Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Публикува

P.S.Все още се намират и шипки,други зими от студа почерняват,но тая година си има червени,сухи.Те и черните стават за чай,ама като има избор човек се разглезва.Не че нямам,ама попълних запасите днес.Сутрин с малко мед става перфектен чая.Ако няма да шофирам и издебна да не гледа мойта чума капвам и 20гр. коняк и става още по-убав. :) Плюс сиренце,масло,малко шарена сланина,маслини,2-3 сварени яйца и халва се получава перфектната казармена закуска от едно време,която ми държи ситост за цял ден...

 

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 30 минути, Mechoka said:

P.S.Все още се намират и шипки,други зими от студа почерняват,но тая година си има червени,сухи.Те и черните стават за чай,ама като има избор човек се разглезва.Не че нямам,ама попълних запасите днес.Сутрин с малко мед става перфектен чая.Ако няма да шофирам и издебна да не гледа мойта чума капвам и 20гр. коняк и става още по-убав. :) Плюс сиренце,масло,малко шарена сланина,маслини,2-3 сварени яйца и халва се получава перфектната казармена закуска от едно време,която ми държи ситост за цял ден...

 

Знайш да живееш.

Ама 20 грама какво е? Капки за възпалено ухо. 200г. искаше да кажеш....

Гореописаните като ги напълнеш в една чаша и сложиш и една капия става не континентална ами балканска закуска...Докато си изсърбаш чайчето, гювечето е готово.

Халва от слънчоглед или ябланишка тахан халва....

Ммммммм 100 години не съм ял...Тук продават ама гръцка, слънчогледова....Суха кат барут.

 

Преди години бях на екскурзия в Етъра и там видях изложени венци направени от 1000 билки...Питах ги имат ли списъкът на билките но не можаха да ми дадат....Интересен обичай...

Képtalálat a következőre: „етъра венец от билки”

https://www.google.hu/search?q=етъра+венец+от+билки&rlz=1C1GGRV_enHU748HU748&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiFwYzD_YfZAhUSJlAKHUjkDdcQsAQIJQ&biw=1366&bih=637

 

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикува

Е "20грама" е лафа.Според настроението,ако особено е почивен ден-слагам повечко коняк или ром в чая.Халвата-ябланишка най-често.Имаше обаче една която я бие отсекъде.Казва се "Татсан" и е турска.С ванилия и фастък.Рецептата на производството им е много стара,на майстор от Македония.За съжаление все по-трудно я намирам в България.Заедно с другата турска класика-локума "Хаджи Бекяр".последния който го намерих преди година имаше даже 4-5кутии с изтекла годност 1-2седмици и и него взех и той беше излапан със страшна сила.

Иначе билките се опитвам да ги уча от бая години.Но те са толкова много... (: А до хилядо и аз съм много далеч все още..Старая се да ги уча така по-задълбочено,по ботаническиму,с латинските имена и т.н.Навремето работих в една хижа в планината.Хижарката там беше наистина много в час.Като във всяка хижа,чай се пиеше в пром.количества и седееха в едни огромни кашони сушени-то другъде няма къде да ги съхраняваш толкоз много.От стръковете вътре познах като разрових едва 10-20вида,а сигурно вярно бяха 1000 различни.Сутрин правех 3 големи чайника и който мине-черпя.Една англичанка отнесе цял кашон,като се заинати "дайте ми та дайте ми".Но и там чая бледнееше пред спиртните напитки.Особено сливовата ракия на хижаря.Правеше я от 3-4 дървета джанки,чак ми беше чудно как растат на 1200м.н.в.Че и плододаваха обилно.Единствения проблем беше че имаше и друг посетител на джанките.Един мечок,бая едър.Гледал съм го една привечер лятоска през джама на хижата как се изправя на задните крака и друса дървото като човек.То едното дърво беше бая близо до хижата-на 40-50м.Чак се учудих как се доближи толкоз.Един циганин-боровинкаджия се беше изтегнал на пейката отпред да спи.Не му се давали пари за нощувка,аз го каних да влезе да спи без пари,оня пък принципен и честен да не повярваш-не щя,взе си само едно патронче мастика от лафката и се изтегна.Ама след гледката бързо бързо се връзуми и го закичих набърже с един спален комплект и ключ безвъзмездно.

  • Потребител
Публикува
Преди 8 минути, Mechoka said:

Е "20грама" е лафа.Според настроението,ако особено е почивен ден-слагам повечко коняк или ром в чая.Халвата-ябланишка най-често.Имаше обаче една която я бие отсекъде.Казва се "Татсан" и е турска.С ванилия и фастък.Рецептата на производството им е много стара,на майстор от Македония.За съжаление все по-трудно я намирам в България.Заедно с другата турска класика-локума "Хаджи Бекяр".последния който го намерих преди година имаше даже 4-5кутии с изтекла годност 1-2седмици и и него взех и той беше излапан със страшна сила.

Иначе билките се опитвам да ги уча от бая години.Но те са толкова много... (: А до хилядо и аз съм много далеч все още..Старая се да ги уча така по-задълбочено,по ботаническиму,с латинските имена и т.н.Навремето работих в една хижа в планината.Хижарката там беше наистина много в час.Като във всяка хижа,чай се пиеше в пром.количества и седееха в едни огромни кашони сушени-то другъде няма къде да ги съхраняваш толкоз много.От стръковете вътре познах като разрових едва 10-20вида,а сигурно вярно бяха 1000 различни.Сутрин правех 3 големи чайника и който мине-черпя.Една англичанка отнесе цял кашон,като се заинати "дайте ми та дайте ми".Но и там чая бледнееше пред спиртните напитки.Особено сливовата ракия на хижаря.Правеше я от 3-4 дървета джанки,чак ми беше чудно как растат на 1200м.н.в.Че и плододаваха обилно.Единствения проблем беше че имаше и друг посетител на джанките.Един мечок,бая едър.Гледал съм го една привечер лятоска през джама на хижата как се изправя на задните крака и друса дървото като човек.То едното дърво беше бая близо до хижата-на 40-50м.Чак се учудих как се доближи толкоз.Един циганин-боровинкаджия се беше изтегнал на пейката отпред да спи.Не му се давали пари за нощувка,аз го каних да влезе да спи без пари,оня пък принципен и честен да не повярваш-не щя,взе си само едно патронче мастика от лафката и се изтегна.Ама след гледката бързо бързо се връзуми и го закичих набърже с един спален комплект и ключ безвъзмездно.

Интересно това с халвата, локума. Казваме турски ама излиза, че майсторите почти винаги са от балкана...Например и бозаджиите. Баба ми разказваше, че най-добрите са били албанските. Навремето първият посланник в будапеща е бил братът на оня дет направил бомбата да убие царя, по професия бозаджия. Той научи баба ми да прави боза, аз пък от нея...Баба ми винаги казваше, че брашното не е доро. става става ама нее така....И напоследък /преди 30 години/когато почнаха да произвеждат разни стари сортове/интересно те някакси не дразнят глутеино чуствителните/ намерих едно брашно, от което направи една бозааааааааа, уууууужасно вкусна. 

Да се върна на билките. Проблемът е, че незнаем кое за какво става и как трябва да се консумира. Бабите знаеха. За всичко гълтаве антибиотици и иии толкос. Тук има един старец чичо Дюри, при който ако отидеш и разкажиш какво ти е, ти дава билки и инсрукция от кое колко да пиеш но е на 80 години...А в книгите максимум можеш да четеш, но лекари фармотолози много много няма... 

Ей една чорба с коприва, и препечен хляб на квадратчета...

 

 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!