Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Модератор Инженерни науки
Публикува

Добре Dares, ще прочета въпраоса ти, но първо B0081

Не разсъждавай за тези малки полета като за "разтегливи" Приеми че в такива мащаби действат безинерционно. Какво пречи елелктронът да няма инертност и веднага да реагира?

• Потребител
Публикува

Добре ще попитам много по просто ...От къде идват заместителите на Фотоните в лазерния лъч след като бъдат изтреляни в пространството, за лампата е същото ?

Публикува

Обещах подобна аналогия с Гравитацията.. Гравитационното взаимодестовие е инертно, нали? Priliwite, planeta как отклонява друга или астероид... Но има едно нещо наречено детектор на Вебер дето безинерционно лови гравитационни вълни създадени от пулсар (или двойни звезди) някъде далече

• Потребител
Публикува

Добре Dares, ще прочета въпраоса ти, но първо B0081

Не разсъждавай за тези малки полета като за "разтегливи" Приеми че в такива мащаби действат безинерционно. Какво пречи елелктронът да няма инертност и веднага да реагира?

Пречи щтото електронът все пак има инертност,и ако го няма полето то електроните трябва да се блъскат един в друг, което ще отнеме доста повече време от 300 000 км/с

Публикува

Това нешо е голям алумин цилиндър, окачен на пиезокристали (грубо казвак). Гравитационните вълни създават мех напрежения в цилиндъра, сигнала от пиезото се усилва..

• Потребител
Публикува

А пак всичко това (скороста) , както и функцията на квадрата на разстояние е присъщо не само на електромагнитно взаимодействие. Но това е друга тема.

Ще се оттегля за да не става калабалък с надеждата да се срещнем в темата за гравитация.

Публикува

Фотоните...

Частицата фотон е всъщност елетромагнитна вълна, нали? Тоест двойнствената природа?

Носител на електромагнитните възни в прстранстворто е вакуумът. (Еластичните например се носят от материална среда) Фотонът се приема че е енергия, не материя. Нали няма маса?

Споменах, че не е

• Глобален Модератор
Публикува

Добре, ако искаш приеми че полетата не са еластични в тези мащаби

Пък защо да не са еластични?

Публикува

Приема се, че вотонът е енергия, спомнах го... В лазера, светодиода, газа и др лум източници енергията идвя от възбуден електрон, който минава на по-ниска орбита или в по-ниско енерг състояние

• Потребител
Публикува

Фотоните...

Частицата фотон е всъщност елетромагнитна вълна, нали? Тоест двойнствената природа?

Носител на електромагнитните възни в прстранстворто е вакуумът. (Еластичните например се носят от материална среда) Фотонът се приема че е енергия, не материя. Нали няма маса?

Споменах, че не е

Да но фотонът до колкото съм чел е материя която съществува само докато е в движение но все пак тя е материя !!!

• Глобален Модератор
Публикува

Фотоните...

Споменах, че не е

Има ли маса? Много ми важно да знам... Защото ми прилича на един стар спорррр...

Публикува

електромагнитна вълна се генерира винаги при движение на заредени частици.. Единствено при движението си в орбитите на атомите не генерират. В геостационарни" орбити са. Но ако изведеш електрон по-висока орбита, той ще се върне и при това ще излъчи квант

• Потребител
Публикува

Има ли маса? Много ми важно да знам... Защото ми прилича на един стар спорррр...

От Укипедията излиза че има маса ..а и аз така го знам от часовете по физика ІІ кяото учихме в 2 курс в ТУ.... просто обяснено - Единствената материя която съществува само докато е в движение...

"Фотон (от гръцки φωτός - светлина) е елементарна частица, преносител на квант енергия на електромагнитното излъчване. Отличава се от другите елементарни частици по това, че има нулева маса в покой, което означава, че във вакуум се движи със скоростта на светлината. Като всички кванти, фотонът притежава двойствена природа - свойствата на частица и вълна едновременно. Това явление се нарича корпускулярно-вълнов дуализъм. Вълновите свойства на фотона се проявяват чрез рефракция от леща и деструктивна интерференция."

Публикува

Фотонът няма..

Дав покой. Понеже енергията е маса пот ОТО следва че при движение трябва да има някаква... Но тя e prakti`eski O

Така.. По-интересното.. Фотон (гама квант => високоенергиен) може да се получи от анихилацията на електрон и позитрон.. До тук ОК ли сме?

Следователно гама квант спонтанно може да породи електрон - позитронна двойка. Фотоефект. На практика това става като се погълне в ядрото.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Фотонът няма..

Благодаря. Само още нещо. Скоростта на светлината ли е максималната скорост в познатата ни Вселената... там с=const...

Да забравим СТО и ОТО.. Вие какво мислите.

Редактирано от Б.Богданов
  • Потребител
Публикува

Фотонът няма..

Дав покой. Понеже енергията е маса пот ОТО следва че при движение трябва да има нямамква... Но тя e prakti`eski O

Така.. По-интересното.. Фотон (гама квант обаче - високоенергиен) може да се получи от анихилацията на електрон и позитрон.. До тук ОК ли сме?

До тук добре а сега ако ми кажеш от къде се заместват в лазера или в светлиния лъч ако преемем че фотонът има някаква маса (нали е енергоносим значи има маса) равен няма да имаш :)

Благодаря. Само още нещо. Скоростта на светлината ли е максималната скорост в познатата ни Вселената... там с=const...

Има едни едни материяли много интересни по тази тема , оказва се че дори и да се движиш с скороста на светлината , тя пак ще е по бърза от теб с 300 000 км/с , което незнам вече как са го установили това. Пак аз като Тома неверни ще кажа че това е един човешки идеал като правата линия , като знаем че в природата прави линии не съществуват.

• Потребител
Публикува

При квантовите взаимодействия вече споменах че няма ралика между материя и енергия. :) Масата на елементарните частици се мери в електронволти, кето е мерна еденица за енергия. Така че материята е енергия и енергията е материя.

От този отговор какво следва -- според мен няма точен отговор на това , ами са дали горе доло някакво що годе обяснимо обяснение.То едното е едно ама е и друго а то е същото т.е. и те не знаят какво е. Яицето или кокошката кое е първо , аи да не питаме Тодор Колев от филма му г-н за един ден щото отговора е ясен :) кокошката щото яице няма от каде да долети нали хаха :)

• Глобален Модератор
Публикува

От този отговор какво следва -- според мен няма точен отговор на това , ами са дали горе доло някакво що годе обяснимо обяснение.То едното е едно ама е и друго а то е същото т.е. и те не знаят какво е. Яицето или кокошката кое е първо , аи да не питаме Тодор Колев от филма му г-н за един ден щото отговора е ясен :) кокошката щото яице няма от каде да долети нали хаха :)

Отговор има. При това много точно дефиниран. В това число и за яйце и кокошката има, но от физ. гледна точка, но тотално ще излезем от темата. Ако желаеш нещо да научиш повече по тази тема - разрови се за Втори закон на термодинамиката и увеличаване на нивата на ентропия във времето.

Сори за спама.

Публикува

Хм... умълчахте се та за това изчезнах за малко...Ма май май не останаха мистерии..

• Потребител
Публикува

Обикновената електрическа дъга (също волтова дъга, дъгов разряд) е физическо явление, един от видовете електрически разряд в газове. Дъгата се образува между два въгленови или графитни електроди. Катодът се нажежава при включване на дъгата и изпуска поток от електрони, които бомбардират анода, като го нажежават до бяло. Електроните, които се удрят по повърхността на анода, го разрушават и образуват кратер с температура около 4000 K, а температурата на отрицателния въглен е около 3000 K. Лъчението на дъгата зависи предимно от температурата на кратера, който излъчва около 85% от енергията, докато на катода се падат 10%, а на излъчването от газосветещия облак на пламъка- 5% от общата енергия на лъчението.

От тук следва че даже и при променливо електричество представете си един шинен или линеен разединител ако го изключим под товар ще имаме голяма електрическа дъга която е изградена от електрони, а сега ми кажете как така те се прехвърлят при положение че само си предават вибрации , тук пише че текат или се прехвърлят. Ето за това немога да се съглася с това което пише по принцип !!! Значи когато е било удобно на учените или тези които са правили тези открития електроните се движат или не се движат. Е защо ние да не се опитаме да оборим това което е писано поне на мен не ми харесва да чета такива краини заключения които са писани от тях и са дали отговори които са им пасвали на тях в единия случаи тока тече ( правили сме опити по химия с прав ток в електролиза ) а в другия не тече. Аз за това ви питах по нагоре ако някои си спомня ами ако изправим тока с схема Грец от променлив към прав тогава ще имаме ли течение на електрони ще имаме е няма ли да имат краи тея електрони йони дето текат - да кажем че сме дали на късо през някакво съпротивление + - на краищата на диодите ? Защото ако се замислите от отговорите които са написани , от променливия не текат после изправяме почват да текат как всъщост се полочава това моментално протичане ? като до преди малко не са текили и от импулси с скорост 50 hz полочаваме постоянно напрежение т.е. изглаждаме периодите в които нямаме предаване на трептения при променливия ток или т.е. получаваме текучество на електрони в моменти когато нямаме предаване на вибрации от променливия токоизточник.?

Публикува

Ток в различни среди, аз казах вече, може и това да см изтрил, да няма обидени, но все пак е видяно

angelmr,

Високочестотен разряд ли правиш или с високо напрежение?

Публикува

ICP, Ясно... Имаме и ние... Ппредприятието, иначе колегите от химията работят. Киловолти са, но не знам колко...

Много ми хареса една концепция преди 2-3 години за високочестотна безелектродна лампа.. Лампата е ампула от AlO3, с ксенон, Поставя се в оребрен маетален цокъл (по-скоро гнездо) който е свързан с вълновод или коаксиален кабел (не помня) към мощен полупроводников генератор...

При нличието вече на мощни бели диоди обаче малко си губи смисъла...

И пак се отклоних от темата... Интерес

• Потребител
Публикува

ICP, Ясно... Имаме и ние... Ппредприятието, иначе колегите от химията работят. Киловолти са, но не знам колко...

Много ми хареса една концепция преди 2-3 години за високочестотна безелектродна лампа.. Лампата е ампула от AlO3, с ксенон, Поставя се в оребрен маетален цокъл (по-скоро гнездо) който е свързан с вълновод или коаксиален кабел (не помня) към мощен полупроводников генератор...

При нличието вече на мощни бели диоди обаче малко си губи смисъла...

И пак се отклоних от темата... Интерес

Малко спам и от мен. Сори - не се сдържах. Все още не съм видял крушки с бели диоди да светят колкото ксеноновите крушки. Визирам специално автомобилните такива. Ако някой знае нещо по въпроса да казва. :)

• Потребител
Публикува

При квантовите взаимодействия вече споменах че няма ралика между материя и енергия. :) Масата на елементарните частици се мери в електронволти, кето е мерна еденица за енергия. Така че материята е енергия и енергията е материя.

От формулката Е=m*c^2, която я знае всеки средноинтелигентен ученик, да не говорим за някой твърдящ че е завършил ТУ. И не фотона спокойно може да няма маса и пак да носи енергия която трябва да се замести. А дори ако искаш можеш да представиш тази енергия в мерни еденици за маса. Това с нищо няма да ти попречи и няма да е в противоречие с физичните закони. Така че ако си достатъчно голям ексцентрик можеш да мериш енергията на фотона в тонове. :tooth: НО това няма да означава че той има маса.

Здрасти!

Има разлика и то ... ГОЛЯМА. Между енергия и материя.

Материята е всичко, което е вън и НЕЗАВИСИМО от нашето съзнание!

Енергията, зависи от избора на КС. Има само два вида енергия: Екин и Епот

Екин - е ясно!

Епот - действа с условна нула!.. Само разлики от нея "хващат" датчиците. И в учебниците пише: полето е неподвижно; движат се измененията в него.

...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!