Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

здравеите ,изкам да ви помолиа ако ниакои мозе да разчете иконата кокоиато сам прикачил,нтересува ме от кога е и каде мозе да е направена.

Благодариа ви предварително.

post-5436-1242342750_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

Добре, не съм спец по иконите, но може да опитаме.

Първо, какво точно иам да и се разчете че аз не виждам, Има няколко титли и съкращения на светци и това е, и те как са зап-азени, по-добре не питай.

Второ така като гледам си е отливка, много груба ужасно състояние, олово може би или някаква сплав не знам точно

Възможно е хранителница за евангелие (оригинала де, не отливката ) но не съм много сигурен, даже почнах да се разубеждавам

НАй-верочтнои е дело на самуук майстор ковач, който си я е отлял от оригинала, най-вероятно 19 век, и много малки съмннения за 18. Оригинала би бил много по интересен

• Потребител
Публикува

Благодариа ти Роца ,то виарно че ниама какво толкова много да и се разчита , :биггрин: ,иначе не е оловна.

намерена е в Р.Македониа.аз лично мислиа че е от сребро,и ореола над главата на СВЕТА БОГОРОДИЗА е позлатен ,но мозе и да баркам.дали е оргинал ?, тук вече си ниамам и идеиа.Букви те под исус се виздат иасно но неги разбирам.Как би могла да се почисти ,за да изчезнат черните петна от неиа.Благодариа ти отнво че писа по темата.

• Потребител
Публикува

Че не е оригинал , не е. Тои се вижда че всички образи са огледални и най-вече надписите Примерна отляво на исус христос си личи ясно СХ, което трябва да ХС и да е другата сртана.

Нз дали е сребро, съмнява ме, мнофго е тъмно, но то потъмнява, но пък има много шупли, лоша отливка, определено е некачествена изработка/отливка. Виждал съм отливки при който почти не се раличават от оригинал, не на икони, нио са доста финни, а това е доста грубо.

САко е сребро то има бая примеси поне 500/1000, не е по чисто, или ме съмнява, иначе нямаше да е толкова лошо, запазено, а иначе онова може да е позлата, но това не е нито чисто нито добро съотношение сребро, максимум 50% според мен.

Колкото до надпис, да сякаш забелязах най-отдолу една две букви, една омега поне, но той почти не личи, най-вероятноп гръцки, като оригинала, но първо трябва да се отделят всички букви, след това да се направи огледален образ на надписа и след това да се разчита. От трази снимка не ми се струва възможно.....

• Потребител
Публикува

Благодариа Роца, за отделеното време.Последен вапрос(молба) как мога да иа изчистиа.

за ць го забелиазаь че е както казваш.но пак за МП над него си е разполозено както триабва не е ПМ.(или огледално както казваш)

гледаь една икона в интернета , и сравниь.Иначе си човек вещ и с набито око.Като казваш забелиазаь наи одоло една две букви,какво имаш в впредвит,аз наи отдолу нищо не виздам,аз говореь за натписа отгоре дето е под главата на исус.

поздрав и всичко наи-наи.

• Потребители
Публикува

Това е преносима икона, по всяка вероятност руска (или направена по руски модел). Буквите под образа на Исус (това е т. нар. Убрус) са СТА(?) ТРОИЦА и се отнасят към изобразената по-долу "старозаветна Света Троица". Около образа на Богородица с младенеца е изписано ΜΡ - ΘΥ, т. е. μ(ήτη)ρ θ(εο)ῦ (Божия майка на гръцки), и ΙCX - C. Надписите над страничните изображения са много неясни, но би трябвало да поясняват изображенията, които са Вход Господен в Йерусалим и Сретение Господне. Странно е, че двете странични плочки имат едни и същи изображения, което може би показва, че иконата е изработена по модел на подобна икона, на която обаче едната страница е била загубена.

А как изглежда иконата от обратната страна, в затворен вид?

• Потребител
Публикува

Ами аз си мислех че най-отдолу виждам някакви букви, но сега маиче не, по-скоро са някакви следи от шуплички. Иначе това отгоре е така както каза колегата, това са стандарти надписи върху икони. НАй-верочтно страните са отляти също от една друга, понеже найстина са еднакви. Не знам за разл=положението на останалите букви, но всичко ме кара да мисля че е отливка, често срещана практика за по-незаможниите хора. Вижал съм примерно пафти който са отляти по подобен начин, но не чак толкова груби.

Относно почистването, ами може би просто с вода и гъбичка опитай, но не ис разни препарати. Като за начало не сме сигурни още какъв точно е метала и скакви примеси, и някои разтвори или препарати са вредни за определен вид метал.

• Потребител
Публикува
Това е преносима икона, по всяка вероятност руска (или направена по руски модел). Буквите под образа на Исус (това е т. нар. Убрус) са СТА(?) ТРОИЦА и се отнасят към изобразената по-долу "старозаветна Света Троица". Около образа на Богородица с младенеца е изписано ΜΡ - ΘΥ, т. е. μ(ήτη)ρ θ(εο)ῦ (Божия майка на гръцки), и ΙCX - C. Надписите над страничните изображения са много неясни, но би трябвало да поясняват изображенията, които са Вход Господен в Йерусалим и Сретение Господне. Странно е, че двете странични плочки имат едни и същи изображения, което може би показва, че иконата е изработена по модел на подобна икона, на която обаче едната страница е била загубена.

А как изглежда иконата от обратната страна, в затворен вид?

Здравеите тйроглйпхос,

благодариа ви за коментара, от обратната страна в затворен вид ниама нищо.

какво мислиш за периода в които е направена,Роца иа определи 19 наи много 18 век.

И с риска да стана досаден ,пак ви питам с какво мога да иа изчистиа.

благодариа и се радвам че има толкова отзивчиви ьора.

поздрав.

• Потребители
Публикува
Zdraveite tyroglyphos,

blagodaria vi za komentara, ot obratnata strana v zatvoren vid niama nishto.

kakvo mislish za perioda v koito e napravena,Roca ia opredeli 19 nai mnogo 18 vek.

I s riska da stana dosaden ,pak vi pitam s kakvo moga da ia izchistia.

blagodaria i se radvam che ima tolkova otzivchivi xora.

pozdrav.

За датата съм съгласен с roca.

Не знам как би могла да се почисти, но съветът ми е, щом от обратната страна няма нищо, да изпробваш най-напред там как може да се почисти, за да не повредиш предната част.

• Потребител
Публикува
Ами аз си мислех че най-отдолу виждам някакви букви, но сега маиче не, по-скоро са някакви следи от шуплички. Иначе това отгоре е така както каза колегата, това са стандарти надписи върху икони. НАй-верочтно страните са отляти също от една друга, понеже найстина са еднакви. Не знам за разл=положението на останалите букви, но всичко ме кара да мисля че е отливка, често срещана практика за по-незаможниите хора. Вижал съм примерно пафти който са отляти по подобен начин, но не чак толкова груби.

Относно почистването, ами може би просто с вода и гъбичка опитай, но не ис разни препарати. Като за начало не сме сигурни още какъв точно е метала и скакви примеси, и някои разтвори или препарати са вредни за определен вид метал.

Роца ,незнам дали забелиазваш ,но колкото повече отговори получавам толкова повече вапроси задавам.ьаьаьаь.

как да разбера точно материала? в смисал каде мога да направиа проба.Златар?или не е добра идеиа?

• Потребител
Публикува

Няма лошо човек да задава въпроси, и аз като не знам - питам.

Ами мисля че е добра идея, поне да разберем дали е сребро и в какъв процент, той ще може да ти каже. По възможност избери познат или някой които познат да препоръча, иначе идеята е добра. :)

• Потребител
Публикува
Няма лошо човек да задава въпроси, и аз като не знам - питам.

Ами мисля че е добра идея, поне да разберем дали е сребро и в какъв процент, той ще може да ти каже. По възможност избери познат или някой които познат да препоръча, иначе идеята е добра. :)

Благодариа за разбирането.

Смиатаи го за сваршено,дори ще питам дали мозе да иа почисти ,но ниама да иа чистиа преди да ми дате мнени дали е ок или не начина по които ще го направи.

до скоро.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!