Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Селинджър не трябва да се подценява като специалист - египтолог!

От неговия роман, човек може да научи много за египтяните.

Привеждам пример:

И не е само Селинджър,ами и много други има особено от френските египтолози,които свързват Париж с древноегипетската митология.

• Мнения 1,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Сещам се как Дарт Вейдър разправяше apology accepted на някакъв току-що удушен провинил се офицерин wink.gif

Това налага използуването на безопасния синоним - excuses.

Мисля, че няма удушен офицерин с думите: "Your excuses have been accepted." bigwink.gif

• Потребители
Публикува

Богданов, виждаш ли какви работи се мъдрят над постинга ти? На хапчета от сушени жаби ми мирише на мене...

• Глобален Модератор
Публикува

Богданов, виждаш ли какви работи се мъдрят над постинга ти? На хапчета от сушени жаби ми мирише на мене...

Как няма да ти мирише.. Направо се забелязва предозиране.head_hurts_kr.gif

А предозирането с хапчета от сушени жаби е високо рисково... "...когато вярата се превръща в реалност ...".

• Потребител
Публикува

Добре да продължим със списъка:

23. Селинджър става.

24. Древноегипетската религия.

25. ТАЛЕС - Той пръв започнал да се занимава с астрономия и предсказвал слънчевите затъмнения.

Пръв започнал да изказва мнението,че душата е безсмъртна.Аристотел и Хипий пишат,че той

и на неудошевените предмети приписвал душа,съдейки по свойствата на магнита и янтара. Най-

напред Талес открил пътя,който слънцето изминава от слънцестоене до слънцестоене,и пръв обявил,че големината на слънцето е една седемстотин и двадесета част от лунния път. Пръв на-

рекъл последния ден от месеца тридесети. Като приписва Талес за душата на неодушевените

предмети да споменем и МИТРА - Старо индо-персийско божество на светлината,роден бил из скала,

26. МИТРА -СТАРО-ИНДО-ПЕРСИЙСКО БОЖЕСТВО НА СВЕТЛИНАТА,роден бил из скала - Учението изповяд-

вало безсмъртието на душата,задгробния съд и възкресението и застъпвало седем степени на пос-

вещение в мистериите,най-напред чрез потапяне във вода и мед,белязане с главня,култово пирше-

ство с хляб,вода и вино. Култът проникнал през Вавилон,Армения и Мала Азия в Европа и преминал в Рим в края на I век.

• Глобален Модератор
Публикува

27. Древногръцката митология.

А Робърт Грейвз става ли в този случай?

Робърт Грейвз

• Потребител
Публикува

А Робърт Грейвз става ли в този случай?

Робърт Грейвз

Не съм чела нищо от този автор и не съм познавач за неговото мнение за прераждането,но според мен щом пише за древногръцката митология и келтската митология,макар че за древногръцката казват че е уникална,пък за келтската го критикуват,все пак според моето мнение щом пише за древните митологии вярва в прераждането - но ще попитам пак и моят духовен учител учител

Иеова за него.

• Глобален Модератор
Публикува

Не съм чела нищо от този автор и не съм познавач за неговото мнение за прераждането,но според мен щом пише за древногръцката митология и келтската митология,макар че за древногръцката казват че е уникална,пък за келтската го критикуват,все пак според моето мнение щом пише за древните митологии вярва в прераждането - но ще попитам пак и моят духовен учител учител

Иеова за него.

Пиши го смело в списъците с вярващите в прераждането. Всеки учен и/или писал за древни митологии, просто няма начин да не вярва в прераждането. По-интересно е в чие прераждане вярва, но това е друга тема...

• Потребител
Публикува

Пиши го смело в списъците с вярващите в прераждането. Всеки учен и/или писал за древни митологии, просто няма начин да не вярва в прераждането. По-интересно е в чие прераждане вярва, но това е друга тема...

Добре щом казваш ще го пиша смело,всички които пишат за древните митологии,в които съществува вярата в прераждането по една или друга причина пишат за тия неща и според

мен значи вярват и моят духовен учител Иеова го потвърди между другото,че е вярвал. Той

може да не се е изказвал смело за вярата си,но е вярвал.

28. Робърт Грейвз /британски писател,поет и учен/-род.24.07.1895 г.-поч.7.12.1985 г.

29. Индийската митология.

30. Келтската митология.

В ирландската сага "Ухажването на Етин" - кралица Етин живее поне три поколения,като

във всяко се преражда отново,преди да остарее. След всяко такова прераждане тя запазва

името си /много интересно още не съм я разглеждала келтската митология основно/ и всички

основни черти. В първото си превъплъщение тя е жена на бог Мидер,жител на sid,в следващото -

жена на Охад,митичния крал на Тара /столицата на Ирландия/, а в третото своя собствена

дъщеря. Значи и келтите вярват в превъплъщението на душите и едновременно с това убеждението

за безсмъртието на душата. Цезар пише,че според науката на друидите "душите не умират,а

влизат в други тела.Лукан казва нещо друго: "Ако вярваме на друидите,сенките не се отправят

към безмълвните селения на Еребу,към безжизнените царства на подземния Дис,а същият този дух

управлява нашето тяло в друг свят; смъртта е само средата на дългия живот. Възгледът на Цезар се споделя от Диодор Сицилийски и Валерий Максим,които смятат,че вярата в странствува-

нето на душите била внушена на келтите от питагорейците.Подобно на Лукан мислят Помпоний

Мела и Амиан Марцелин,който се позовава на Тимаген. Те също смятат,че дълбоката вяра в

безсмъртието на душата,свързана с представата за вечен щастлив живот в задгробния свят,буде-

ла у галите смелост и презрение към смъртта. Легендата за митичния герой Туан - бил живял

триста години като човек,следващите триста - като горски бик,сетне двеста - като див козел,

през следващите триста - като птица и накрая сто години като есетра. Тогава бил уловен от

един рибар и изяден от кралицата,жена на Миредах Миндберг и се преродил като техен син със

старото си име.Така цикълът се затворил. В същата поема хората се прераждат не само в живи

същества: "Аз съм вятър в морето,аз съм вълна в океана,аз съм шум на вълните,аз съм могъ-

щият бик на седемте битки, аз съм ястреб на скалата,аз съм капка роса,аз съм най-красивото

цвете,аз съм глиган изпълнен със смелост,аз съм морска лакерда и т.н.

• Потребители
Публикува (edited)

Богданов,

Иеова и ученичката му очевидно разбират от ирония, колкото и от спасителна дейност в ръжта.

Редактирано от glishev
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Богданов,

Иеова и ученичката му очевидно разбират от ирония, колкото и от спасителна дейност в ръжта.

И ученичката и Учителя научиха нещо ново...:biggrin:

Малко ми е кофти...а как да не се пошегуваш?

• Потребители
Публикува

Този извод води до един въпрос. Ерудицията и/или интелектът прави ли по-щастливи притежателите им, сравнение с тези които и идея си нямат за какво иде реч?

Отговора го знаеш. Защото силният интелект е чисто огледало. Да не го ползваш, означава да "виждаш" чрез желаното.

• Потребител
Публикува

Отговора го знаеш. Защото силният интелект е чисто огледало. Да не го ползваш, означава да "виждаш" чрез желаното.

Наполеон не е бил силен интелект?

Просто ми се изплъзна! :)

• Потребител
Публикува

И ученичката и Учителя научиха нещо ново...:biggrin:

Малко ми е кофти...а как да не се пошегуваш?

Много добре разбирам от ирония и подигравки. Но все пак много съм как да кажа пак щастлива,

че тази тема за прераждането е много забавна и интересна за вас.

• Потребител
Публикува

Да продължа със списъка на вярващите в прераждането въпреки иронията и подигравките:

31. Най-важният за мен човек - Елена Блаватска - все я споменаваме пък не я сложих най-напред в списъка - Тя в "Разбулената Изида" пише,че ако някой издаде религия или философия за

прераждането - християнството,мюсюлманството и настоящите религии ще останат безсмислени ре-

лигии и сектите също ще останат безсмислени в света. Може да прочетете тази информация в

"Разбулената Изида" - мисля,че беше I-ви том,но все пак ще видя кой том беше. Още тя пише в

III-ти том за Исус Христос,че е проповядвал прераждането и моят духовен учител Иеова ми пот-

върди това нещо и ми допълни още нещо,че именно заради това са го разпнали.

32. Значи Исус Христос също става.

• Потребител
Публикува

"Ти Илия ли си?" - така еврейските свещеници и левитите попитали Кръстителя /Йоан/.Тех-

ният Спасител преподавал на своите ученици тази велика истина на езотеричната философия,но

дори и неговите апостоли да са я овладели,изглежда никой друг така и не е стигнал до истинското й значение. Не е стигнал дори и Никодим,който на твърдението: "Ако някой не се е родил отново,той не може да види Царството Божие",отговаря:"Как може човек да се роди,

когато е стар?,за което и получава упрек със забележката: "Ти си учител на Израил и не

знаеш това?" - тъй като никой не е имал право да се нарече "Майстор" и Учител,без да е посве

тен в тайните: а/ на духовното възраждане чрез вода,огън и въздух и б/ на раждането отново

в плът. "Роден отново" означава "спуска се свише" - т.е. от своята Монада или Божественото

Его,седмият Принцип,който остава до края на Калпата ядро и в същото време осеняващ Принцип,

като Каранатма /Душа на причиността/на личността при всяко ново раждане.За т.б/ това не може да има някаква връзка с християнското кръщение,тъй като в дните на Никодим то не е

съществувало и поради това той не е можел да знае нещо за него,независимо че е бил "Майстор"

След това ето отговора на Исус към садукеите,"които отричат,че съществува възкръсение",

т.е.раждане отново,тъй като догмата за възкръсването на умрелия в плът сега се разглежда

като нелепост дори от разумното духонство: "Тези,които са оценени като достойни да получат

онзисвят/Нирвана/... не встъпват в брак...и не могат повече да умрат", което показва,че те

вече са умирали нееднократно.Т.Е.ето обяснението за това: Когато човек стане равен на

Ангелите или Дхиан Коганите - той е "син на възкръсението" и "не може повече да умре",тогава няма да има никакви бракове,тъй като няма да има разлика в половете.

И отново: "Че мъртвите възкръсват" дори и Мойсей е показал...той нарича Господа - Бог на Авраам и Бог на Исак,и Бог на Яков; тъй като той не е Бог на мъртвите,а на живите.".

Предположението "че мъртвите възкръсвът" явно се отнася към действителните тогава повторни

раждания на Яковците и Исаковците,а не към тяхното бъдещо възкръсение,тъй като в противен

случай те все още биха били мъртви в междинното време и за тях не би трябвало да се говори като за "живи". 33. Става Мойсей,той също се е учил от древноегипетските мъдреци.

"Учителю,/Апостолите питат Исус Христос/,кой е съгрешил,той или неговите родители,че се е родил сляп/за един човек по рождение сляп/?" Исус отговори: "Не е съгрешил нито този /слепият физически/човек,нито неговите родители; но това е,за да се явят на него делата на /неговия/ Бога."

Човекът е "жилището",само "зданието" на неговия Бог; и разбира се не храмът,а неговият обитател - носителят на "Бога" - е този,който е съгрешил в предишно въплътяване и е навлякъл

Кармата на слепота върху новото здание. Исус е говорел правилно, но и до днес неговите последователи отказват да разберат изканата с тези думи мъдрост.Последователите му показват,

че уж с тези думи и обяснение Спасителят е намеквал за предварително програмирано чудо.

Наистина и днес,както и през осемнайсетте века,Великият мъченик остава Жертва,всекидневно

разпъвана от своите ученици,от духовенството и от последователя миряни много по-жестоко,

отколкото това са можели някога да направят неговите алегорични врагове. Понеже такъв е

истинският смисъл на думите "за да се явят на него делата на Бога,в светлината на богослов-

ското тълкуване,като при това смисълът е много недостоен,ако се отхвърли езотеричното

обяснение. Несъмнено е,че казаното по-горе ще се разглежда като ново кощунство.

Информация от III-ти том "Тайната доктрина" - Елена Блаватска.

• Потребител
Публикува

34. Свети Павел -"Първият човек е от земята,от пръстта; вторият човек /вътрешният,нашият по-

висш/ е Господ от небето... Виждате,казвам ви тайна." - Първият човек е от земя,земен;

вторият човек е Господ от небето... И това Ви казвам,братя,че плът и кръв не могат да наследят

царството Божие,нито тлението,може да наследи нетление.".

Павел към Коринтяните - "Вие сте храм на /този,или вашия/ Бог и Духът на /единия,или

Вашия/ Бог живее във вас.".

35. Тези думи точно предават същото значение,което и "наистина,аз съм Брахман" на ведантистите.

• Глобален Модератор
Публикува

Много добре разбирам от ирония и подигравки. Но все пак много съм как да кажа пак щастлива,

че тази тема за прераждането е много забавна и интересна за вас.

Не съм се подигравал, а само се пошегувах с твърдението, при това съвсем незлобливо и съвсем добронамерено!

А сега да го прочетем отново, моля те.

все пак според моето мнение щом пише за древните митологии вярва в прераждането

Извини ме, ако смяташ, че постинга ми звучи обидно за теб.:head_hurts_kr:

Все пак, ако прочетеш постинга си внимателно ... сигурно и ти ще се разхилиш... убеден съм...:biggrin:

Поздрави Б.

• Потребител
Публикува

:)):

Не съм се подигравал, а само се пошегувах с твърдението, при това съвсем незлобливо и съвсем добронамерено!

А сега да го прочетем отново, моля те.

Извини ме, ако смяташ, че постинга ми звучи обидно за теб.:head_hurts_kr:

Все пак, ако прочетеш постинга си внимателно ... сигурно и ти ще се разхилиш... убеден съм...:biggrin:

Поздрави Б.

:tooth:

• Потребител
Публикува

Между другото да се върнем за Платон - как може някои хора да казват,че пише фантасмагории или да иронизира след като той самият казвал,че няма нищо по-приятно от това да слушаш истина-

та, а според други,казвал - да говориш истината." В "Законите" пише:"Прекрасна е истината,

мили приятелю,и вековечна,никак не е лесно да бъде внушена".

• Потребител
Публикува

36. Павликянство - с водач Хризомир /869-870/.

37. Константин Мананалис,живял по време на визант.импер.Констанс /641-648/ основал учението си

върху посланието на св.Павел - възстановява истинската църква,основана от св.Павел.

38. Тит - павликянски didaskalos,също бил екзекутиран като еретик,този път със сигурност чрез

изгаряне.

39. Месалиани - IV век - ок.350 г.

• Потребител
Публикува

40. Емилиан Станев - Превъплъщенията на човека в романа "Антихрист" - Прекъсвам за малко от

книгата"Талисман",понеже ми се отдаде случай да видя като търсих едни документи в една

книжка за теми по литература - от В.Тонева,Р.Стефанова,В.Симеонова -

трите превъплъщения на героя Еньо - детето и юношата поет,Антихриста; Теофил - монахът

исихаст,чиято цел е постигането на"Таворската" /светлина/; Житиеписеца,който прозира

истината за словото като единствена възможност да отрази вълненията на душата. В преслед-

ването на своите цели личността се превъплъщава в различни роли,за да реализира"голямата

истина" и да я съизмери със своето българско време.

• Потребител
Публикува

И какво се цели с този "списък"?

Какво значение има дали Платон (или който и да е) ВЯРВА в прераждането или не?

Това критерий за нещо ли е? Ще успокои някой ли? Или и той ще вземе да повярва?

Философията е повече логика отколкото наука. Обаче коя е правилната логика никой не може да каже. По точно, всеки може да каже каква е неговата логика. Ама някак предпочитаме да развеем Платон. Да има нещо зад което да застане.

Прочетох нагоре нещо за "истината".

Истината е тази, която определя действията ни. Това е единствената Истина - личната. Ние си имаме някаква логика (философия) и това определя действията/реакциите ни. И личното ни отношение (емоционалната ни (най-често ре-)акция). Какво става, когато развяваме някакви супер принципи, а действаме/реагираме далеч извън тях?!

А въпроса за прераждането е достатъчно невидим и "далечен" за да имаме отношение към него. Не сме наясно със собствените си истини, пък сме тръгнали за прераждането да спорим. И да вадим едни ... списъци.

...

• Upvote 1
  • Потребители
Публикува

Точно така, Сириус. А прераждане все пак не съществува.

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!