Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

След темата за титлите във ПБЦ дойде редът и на титлите и длъжностите, които са съществували по време на ВБЦ. За разлика от титлите на ПБЦ, то в този случай тъй като е известно, че много от титлите и длъжностите са заимствени във Византия, а после чрез България са възприети и във Влашко, Молдова и Сърбия макар и да имаме оскъдица от домашни определения, все пак може да се ползват сведенията от съседните страни, които с известно приближение дават представа за това, което е било и у нас.

:!!!: Оцветеното в синьо е линк!

• Потребител
Публикува

Епикерний:" В Бориловият синодик е споменат монаха Силвестър, който е заемал този пост по времето на цар Иван Александър, в Шуменския надпис великият епикерний Срацимир, а на пръстен-печат с тази титла е представен царския братовчед Петър." А последните двама при кои царе са били чашници?

• Потребители
Публикува
Епикерний:" В Бориловият синодик е споменат монаха Силвестър, който е заемал този пост по времето на цар Иван Александър, в Шуменския надпис великият епикерний Срацимир, а на пръстен-печат с тази титла е представен царския братовчед Петър." А последните двама при кои царе са били чашници?

Ами не става ясно. На пръстена не е посочено. Надписа е дело на внук на епикерния, който е живял по времето на цар Иван Шишман. Може да се предположи, че е живял по времето на Иван Шишман или Иван Александър.

• Глобален Модератор
Публикува

Галахад, за пореден път да те поздравя!!! :)

Византийски са, но са взети от византийците само "колкото им трябват" на българите - системата е също както с Еклогата и останалите правни норми - опростяване и адаптиране.

• Потребители
Публикува

В публикацията на пръстена на епикерний Петър Йордан Иванов е предположил идентификация с бъдещия севастократор Петър, зет на цар Михаил ІІ Асен. Иван Йорданов също датира пръстена на Петър в 13 век.

От пръстените-печати към списъка с длъжностите може да се прибави и севастът Ходор (пръстен от Каварна, 13-14 в.), както и длъжността "мечоноша" (пръстен на Тагчи, намерен в Пазарджишко, 13-14 в.).

• Потребители
Публикува

Има някои, които не съм ги сложил. Няколко са без определения, а съмо е посочено къде са.

Проблем е, че нямам хубави големи снимки на ръкописите на грамотите. Тъй че тук таме имам момент за колебание -напр. при ватах:

Ватах – според Димитър Кантемир ватавулите са били началници на различни дворцови служби – имало е ватавул на столниците, на пахарците, на оръжейната палата, на тържищата и др.; ватах се споменава във Виргинската грамота на цар Константин Асен Тих

Ама може и да има друго разчитане, тъй като при Виргинската грамота може да има и друго разчитане.

Проблемът е, че има доста спорни моменти, да не говорим, че с времето им се мени значението и ако трябва да се направи по-хубавичко, ще излезе книга. То и така е 9страници в Уорд.

• Потребители
Публикува
Има някои, които не съм ги сложил. Няколко са без определения, а съмо е посочено къде са.

Проблем е, че нямам хубави големи снимки на ръкописите на грамотите. Тъй че тук таме имам момент за колебание -напр. при ватах:

Ама може и да има друго разчитане, тъй като при Виргинската грамота може да има и друго разчитане.

Според изданието на Виргинската грамота в А. Даскалова, М. Райкова, Грамоти на българските царе, София, 2005, четенето е ватах, с надредно х.

post-5121-1238259978_thumb.jpg

Снимката не е много ясна, но все пак се вижда:

post-5121-1238260033_thumb.jpg

• Потребители
Публикува

Благодаря за снимките. Бобчев е публикувал текста, като на места е посочил тук-таме лукани в текста. Разбивката на А. Даскалова, М. Райкова обаче нещо май не съответства на ръкописа доколкото се вижда от стимката. Между ватах и ни топщикал ми се вижда нещо като ЦА. Е, за съжаление нашата библиотека не е като сръбската да сложи дигитални копия на доста ръкописи - има някаква идея, ама нещо реализацията е между сложна и неосъществяваща се. Друго си е да има под ръка хубава снимчица.

• Потребители
Публикува
Благодаря за снимките. Бобчев е публикувал текста, като на места е посочил тук-таме лукани в текста. Разбивката на А. Даскалова, М. Райкова обаче нещо май не съответства на ръкописа доколкото се вижда от стимката. Между ватах и ни топщикал ми се вижда нещо като ЦА.

Мисля, че това, което ти се вижда като ЦА, е А, следвано от точка, както е и в изданието.

Т. е. нещо такова:

post-5121-1238270111_thumb.jpg

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Нещо за етимологията на тези титли знае ли се? Като чуя "ватах", освен името на Йоан Дука Ватаци, нищо друго не се сещам, но аз не съм и навътре в материята, де. Кастрофилакт и другите византийски са ясни, но ватах и топщикал?? (последното титла ли е?)

Редактирано от КГ125
  • Потребители
Публикува

Мисля, че това, което ти се вижда като ЦА, е А, следвано от точка, както е и в изданието.

Т. е. нещо такова:

Да, втората снимка е доста по-ясна. Е, ако снимката е на самия ръкопис, а не на някое от реконструираните копия в някой музей явно точно това са думичките.

Като чуя "ватах", освен името на Йоан Дука Ватаци, нищо друго не се сещам, но аз не съм и навътре в материята, де.

Тук вариантите са 2 - ватавул (което съм и дал като обяснение) и ве(с)та(р)х. Ще се поровя и във влашките грамоти дано някъде са дублирани с друго название на тази длъжност.

• Потребител
Публикува

http://www.promacedonia.org/bk2/bk_5e.htm - История на България от Блазиус Клайнер, съставена в 1761 г.

Вестарх Михаил Саронит - 1073 г., изпратен от императора да потушава бунта на българите... Вероятно царския двор на ІІ БЦ възприема тази константинополска титла. Оттам, разбира се, се възприема и в отломките на ІІ БЦ, след разпада му под тежеста на пресата на унгарци и османци в нач. ХV век.

http://www.sedmitza.ru/text/434631.html

Вестиарий — 1)чиновник, ведавший императорским гардеробом и особой казной; протовестиарий - старший В., высокая должность; 2) собственно натуральная казна императора.

Вест, вестарх — высокие титулы, значение которых менялось в Х-ХII вв.

В грамотите на воеводите на Валахия се среща длъжността-титла "ворник" и "велик ворник". Да не е еквивалент на "вестарх"?

http://www.promacedonia.org/italev/sb/sb_hrono.htm

Драгомир Манев, ворник Раду III, Басараба II, Басараба III и Влада III

Казан, великий ворник Басараба III

p.s. комплименти за хубавата тема и систематизиране на титлите-длъжности.

• Потребители
Публикува
Нещо за етимологията на тези титли знае ли се? Като чуя "ватах", освен името на Йоан Дука Ватаци, нищо друго не се сещам, но аз не съм и навътре в материята, де. Кастрофилакт и другите византийски са ясни, но ватах и топщикал?? (последното титла ли е?)

Ватах се среща в някои български диалекти, както и в румънски (vataf), със значение "началник". Предлагани са най-разнообразни етимологии - от тракийска до тюркска. :doh:

Топщикал май е известно само от тази диплома, в която се споменава два пъти.

• Глобален Модератор
Публикува

Яснооо..... има моменти, в които просто поради малкото данни знанието спира. :) От тракийска до тюркска, ходи се оправяй:)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!