Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Публикува

Здравейте,

имам един въпрос към вас, отговорът на който ми е много важен. Работя във фирма за производство на високоалкохолни напитки и в един от дестилатите ми се получава утайка при теста за стабилност на студ, която се изразява в образуването на кристали по дъното на колбата....предполагам, че е калций. Но не съм убеден... Разпитах тук там и ми казаха да пробвам с калиев сулфат или барбутиране с СО2. Според вас възможно ли е по този начин да се отстрани калция? В момента не разполагам с калиев сулфат, днес барбутирах с СО2 и да видим какво ще се получи. Много ще се радвам ако вземете отношение по темата и ми помогнете с други съвети или осъвършенстване на тези!

Благодаря ви предварително!

  • Потребител
Публикува
при нагряване топи ли се този кристал и при каква температура се топи проучи го малко

Всъщност кристалчетата се появяват на дъното на колбата, когато се държи на студено (при -5 градуса някъде). Когато напитката се стопли изчезват. По този начин в едно вино например се държи калциевият тартарат. Във високоалкохолните напитки няма от къде да дойде тартарата, затова предполагам, че е друго калциево съединение, което е в повече от необходимото. И не е приятно когато сложиш напитката да се охлади на дъното на бутилката да се появи утайка. Самите кристалчета са много финни, безцветни до бели, и на дъното стоят като прах или много ситен пясък.

  • Потребител
Публикува
Здравейте,

имам един въпрос към вас, отговорът на който ми е много важен. Работя във фирма за производство на високоалкохолни напитки и в един от дестилатите ми се получава утайка при теста за стабилност на студ

Първо трябва да си сигурен какво съдържа материала използван за дестилиране - има ли билки и други добавки.

Второ провери да няма добавяне на непречистена вода в дестилата.

  • Потребител
Публикува

Първо трябва да си сигурен какво съдържа материала използван за дестилиране - има ли билки и други добавки.

Второ провери да няма добавяне на непречистена вода в дестилата.

Материала беше чист, т.е. без добавки и билки. Водата, която използваме е омекотена и пречистена, същата, която използваме за другите дестилати, но при другите няма проблем. Между другото този дестилат веднъж е зареждан с нигрил (след направена лабораторна проба за дозата), но този проблем остава.

  • Потребител
Публикува
Материала беше чист, т.е. без добавки и билки. Водата, която използваме е омекотена и пречистена, същата, която използваме за другите дестилати, но при другите няма проблем. Между другото този дестилат веднъж е зареждан с нигрил (след направена лабораторна проба за дозата), но този проблем остава.

Тогава остава единственото ефективно решение на този етап:

1. охлаждаане

2.претакане (за отделяне на утайката)

и проблема е решен.

  • Потребител
Публикува

Тогава остава единственото ефективно решение на този етап:

1. охлаждаане

2.претакане (за отделяне на утайката)

и проблема е решен.

Да, наистина май е единственото решение, но аз търсих нещо различно, тъй като охлаждането ми е малко трудно осъществимо....но като гледам няма друг начин.... Благодаря Ви много!

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува
Здравейте,

имам един въпрос към вас, отговорът на който ми е много важен. Работя във фирма за производство на високоалкохолни напитки и в един от дестилатите ми се получава утайка при теста за стабилност на студ, която се изразява в образуването на кристали по дъното на колбата....предполагам, че е калций. Но не съм убеден... Разпитах тук там и ми казаха да пробвам с калиев сулфат или барбутиране с СО2. Според вас възможно ли е по този начин да се отстрани калция? В момента не разполагам с калиев сулфат, днес барбутирах с СО2 и да видим какво ще се получи. Много ще се радвам ако вземете отношение по темата и ми помогнете с други съвети или осъвършенстване на тези!

Благодаря ви предварително!

Това вино стабилизирал ли си го ?

Дори и да го претакш проблема ще си остане и пак ще получаваш утайката т.к тя явно е продукт на остатъчните процеси които протичат плед ферментациятана и получаването на готовото вино.

Също така е важно да се знае какви са точно кристалчетата по форма и т.н.

Така е малко трудно да ти се даде съвет, както някой каза проучи я тази утайка с един качествен анализ или ресия от проби за веществата които се съмняваш.

Ако имаш време мога да проверя в записките ми какво съм писал за виното и ако намеря нещо конкретно ще те уведомя тук.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!