия по проблема, ама както и да е. Може би не си разбрал, но това е интервю с Жуков,публикувано чак по време на перестройката а не са цензурираните му спомени.Иначе че Жуков прави много поразии съм съгласен, но това което конкретно казва напълно съвпада със всички данни. Кога най-накрая ще ни покажеш Сталиновия план за завладяване на Европа?

Стефане виж Съображенията хвърли едно око на картата от 22 юни ще прозреш истината.

А ти се поинтересувай от плана от края на 1940 и тогава коментирай Съображенията.

• Потребител
Публикува

Знае ли Стефане, какво е заяждане? Ако не знаеш не го използвай, ако знаеш формулирай заяждане и докажи кои се заяждат с теб ;). От както има СССР (от преди това де, че таз абривиатура почва да се ползва по-късно) постоянно е под заплаха на по-горното. От времето на Ленин. Той и Ленин въпреки, че е под заплаха си атакува Варшава с идея Берлин и после так каквото стане. На всеки конгрес има такива изказвания и не само от Сталин. Това си го пропуснал обаче. СССР според неините ръководители постоянно е обект на конспирации терористи, чужди разузнавания още преди процеса с/у промпартията. Ма армия не е създала (според теб)? И хей така сега решила? Защо? Това дето пишеш е смешно. Такива изказвания има от зората на Лениновата диктатура.

И отговори конкретно, нищо че смяташ (нещо което трябва да докажеш обаче), че е заяждания. Аз например на друго не, ама на заяждания отговарям.

• Потребител
Публикува

И то със сила, даже когато няма такава. А като набере!

Но все пак Стефан е добре да отговори на въпросите.

• Потребител
Публикува

Знае ли Стефане, какво е заяждане? Ако не знаеш не го използвай, ако знаеш формулирай заяждане и докажи кои се заяждат с теб ;). От както има СССР (от преди това де, че таз абривиатура почва да се ползва по-късно) постоянно е под заплаха на по-горното. От времето на Ленин. Той и Ленин въпреки, че е под заплаха си атакува Варшава с идея Берлин и после так каквото стане. На всеки конгрес има такива изказвания и не само от Сталин. Това си го пропуснал обаче. СССР според неините ръководители постоянно е обект на конспирации терористи, чужди разузнавания още преди процеса с/у промпартията. Ма армия не е създала (според теб)? И хей така сега решила? Защо? Това дето пишеш е смешно. Такива изказвания има от зората на Лениновата диктатура.

И отговори конкретно, нищо че смяташ (нещо което трябва да докажеш обаче), че е заяждания. Аз например на друго не, ама на заяждания отговарям.

Смени тактиката .Като не можеш да кажеш нещо по темата, задаваш въпроси. Ок! Ако сравниш тона на ХVІІІ конгрес, с този от предишните ще видиш че има една съществена разлика. На армията изведнъж се обръща голямо внимание. Всъщност Мюнхенското споразумение и най-вече окупацията на Чехословакия карат Сталин да вярва в заговора срещу СССР. Той и без това си е мнителен по природа не е трудно. Още повече че Великобритания и Франция, упорито отказват да правят антигермански съюз с него. И като сложиш към всичко това унищоженото съветско разузнаване и липсата на адекватна информация. Именно промяната в международната обстановка в Европа, карат Сталин да смята, че има реална заплаха и затова точно през 1939 г стартира модернизацията на армията. Ако идеята е била завладяване на Европа модернизацията е щяла да започне много по-рано и Сталин нямаше да трепери да не го нападнат преди 1942 г. Между другото както вече стана дума Хитлер изобщо не смята СССР за пряка заплаха там идеите са съвсем други. Сега трябва да продължа и с историята около подялбата на Полша, защото тя няма нищо общо с фантазиите на Резун, но първо чакам да ми покажеш някакви факти, доказващи световната конспирация на Сталин. Не е честно все аз да ви цитирам факти, а вие да повтаряте до припадък едни и същи неща, без нито едно доказателство. Нали уж си чел всичко чакам и аз нещо интересно да науча.

• Глобален Модератор
Публикува

На армията се обръща първостепенно внимание далеч преди 8-мия конгрес.

За армията, сиреч за война, се заговаря нарочно на 8-мия конгрес! РККА не се гради от 1938 г.

• Потребител
Публикува

На армията се обръща първостепенно внимание далеч преди 8-мия конгрес.

За армията, сиреч за война, се заговаря нарочно на 8-мия конгрес! РККА не се гради от 1938 г.

И що не го докажеш първо. Поинетерсувай се каква е числеността и преди 1939 г. и каква е след. Колко е офицерския състав, кадровите сержанти и т.н. Предполага се че да водиш война срещу цяла Европа би трябвало да имаш подготвени кадри, защото само танкове не са достатъчни. Някои трябва и да ги управлява.

• Глобален Модератор
Публикува

Стефане поправи ме ако греша но според теб Сталин се е готвел за война от 1938 г.Срещу кого питам аз?

• Глобален Модератор
Публикува

И що не го докажеш първо. Поинетерсувай се каква е числеността и преди 1939 г. и каква е след. Колко е офицерския състав, кадровите сержанти и т.н. Предполага се че да водиш война срещу цяла Европа би трябвало да имаш подготвени кадри, защото само танкове не са достатъчни. Някои трябва и да ги управлява.

И кой е казал, че армията трябва винаги да е във военновременния си състав?

Тя не се гради чрез непрекъсната мобилизация, а чрез изграждане на военния потенциал на страната, който се развръща с мобилизацията.

И тези ли азбучни неща ще си казваме?

• Потребител
Публикува

Стефане поправи ме ако греша но според теб Сталин се е готвел за война от 1938 г.Срещу кого питам аз?

Вярвал е че има заговор срещу него. Еми той сам си го казва. Смятал е че западът, т.е. Англия и Франция ще насъскат Хитлер срещу него. За това започва и усилено да се готви за предстоящата война. Тества Англия и Франция като им отправя предложения за антигермански съюз, но те му отказват. Иван Майски, съветския посланик в Лондон му праща сведения през пролетта на 1939 за тайни преговори между Германия и Англия. Така че няма нищо странно че Сталин е решил че ще бъде нападнат от Германия.

И кой е казал, че армията трябва винаги да е във военновременния си състав?

Тя не се гради чрез непрекъсната мобилизация, а чрез изграждане на военния потенциал на страната, който се развръща с мобилизацията.

И тези ли азбучни неща ще си казваме?

Разтягане на локуми. До преди 1939 офицерския състав е малко на брой, кадровите сержанти още по-малко. Ако ще се готвиш да завладяваш Европа първото което ще направиш е да си създадеш достатъчен на брой добре обучен офицерски корпус. Нали трябва да има кой да управлява голямата мобилизирана армия. За това става въпрос. А в СССР се сещат за тази работа чак през 1939 г.

• Глобален Модератор
Публикува

Глупости! Правят 23 000 танка и няма кой да ги кара ли? :))) Байки, байки.

А имало ли е преговори между Герамния и Англия?? Май не.

Тогава или Майски лъже Сталин, или някой лъже за цялата тая история...

• Потребител
Публикува

Аз вече ти препоръчах да четеш преди да пишеш. Ако беше чел щеше да знаеш за какво точно става въпрос и нямаше да викаш Байки байки

• Модератор Военно дело
Публикува

Как стоят нещата в действителност?

СССР обявява мобилизация. На германците моментално им става ясно, че това е война. Понеже Германия е по малка, с по добри пътища и по развита индустриално успява да мобилизира армията си по бързо и да удари преди руснаците да са готови със своята мобилизация. След септември 1939 германската армия вече е мобилизирана. Тоест, ако Сталин открито обяви мобилизация сам се поставя в крайно неизгодно положение.

Това принуждава руснаците да държат голяма армия на границата. Както вече казах, руснаците просто са длъжни да нападнат първи за да спечелят време за мобилизация. В този случай това е още по важно.

Време е да расеем и някой митове. Нито руснаците, нито немците имат реална представа за силата на противника. Руснаците надценяват, а германците подценяват. Руското командване смята, че немците имат около 10 000 танка, и едва когато тези танкове са близо до границата ще има нападение. Сталин не вижда толкова танкове и изкренно смята, че Хитлер не е готов. Хитлер от своя страна подценява руснаците, и не може да си представи, че те имат толкова танкове.

Дали Солонин е прав? Възможно, както казах, руснаците са длъжни да ударят първи, и се готвят за това. Плана Гроза всъщност е план за превантивна война с цел осигуряване на време за мобилизация.

• Потребител
Публикува

КГ,

остави танковете, ами самолетите? Обикновено самолетите се управляват от офицери, нали? Не съм чувал за водач на самолет, който започва ката редник и стига до... до какво в същност може да стигне един редник без да е карал офицерско училище?

Стефан явно не е чувал за поредния експеримент на Сталин (по-скоро наказание), когато на всички летци са отнети офицерските звания, макар и за кратко време (ако знае, тогава да обясни защо се е случило това). Но това, че са им отнети званията не значи, че не получават съответното офицерско обучение. Едва ли идеята е била и тези 11 500 самолета да се управляват от редници и старшини, набрани от полето и заводите, нищо че СССР е... пролетарска държава.

• Потребител
Публикува

... Дали Солонин е прав? Възможно, както казах, руснаците са длъжни да ударят първи, и се готвят за това. Плана Гроза всъщност е план за превантивна война с цел осигуряване на време за мобилизация.

В същност, в книгата си "22 юни 1941 - анатомия на катастрофата" Солонин изразява идея, доста различна от тази на Резун. Той счита, че няма план за нападение (Гроза, например) и поражението не се се дължи на липса на отбранителни планове, а на безобразно лошо командване и липса на желание на съветските войски да се сражават. В този аспект той изобщо не се причислява към резунистите.

Същевременно обаче, посочва, че според използваните от него източници на границата руснаците са складирали гориво (за всякакъв вид военна техника) за няколко хиляди километра и муниции (от всякакъв вид) за война за две години. Не коментира защо му е на някой, който ще се защитава, чак толкова много гориво и муниции, ако идеята е да го разбие след като бъде нападнат и на свой ред да не го завладее (хуманно, един вид, за да спре войната). Отбелязва, че според използваните източници, червените пакети (отворени сутринта на 22 юни) съдържат заповеди за настъпление на запад с обхват от 150-200 км от границата в рамките на една седмица. Добре, ако това е активна отбрана - разбиваме нападащите още на границата, после атакуваме на 200 км навътре в територията му. Ами после какво правим? Спираме там и чакаме да ни поднесе молба за капитулация ли? Или превземаме столицата му, окупираме цялата вража държава и си отиваме в къщи? Само че, какво правим с окупираните по това време от врага Франция и половин Европа? И тях ли ще освобождава? Ами после? Нека не забравяме, че по това време, когато са готвени плановете САЩ не са в сметките нито на СССР, нито на Германия. Т.е, не се очаква и планира възпиране на "освобождаването" от американски войски. И след "освобождаването", какво правят съветските войски - отиват си в къщи и оставят "освободените" народи и държави да си продължат по демократично-буржоазния път на развитие?

Военните планове са едно, но те как се вързват с политическите планове на Сталин и болшевиките?

Отделно, казваш, че на Сталин му трябвало време за мобилизация. Мобилизация на какво и до кога? Колко още трябва да се мобилизира, след като тази мобилизация не е спирала от лятото на 1939? Както пише Солонин:

"След като се изписаха планини от хартия за нещо, което не се е случило и не може да се е случило, съветските "историци" изразходваха друга планина от хартия, за да отричат онова, което се е случило в действителност. Става дума за такъв изключително важен елемент от подготовката за война като мобилизацията. Във всяка книга без изключение бе казвано, че "историята ни отпусна малко време", че нашата армия е могла да бъде "напълно готова за война най-рано през 1942", а преди това е трябвало с всички сили да отлагаме и отлагаме военния сблъсък с Германия...

Какво да отлагаме? Накъде? Защо?

Авторът дори не може да си представи какво е това "пълна готовност за война". И въобще не може да разбере колко години или века ще са нужни, за да се постигне това загадъчно състояние на "пълна готовност"."

• Глобален Модератор
Публикува

Марк Солонин вярва че Сталин е щял да нападне на 24 юни.В тази връзка и той би трябвало да бъде бъде включен към резунистите.

• Потребител
Публикува

Марк Солонин вярва че Сталин е щял да нападне на 24 юни.В тази връзка и той би трябвало да бъде бъде включен към резунистите.

В цитираната от мен книга, издадена през 2010 година не пише нищо за това. Дори не загатва нещо такова. Може да е претърпял някаква промяна?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!