Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Тук абсолютно не съм съгласен! Фердинанд съм го защитавал не веднъж заради това, че междусъюзническата война не е негова лична авантюра, а цели български народ и политиците я желаят (повечето), включително и цяла Македония.

Междусъюзническата война не е грешка. А е грешно направена! Без да си осигурим гръб и съюзници сами срещу всички. С една Гърция можехме да сме съюзници, нямаше какво да делим с тях. За нас оставаше и Кукуш и Кавала и Сяр и изт. и зап. Тракия. Да оставаха стотици хиляди българи в Солунско в Гърция, но в интерес на историческата истина при тези граници оставаха и 200-250 хил. гърци на наша територия. Така че за какво воювахме с Гърция? От фанатизъм ( и те с нас също) и ако имахме съюзен договор с тях срещу Турция, анадолците щяха да мируват (ако не заедно с Гърците щяхме да ги изпратим в кюрдистан за столетия). Ако бяхме направили и повече отстъпки на Румъния (защото ние отстъпваме Силистра). И тогава да оставаше да се справим с братска Сърбия - не Скопие, а в Белград щеше да се вее българско знаме.

Да тук е грешката на Фердинанд. Добрия държавник не тръгва на война сам срещу всичките си врагове на веднъж, та дори и народа му да го желае. Това е вината на Фердинанд, и на бг политиците по онова време. Българския народ може да има илюзиите, че справедливостта е на наша страна. Политиците такъв лукс немогат да си позволяват. Никой не дава нищо ей така заради справедливостта, пък камо ли в политиката и междудържавните отношения.

Та аз да се върна назад. За съюз между България и Гърция, поназад питах защо Стамболийски не се съюзява с Гърция в малоазиатската кампания срещу Турция за отстъпки в изт. и зап. Тракия. А той самия Стамболийски я има тая идея, нали?

Може ли някой да каже за какво става на въпрос? :)

Стинка, не е много точно.....Първо........Кавала нямаше да ни я върнат гърците, дори и да имахме силен съюз с тях.

Второ гърците В ЮЖНА МАКЕДОНИЯ ЗАПОЧВАТ КЪРВАВ ПОХОД НА ОГЪН И МЕЧ СРЕЩУ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО!

Фанатизъм от наша страна няма....От тяхна има...

Да припомня ли съдбата на Кукуш, ,,Българофагосът" и стотиците изпепелени български села...

Пишеш ммного логично и определено ако зависеше от мен щях да те взема на експертна длъжност В ОТДЕЛА по балканска политика в МВнР! :biggrin:

ОБАЧЕ НЕ ОТЧИТАШ ОСНОВНОТО, А ТО Е.....

ГЪРЦИ И СЪРБИ ИМАТ СИЛНА ОБЕДИНИТЕЛНА КАУЗА И ТЯ Е АНТИБЪЛГАРИЗМА И ПОДЯЛБАТА И ОБЕ3БЪЛГАРЯВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ!

ГЪРЗЦИЯ С НАС НЯМАШЕ ДА ПРЕГОВАРЯ,ЗАЩОТО ИМА АПЕТИТИ СА ИСКОННО БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ!А ЗА НЕЯ Е ВАЖНО ДА ГИ ЗАВЛАДЕЕ..СЪРБИТЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН! ЕТО ТОВА ГИ ОБЕДИНЯВА СРЕЩУ НАС И НЕ ВИЖДАМ ЛОГИЧНА ПРИЧИНА ГЪРЦИ И СЪРБИ ДА СИ РАЗ№ВАЛЯТ САТАНИНСКИЯ ОРТАКЛЪК, НАСОЧЕН СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!

За мен Южна Македониа е не по-малко скъпа от Вардарска, не по-малко скъпа и от Западна Тракия...Там живееха много българи...

А че Междусъюзническата война е била неизбежна- ТАКА Е НЕИЗБЕЖНА Е, НО НЕ ПО ТОЯ ДИЛЕТантСКИ НАЧИН, КАКТО СМЕ Я ПРОВЕЛИ ОТ НАША СТРАНА!Без никаква подготовка...

Допуснати са и ужасни военно-стратегически грешки.

Въобще в резултат на победите на Българската армия, срещу Османската империя в Балканската война 1912-1913г. цялото ни общество е мегаломански настроено...Това надценяване на способностите ни е гибелно за нас....

Цялата тая мегаломания и надценяване в наве3че3ри4е3то на Междусъюзническата война, съчетани с липса на координация и адекватност от правителството и царя, за мене е повод за горчив размисъл и срам от нивото ни като нация.....

НЕ МИСЛЯ, ЧЕ СМЕ УМНИ!ДЪРЖАВНИЧЕСТВОТО ПОНЕ ПРЕЗ ХХ ВЕК НЕ НИ СЕ ОТДАВА КАТО УМЕНИЯ.

Редактирано от andreiS40
  • Мнения 60
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

В Солун частта е малка и е избита до крак от гърците веднага след началото на Втората Балканска война.

Тук трябваше да има държавник.

Държавникът беше един и падна заклан на "Раковска" на 3/15 юли 1895 г. Евентуално още един предаде Бог дух от болест през 1901 г. Оттам нататък имаме една самозабравила се мека китка и пърхащи правенюта без идея за смисъла на политиката и "политическото".

• Потребител
Публикува

В Солун частта е малка и е избита до крак от гърците веднага след началото на Втората Балканска война.

Държавникът беше един и падна заклан на "Раковска" на 3/15 юли 1895 г. Евентуално още един предаде Бог дух от болест през 1901 г. Оттам нататък имаме една самозабравила се мека китка и пърхащи правенюта без идея за смисъла на политиката и "политическото".

Даммммм, много вярно, много честно и много ТЪЖНО, като констатация.......

Жална ни майка.....

Не знам защо никой от Вас не се осмелява да го изрече открито! :hmmm:

А то е следното:

КАТО НАЦИЯ СМЕ ЖАЛКИ!ГРЕШКИ, ГРЕШКИ, САМО ГРЕШКИ И СКОДОУМИЕ В РЕШАВАЩИТЕ СЪДБАТА НА ДЪРЖАВАТА И НАЦИЯТА МОМЕНТИ ПРЕЗ ХХ век.

Цитирам КГ 125

,,България за пореден път доказва невъзможността си да генерира читава политика"

Както казвам в съдебна зала- ,,Уважаеми/ема господин/жо председател(на съдебния състав) нямам доказателствени искания, нямам какво да добавя"!

• Потребител
Публикува

КАТО НАЦИЯ СМЕ ЖАЛКИ!ГРЕШКИ, ГРЕШКИ, САМО ГРЕШКИ И СКОДОУМИЕ В РЕШАВАЩИТЕ СЪДБАТА НА ДЪРЖАВАТА И НАЦИЯТА МОМЕНТИ ПРЕЗ ХХ век.

Точно така!

Ние сме пълни убитаци и олигофрени! Не знам дори защо живеем още!

Защо живея аз самия...

Мамка му, отивам да си сложа въжето.

Отивам, защото загубихме Солун завинаги!

И Ню Йорк! И Ел Ей!

Не мога да го преживея!

Мръсни нещастници сме и това си е!

П.П. Ако повече не пиша в този форум вероятно това е, защото съм си турил въжето, задето пропиляхме Междусъюзническата и ПСВ войни... :help:

• Потребител
Публикува (edited)

Точно така!

Ние сме пълни убитаци и олигофрени! Не знам дори защо живеем още!

Защо живея аз самия...

Мамка му, отивам да си сложа въжето.

Отивам, защото загубихме Солун завинаги!

И Ню Йорк! И Ел Ей!

Не мога да го преживея!

Мръсни нещастници сме и това си е!

П.П. Ако повече не пиша в този форум вероятно това е, защото съм си турил въжето, задето пропиляхме Междусъюзническата и ПСВ войни... :help:

Михов, саркастичният ти тон НЕ Е НА МЯСТО!

Не ме интересува Солун(това не е български град), а Кавала, Южна, Вардарска и Егейска Македония.Западна Тракия също!Обзбългарените земи, асимилираните българи, прогонените и останали без дом, поради варварските репресии на Гърция и Сърбия !Но и заради наши грешки от тук- от ,,Стара-свободна България"!

Нещо да добавиш?????

Нещо да добавиш питам????

Всичко казано от мен си е много на място, защото заради СОБСТВЕНОТО НИ СКОДОУМИЕ ПРЕ3 ХХ ВЕК СЕ ПРЕВЪРНАХМЕ В МАРГИНАЛНА, ТЕРИТОРИАЛНО ОСАКАТЕНА, МАЛКА, НЕЩАСТНА, БЕДНА ДЪРЖАВИЦА!

Ако ти отказваш да приемеш дайствителността и гледаш през розови очила, то АЗ СЪМ РЕАЛИСТ!

Приеми действителността такава, каквото е- един умен и достоен народ не би живял в такова положение, както ние!Не би слугувал и мил задниците(последното да се чете и разбира буквално) на гърците, защото няма икономика, не би допуснал да пропилее всичко, което е извоювал с кръв!

Аргументи чакам, аргументи, ама да са релевантни на дискусията, а не просто безпочвен сарказъм!

Послепис:

Не бързай още с въжето! :vertag:

Редактирано от andreiS40
  • Потребител
Публикува

Българите сме комплексиран народ. И то много. Обикновено сме без всякакво самочувствие. Робуваме на митологеми. Може би е крайно време да спрем да се вайкаме за щяло и нещяло. На нас ни е добре да сме нещастни и да се вайкаме.

Конкретно за националните катастрофи. Аз твърдя, че това, което се случи при Балканските войни беше най-логичното. Проблемът е, че ние сме в геополитическия център на Балканския полуостров, "затворен" отгоре от две Велики сили - Русия и Австро-Унгария. При това положение, Сърбия и Румъния са обречени да търсят разширяване на юг. В един момент интересите на сърби, гърци, румънци, че и турци се пресичат в България! Ситуацията през ПСВ е следствие от създалатото се положение през Междусъюзническата. Има грешки определено, но просто нямаше как да изпълним програмата си максимум. Да не говорим, че немци и унгарци са в същото положение като нас, а аз не бих нарекъл немците жалки или скудоумни.

Колкото до миенето на задниците на гърците, там мисля, че нещата са ясни. Мием ги, защото бяхме в сферата на влияние на СССР. Преди 09.09.1944 и с националните катастрофи пак не сме ги мили.

• Глобален Модератор
Публикува

Андрей, само моля те не пиши с главни букви, ако трябва, наблягай на казаното ей по този или по този начин или по подобен начин.

• Потребител
Публикува

Българите сме комплексиран народ. И то много. Обикновено сме без всякакво самочувствие. Робуваме на митологеми. Може би е крайно време да спрем да се вайкаме за щяло и нещяло. На нас ни е добре да сме нещастни и да се вайкаме.

Конкретно за националните катастрофи. Аз твърдя, че това, което се случи при Балканските войни беше най-логичното. Проблемът е, че ние сме в геополитическия център на Балканския полуостров, "затворен" отгоре от две Велики сили - Русия и Австро-Унгария. При това положение, Сърбия и Румъния са обречени да търсят разширяване на юг. В един момент интересите на сърби, гърци, румънци, че и турци се пресичат в България! Ситуацията през ПСВ е следствие от създалатото се положение през Междусъюзническата. Има грешки определено, но просто нямаше как да изпълним програмата си максимум. Да не говорим, че немци и унгарци са в същото положение като нас, а аз не бих нарекъл немците жалки или скудоумни.

Колкото до миенето на задниците на гърците, там мисля, че нещата са ясни. Мием ги, защото бяхме в сферата на влияние на СССР. Преди 09.09.1944 и с националните катастрофи пак не сме ги мили.

Ето това е мнение....Реалистично, смислено, без излишен сарказъм... :bigwink:

Най-важото е, че констатацията ти е вярна!

Няма как да не сме комплесксиран народ, защото от близо ,15 века история като народ и нация (впоследствие) сме изживели близо 700 години под чуждо владичество......

Комплексари сме, но това е логично, защото сме с нереализирана национална програма(в случая това е националното обединение),а настоящето ни е лошо.

Болшевизмът допълнително съсипа Родината ни! :help:

Простете за последното отклонение.....

Андрей, само моля те не пиши с главни букви, ако трябва, наблягай на казаното ей по този или по този начин или по подобен начин.

Админ, извинявам се....Това ми е дразнещ навик.

Много ще се постаря да не се повтаря! :post-20645-1121105496:

• Модератор Военно дело
Публикува

Това за 700 години робство не е баш така. Лично за мен първите 200 години са присъствие. Българите имат всички права каквито и гърците и върху тях не е упражнявано никакво насилие на национално ниво. Вече турското робство е нещо друго.

Андрей, не се обиждай на забележките за големите букви, просто е неестетично и реже очите. Ако си съгласен, може и модераторите да ги правим в болд, но все пак, не е добре да се месим в чужди постове. Казвал съм го и ще го повтарям отново и отново, ние сме демократичен форум, всеки може да пише каквото си поиска ( без спам, кръчмарски псувни и призиви за насилие) и никой не иска да те ограничи по никакъв начин.

• Потребител
Публикува

Това за 700 години робство не е баш така. Лично за мен първите 200 години са присъствие. Българите имат всички права каквито и гърците и върху тях не е упражнявано никакво насилие на национално ниво. Вече турското робство е нещо друго.

Андрей, не се обиждай на забележките за големите букви, просто е неестетично и реже очите. Ако си съгласен, може и модераторите да ги правим в болд, но все пак, не е добре да се месим в чужди постове. Казвал съм го и ще го повтарям отново и отново, ние сме демократичен форум, всеки може да пише каквото си поиска ( без спам, кръчмарски псувни и призиви за насилие) и никой не иска да те ограничи по никакъв начин.

Фружин-Асен, по-горе употребих термина владичество(в смисъл на репресивно управление от чужд етнос/в рамките на чужда разбирай небългарска държава).

Роби не сме били, не и в онзи същински смисъл на римското частно право.

Това за робството ти го знаеш.

Византийското владичество ни съсипа държвата традиция......

Да не говорим, че в рамките на Византия сме практически беззащитни сруещу нахлуванията на печенегите и куманите.

Не омаловажавай вредните последици от византийското владичество.

Османското владичество.. е..ли са ни майката без извинение......Разкатали са ни просто.....

Това по-агресивна религия от исляма няма!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!