Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

Публикувано

Някой може ли да ми обясни как се съставя името на тая верига и да ми обесни кога е CH3 и кога CH2 и CH и кога C.

Много благодаря предварително и наистина ще съм ви благодарен :)

П.П. Последните четири въглерода несъм им написал водород за да ми обясните кога се слага CH2 , CH3 , CH , C . И името как се съставя :)

• Глобален Модератор
Публикувано

Гледай сега, приятел, ще се постарая да ти го обясня най-просто. По принцип се избира най-дългата верига, освен когато имаме цикъл, ароматно ядро и др. Но това е друг въпрос.

Та виждаме, че на илюстрацията най-дългата верига е посочена в червено. Ако се чудиш, защо страничната верига не почва от етиловия остатък, то правилото е, че за главна верига в случая се приема веригата, съдържаща ненаситена /двойна/ връзка.

Колкото до това, кога С е свързан с един, а кога с повече Н атоми - просро остава да броиш, изхождайки от знанието, че валентността на въглерода е 4. Та така във веригата междинните С атоми ще са свързани с два Н атома /останалите две връзки ще са свързани с други два С атома. Крайният C атом ще е свързан само с три Н атома, и съотв. с един C атом. Иначе тея петвалентни въглеродни атоми дето си напраскал във картинката... абе нямам думи.

Та така, дай да се пробваме да видим как ще изглежда съединението:

CH3-CH=C/CH3CH2/-C/CH3/2-CH2-CH2-CH2-CH3.

А наименованието ще е нещо от сорта /имай впредвид че номерацията ще започне от този край, до който е най-близо двойната връзка/: 3-етил-4,4-диметил-окт-2-ен.

• Потребител
Публикувано

Това е наименованието на цялото съединение, което си дал - всичко на снимката.

Отвори учебника, прочети пропуснатите уроци и всичко ще ти стане ясно!

• 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано
Някой може ли да ми обясни как се съставя името на тая верига и да ми обесни кога е CH3 и кога CH2 и CH и кога C.

Много благодаря предварително и наистина ще съм ви благодарен :)

П.П. Последните четири въглерода несъм им написал водород за да ми обясните кога се слага CH2 , CH3 , CH , C . И името как се съставя :)

Виш сега :)

Всеку въглерод има около себе си 4 водорода т.е 4 връзки като всяка една чертичка която си начертал е връзка, нали така ?

H

|

Сега щом въглерода може да и 4 водорода какео се получава - H- С- H - това е случая в който се пише или остава само С

|

H H H H H

| | | |

Ако е H-C-C-C-C - H или това на практика е CH3-СН2-CH2-CH3, защо накрая и в началото е СН3 - както казах по горе бъглерода може да прави

| | | | 4 връзки, вслучая едната от тях е заета от друг въглерод и затова запълваме само с 3 Н, Следва-

H H H H щия въглврод сам виждаш,че от двете си страни има други въглероди които му заемат 2 връзки съответно там ще сложим още 2 водорода за да докараме до 4 връзки.

Наименованието се построява като се взема в предвид първо дали има някави активни групи в цялото съединение, ако има такава броенето започва от нея но ако има няколко си има определа последователност и правило коя след коя е. Важно е да познаваш хомоложения ред на алканите в противен случай няма как които и да е да те научи как се съставя името на съединението. След като си го научил това, гледаш най-дългата верига коя ти е броиш и от нея ще определиш как ще завършва името на съединението, например 2,4-метихептан ( т.е на 2то и 4то място във веригата има метил СН3 а цялата верига ти е съставена от 7(хепта) въглерода). Започваш да броиш там от където СН3 е най-близо до първия или последния въглероден атом за да можеш да определиш на кое място е точно СН3 в 2,4-метихептан.

CH3

|

СH3-СH-СH2-СH2-СH2-СH-СН3

|

CH3

По прост начин незнам как да ти го обясня :)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.