Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

здравейте на всички :bigwink: искам да ви поискам професионалното мнение за един предмет който е по мое мнение доста стар,но не съм убедена чий е бил.Ето снимка

Мисля че е сребърен.Ако някой знае моля пишете ми!!!

post-5182-1240936351_thumb.jpg

post-5182-1240936370_thumb.jpg

• Потребители
Публикува
здравейте на всички :bigwink: искам да ви поискам професионалното мнение за един предмет който е по мое мнение доста стар,но не съм убедена чий е бил.Ето снимка

Мисля че е сребърен.Ако някой знае моля пишете ми!!!

ИМАНЯРСТВОТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Чл. 278. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) (1) Който открие културна ценност и в продължение на седем дни не съобщи на властта, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от петстотин до три хиляди лева.

(2) Когато културната ценност има особено висока научна или художествена стойност, наказанието е лишаване от свобода до четири години или глоба от хиляда до пет хиляди лева.

(3) Ако е последвало унищожаване или повреждане на културната ценност, когато деецът не е искал или не е допускал това, наказанието е: в случаите по ал. 1 - лишаване от свобода до четири години и глоба от хиляда до пет хиляди лева, а в случаите по ал. 2 - лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

(4) Деецът не се наказва, когато съобщи за откритата културна ценност и след срока по ал. 1, ако не са настъпили последиците по ал. 3.

(5) Длъжностно лице, което не поиска идентификация и регистрация на културна ценност, се наказва с лишаване от свобода до две години, като съдът може да наложи и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6.

(6) Който държи археологически обект, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева, а когато предметът на престъплението представлява национално богатство, както и когато се държат повече от три археологически обекта - с лишаване от свобода до шест години и с глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева. Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7.

• Потребител
Публикува

само да поясня че това нещо не е мое и нямам нищо общо с "иманярството".Просто ми падна шанс да го снимам и понеже незнам какво е реших да питам.Иначе законите ги знам и без да ми ги пишете

• Потребители
Публикува
само да поясня че това нещо не е мое и нямам нищо общо с "иманярството".Просто ми падна шанс да го снимам и понеже незнам какво е реших да питам.Иначе законите ги знам и без да ми ги пишете

Има вид на извадено от земята, следователно е подозрително! Също както случая с рогчето! Тези предмети не никнат по дърветата, капиш?

Явно не ги знаеш законите, щом ги нарушаваш, при това публично!

• Потребител
Публикува

ами не го знам от къде е извадено но пак ти казвам че не е мое.Мислиш ли че в противен случай бих го показвала???

• Глобален Модератор
Публикува

Ми хората си вървят, спъват се в нещо и изпод земята изкача какво ли не... :crazy_pilot:

• Потребители
Публикува
ами не го знам от къде е извадено но пак ти казвам че не е мое.Мислиш ли че в противен случай бих го показвала???

Приличаш ми на държател. Ти български език в училище учила ли си? Къде са му документите, че е законен предметът? Прочети пак Кодекса и си помисли!

(6) Който държи археологически обект, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева, а когато предметът на престъплението представлява национално богатство, както и когато се държат повече от три археологически обекта - с лишаване от свобода до шест години и с глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева. Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7.

• Потребители
Публикува
Ми хората си вървят, спъват се в нещо и изпод земята изкача какво ли не... :crazy_pilot:

Ако са добри граждани отиват и предават нещото в музея! Даже получават скромна награда!

А ако са гадни иманяри, които заслужават да попаднат в ръцете на китайците, отиват вкъщи и почват да пишат по форумите, за да знаят за колко да продават?!

• Потребител
Публикува

ти не разбираш ли че не е мое

ти май си достатъчно тъп за да не разбереш че тази снимка я изкопах от нета

pz

• Потребители
Публикува
ти не разбираш ли че не е мое

ти май си достатъчно тъп за да не разбереш че тази снимка я изкопах от нета

pz

Не знам колко съм тъп, ама съм много нервен, като видя иманярите да пишат по форумите. Като си я изкопала от нета, не е нужно да правиш драми от това. Освен това снимката е правена професионално, предметът е деформиран - ако не си много тъпа, ще разбереш, че това е изкопано. Да стимулираме иманярството като обсъждаме във форума резултатите от него е много ТЪПО!

• Потребител
Публикува

правиш от мухата слон

искаш ли да драснеме една темка по случай подмяната на нашите български съкровища от музеите със скапани ментета чрез политически чадър

• Потребители
Публикува
правиш от мухата слон

искаш ли да драснеме една темка по случай подмяната на нашите български съкровища от музеите със скапани ментета чрез политически чадър

Не, искам линк и ясен аргумент защо трябва да помагаме на престъпници, които рушат културното наследство... Това все пак е научен форум, нъл тъй? Та откъде видя снимките?

Иначе за подмени много обичам да слушам, пиши смело. Ако искаш и две темки можем да праснем. Значи като стават бели по музеите дай да копаеме здравата да довършим наследството?

• Потребител
Публикува

човече мислиш ли че тоя дето е решил да си купи машина,който обича да се разхожда по нашите китни планини и който го е намерил в една скапана нива претрупана с БОКЛУЦИ е по виновен пред всевишния???????

• Потребители
Публикува
човече мислиш ли че тоя дето е решил да си купи машина,който обича да се разхожда по нашите китни планини и който го е намерил в една скапана нива претрупана с БОКЛУЦИ е по виновен пред всевишния???????

За Всевишния незнам, разправят, че бил НЕПОЗНАВАЕМ. Обаче Наказателният кодекс скоро излезе и ми се струва, че нарушването на законите трябва да се наказва. Тези с машините и боклуците не ги знам кои са, обаче като нарушават закона - глоби и затвор. Другаде - и по-тежко. Та не разбрах къде в нета се трупат такива снимки и защо трябва да помагаме на иманярите да разберат какво са намерили, докато са рушили невъзвратимо културното наследство? Докато са извършвали морално и законово укорими дела?

• Потребител
Публикува

като си толкоз отворен,толкова патриотично настроен,като се оправи времето запали влака или автобуса и отиди до село гърло,Брезнишко намери храм кладенеца,който е супер стар от време оно и погледни шибаната ни скапана и доста жалка държавица какво прави за него

после може и да продължим

• Потребител
Публикува

Нали беше от нета? :biggrin:

• Потребители
Публикува
като си толкоз отворен,толкова патриотично настроен,като се оправи времето запали влака или автобуса и отиди до село гърло,Брезнишко намери храм кладенеца,който е супер стар от време оно и погледни шибаната ни скапана и доста жалка държавица какво прави за него

после може и да продължим

Това, че държавата е зле, не е повод да рушим и ние! Това, че по музеите се краде, не означава, че имаме правото да правим зулуми...

• Потребител
Публикува

Възможно е да е огледалце, но и някакъв вид медалюнче, не съм сигурен, със сигурност е преживяло доста, от където се вижда че и цената му е нищожна, по скоро на цената на среброто в него.

Иначе това със иманярството и глупавите постове на определени потребители започва да ме изнервя.

Как ме съмнява някой да отиде да копа и после да те пита кво е намерил :baby:

Те повечето ги продават до няколко часа след изравянето и отиват да запият в кръчмата, ти с форуми ще се занимават, айде няма нужда от глупости :117:

• Потребители
Публикува
Възможно е да е огледалце, но и някакъв вид медалюнче, не съм сигурен, със сигурност е преживяло доста, от където се вижда че и цената му е нищожна, по скоро на цената на среброто в него.

Иначе това със иманярството и глупавите постове на определени потребители започва да ме изнервя.

Как ме съмнява някой да отиде да копа и после да те пита кво е намерил :baby:

Те повечето ги продават до няколко часа след изравянето и отиват да запият в кръчмата, ти с форуми ще се занимават, айде няма нужда от глупости :117:

Мда, изнервя те иманярството, и мен ме изнервя. Дилърите ме изнервят повече и от иманярите, даже са по-виновни, затова законът им е предвидил и по-големи наказания. Глупавите постове и те изнервят, особено тези, които бъркат науката с престъплението. А ако твърдиш, че всички иманяри са от типа "копай, продай, пий", значи слабо познаваш иманярството.

• Потребител
Публикува

Не го твърдя, но те са в основата. Следват дилърите и прекупвачите, но реално погледнато това е вид бизнес, както прекупвачите на цигари без бандерол. И то е престапление, но нищо не можем направим.

Колкото до иманярите от вида на последните задържани, те са вече групи и си разбират не само от работата а и от това изкарват, нема да са им нужни съветите от тук.

Казвам ти го гледна точка на истината, не съм видял сниман предмет тук за който някой да пита и да струва повече от 2 кутии Виктори, така че ако има някакъв вид хора занимаващи се с това в този форум то те са или няккъв вид дребни прекупвачи или вид хора който търсят просто за хоби, а не с цел разрушаване на паметниците.

Иначе вярвай ми че мен може би повече от теб ме боли, за това, понеже много пъти съм виждал какво могат да направят кърка и лопата или пък багер от един струващ си археологически обект

• Потребител
Публикува
Не го твърдя, но те са в основата. Следват дилърите и прекупвачите, но реално погледнато това е вид бизнес, както прекупвачите на цигари без бандерол. И то е престапление, но нищо не можем направим.

Колкото до иманярите от вида на последните задържани, те са вече групи и си разбират не само от работата а и от това изкарват, нема да са им нужни съветите от тук.

Казвам ти го гледна точка на истината, не съм видял сниман предмет тук за който някой да пита и да струва повече от 2 кутии Виктори, така че ако има някакъв вид хора занимаващи се с това в този форум то те са или няккъв вид дребни прекупвачи или вид хора който търсят просто за хоби, а не с цел разрушаване на паметниците.

Иначе вярвай ми че мен може би повече от теб ме боли, за това, понеже много пъти съм виждал какво могат да направят кърка и лопата или пък багер от един струващ си археологически обект

Има си самосиндикални иманяри. Защо изключваш вероятността някой лаик, новобранец в иманярството или търговията да сондира мнения в нета. За мен е напълно логично. Освен това и за най- старите пушки идва момент да се сблъскат с нещо абсолютно непознато и загадъчно. Преди да прескочат да кръчмата дават за домашно на щерката или синковеца да поразровят из Интернет и ето ти въпросче-"Кво е туй дет го скивах у един приятел?" или "Вижте кво изкопах от нета?"

• Потребител
Публикува

Еми не го изключвам, но нещата който съм виждал или са реплики на скъпи монети или струват колкото кутия Виктори. А пък за новобранците е възможно, но пък те не са чак най-голямата световна заплаха, въпреки че много често съсипват квото копнат.

Мен повече ме притесняват селяните с багерите и неуките отколкото тези отишли на полето за 2 монети, а пък и много често последните сами успяват да си ги датират. Но за мен е това - тези обикалящи нивите и с тях и без тях, ама онези който влизат в античните градове, в могили, наистина са нещо ужасяващо.

Иначе старите кучета който са в такъв занаят или който са колекционери мога да ти кажа че от тях има по компетентни от музеини работници и съм доста убеден, при полжение че познам няколко от нумизматите в големи регионални музеи и някой са жалка картинка

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!