Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Радиоактивното датиране включва цяла група от методи (калиево-аргонов, рубидиево-стронциев, треков...). Когато се използва радиовъглеродния, се прави допълнителна калибровка с други методи, никога не се използва само един. Така че точността е достатъчна.

http://www.cultinfo.ru/fulltext/1/001/008/009/689.htm

Напълно съм съгласен, но няколко човека се включиха с C-14, като "достатъчно доказателство" и момичето правилно ги поправи.

Не оспорвам датировките, но понякога различни находки се мерят с различен "аршин" и за това ставаше въпрос, че със субективността на гореспоменатите методи, може да се интерпретира резултата по-различен начин в зависимост от желанието ни.

Както казваш колкото повече метода се използват в комбинация толкова по голяма е точността, но в много случай в зависимост от находката и обстоятелствата около намирането и не е възможно използването на повечето от методите за датировка, особено важи за неорганични предмети.

След, като признаваш валидността на датировките, как ще свържеш данните на Last Roman и на тези които аз пуснах с теорията за еволюция на човека, която подкрепяш?

Last Roman, немога да разбера становището ти! Казваш, че "еволюцията на съвременния човек започва преди близо 190 000 години в Сев. Африка:", а в същото време заглавието на темата ти е "Най-старите каменни остриета са на повече от половин милион години", а аз пуснах и линк дори за 1,5 милиона годишни находки. Може ли да поясниш, какво искаш да кажеш?

Нищо за никакви индиански пирамиди не съм споменавал, явно толкова си и прочел. Това, което пуснах е едно от най-старите (поне за сега) обиталища на древни хора в северна америка. Ясно е, че щом споменаваш колко пъти "под път и над път" съм споменал за въпросното находище си прочел и директния ми въпрос свързан с него, а по-точно - как се връзва находището с общоприетата теория за еволюция и разпространение на човека в новия свят преди около 20 000г.

Споменавам го "под път и над път" просто защото почти никой нищо не каза, освен едно мнение на foxxxers, (ако не се лъжа) че еволюцията на човека не е ясна и противоречива.

• Глобален Модератор
Публикува
не мога да разбера становището ти! Казваш, че "еволюцията на съвременния човек започва преди близо 190 000 години в Сев. Африка:", а в същото време заглавието на темата ти е "Най-старите каменни остриета са на повече от половин милион години", а аз пуснах и линк дори за 1,5 милиона годишни находки. Може ли да поясниш, какво искаш да кажеш?

Нищо за никакви индиански пирамиди не съм споменавал, явно толкова си и прочел. Това, което пуснах е едно от най-старите (поне за сега) обиталища на древни хора в северна америка. Ясно е, че щом споменаваш колко пъти "под път и над път" съм споменал за въпросното находище си прочел и директния ми въпрос свързан с него, а по-точно - как се връзва находището с общоприетата теория за еволюция и разпространение на човека в новия свят преди около 20 000г.

Споменавам го "под път и над път" просто защото почти никой нищо не каза, освен едно мнение на foxxxers, (ако не се лъжа) че еволюцията на човека не е ясна и противоречива.

kbpetrov, нали не смяташ, че изготвянето на сечива е само наш патент /т. е. на Homo sapiens sapiens/, а предците ни - Homo Habilis i Homo Erectus, че дори и братовчедите ни - неандерталците само са си седяли на клона и са ползвали наготово някакви пръчки?

За индианците си има форум история, раздел праистория или античност, мисля че е по-уместно да пуснеш нова тема там.

• Потребители
Публикува

Напълно съм съгласен, но няколко човека се включиха с C-14, като "достатъчно доказателство" и момичето правилно ги поправи.

Не оспорвам датировките, но понякога различни находки се мерят с различен "аршин" и за това ставаше въпрос, че със субективността на гореспоменатите методи, може да се интерпретира резултата по-различен начин в зависимост от желанието ни.

Както казваш колкото повече метода се използват в комбинация толкова по голяма е точността, но в много случай в зависимост от находката и обстоятелствата около намирането и не е възможно използването на повечето от методите за датировка, особено важи за неорганични предмети.

След, като признаваш валидността на датировките, как ще свържеш данните на Last Roman и на тези които аз пуснах с теорията за еволюция на човека, която подкрепяш?

Last Roman, немога да разбера становището ти! Казваш, че "еволюцията на съвременния човек започва преди близо 190 000 години в Сев. Африка:", а в същото време заглавието на темата ти е "Най-старите каменни остриета са на повече от половин милион години", а аз пуснах и линк дори за 1,5 милиона годишни находки. Може ли да поясниш, какво искаш да кажеш?

Разделянето на предците ни на видове и подвидове е условно, рязка граница между тях няма. Т.е. Homo sapiens sapiens не е сътворен отведнъж със всичките си способности, а ги е наследявал от тези преди него... и т.н. Мисля, че подобни находки доказват това по категоричен начин, не виждам противоречие.

• Потребител
Публикува
Две американски палеоантроположки откриха най-старите каменни остриета в басейна Баринго в Кения.

След като, въглеродният анализ или както там се казва, (поради естеството на метода) може да се осъществи само върху органични останки. Ми е интересно какъв способ е използван за датиране на тези каменни остриета? Ясно, че и със стратиграфия няма да стане.

Как е определена възрастта на останките?

• Потребител
Публикува

След като, въглеродният анализ или както там се казва, (поради естеството на метода) може да се осъществи само върху органични останки. Ми е интересно какъв способ е използван за датиране на тези каменни остриета? Ясно, че и със стратиграфия няма да стане.

Здасти!

Ами има много метода с които може сравнитено точно да се датира. Кое е по-интересно? Технологическо описание пълно с техникус терминус или фактът, че се найдват сечива разработени от много по-старо време от това което са смятали, че хомо някойси почнал умишленно да ползва и п р о и з в е ж д а сечива. Това второто е по-интересно...

Според мен.

:bigwink::smokeing::whistling:

• Потребители
Публикува

Както вече казахме, въглеродният анализ е само един от методите на радиоактивното датиране, което включва и много други методи. Никой не използва въглероден анализ там, където е неприложим.

За жалост периодично ни се натрапват едни и същи "аргументи" от хора, които не са си направили труда да проверят поне това, за което имат смелостта (или глупостта) да говорят!

:bigwink:
  • 1 year later...
  • Потребител
Публикува (edited)

Наскоро ми попадна книга на Майкъл А. Кремо, един дърт кришнар, развиваща алтернативна теория за произхода на човека или по точно опровергаваща съществуващите.Та книгата е кратко издание на доста обширен труд /над 900стр/ наречен Забранената археология.Накратко тезата е следната: Хората съществуват като вид независимо и паралелно на маймуняците и то от над 2 милиона години.При това като вид Homo sapiens или някакъв много близък негов предшественик.Но толкова близък, че Homo habilis е далечен в сравн. с него.Тезата му се гради на намерени в 19 и началото на 20 век в Англия , Америките и другаде артефакти ,главно обработени кремъчни остриета.Те са намирани в непокътнати пластове от ранен плейстоцен,а някои от терциер /плиоцен,миоцен/ т.е преди 25 и повече милиона години.Книгата е с фотографии /неособенно добро качество/,но привежда внушително количество случаи някои от които е трудно да се отрекат.Има и такива ,които са били в състава на твърди пластове /скала или подобен материал/ и е трябвало сила да бъдат отделени.Има и по редки находки на кости на животни изчезнали днес със нарези от острие с цел да се отреже мръфка.А един е от кост на животно изчезнало преди 1,5 -2 милиона години в което още стоят забити кремъчни остриета /на стрели!/.Та обяснението на автора за упоритото според него отричане на фактите е в нежеланието на някои авторитети да се откажат от писанията си по силата на теория наложена със десетилетия и приемана като аксиома.Просто се отрича по следния логически път :НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАКОВА НЕЩО С ПОСЛЕДВАЩО НАМИРАНЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ ДОВОДИ .

Та линк към книгата цъкайтукТа четейки я ми напомни за епизод от стар филм на Деникен описващ ситуация в която динозавър бягал и банда диваци са го гонили и целите тези стъпки запечатани в нещо като лава след вулканично изригване.

Редактирано от maymuniak
  • Глобален Модератор
Публикува

твърденията на упоменатият от теб Кремо, както и тези на Деникен в повечето случаи се основават на явни манипулации и целят единствено извличането на комерсиална печалба от непредубедената читателска аудитория. Ето защо 'доказателствата' им не се вземат насериозно никъде и за тях в нашия форум си има раздел паранаука. :smokeing:

• Потребител
Публикува (edited)

твърденията на упоменатият от теб Кремо, както и тези на Деникен в повечето случаи се основават на явни манипулации и целят единствено извличането на комерсиална печалба от непредубедената читателска аудитория. Ето защо 'доказателствата' им не се вземат насериозно никъде и за тях в нашия форум си има раздел паранаука. :smokeing:

За Деникен съм съгласен ,че е така. Дадох само пример от филма му.Възможно е и за Кремо.Още повече че повечето находки са от края на 19 и началото на 20 век.И ако те са истински артефакти и обстоятелствата са така както са описани, се повдигат доста въпроси.Все пак бяхме свидетели на внезапно остаряване на хомо сапиенс през последните 20 години. От 15-25000 години изведнъж порастна на 120 -180 000 години .И както неандерталеца ни беше прадядо изведнъж стана на братовчед,редом с още разни други маймуночовеци.Така че кротко с паранауката ,че понякога е като рокендрола-от форма на попфолк - хоп класика!А и колко ли пари ще се изкарат от една книга пълна с описания на разни камънаци.

Редактирано от maymuniak
  • Потребител
Публикува (edited)

Още нещо се сетих римлянино -добрите живи конструкции на природата не еволюират/или го правят на насравнимо по-ниски обороти/-върху тях няма еволюционен натиск. Те са в хармония със еконишата си или са на върха на хранителната пирамида -вземи например акулите -перфектно създадена машина вече милиони години . Или крокодилите и комарите.Човеците май сме едно такова създание.Еволюционния натиск върху тях е главно техногенен, а не по естественно природни причини.

Редактирано от maymuniak

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!