Отиди на
Форум "Наука"

Съществува ли прераждането? Кога определена душа достига Нирваната? По какво се определя Кармата?


Recommended Posts

  • Потребители

Учил съм физика само до девети клас :biggrin:

Инак знам ли, може би австрийците и италианците през Първата световна доближават сикхския рекорд по надморска височина на клането.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 1,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Учил съм физика само до девети клас :biggrin:

* * *

Съжалявам , че подцених високоакадемичните Ви познания по Philosophiae Naturalis , колега Глишев!

NewtonsPrincipia.jpg

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Котето ще стане на прасе, явно. А от прасето логически следват пръжки.

Madlady, не знам дали тия миролюбиви приказки не си ги слушала от най-кроткия мюсюлманин на света - проф. Цветан Теофанов. Той, човекът, си вярва и наистина е много мил, но замазва доста неща. Колкото до ислямското учение за войната, чувал съм от самия Теофанов, че според учението на тази религия има "голям" и "малък" джихад като малкият е срещу неверниците, а големият, истинският - срещу собствените грехове. Прекрасна мисъл, която обаче не отменя съществуването на малкия джихад.

Съществува и понятието "газават", а газаватът вече определено си е борба за вярата, при това не пасивна борба. Оттам титлата "Гази", Борец за вярата, с която са наричани най-често военачалници. Не мога да кажа дали тези "джихад" и "газават" са пряко коранични понятия, но със сигурност са ислямски и са неделими от вярата на Мухаммад/Мохамед.

Факт е, че съществува и ислямското понятие "Дар ел-Харб", т. е. Домът на войната - и с него наричат целия неислямски свят.

Факт е, че в Корана има сура "Ар-Рум", Ромеите, която започва с триумфалното: "Ромеите бяха победени". И че пак в Корана се намират предписания, гласящи буквално: "Сражавайте се по пътя на Аллах".

Благодаря за пояснението колега.Аз лично не стигнах до там да прочета Корана,защото установих,че това нещо - арабският език, не е за мен,затова не споря.Мисълта ми беше,че свещенната война е мюсюлманско явление,а не библейско.

Няма религия,в която всички да са "божи кравички",защото религиите се изповядват от хора,а тъй като хората не сме безгрешни и имаме своите слабости това се отразява пряко на начина ни на проявление ако щете на нашата религия (каквато и да е тя).Във всички религии се наблюдават свещенни войни,в които измират,стотици хиляди заради жаждата за власт на няколко души.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, това си е вече истинско изпитание. Не просто поредното доказателство за прераждането без никакви препинателни знаци, ами и на силно развалена и самобитна маймуница.

Марушке - поне на кирилица, а? Иначе имаме астролог, допитващ се до колежка, за да потвърди съмненията му за връзка чрез прераждане с римски император, на база силна физическа прилика. Неочаквано добра комбинация.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Защо тези, на които им е разкрито това откровение кои са били в миналите си животи са все царе, императори, благородници, рицари или подобни, а не примерно глист в някои китайски селянин от преди 2000 години? :post-20645-1121105496:

Нямаме информация за такъв случай. Щото ако глист се прероди в император, ще го е срам и ще си трае. Сещай се сам какво ще стане, ако император се прероди в глист.:)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Постингът беше написан на латиница. Изтрих го. Тук се пише на кирилица. Бел. мод. Глишев

А така... Глишев ме лиши от истинно познание за нещата от прераждането. Сега не разбрах тази мома каква е била!!! :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колеги,зарежете вече тия щуротии с прераждането и дайте да се разберем нещо за сбирката на по биричка с мезенце.Дотогава ви пожелавам весело изкарване на Коледните и Новогодишни празници с пожелания за много здраве,щастие,късмет и много много любов :).

Весели Празници!!!!!!!

Редактирано от madlady
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Постингът беше написан на латиница. Изтрих го. Тук се пише на кирилица. Бел. мод. Глишев

Ето същия постинг ще го напиша вече,защото ми оправиха компютъра - около 10 дни ми беше развален - :crazy_pilot:

Преди година един астролог няма да напиша името му и името на римския император кой е бил -

но ми беше изпратил две снимки - да ги разгледам - действително много си приличаха - едната

снимка беше неговата като по-млад,а другата на римския император,който му казах чрез моят

духовен учител Иеова. Този същия човек миналата година ми беше казал още да описвам миналите животи на хората,на които съм изпращала информация,но аз вече реших тази година да го направя,защото миналата година една лекарка ми беше казала,че още не е дошло времето хората да научат за истината за превъплъщенията,макар,че някои хора вече вярват в прераждането.

Сега за него още за астролога му писах,че и неговата приятелка също му била жена тогава в римско време и той ми каза,че неговата приятелка остана изумена и тя иска и за нейните минали животи да подам информация. Те били в римско време мъж и жена и сега са имали само

приятелско разбиране помежду си,просто тогава са били изживели любовта си. И те са го знаели

това от онзи живот в римско време.

За Один,когато му казах,че е бил - той ми съобщи,че също било странно попадение -

преди 10 години е искал да изучава скандинавските руни,но не знаел защо се отказал.

:vertag:

Редактирано от марушка
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Евала колежке.Ще те черпя една бира за това изказване - много ми хареса :tooth: .

А за колегата Глишев,аз отдавна казах,че това на Марушка (не го дефинирам,защото не подлежи на дефиниция) е манджа с грозде.Толкова глупости накуп не бях чела отдавна.Хем половинчати,хем не са достоверни,хем всяко е само за себе си.

Това не са глупости,а съвсем сериозни неща - вашто е глупости като коментирате за пръжки и свинско и бирички и не знам си какви неща още в такава сериозна тема.

Марушке,каква свещена война в Библията чадо?

Ами,че нали в името на Йехова,евреите превземат земи и пак в негово име убиват хора за да

откраднат тези земи - та това е свещена война,защото в негово име се правят тези лоши дела.

Това се казва,че го има в Корана,но го няма.Какви са тия индийски вярвания и чудеса насред християнство,мюсюлманство и какво ли още не?Не можеш да смесваш религиите.

Аз не смесвам религиите,правя списък за религиите и личностите,които вярват в прераждането

нали съобщих това нещо пак преди.

Това е не само недопустимо,но и напълно погрешно.Все едно аз да говоря за Буда според християнската вяра.Всяка религия или учение има своите вярвания и не бих казала,че си приличат особено освен в основни човешки ценности,които желаят да възпитат у хората.Но е недопустимо и напълно погрешно да следваш много пътища,защото единственото,което ще намериш е пълно объркване.Трябва да намериш отговора за себе си на едно място,в едно учение и да следваш него,а не всички учения на земята създавани някога,защото освен дребни фрагменти,които знаеш за всяка от тези религии не знаеш нищо повече.Излишно разпръскване на сили и енергия - ако питаш мен.Ако те попитам какво знаеш за Будизма сигурно ще ми кажеш някоя заучена фразичка от уикипедия,която обаче няма да има нищо общо с това,което е будизмът всъщност.

Ами както и вие всички заучавате от учебниците,всички вие висшисти зубрите от учебниците,така сме всички. Единствено писателите,които ходят до самите места да търсят

източници като Елена Блаватска те са истински писатели и философи като Платон и Питагор и други др.гр.философи,които също са ходили в древността в Египет и Индия,люлките на истината.

Същото важи за християнството,което твърдиш,че изповядваш.Вярата в богинята майка е езическа,а не християнска,затова недей да твърдиш,че си такава.Можеш да си паганистка и какво ли още не,но не и християнка.

Аз мисля,че темата не е за обиди. И всеки си има право да бъде каквато си иска.

Християнка съм,но не искам да съм такава,защото в древността много фанатизирани християнски тълпи и други личности в името на Исус Христос,който е говорил само за любов и да се обичаме а те в негово име убиват много видни личности като св.Кирил Александрийски дето по негова заповед фанатизирана тълпа убиват Хипатия - др.гр.математик учен,като светата катол.

инквизиция в средните векове дето изгориха толкова много катари и богомили в името на Исус Христос,който горкия ако беше видял какво се прави в негово име направо ще се откаже от вярата си. А и още много други. А Исус Христос самият той са го разпнали заради това,че е казал,че е бил : "Преди Авраам" За каква християнска религия говорим? Та и сега - уж вярват пък се краде и убива,което е в противовес на библейските закони. Вярата не е само да се вярва,а да се спазват и 10-те божи заповеди,които са не само свещени християнски,но и се отнасят за цялата вселена. :vertag:

А сикхите агресивни ли са?

Защото от поста на Марушка излиза, че са божи кравички. Ама като се разделяха Индия и Пакистан хиляди и хиляди са изклани от сикхи.

Това,което пише в уикипедия,това го написах. А за това,че са разделили Индия и Пакистан от теб научавам,не съм го чела.

Защото нали точно затова правя списъка,само за тези религии,които вярват в прераждането.

Но трябва и да разглеждаме какво представляват де,това също ще е интересно да се научи за тях,защото във всички религии си има противоречия,уж говорят за добродетели,а си имат своите противоречия абсолютно всички религии и секти. :vertag:

Именно!

Агресията се проявява при това определени кръгове. Обикновеният мюсюлманин желае да живее в мир не по-малко от които и да е друг.

Разбира се,че агресията се проявява само при определени кръгове. Не обичам политика. Но като заговорихме за агресията ще се изкажа и аз тук. Живея в град в който ние българите сме по-малко от етносите,но ние обикновените хора много по-добре се разбираме между българи и турци или българи и цигани,отколкото между примерно само между българи или само между турци - имаме много примери приятелства между българи и турци и българи и цигани. :band1:

Колкото и да се мъчат да ни предизвикват в омраза ние си оставаме приятели между българи и етноси.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Марушке, мързи ме да те трия, ама спри да пишеш двойни и тройни постинги.

Ей, не се научават някои хора на елементарна форумна хигиена - то не е латиница, главни букви, по три постинга един след друг, а за правописа, стила и доказателствената част да не говоря... ама хайде, Коледа е, няма да се занимавам с глупости. Да не съм пъдарин, ега ти.

Madlady, май чак след Нова година ще можем да се организираме за форумна среща. Пусни едно ЛС до някой от админите, ако искаш, а после може и тема да си отворите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Колеги,зарежете вече тия щуротии с прераждането и дайте да се разберем нещо за сбирката на по биричка с мезенце.Дотогава ви пожелавам весело изкарване на Коледните и Новогодишни празници с пожелания за много здраве,щастие,късмет и много много любов :).

Весели Празници!!!!!!!

Весело изкарване и на теб madlady!

Приеми пожеланията ми за здраве, щастие, късмет на теб и цялото ти семейство! :)

Идеята за форумна среща звучи интересно. . . Ако присъствието ми. . . не е чак толкова много нежелателно, аз бих се присъединил към компанията на биришка с мезенсе.

Весели Празници!

Поздрави Б.Б.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Марушке, мързи ме да те трия, ама спри да пишеш двойни и тройни постинги.

Ей, не се научават някои хора на елементарна форумна хигиена - то не е латиница, главни букви, по три постинга един след друг, а за правописа, стила и доказателствената част да не говоря... ама хайде, Коледа е, няма да се занимавам с глупости. Да не съм пъдарин, ега ти.

Madlady, май чак след Нова година ще можем да се организираме за форумна среща. Пусни едно ЛС до някой от админите, ако искаш, а после може и тема да си отворите.

За доказателството,не мога да пиша истинските имена,за да не злепоставям хората и затова не мога да пиша истинските имена. Знам,че тук вие се познавате и толерирате само тия вашите си познати това ми е пределно ясно и прави и не прави трябва да си ги толерирате. Но нямате право да ми казвате особено за правописа,за стила както и да е,но точно за правописа не може

да се изказвате отрицателно мнение за мен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Напротив, напротив. Очевидно можем. Другият вариант е да пуснем модераторската хрътка Историк по дирите ти и той направо да те редактира безмилостно :biggrin: Както предпочиташ - ако искаш, веднага пиша едно ЛС на Историк и той започва да поправя постингите ти (знам, че ще му е драго) :tooth:

Абе едно е сигурно: доказателствена част за преражданията няма да видим, ама барем форумната хигиена ще се спазва. Хау.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Знам,че тук вие се познавате и толерирате само тия вашите си познати това ми е пределно ясно и прави и не прави трябва да си ги толерирате.

. . .

Като модератор на този раздел се чувствам обиден от твърдението, че толерирам който и да е от потребителите на форума.

На Вас уважаема, бе отпуснат срок за доказване на теза в рамките на четири седмици, за разлика от отпусканите до този момент две седмици на останалите потребители. Това, ако не толерантно отношение към Вас, просто не знам кое е би могло да се нарече толерантност.

. . .

Много обидно твърдение. . . Много обидно. . .

Поздрави Б.Б.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Бележка на модератора

Колкото до правописа... И по-скоро - относно правописните грешки... Толерантността ми е нулева. Щом аз съм се научил да пиша правилно, значи и другите могат. Ако някой не може да пише правилно, по-добре е да не пише, за да не се излага. Или пък - да диктува на някой грамотен. Все пак, този форум е посветен на науката, а не - на махленски клюки. Спазването на правописа се счита за проява на висш интелект (чувството за хумор - също!), а освен това спазването на правописните норми, когато пишем някъде, където някой ще чете нашите писания, е проява и на уважение, първо - към собствения труд да напишем текста и второ - към труда на четящия. Не е необходимо читателят да се опитва да дешифрира посланието ни.

Аз редактирам най-много своите собствени текстове тук. Редактирам и много чужди (на обикновените потребители, на модераторите и на администраторите), когато това е необходимо. Благодарение на това форумът е приятен за четене.

Някои хора ми се сърдят, ама първо трябва да се разсърдят на себе си.

В училище за тотална граматическа неграмотност трябва да се пише двойка. И учениците да бъдат СПИРАНИ на някакъв етап от образованието си, докато усвоят родния си език и неговия правоговор и правопис. Някои ученици дори и собственото си лично име не могат да напишат безгрешно, какво остава за нещо повече. Ама иначе имат голямо самочувствие. Как да искаме грамотни ученици, когато и родителите им са неграмотни?! Крушата не пада по-далеч от корена на дървото.

:smartass:

Да се върнем на заглавието на темата... Зададени са три въпроса. Аз дотук не видях отговор на нито един от тях.

- Съществува ли прераждането?

- Как душата достига състоянието Нирвана?

- От какво се определя кармата (съдбата) на един човек?

Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако някой не може да пише правилно, по-добре е да не пише, за да не се излага. Или пък - да диктува на някой грамотен.

Ох, това с диктовката точно в тая тема как звучи, предвид "автоматичното писане" :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Може би духовният учител Иеова иска да измени не само международните отношения, но и правописа?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз мисля,че темата не е за обиди. И всеки си има право да бъде каквато си иска.

Християнка съм,но не искам да съм такава,защото в древността много фанатизирани християнски тълпи и други личности в името на Исус Христос,който е говорил само за любов и да се обичаме а те в негово име убиват много видни личности като св.Кирил Александрийски дето по негова заповед фанатизирана тълпа убиват Хипатия - др.гр.математик учен,като светата катол.

инквизиция в средните векове дето изгориха толкова много катари и богомили в името на Исус Христос,който горкия ако беше видял какво се прави в негово име направо ще се откаже от вярата си. А и още много други. А Исус Христос самият той са го разпнали заради това,че е казал,че е бил : "Преди Авраам" За каква християнска религия говорим? Та и сега - уж вярват пък се краде и убива,което е в противовес на библейските закони. Вярата не е само да се вярва,а да се спазват и 10-те божи заповеди,които са не само свещени християнски,но и се отнасят за цялата вселена. :vertag:

Това,което пише в уикипедия,това го написах. А за това,че са разделили Индия и Пакистан от теб научавам,не съм го чела.

Защото нали точно затова правя списъка,само за тези религии,които вярват в прераждането.

Но трябва и да разглеждаме какво представляват де,това също ще е интересно да се научи за тях,защото във всички религии си има противоречия,уж говорят за добродетели,а си имат своите противоречия абсолютно всички религии и секти. :vertag:

Разбира се,че агресията се проявява само при определени кръгове. Не обичам политика. Но като заговорихме за агресията ще се изкажа и аз тук. Живея в град в който ние българите сме по-малко от етносите,но ние обикновените хора много по-добре се разбираме между българи и турци или българи и цигани,отколкото между примерно само между българи или само между турци - имаме много примери приятелства между българи и турци и българи и цигани. :band1:

Колкото и да се мъчат да ни предизвикват в омраза ние си оставаме приятели между българи и етноси.

Марушке,

Има огромна разлика между учен,начетен човек и зубрач.Висшето образование не гарантира наличието на което и да било от тези неща,но го предполага донякъде,тъй като обикновено хората завършили такова са чели известни количества литература,било то по природни или технически науки и при това на различни автори,които са утвърдени имена в света на науката и би могло да им се има доверие.Но както винаги съм твърдяла,човек може да изказва мнение по подобна тема,само след като е прочел голямо количество информация,от което е синтезирал най-важното (което включва обмисляне на тази информация,проверка и т.н.)и може да се изказва по темата без да рискува да стане за смях.Човек,не е в състояние да знае всичко за всичко,но винаги може да прочете информация по въпроса,да чуе мнението на други хора и да извлече най-важното.Когато ти казах,че ако те попитам за будизма ще ми кажеш нещо от уикипедия намекнах,че това няма да има нищо общо с реалността,защото уикипедия се прави от обикновени хора,а не от учени или професори и затова има огромни разминавания между някои от нещата,които се публикуват и истината.Когато не знаеш дали нещо е вярно,по-добре не го казвай,защото това не говори добре за теб.Липсата ти на елементарна култура на писане,липсата ти на проверени факти и наслагването на много количества информация,които нямат очевидна връзка помежду си не ти помага да изразиш вярата и мисленето си.Това не са неща,с които би трябвало да се гордееш.Ако смяташ себе си за българка на първо място то би трябвало да уважаваш родния си език - българския,което означава,че би трябвало да умееш да пишеш правилно,защото ако не го умееш,това би означавало,че не уважаваш езика на дедите си.Мен лично би ме било срам от това да правя елементарни правописни грешки,защото в миналото и моите предци са давали живота и кръвта си,за да запазят живи езика и културата ни.Неуважението към което и да било от двете за мен са равносилни на неуважение към тях - хората дали живота си,за да мога сега аз да живея във своята родина и да говоря на своя език.

Нямам какво повече да ти кажа,освен може би едно.В будизма е казано,че правилната реч е първата стъпка към добродетелното действие,което спомага за израстването на духа по пътя му към просветлението.И не е казано напразно.

Редактирано от madlady
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ох, това с диктовката точно в тая тема как звучи, предвид "автоматичното писане" :laugh:

Куна,

и на теб ако ти проговорят боговете или каквото там се е завъдило в главата ти, ще видим какъв правопис ще изкараш докато ги "цитираш"... :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпреки,че ме нападате и критикувате тук все пак ще Ви честитя новата 2011 г. и

въпреки всичко нека да Ви се сбъднат най-важните мечти за Вас. Не всички мечти могат да се

изпълнят,но най-важните мечти за Вас да Ви се сбъднат. :drinks_drunk:

Като модератор на този раздел се чувствам обиден от твърдението, че толерирам който и да е от потребителите на форума.

На Вас уважаема, бе отпуснат срок за доказване на теза в рамките на четири седмици, за разлика от отпусканите до този момент две седмици на останалите потребители. Това, ако не толерантно отношение към Вас, просто не знам кое е би могло да се нарече толерантност.

. . .

Много обидно твърдение. . . Много обидно. . .

Поздрави Б.Б.

Извинявай ако съм те обидила и пожелавам ти всичко най-хубаво да ти се случи и на теб през настоящата 2011 г. и най-важните мечти да ти се сбъднат,макар че ми даде срок,макар че за такива важни неща срок няма и макар че тази наука за прераждането се знае още от най-древни времена,въпреки,че ти не вярваш и повечето от този форум не вярват. :vertag:

Редактирано от марушка
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ЕЗЕКИИЛ: - ГЛАВА 28 -

Сине човешки,речи на тирския княз: Така казва господ Иеова: Понеже се е издигнало сърцето ти,и ти си рекъл: Аз съм бог,седя на Божието седалище всред моретата;а пък ти си човек,а не бог,ако и да си поставил сърцето си като,че е Божие сърце;

.....затова ето,ще докарам чужденци,страшните между народите; и ще изтеглят саблите си

против красивите произведения на твоята мъдрост, и ще помрачят блясъка ти;....

Сине човешки, дигни плач за Тирския цар и кажи му: Така казва Господ Иеова: Ти си печат

на съвършенство,пълен си с мъдрост и съвършен по хубост.

Ти бе в божията градина в Едем,ти бе обсипан с всякакви скъпоценни камъни,със сард /така

е написано в Библията/,топаз,диамант, и т.н.със смарагд и с злато.; направата на тъпанчетата и

на свирките ти е била приготвена за тебе в деня,когато си бил създаден....

Ти беше херувим помазан за да засеняваш; и Аз те поставих така щото беше на Божия свят

хълм; ти ходеше всред огнените камъни.

Ти беше съвършен в постелките си от деня,когато бе създаден догдето се намери беззаконие в тебе.

От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; зато

ва те отхвърлих като скверен от Божия хълм и те изтребих отсред огнените камъни,херувиме

засеняващи!

Мой коментар: Този стих показва,че се отнася за прераждането пак - Като казва за Тирския цар,че бил и в Едем,и херувим и съвършен и търговец и т.н. - Значи ето как и Библията показва това! Мисля,че бях написала по-рано някои стихове пак от Библията и про-

дължавам да търся.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А, таман скоро четох тая глава по друг повод :)

Марушке, очевидно четеш протестантска Библия, правена по издание на Цариградската, както и предполагах.

Князете на финикийския град Тир наистина са били успешни търговци и много влиятелни в Палестина и Финикия по времето на Иезекиил.

Колкото до "херувим", това е всъщност "керуб", тоест най-общо казано силен дух, могъщо същество. Князът на Тир определено е силен.

Това за Еден, тоест Божията градина, е просто метафора за богатството на Тир.

И като знаем, че израилтяните изобщо не вярват в прераждането, а по-скоро в слизането на душите в Шеол, излиза, че в Библията изобщо не пише за никакво прераждане.

Да не говорим, че ако ще цялата Библия да беше пълна с приказки за прераждането (а не е така), то тук има хора, за които Библията не е авторитет и не доказва нищо.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...