Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

И откъде го правят този извод за езика на управляващите кланове.

• Мнения 478
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува (edited)

.......

Иначе Судак си е хазарска фортификация:

В. В. Майко (г. Симферополь).

К вопросу о хазарах на Боспоре во второй половине X в.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lW4Gf0i92AYJ:annales.info/hazar/small/mayko.htm+Mayko+%D0%A1%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B5%D1%8F&cd=6&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a

.....

От текста се вижда, че до Х век в Крим e имало прабългарско население:

На мой взгляд, гибель салтово-маяцкой культуры Крыма и уничтожение праболгарского салтовского населения Боспора, согласно коротко упомянутому археологическому материалу, датируется 40-ми гг. X в. Согласно данным Кембриджского Анонима, причиной этого явился поход хазарского полководца Песаха против христианизированных [92] салтовцев Крыма, поддержавших союзные Византийской империи войска русов Helgou.

ПС.

Нашите хора "откриват" юртообразните жилища в.. VIII век, а в IX век - полуземлянката..

....

А преди това "откриват" дворци и укрепления:

http://e-psylon.net/dot/index.php?item=article&action=view&article_id=1482

http://posredniknews.com/site/index.php?option=com_content&view=article&id=18026

Редактирано от Doris
  • Потребители
Публикува (edited)

От текста се вижда, че до Х век в Крим e имало прабългарско население:

Виж сега, ставаш ми много безинтересна, като натякаваш и повтаряш едно и също... Пак ще обясня фактите, (които явно те интересуват крайно избиратерлно и тенденциозно), а ти си продължавай ако искаш в същия дух (аз спирам да ти отговарям от този пост нататък). Фактите са следните:

В Крим има салтовско население с български корени според Майко (да кажем че са такива), което той нарича българи..

Културата на това население няма почти нищо общо с културата на дунавскобългарското прабългарско население, доведено от Аспарух

(Вижте какво пише Плетньова в "Хазарите" и "Кочевники южнорусских степей в эпоху средневековья (IV-XIII века" за Кубанска България и оногондурите)

Ако се приеме че населението в Южен Крим е езиково елинизирано, то "българското" става подвъпросно.

Недей да демагогстваш, моля те..

От материала се разбира, че ханът си е построил дворец, а не "българите"..

Народът си живее в юртите, с които се е установил тук (славянски землянки от 7-8 век век, има, но къде са прабългарските?)..

Такова чудо като този дворец не е открито или откривано в степите на Кубан (и изобщо в степите), където са живели оногондурите (дори Фанагория се оказва паланка, ако изобщо е била "столица"). Този факт води до извода, че архитектите (архитектът) на този дворец не са от българите, доведени от Аспарух, или - не са техни наследници (И стига Аспарух или Тервел да не се е погрижил такива да бъдат обучени от чужди хора и/или пои странско).

Кой е строил двореца (кои е работил по двореца)? Нека да позная: със 100,0 процента сигурност, ти пак ще кажеш дежурното "българите"..

Е що пък двореццът да не е строен от славяните? Безплатна или нископлатена работна ръка..

Редактирано от nik1
  • Глобален Модератор
Публикува

През 7 век Ники българите строят огромни лагери и валове за които славяните могат само да мечтаят.През същият този 7 век българите побеждават Византийската империя и могъщия Аварски хаганат / а малкопо късно и Арабския халифат/ за да основат своя държава докато славяните се чудят на кого да станат федерати за да оцелеят.Така че моля ти се недей сравянвай славяните и българите през 7 век.Няма база за сравнение.

• Потребители
Публикува (edited)

През 7 век Ники българите строят огромни лагери и валове за които славяните могат само да мечтаят.През същият този 7 век българите побеждават Византийската империя и могъщия Аварски хаганат / а малкопо късно и Арабския халифат/ за да основат своя държава докато славяните се чудят на кого да станат федерати за да оцелеят.Така че моля ти се недей сравянвай славяните и българите през 7 век.Няма база за сравнение.

Къде точно и как сравням славяните с прабългарите?

Цитирай и ми обясни..

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува

Ник, поправи ме ако греша, но не застъпваше ли точно ти идеята за приликите в културата на българите живеещи край р. Дунав (в периода от VII в. насетне) и тази на народа живеещ край р. Волга (инфо., за които имаме от X в.)? Тоест не използваше ли ти пътеписа на Фадлан, в частта му за народа живеещ край Волга, като извор на информация относно културата на дунавските българи? Ако съм прав, то не ти ли се струва, че мериш с двоен аршин що се касае до приликите и разликите в културата на "Аспаруховите българи" и всички останали, да ги наречем, "външни българи"?

• Глобален Модератор
Публикува

Къде точно и как сравням славяните с прабългарите?

Цитирай и ми обясни..

Виж сам какво си писал за славянските и българските землянки от 7 век.Това ако не е сравнение какво е.

• Потребители
Публикува

Виж сам какво си писал за славянските и българските землянки от 7 век.Това ако не е сравнение какво е.

Големи хора сме, дръжте се като такива, не превръшайте дискусията в лична разправия, вендета и сръдни за щяло и нещало..

Не правя никакви "сравнения" на пишките на славяните и прабългарите..Българите в 7 (8) век са номади (предимно скотовъдци), и живеят в юрти.. Славяните са повече земеделци, и живеят в землянки..Кой с кого и как воюва и кои какви валове строи, е ирелевантно към това кой живее в юрта, кой в землянка..

По точно, релевантно е, но в обратния смисъл, на този който ти "разбираш".. Тези, които живеят в юртите, са по-вещи във военното изкуство и имат по-развита политическа култура, сравнено с славяните, които живеят в землянките..

(Можеш да прочетеш на първо време Стратегикона на Маврикии/Псевдомаврикий)

• Глобален Модератор
Публикува

Юрта - тази дума въобще не е регистистрирана в Дунавска България.По никакъв повод.

• Потребители
Публикува

Не позна..

1. Юртоподобен дворец във вътрешния град на Плиска:

Дворцов центърДворцовият център обхваща т.нар. Цитадела (наричана още Малък дворец), Голям дворец, Хански дворец и Голямото капище.

Цитаделата се намира приблизително в центъра на Вътрешния град и има форма на несъвършен правоъгълник. Оградена с дебела тухлена стена. Най-ранните следи от постройки са са от дървени сгради, върху които по-късно са били построени каменни.

Хански дворец - извън Цитаделата, близо до южната и порта са открити останки от дървена сграда, за която се предполага, че е била най-ранният дворец на хана. Има юртообразна кръгла форма с диаметър 14 м. и правоъгълно преддверие. Предполага се, че е била издигната върху дървена платформа носена от дървени колони. Смята се, че ханският дворец и бил построен през VIII в.

2."Рашо Рашев. Модел на юрта от Девня. - Археология, 1976, 1, с. 39 - 45. "

3.

"По времето на този император (Константин IV) българският народ, след като преминал (земите на север от устието на Дунав) и се отделил от съплеменниците си, установил лагер от шатрите си във Варните (мн. ч.), в някакви гъсти гори и планини с пещери."

Из "Летопис" на Симеон Логотет (средата на Х в.)

• Потребител
Публикува (edited)

Е ,и?Забележката беше , че не е фиксирана думата юрта...В паметници от съответния период , а не в съвременни трудове.

И думата шатра не е думата юрта.

Редактирано от ДеДо Либен
  • Потребител
Публикува (edited)

Другарки и другари,

Моля да пишете по темата, защото на някои им е интересна тематиката.

Като незапознат с правните регламенти, методиката и традициите при провеждане на външната политика на ИРИ (а преди това и на Рим), бих искал да попитам до колко е нормална практика за Цариград/Рим да сключват мирни договори с нападащите ги племена и изплащането на контрибуции(последното се подразбира от самосебе си :)) към договора?

П.П. Шатрата

Редактирано от ganyo
  • Потребител
Публикува

Културата на това население няма почти нищо общо с културата на дунавскобългарското прабългарско население, доведено от Аспарух

Какво имаш в предвид, какви хора е довел Аспарух и от къде, та след довеждането да са различни от тези споменати там.

Имаш в предид, че хората на Аспарух са от Кавказ. (Конксата планина) и се различават от тези от Крим така ли е, ако не обясни по-добре, ако може.

• Потребител
Публикува

Другарки и другари,

Моля да пишете по темата, защото на някои им е интересна тематиката.

Като незапознат с правните регламенти, методиката и традициите за провеждане на външната политика на ИРИ (а преди това и на Рим), бих искал да попитам до колко е нормална практика за Цариград/Рим да сключват мирни договори с нападащите ги племена и изплащането на контрибуции(последното се подразбира от самосебе си :)) към договора?

П.П. Шатрата

Не е задължително да са племена, просто ние, като тома неверници ги наричаме така. ( до доказването на противното)

Както КГ отбеляза се назовава името България, като познайна страна, и не е задължително да е защото от "днес" е такава (както пък аз отбелязах), а може да си е стара неотразена познайница.

(Стара България си е отразена между другото)

Както се казва, това, че някой мъж не знае, че жена му ходи, не е доказателство, че тя не ходи.

Където и да е :)

• Потребители
Публикува

Е ,и?Забележката беше , че не е фиксирана думата юрта...В паметници от съответния период , а не в съвременни трудове.

И думата шатра не е думата юрта.

Е, и?

Думата "юрта" няма как да бъде регистрирана/фиксирана в паметници от съответния период, защото е късна заемка в българския от руски. Думата е татарска (йорт - дом)..

Юрта, шатра - все тая..

• Потребители
Публикува

Какво имаш в предвид, какви хора е довел Аспарух и от къде, та след довеждането да са различни от тези споменати там.

Имаш в предид, че хората на Аспарух са от Кавказ. (Конксата планина) и се различават от тези от Крим така ли е, ако не обясни по-добре, ако може.

Кубан (Кубанска България)..Оногондурите обитават Кубанско..

Омръзна ми да обяснявам..Вижте монографиите на Плетньова..(и разледайте картата н на кубанска област)

Ако искате

• Потребител
Публикува

Не е задължително да са племена, просто ние, като тома неверници ги наричаме така. ( до доказването на противното)...

Питам, защото това ми се струва е важен въпрос, за което се надявам Римлянинът да напише нещо по темата.

Където и да е

:)))

• Потребители
Публикува

Ник, поправи ме ако греша, но не застъпваше ли точно ти идеята за приликите в културата на българите живеещи край р. Дунав (в периода от VII в. насетне) и тази на народа живеещ край р. Волга (инфо., за които имаме от X в.)? Тоест не използваше ли ти пътеписа на Фадлан, в частта му за народа живеещ край Волга, като извор на информация относно културата на дунавските българи? Ако съм прав, то не ти ли се струва, че мериш с двоен аршин що се касае до приликите и разликите в културата на "Аспаруховите българи" и всички останали, да ги наречем, "външни българи"?

Не се съобразяваш с фактите, и затова "навръзваш" логически абсурди..

Няма как да сравняваш/приравняваш едно нещо (дунавските българи от края на седми век), с друго, което все още го няма (салтовската култура)..

Дискусията ни за "народа, живеещ на Волга", беше за друго..Ти доколкото си смомням пропонираше и поддържаше шизофренните глупости на Закиев (защото те влече автохтонизма), според когото всъщност на Волга са живели не българи , а някакви кипкачкоезични скити..Аз доколкото си спомянам цитирах изворите и помолих да прочетеш изследванията върху епитафиите (езика на епитафиите) от Волжска България..

Може да съм споменал че има прилики в културата на Волжските Българи и на Дунавските, но всъщност в случая е важен езика на епитафиите от 12 и 13 век - освен кипчашки, езикът включва и прабългарски думи (език сроден и сходен на съвременния чувашки)

За волго-камските българи и Волгокамска България: Георги Владимиров, изследвател на Волжска България, има няколко "прилични" (на високо ниво) и написани професионални , според мен, монографии/изследвания за историята, архитектурата, строителството, и бита на волжските българи..

Преди да се правят коментари/анализи и дикусии за волжските българи (строителство, архитектура, бит), е добре да се видят изворите (източниците), изследванията върху епитафиите, както и книгата на Владимиров "Волжка България и Казанското ханство: строително изкуство и архитектура."

/Не мисля че опонентите ми през последната седмица, в тази тема, имат интереси за това, но както и да е..От моя страна мога да кажа само едно: Няма как и какво да се дискутира в историята с "вярващи"../

• Глобален Модератор
Публикува

Волжска България не е огледално копие на Дунавска България.И това че се правят аналагоии не е особено издържано.

• Потребители
Публикува

Волжска България не е огледално копие на Дунавска България.И това че се правят аналагоии не е особено издържано.

Обясних по-горе ясно, че не съм правил огледални аналогии..

Няма да зле да започнеш да се държиш като голям човек..Например да започеш да коментираш само това което знаеш със сигурност (и да четеш точно какво пишат тези с които влизаш в спорове) , а не това което някои е написал или казал за някого; и/или да престанеш със споренето заради самото спорене и заяждване..

• Потребители
Публикува

Не се съобразяваш с фактите, и затова "навръзваш" логически абсурди..

Няма как да сравняваш/приравняваш едно нещо (дунавските българи от края на седми век), с друго, което все още го няма (салтовската култура)..

Дискусията ни за "народа, живеещ на Волга", беше за друго..Ти доколкото си смомням пропонираше и поддържаше шизофренните глупости на Закиев (защото те влече автохтонизма), според когото всъщност на Волга са живели не българи , а някакви кипкачкоезични скити..Аз доколкото си спомянам цитирах изворите и помолих да прочетеш изследванията върху епитафиите (езика на епитафиите) от Волжска България..

Може да съм споменал че има прилики в културата на Волжските Българи и на Дунавските, но всъщност в случая е важен езика на епитафиите от 12 и 13 век - освен кипчашки, езикът включва и прабългарски думи (език сроден и сходен на съвременния чувашки)

За волго-камските българи и Волгокамска България: Георги Владимиров, изследвател на Волжска България, има няколко "прилични" (на високо ниво) и написани професионални , според мен, монографии/изследвания за историята, архитектурата, строителството, и бита на волжските българи..

Преди да се правят коментари/анализи и дикусии за волжските българи (строителство, архитектура, бит), е добре да се видят изворите (източниците), изследванията върху епитафиите, както и книгата на Владимиров "Волжка България и Казанското ханство: строително изкуство и архитектура."

/Не мисля че опонентите ми през последната седмица, в тази тема, имат интереси за това, но както и да е..От моя страна мога да кажа само едно: Няма как и какво да се дискутира в историята с "вярващи"../

Не приравнявам дунавските българи, оти те са на Балканите от V в., (или Аспаруховите уногундури), със салтовската култура.

Дам, преводът на Закиев коментирахме и да - избива ме леко на автохтонност. Знам, че ще се повторя, но на мен ич не ми се струва... правилно да се търсят и изнамират "прабългарски думи" в надписи от XIII в. и то от територия, чиято връзка с "Аспаруховите прабългари" или с каквито и да е българи е най-малкото спорна (ИМХО). Край с оффтопика.

• Потребители
Публикува (edited)

Не приравнявам дунавските българи, оти те са на Балканите от V в., (или Аспаруховите уногундури), със салтовската култура.

Дам, преводът на Закиев коментирахме и да - избива ме леко на автохтонност. Знам, че ще се повторя, но на мен ич не ми се струва... правилно да се търсят и изнамират "прабългарски думи" в надписи от XIII в. и то от територия, чиято връзка с "Аспаруховите прабългари" или с каквито и да е българи е най-малкото спорна (ИМХО). Край с оффтопика.

ОТ

То ти май започна яко с двойния аршин..Ще вярваме на думите на някой фолк-шизофреник (Закиев), или на твоите, но като опре да се доказва или отвърля: не е правилно..(да де, защото така ти отърва)

Баш правилно е!.. "Правилно" е, защото:

1. българите освен дунавска българия, населяват и волжско-камска..

2. имаме сведение от Ал-Бируни, че савирите (предците на чувашите) и волжските българите говорят на един и същ език..

3. има съвпадения в числителните в езика на чувашите, и този на дунавските българи..

Това са някои от прабългарските/савирските думи от епитафиите във волжска българия..

Думите не са кипчашки, не са скитски (скитите са общо казано са ираноезични*, а не кипачкоезични, както пропонира Закиев)..

http://tashlar.narod.ru/text/muhamet-hakimz3.htm

четыре — төт, т үт (встречаются только с окончанием порядкового числительного в виде төтем, түтем)

пять — беш, однако в то же время смотрите порядко­вые числительные белим, белчи — «пятый», где основа бел

--

восемь — сәкер

девять — тохур, тохыр

* Ето малко материал за четене:

Витчак К.Т. (Лодзь). Скифский язык: опыт описания. стр 50

http://files.istorichka.ru/FTP/Periodika/Voprosy_Jazykoznanija/1992/1992_5.pdf

Кулланда С. В. Lingua Scythica ad usum historici

http://www.box.net/shared/static/p8fu959xrs.rar

Кулланда C. В. Еще раз о скифском языке.

http://www.eastudies.ru/Publikacii/KullandaOSkifskomJazyke

Иванчик А. И. К вопросу о скифском языке

http://dlib.eastview.com/browse/doc/20316349

Lubotsky, A. Scythian elements in Old Iranian.

http://azargoshnasp.net/history/Scythians/indoiranianscythianelements.pdf

Край на ОТ

Редактирано от nik1

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!