Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Глупости. Ако това са "контрааргументи", здраве му кажи.

Норвежката аристокрация през късното средновековие наистина говори само и изключително на датски език - забележете не на датски диалект, а на кристално чист датски език! Хората просто се срамуват от собствения си селяндурски език.

Този датски език в днешно време смесен и фризиран със собствено норвежки диалектни особености (лексика и ситкатични конструкции) се представя като един от двата основни норвежски диалекта. Той, разбира се, вече се е поотдалечил от официалния съвременен датски език и спокойно може да мине за нещо друго.

Проблемът е, че също като останалите участници в този форум, аз не виждам никаква аналогия със съвременния "македонски" език. Освен ако не приемем, че "македонската аристокрация" е говорила на чужд език и сега се е върнала към сърбо-хърватско-албанските си корени. Живи и здрави да са!

Изобщо не ме интересуват!

Рече и отсече :biggrin:

• Потребители
Публикувано
Почти всички български историци, които имат териториални претенции към Сърбия, ги имат само към Босилеград и Цариброд и селата близо до тях.

Днес се занимавам с "просветителска" дейност (с помощта на "санкциониращия" даксал Стоедин мисля, че върви добре).

Гусин Михай, като "приятел на българите" се радвам да Ви информирам, че "териториални претенции" в международните отношения могат да имат само ДЪРЖАВИТЕ.

Историците, хлебарите, келнерите и тенекеджийте (дори и във Влашко) териториални претенции не могат да имат.

Със здраве!

Публикувано

Глупости. Ако това са "контрааргументи", здраве му кажи.

Норвежката аристокрация през късното средновековие наистина говори само и изключително на датски език - забележете не на датски диалект, а на кристално чист датски език! Хората просто се срамуват от собствения си селяндурски език.

Този датски език в днешно време смесен и фризиран със собствено норвежки диалектни особености (лексика и ситкатични конструкции) се представя като един от двата основни норвежски диалекта. Той, разбира се, вече се е поотдалечил от официалния съвременен датски език и спокойно може да мине за нещо друго.

Проблемът е, че също като останалите участници в този форум, аз не виждам никаква аналогия със съвременния "македонски" език. Освен ако не приемем, че "македонската аристокрация" е говорила на чужд език и сега се е върнала към сърбо-хърватско-албанските си корени. Живи и здрави да са!

Изобщо не ме интересуват!

Не искам да коментира по-дълбоко защото очевидно е че имаш твърде малки информации за новежки и датски.

Публикувано

Днес се занимавам с "просветителска" дейност (с помощта на "санкциониращия" даксал Стоедин мисля, че върви добре).

Гусин Михай, като "приятел на българите" се радвам да Ви информирам, че "териториални претенции" в международните отношения могат да имат само ДЪРЖАВИТЕ.

Историците, хлебарите, келнерите и тенекеджийте (дори и във Влашко) териториални претенции не могат да имат.

Със здраве!

Това е мнението ти. Аз не съм съгласен с него.

• 1 месец по късно...
Публикувано

Темата е била теорията на дахшпрахе и нейното приложение в случая на български език, ако благоевградските диалекти (с изключение на неврокопския)са блъгарски или македонски. Вие обаче сте започнали да обсъдят ако македонският е езики или диалект. Вие сте офтопик.

Аз никога не казвах че македонският е по-близо до сръбски, отколкото до български но че българският е понякога по-близо до сръбски отколкото до македонски.

Аз никога не казвах че македонският е по-близо до сръбски, отколкото до български но че българският е понякога по-близо до сръбски отколкото до македонски.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ser-Drama-Lag...evrokop_dialect

"Параметер Форматион оф паст перфецт тенсе

Стандард Булгариан бях + паст партиципле – бях писал, бях молил

Стандард Мацедониан имам + паст пассиве аорист партиципле – имам писано, имам молено"

Както аз знам (може би че знам грешно) в български като в сръбски език това време се образуват само със спомагателния глагол "съм". Не знам ако в македонски език тази форма на образуване съществува. Използуването на глагола "имам" за образуването на това време е типична за романските и германските езици. Може би арумънско влияние но в днешния арумънски език няма "Пресент Перфецт".

Според чисто езикознанствена гледна точна "македонският" от Република "Македония" може да бъде смятан за език а не за говор. "Македоснките" говори от България (всички тези, не само неврокопският който е източен български диалект) обаче са български защото лексикът им е българско-руски а не българско-сръбски като в Република "Македония"

Текстове за сравнението на чески език с словашки език (диалект?)

от етикет на зъбна паста ;)

(без диакритични знаци)

CZ: duverujte Colgate - ucinne vas ochrani pred zubnim kazem a poskytne vam svezi dech a zdravy usmev

SK: doverujte Colgate - ucinne vas ochrani pred zubnym kazom a poskytne vam sviezi dych a zdravy usmev

CZ: Bakterie v zubnim plaku vytvareji kyseliny, ktere zeslabuji zubni sklovinu a zpusobuji zubni kaz

SK: Bakterie v zubnom plaku vytvaraju kyseliny, ktore zoslabuju zubnu sklovinu a sposobuju zubny kaz

Публикувано

Чешкият и словашкият са по-близки отколкото българският и "македонският". Също е истинско за норвежки и датски, беларуски и руси, украински и беларуски и, вероятно, украински и руски. Имат и сравително много много-често-използвани думи които са различни в български и "македонски"

сръбски: молим, "македонски": молам, български моля

сръбски: йезик, "македонски" язик, български езки (руски язык)

"Македонските" правила за произношение са по-близки до сръбските отколкото до българските:

български: черен, сръбски и "македонски": црн (руски: черный)

български: слънце, сръбски: сунце, "македонски": сонце (руски: солнце)

Не искам да говоря за антропологическите разлики между българи и "македонци" защото не искам да ви обидя. Достатaъчно е да се кажа че "македонците" са физически почти идентични със сърбите.

• Потребители
Публикувано

Какво общо имат немския, датския и норвежкия езици с нашия език и македонския диалект? Нима чуждите лингвисти по-добре разбират българския от самите българи?

• Потребител
Публикувано

Македонски език, колкото и смешно, трагично и абсурдно да е, съществува. Създали са го хора по времето на Втората световна война.

Друг е въпросът доколко той е самостоятелен език, и доколко се основава на българския. Като се има предвид, че е правен на базата на македонския диалект в България - той си е чист български. Но поради сръбското влияние в Македония, в него са привнесени и сърбизми.

За мен обаче македонският си остава просто един от многото български диалекти. :smokeing::crazy_pilot:

• 3 седмици по-късно...
Публикувано

По един интернетен форум имаше мнение на "македонец" че "македонците"=сърбите от Лесковац, Враня и други градчета (във всички тези се говори торлашки= бивши (или още сегашни?) български говори). Според неэкспертното ми мнение (почти) всички македонски диалекти от Република Македония са по-близки до торлашките диалеки отколкото до шопските диалекти от България. Не знам което е отношението между македонските диалекти от Република Македония и шопските диалекти от Сърбия (възможно е тези две диалектни групи да бъдат по-прилични между тях отколкото македонските диалекти от Република Македония и торлашките диалекти от Сърбия, поради по-голямото сръбско влияние в шопските диалекти от Сърбия).

Според теориите и тезите ви, торлашкият може да бъде смятан като български диалект (което не е далечно от истина) и поради факта че има "диалект континуум" между българския и сръбския, всички сърбо-хърватските говори могат да бъдат смятани за български и поради факта че има "диалект континуум" между хърватския (сърбо-хърватския) и словенския, словенските говори и словенският език могат да бъдат смятани за български диалекти.

Фактът че най-голямата прилика има между македонските диалекти от Република Македония и "сръбските торлашки диалекти" се вижда от различното класифициране на горанските говори: "македонските" "езиковеди" ги считат за "македонски" а сръбските "езиковеди" за торлако-сръбски

Публикувано

Следователно нямате никакви аргументи за тезата македонски са българи. Те са сърби (торлаци), както езично (диалектите от северо-западна Македония са (почти???) идентични с торлашките=сръбските диалекит от Лесковац), така антропологически и физически. Имам много интересната книжка за езика на Галисия (в Испания, не Галиция в Украйна). Този език беше португалски диалект но сега има много разлики между него и португалския и много прилики между него и испанския.

Публикувано

"Македонски" език като словашкият, норвежкият, украинският, беларуският съществуват и не са диалекти на българския/сръбския, ческия, датския/шведския, полшкия/руския. Всичките "македонски" диалекти от България обаче са чисти български диалекти а торлашките и даже шопските диалекти от Сърбия са сръбски диалекти.

Сега спирам да "дебатира" съществуването на "македонски" език. Достатъчно е да се каже че нито българите, нито "македонците", нито сърбите нямат никакви права за древната Македония (най-голямата част на която принадлежа днес на Гърция). Няма никакво значение дали древните македонците първоначално са били гърци или не, когато славяните дойдоха в територията на древната Македония през 6 век, древните македонци вече бяха били асимилирани (няма значение дали цялостно или частично) от гърците.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!