Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 1,1k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Героиня от роман.

Оо... Благодаря.

Тогава моето доказателство, че героят от Спасителя в ръжта е прочут египтолог и следователно вярващ в прераждането е съвсем на място в тази тема.

За незапознатите : Имах подобен пост в началото на темата.

• Потребител
Публикува (edited)

Тъкмо художествените герои са свързани с един вид прераждане.

Писателят може да е далече и даже да не е жив, а героите, в които е успял да се прероди бродят сред нас...Това си е направо магия, магията на книгите.

Редактирано от Doris
  • Upvote 1
  • Потребители
Публикува (edited)

Да, този тип безсмъртие е вероятно най-истински. Да оставиш нещо след себе си. Потомство, къща, книга, научно откритие...

Редактирано от glishev
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Струва ми се, че доказахме безсмъртието в най-чист вид с последните два поста!

• Upvote 1
  • Потребители
Публикува

Безсмъртието - хубаво. Ами прераждането?

Писателят вероятно се върти в гроба, когато плагиатстват от книгите му, но това прераждане ли е?

Тука е мястото на един велик лозунг:

По-добре тения отколкото пълна липса на вътрешен живот!
  • Глобален Модератор
Публикува

Безсмъртието - хубаво. Ами прераждането?

Писателят вероятно се върти в гроба, когато плагиатстват от книгите му, но това прераждане ли е?

Прераждането... Както каза Дорис, героят се прежда по време на всеки прочит на романа.

А плагиатството прилича по скоро на инвитрото. Обикновено при него се раждат близнаци поради презастраховката на лекарите. Правете си изводи за новия герой!:bigwink:

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Коя е тази Таис от Атина, толкоз често споменавана? :post-20645-1121105496:

АТИНЯНКАТА ТАИС е историческо лице и това се знае. Тя е жена на ПТОЛОМЕЙ СОТЕР и приятелка на АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ. Не е само героиня на книга - "Атинянката Таис" от Иван Ефремов.

АТИНЯНКАТА ТАИС - Знаменита атинска хетера,участвувала в похода на АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ. :vertag:

Хетерите,особено атинските,са били жени с високо образование и способности,достойни другарки на най-велики умове и на деятели на изкуството през това време. Като съвременните гейши в Япония,хетерите развличали,утешавали и просвещавали мъжете,без да се налага непременно да търгуват с тялото си,а по-скоро

щедро да ги обогатяват със знания. :vertag:

В епохата на АЛЕКСАНДЪР такава жена е могла да бъде само хетера от висша класа. ТАИС КАТО РЕАЛНО ИСТОРИЧЕСКА ЛИЧНОСТ НАЙ-ДОБРЕ ПОДХОЖДА ЗА ТАЗИ ЦЕЛ. :vertag:

ТАИС е допусната до тайните обреди на женските божества,и разбирала това което ставало. :vertag:

Редактирано от glishev
Слях двата постинга и махнах повтарящата се два пъти част.
  • Потребители
Публикува (edited)

Марушке, недей да ВИКАШ с главни букви, това минава за невъзпитано.

И не пускай два постинга един след друг - спокойно можеше да вместиш цялата информация в един.

Благодаря за вниманието :)

Инак Таис или Таида от Атина ще да е била забележителна дама, но чак много задълбочена не си я представям. Особено с участието й в опожаряването на двореца в Персеполис.

Допускам, че всички във форума знаем какво е това хетера, но все пак мерси за справката :)

Пък и всичко това пак няма общо с прераждането като тема.

Богданов, прав си, взимам си бележка :)

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикува

"Ню Ейнджъл Медиа" и радио "Вокс Деи" ви канят на концерт, посветен на най-големите хитове на "Блек Сабат" в изпълнение на формация "Ангелогласните."

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Аз не съм ти правил бележки. Съжалявам, ако така е прозвучало.:)

Марушка,

Защо не оставиш тази Таис от Атина да бъде само героиня от роман? Така тя ще има шанса да се преражда отново и отново...

Редактирано от Б.Богданов
  • Потребители
Публикува

Ма не бе, Богданов, не се шашкай - за уточнението за инвитрото си взех бележка :)

Плагиаторът - баща на овцата Доли :tooth:

• Потребител
Публикува

Атинянката Таис до сега за мен е само едно разочарование. Като бях дете исках да прочета книгата, но нашите не ми позволиха, не била твърде за деца. Когато вече можех да чета каквото си искам се пробвах да я прочета, но ми се видя скучна и я зарязах. Вие от къде имате информация за прототипа?

• Потребители
Публикува

Диодор Сицилийски е писал за нея - че Таис или Таида е атинянка, образована и свободна жена, дала идеята да се опожари двореца на Ксеркс в Персеполис като отмъщение за някогашното опожаряване на атинския Акропол от персите. Била е любовница или съпруга на Птолемей Лагид, бъдещия цар на Египет след смъртта на Александър. Плутарх също я споменава в животописа на Александър. Споменавана е в доста антични източници.

• Потребител
Публикува

И не пускай два постинга един след друг - спокойно можеше да вместиш цялата информация в един.

Инак Таис или Таида от Атина ще да е била забележителна дама, но чак много задълбочена не си я представям. Особено с участието й в опожаряването на двореца в Персеполис.

Допускам, че всички във форума знаем какво е това хетера, но все пак мерси за справката :)

А за постингите дето пущам един след друг,защото компютъра нещо ми забавя и аз като натисна няколко пъти и изглежда тогава стават повтарянията.

А за постингите дето пущам един след друг,защото компютъра нещо ми забавя и аз като натисна няколко пъти и изглежда тогава стават повтарянията.

А за постингите дето пущам един след друг,защото компютъра нещо ми забавя и аз като натисна няколко пъти и изглежда тогава стават повтарянията. :vertag:

• Потребители
Публикува

:biggrin:

Пак забъкна. Натискай веднъж и чакай да се публикува.

• Потребител
Публикува

Атинянката Таис до сега за мен е само едно разочарование. Като бях дете исках да прочета книгата, но нашите не ми позволиха, не била твърде за деца. Когато вече можех да чета каквото си искам се пробвах да я прочета, но ми се видя скучна и я зарязах. Вие от къде имате информация за прототипа?

А на мен ми беше любимата книга"Атинянката Таис" от Иван Ефремов и любимата героиня тя самата като ученичка още и я препрочитах няколко пъти. И преди свързването ми с моят духовен учител Иеова тази книга ми правеше дълбоко впечатление и имах чувството,че все едно съм била аз на същите места,където е била тя. И моят духовен учител Иеова ми обясни,че не случайно ти е любимата книга и любимата героиня "Атинянката Таис",защото съм била Таис. Едгар Кейси пишеше в книгата си"Можете ли да си припомните миналите си животи" и за любими книги и за любими филми,че може да сме били в минал живот тия лица,но само ако е истинско лице,а не измислени от автора. :vertag:

Пък извинявайте и за писането ми с главни букви - понеже ми се виждат тези букви много ситни и затова пиша с главни,а не защото крещя така,аз не го взимам за крещене това нещо. Ако ви се вижда некултурно от моя страна -

извинявам се много на тия хора,които го виждат така. :vertag:

• Потребител
Публикува

... и имах чувството,че все едно съм била аз на същите места,където е била тя. И моят духовен учител Иеова ми обясни,че не случайно ти е любимата книга и любимата героиня "Атинянката Таис",защото съм била Таис. Едгар Кейси пишеше в книгата си"Можете ли да си припомните миналите си животи" и за любими книги и за любими филми,че може да сме били в минал живот тия лица,но само ако е истинско лице,а не измислени от автора. :vertag:

Имам процедурно питане. Да кажем героят е измислен от автора, ама местата, в които се развива действието, ми се струват познати, имам чувството, че съм ги посещавала. Може ли да означава, че все пак в минал живот съм била там? ;)

• Потребител
Публикува

... И моят духовен учител Иеова ми обясни,че не случайно ти е любимата книга и любимата героиня "Атинянката Таис",защото съм била Таис. Едгар Кейси пишеше в книгата си"Можете ли да си припомните миналите си животи" и за любими книги и за любими филми,че може да сме били в минал живот тия лица,но само ако е истинско лице,а не измислени от автора. :vertag:

.....

Това е аргумент, на който няма как да противореча. Как стават тия работи да се свържеш с духовен учител? Аз понякога се ослушвам, но никакви гласове не чувам. :icon_rolleyes:

Имам само книгата като източник на информация. В предговора пише, че някакви буржоазни учени отричали съществуването на Таис като историческа личност, но писателят-фантаст Ефремов е твърдо убеден, че я е имало.

• Потребител
Публикува

Как стават тия работи да се свържеш с духовен учител? Аз понякога се ослушвам, но никакви гласове не чувам. :icon_rolleyes:

Щото не си готова още. Нали знаеш, когато човек узрее, нешата сами го намират, без да е нужно да прави нещо и нарочно да търси.

• Потребители
Публикува

Абе Таис си е историческа личност, ама вероятността човек да е бил непременно някое прочуто лице си е доста ниска - в крайна сметка хората по принцип са много, а известните от историята хора са малко. Какво пречи наистина да си била някоя персийска слугиня, избягала с писъци (и с вързопче злато) от пожара в персеполския дворец?

Пък може и за чисто дежа вю да става дума - демек за повечко въображение. Кефи ме, почва да ми звучи познато... и хоп, "спомням си", че съм бил там. Аз пък си спомням, че бях Хенри V при Аженкур. Кой знае защо обаче, говорех с думи, написани от Шекспир двеста години след битката и имах външния вид на Кенет Брана, живеещ шестстотин години след нея.

We few, we happy few, we band of brothers... Несъмнено. Аз съм Хенри V. А духовният ми учител Фалстаф постоянно ме уверява в същото.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Пък може и за чисто дежа вю да става дума - демек за повечко въображение. Кефи ме, почва да ми звучи познато... и хоп, "спомням си", че съм бил там.

Мда. Точно нещо такова.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

**

А духовният ми учител Фалстаф постоянно ме уверява в същото.

Страхотен духовен учител си имаш!

От него може много да се научи.

Би ли го попитал - ще вземе ли и Богданов за ученик, ако отговорът е да, какви са условията?

Има ли приемен изпит? ... в коя кръчма ще се проведе? ... и т.н.

Редактирано от Б.Богданов
  • Upvote 1
  • Потребители
Публикува (edited)

Богданов, нещо бъркаш духовния ми учител с духовития такъв :)

Апропо, тука стана ветровито, може би е време да слеем тая тема с оная за рисковото сексуално поведение :whistling:

Впрочем, аз като един бивш Хенри Пети си спомням с добро чувство за Ема Томсън в ролята на Катрин дьо Валоа... или поне ми се ще да си спомнях :tooth:

Редактирано от glishev
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Апропо, тука стана ветровито, може би е време да слеем тая тема с оная за рисковото сексуално поведение :whistling:

Добра идея!

Ако постовете се смесят на случаен принцип, би се получила нова и значително по-смислена тема от настоящата.

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!