Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Продължавам да чакам отговор на въпроса, защо другите народи, градове и държави могат да строят нещо 100-200-300г., а българите не могат. И защо по другите места много от тези неща още стоят и не са мръднали, а в БГ няма нито едно такова нещо.

• Мнения 422
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Продължавам да чакам отговор на въпроса, защо другите народи, градове и държави могат да строят нещо 100-200-300г., а българите не могат. И защо по другите места много от тези неща още стоят и не са мръднали, а в БГ няма нито едно такова нещо.

Някои неща са строени за 800 години :)

• Потребител
Публикува
Виж сега, пишеш за неща, от които нямаш голяма представа. Не ми се обяснява наново и отначало за култури и особености, достатъчно сме го нищили този въпрос. Северна и Южна Корея са еднакви култури - и на Север и на Юг се трепят по един и същи начин. На Север са бедни, защото има комунизъм. Но степента на себезаличаване и жертвоготовност в двете Кореи е много подобна. На юг са богати, защото имат свободна търговия и отскоро демокрация. На север се трудят по абсолютно същия истеричен начин, но не са богати, защото ефектът от трудът им е нула, по обесними причини. Но това не ги спира да продължават да се трудят като мишки. Това се нарича култура.

Другите азиатски тигри драпнаха именно заради културните си особености, които са прекрасно изучени.

Предполагам ти е ясно, че за да се промени една култура, е нужно да мине не само много време, но най-вече да има фактори за това. Ами до съвсем скоро в България нямаше.

Аз и не претендирам, че имам в областта на твоята "култура". Но за соц. икономика имам. Значи, тъй като това обслужва твоята теза ти приемаш, че северокорейците са трудолюбиви пчелички, а българите и руснаците мързелива мърша? Значи имало причина за бедността на севернокорейци? И според теб е КОМУНИЗМА? Да да, ама не ;), отвори дебелите книжки и ще видиш, че това в С. Корея не е комунизъм, а СОЦИАЛИЗЪМ! При комунизма всички ще са добре облечени и ще имат бузи като китайски мандарини, ще ходят на работа отвреме на време когато си желаят, а ще получават каквото си желаят. Но не това става там нали.

• Потребител
Публикува

Аз и не претендирам, че имам в областта на твоята "култура". Но за соц. икономика имам. Значи, тъй като това обслужва твоята теза ти приемаш, че северокорейците са трудолюбиви пчелички, а българите и руснаците мързелива мърша? Значи имало причина за бедността на севернокорейци? И според теб е КОМУНИЗМА? Да да, ама не ;), отвори дебелите книжки и ще видиш, че това в С. Корея не е комунизъм, а СОЦИАЛИЗЪМ! При комунизма всички ще са добре облечени и ще имат бузи като китайски мандарини, ще ходят на работа отвреме на време когато си желаят, а ще получават каквото си желаят. Но не това става там нали.

Културата не е моя. Култура - петте културни измерения на Хофстеде и двете нови на Минков. Българите и руснаците не са мързелива мърша. Но ти предполагам нямаш никаква представа какви са, защото не претендираш за познания в "моята култура". попрочети малко, за да добиеш представа.

Къде съм казал, че сме мързеливи?

Това за мършата го е казал Славейков, не съм аз.

• Потребител
Публикува

Извинявай, да те питам, ако твърдението, че България била на едно от първите места по развитие в Европа в началото на века, не е мит, знаеш ли какво е? Глупост. Избери си едно от двете. Както стана ясно, сме поне на 12 място минимум. Ето ти типичен пример за мит - България на едно от първите места по икономическо развитие в Европа. Или - България на три морета и тн......

• Потребител
Публикува

mitaca,

Българите могат да бъдат много трудолюбиви ако става дума за семейни имоти/къщи. Поколения наред могат да подобряват/разширяват една къща или да трупат ниви и чифлици.

В цялата история на БГ обаче няма една публична сграда, която да може да се сравни с аналозите й в наистина водещите държави и градове.

Ей за това ставаше дума.

• Потребител
Публикува
...Отношението към труда в Русия е същото, както и при нас. ....

И то е? Трудолюбиви или мързеливи......като нас? Щото ставаше въпрос за това, че по времето на соц-а производителността на труда рязко пада, както в селското стопанство така и в индустрията.

• Потребител
Публикува
mitaca,

Да те питам знаеш ли кога е построено това например и колко време е строено:

lincoln-cathedral00.jpg

За колко време е строен "Христос Спасител" и за колко време е разрушен? И от кого? А да знаеш, че и "Василий Блаженни" е трябвало да се разруши? За да се отвори място за военната техника при парадите

• Потребител
Публикува

И то е? Трудолюбиви или мързеливи......като нас? Щото ставаше въпрос за това, че по времето на соц-а производителността на труда рязко пада, както в селското стопанство така и в индустрията.

Трудолюбив и мързелив не са противоположности. Трудолюбив значи който обича труда. Трудолюбието не мери кой как работи, а какво мисли за труда. Кой колко работи е съвсем друг въпрос. Обикновенно най-трудолюбивите са и най-мързеливи. Обикновено в колективистичните и индивидуалистичните страни отношението към труда, т.е нагласите към него, са съвсем различни. Какви са те - чети Хофстеде.

Дали производителността на труда спада при социализма не знам. Трябват данни. Но и така да е, обяснението го даде Невски - хората вече не се трудят за имота си, а за общото, затова мотивацията спада и всеки гледа да използва завода за лични облаги. Това се нарича култура.

• Потребител
Публикува

За колко време е строен "Христос Спасител" и за колко време е разрушен? И от кого? А да знаеш, че и "Василий Блаженни" е трябвало да се разруши? За да се отвори място за военната техника при парадите

Не виждам връзка между моя въпрос и твоя отговор.

Най-вероятно съм живял в Москва доста повече от теб както и съм бил там доста повече пъти от теб.

Да сравняваш нещо строено в Москва 700г. по-късно с бутания Линколн е малко несериозно.

• Потребител
Публикува
Дали производителността на труда спада при социализма не знам. Трябват данни. Но и така да е, обяснението го даде Невски - хората вече не се трудят за имота си, а за общото, затова мотивацията спада и всеки гледа да използва завода за лични облаги. Това се нарича култура.

Данни има и то доста. Да се изразя в твой стил чети "Утопия на власт" и "Номенклатурата" само данните, там има сравнителни таблици за Романова Русия и Съветска такава. А дай пример като строй, нагласи, култури дето индивида не се труди за лични облаги. Именно соц-а е такъв дето прокламира, че за общественото благо е по-добре, ама не стана, индивида з***а тотално работата. Именно в това е проблема, че соца, показа, че да работи човек файда няма. Всъщност запознат ли си с проблема "болнични" във върха на сладоледа - Швеция? Не ми беше отговорено за разликата между двете Кореи. Как при еднаква култура, разликата е такава? Държиш ли си на КОМУНИЗМА? Щото трябва да докажеш, че е комунизъм това. Защо бяга народа? И от Корея и от Китай и от Куба? Както преди от СССР и "народните демокрации". И каква всъщност е тезата пак повтарям? Прокламираш, че за промяна в културните нагласи са нужни векове, едва ли не хилядолетия и след това взимаш за пример социализма, който не можа да просъществова и век. Ами, че то е ясно и без тази тема.

• Потребител
Публикува
Не виждам връзка между моя въпрос и твоя отговор.

Най-вероятно съм живял в Москва доста повече от теб както и съм бил там доста повече пъти от теб.

Да сравняваш нещо строено в Москва 700г. по-късно с бутания Линколн е малко несериозно.

Връзката е, че едно нещо строено половин век може да бъде разрушено за миг, по волята на един "социалист", но с огромната обществена подкрепата на "социалистическото общество". Същото е могло да се случи и неща градени половин хилядолетие. По отношени на това кой къде живял е много смело (та ти да не би да ме познаваш). А и не зная каква връзка има с темата.

• Потребител
Публикува

Данни има и то доста. Да се изразя в твой стил чети "Утопия на власт" и "Номенклатурата" само данните, там има сравнителни таблици за Романова Русия и Съветска такава. А дай пример като строй, нагласи, култури дето индивида не се труди за лични облаги. Именно соц-а е такъв дето прокламира, че за общественото благо е по-добре, ама не стана, индивида з***а тотално работата. Именно в това е проблема, че соца, показа, че да работи човек файда няма. Всъщност запознат ли си с проблема "болнични" във върха на сладоледа - Швеция? Не ми беше отговорено за разликата между двете Кореи. Как при еднаква култура, разликата е такава? Държиш ли си на КОМУНИЗМА? Щото трябва да докажеш, че е комунизъм това. Защо бяга народа? И от Корея и от Китай и от Куба? Както преди от СССР и "народните демокрации". И каква всъщност е тезата пак повтарям? Прокламираш, че за промяна в културните нагласи са нужни векове, едва ли не хилядолетия и след това взимаш за пример социализма, който не можа да просъществова и век. Ами, че то е ясно и без тази тема.

Индивидът се труди винаги за собствена облага, но има градация в отношението към общото.

Има различия в мотивацията за труд. в българия мотивация за труд е личната облага, в Германия основен мотиватор е да помагаш на другите. Това се нарича култура. Единте искарват пари, като гледат себе си, други изкарват пари като се грижат за другите.

Не мога да разбера какво имаш предвид с Кореите.......на какъв комунизъм си държа не мога да разбера. Северна Корея е бедна, защото има комунизъм, или социализъм, или Ким, както искаш го наречи. Каквто и да е, това е дин диктаторски режим, който пречи на хората да забогатеят, въпреки че се трепят като мравки. Като си отиде Ким, Северна Корея, с културата която има, за нула време ще стане новия Тигър. както стана Япония след войната. Традиционно хората се трудят като мравчици, и това е свързано с отглеждането на ориз в продължение на хилядолетия. Севернокорейците не са станали по-мързеливи, въпреки че им е ясно, че няма да забогатеят, докато Ким е там. Ама продължават да се бъхтат. Ние като видяхме, че полза от общото нямаме, ни падна мотивацията. Защото източноазиатците са жертвоготовни - готови да работят много за малко пари, и това е от хилядолетия, а ние не сме. Култура!

Културните нагласи са се формирила преди хилядолетия, затова трудно биха се променили. За да се променят, е нужно да има фактор за промяна, и достатъчно време. Социализмът нищо не е променил. Той само подсили традиционните културни особености, и блокира развитието на нови.

За болничните в Швеция съм запознат. Запознат съм също и защо имат 60% данъци и хората протестират, за да се запазят, поради което не влязоха и в ЕС. За да могат да излизат в болнични за болен пръст и да се пенсионират на 45. 1/3 от непсионерите там са в трудоспособно възраст. Това също е добре изучено и обяснено на какви точно нагласи се дължи.

Примерите с Корея, и с Швеция всъщност потвърждават моята теза. Какъв е проблемът тогава...

• Потребител
Публикува

Връзката е, че едно нещо строено половин век може да бъде разрушено за миг, по волята на един "социалист", но с огромната обществена подкрепата на "социалистическото общество". Същото е могло да се случи и неща градени половин хилядолетие. По отношени на това кой къде живял е много смело (та ти да не би да ме познаваш). А и не зная каква връзка има с темата.

Тук грешиш. За минути можеш да разрушиш катедрала, градена за хилядолетие. Но не и културни нагласи, особености и поведение, градени за хилядолетия. Социализмът не наложи нова култура и не разруши старата. Само я подсили.

• Потребител
Публикува

Не е смешно защото съм плувал в басейна там и знам много добре историята.

Интерпретацията ти е грешна.

Управляващата олигархия в Русия и в пресоц и в соц и в пост соц времето имаше и продължава да има склоност към гигантско монументално строителство. Точно това е една характерна руска културна особеност.

Примерът, който даваш е точно в полза на аргументите на автора на темата.

На мястото на най-голямата православна църква е построен най-големият басейн.

Ключова е обаче думичката най-голямо, а не басейн или катедрала.

Дори и в Русия въпреки склоността им към монументално строителство не се сещам да има нещо публично строено последователно от 5-6-7-8 поколения.

• Глобален Модератор
Публикува
Както вече споделих КГ125, единият ми прадядо е починал от побой от точно такъв селянин, който според теб не съществува.

Всички митологии, които разказваш, леко ме обиждат, защото от твоите твърдения излиза, че дядо ми и братята му са ме лъгали.

Не, просто ти грешно преценяваш този извършител като представител на социалната си група, а той е просто представител на партията си. Комунист. Много бедни селяни, повярвай ми, са били бити от същия типаж за да влязат в ТКЗС, не защото са богати. Първите жертви са по-богатите, вторите средните и накрая - най-бедните.

• Глобален Модератор
Публикува
Дори и в Русия въпреки склоността им към монументално строителство не се сещам да има нещо публично строено последователно от 5-6-7-8 поколения.

Защото строежите са във времена, когато технолгично са по-затруднени. Освен това, катедралите са финансирани трудно и бавно. Макар доиндустриалните времена да си приличат в технологично отношение, едно е да строиш през 11 век, друго е през 19-ти и с щедрата държавна помощ и безплатна крепостна работна сила.

• Глобален Модератор
Публикува
Сигурно си чувал за азиатските "тигри"? И при тях базата е ниска. И те не издържат никакво сравнение по обем със САЩ, Китай, Великобритания, Германия, Япония, но имат в пъти по-голям БВП. Хайде да сравним двете Кореи. Културата еднаква, ама едните умират от глад. Щото са мързели и мърша ли? Южна Корея има продукти, хайде да не са на световно, но на доста добро ниво, Северна и една свестна ракета не може да произведе. Коя е причината за това? Очевидно не е културата (нали са еднакви).

Това е особено добра илюстрация :):):)

• Потребител
Публикува

Защото строежите са във времена, когато технолгично са по-затруднени. Освен това, катедралите са финансирани трудно и бавно. Макар доиндустриалните времена да си приличат в технологично отношение, едно е да строиш през 11 век, друго е през 19-ти и с щедрата държавна помощ и безплатна крепостна работна сила.

Точно затова се предполага, че през 11 век ще се строи нещо в продължение на 7-8 поколения, както става в ЕВропа. Еми не става така в Русия.

• Потребител
Публикува

Това е особено добра илюстрация :):):)

ПРИЧИНАТА ЗА ТИГРИТЕ Е ТОЧНО КУЛТУРАТА. И нищо друго. Не разбирам с какво точно ми противоречиш тук. Та това доказва тезата ми. Културата на севера и на юга е еднаква. Но на север са бедни, на юг не са. На север имат диктатор маниак, на юг нямат. Стана ли ти ясно коя е причината за бедността на севера. Не културата, а маниакът.

Стоките на Севера са калпави, защото няма ресурси. Ние говорим за мотивация, нагласи, жертвоготовност. Има ли ги. Ами има ги, и на Север, и на Юг. Суровините не са култура.

• Потребител
Публикува

Точно затова се предполага, че през 11 век ще се строи нещо в продължение на 7-8 поколения, както става в ЕВропа. Еми не става така в Русия.

Това за което пишеш КГ125 просто показва, че преходът от едно състояние на обществото към друго е започнал в Европа много по-рано отколкото в Русия или България (в които дори не е завършил). Още тогава в Европа са били способни на дългосрочни проекти и планиране.

Като пример с модерната инфраструктура мога пак да дам немските магистрали, а като контрапример българските и руските. Едните функционират след 70г., а другите са калпави и недовършени. За сметка на това с материалите от тях са построени един куп вили, а с откраднатите пари в момента са купени един куп яхти.

• Потребител
Публикува

Това за което пишеш КГ125 просто показва, че преходът от едно състояние на обществото към друго е започнал в Европа много по-рано отколкото в Русия или България (в които дори не е завършил). Още тогава в Европа са били способни на дългосрочни проекти и планиране.

Като пример с модерната инфраструктура мога пак да дам немските магистрали, а като контрапример българските и руските. Едните функционират след 70г., а другите са калпави и недовършени. За сметка на това с материалите от тях са построени един куп вили, а с откраднатите пари в момента са купени един куп яхти.

Да, вярно е. Преходът в Западна Европа от колективизъм към индивидуализъм започва през 10-11 век в Скандинавието, и през 16-17 в Англия и Холандия. След 1-2 века и в Германия, Франция, Белгия. При нас този перход започна прези десетина години.

• Потребител
Публикува
Не е смешно защото съм плувал в басейна там и знам много добре историята.

Интерпретацията ти е грешна.

Управляващата олигархия в Русия и в пресоц и в соц и в пост соц времето имаше и продължава да има склоност към гигантско монументално строителство. Точно това е една характерна руска културна особеност.

Примерът, който даваш е точно в полза на аргументите на автора на темата.

На мястото на най-голямата православна църква е построен най-големият басейн.

Ключова е обаче думичката най-голямо, а не басейн или катедрала.

Не съм казал, че е смешно. А след като си плувал трябва да знаеш историята. На това място е трябвало да се построи "Конгреса на Съветите" (или нещо подобно). Но почва войната. И не е заради най- (басейна е построен от немай къде). "Василий Блаженни" е трябвало да бъде разрушен по съвсем други причини. Хиляди църкви и манастири също ли са разрушени за да се строй нещо най? А тези дето са затворени и са превърнати в складове и обори?

Хайде сега един друг поглед. Защо във всичките соц страни по всичките земни кълбета, независимо от тяхната култура, народа масово бяга? И то къде бяга - в страни с културна среда коренно различна от тяхната. Защо българина не бягаше в СССР (където културата е сходна), а в Германия, Франция, Щатите? Защо руснака правеше същото? Защо кубинците бягат в Щатите (и продължават). Поляци чехи и германци бягаха.....в Гърция (там защото се смяташе, че нашата граница е по-слабо охранявана). И не ми излизайте с номера - бягаха единици, защото имаше един виц по татово време:

- Какво ще направих, ако отворят границата за един ден?

- Ами ще се кача на едно дърво.

- ???

- За да не ме отнесе навалицата ;).

• Потребител
Публикува

Не съм казал, че е смешно. А след като си плувал трябва да знаеш историята. На това място е трябвало да се построи "Конгреса на Съветите" (или нещо подобно). Но почва войната. И не е заради най- (басейна е построен от немай къде). "Василий Блаженни" е трябвало да бъде разрушен по съвсем други причини. Хиляди църкви и манастири също ли са разрушени за да се строй нещо най? А тези дето са затворени и са превърнати в складове и обори?

Хайде сега един друг поглед. Защо във всичките соц страни по всичките земни кълбета, независимо от тяхната култура, народа масово бяга? И то къде бяга - в страни с културна среда коренно различна от тяхната. Защо българина не бягаше в СССР (където културата е сходна), а в Германия, Франция, Щатите? Защо руснака правеше същото? Защо кубинците бягат в Щатите (и продължават). Поляци чехи и германци бягаха.....в Гърция (там защото се смяташе, че нашата граница е по-слабо охранявана). И не ми излизайте с номера - бягаха единици, защото имаше един виц по татово време:

- Какво ще направих, ако отворят границата за един ден?

- Ами ще се кача на едно дърво.

- ???

- За да не ме отнесе навалицата ;).

Искаш отговор, ами ето го.

във всички социалистически страни по света, хората бягат, и бягат към по-богати страни, защото социализмът блокира културните промени, които биха довели до забогатяване. Тези промени са наложени от индустирализацията, която пък е предпоставка за преминаване към индивидуализъм и разпадане на рода. това стои в основата на богатството на богатите държави, към които се бягаше (с изключение на Скандинавието и Холандия, където разпадането на рода и индивидуализма се дължи на свободната търговия).

Соца задържа българската култура в Средновековието, или някъде по турско, и не внесе никаква промяна. попречи на развитието на вътрешна причинност и индивидуализъм, и така блокира възможностите за забогатяване.

това, че в СССР имаше сходна с нашата култура, не значи, че животът там е бил прекрасен. Точно обратното.

Кой ще бяга и кой не зависи от културата. Най-много бягаха хората от тези държави, които имат вродено културно несъответвие към социализма - Германия и Централна Европа. Защото на културата им беше натресен строй, доста несходен с нея. Най-малко бягаха българите. Единици. Българите, около 2 милиона, бягаха масово ама не през социализма, а след него. По същите съображения. Несъответствие на строй (брутален див капитализъм и псевдодемокрация) и култура. И не ми разказвай вицове. Дай статистика да видим колко са бягали и кога.

Да го кажа по-кратко. Социализмът като нагласа ни е по-сходен до традиционата култура, от дивия капитализъм и псевдодемокрацията, за които не сме подготвени още. Затова през социализма бягаха единици, а пред демокрацията - милиони.

През соца за 45 години избягаха няколко хиляди. При демокрацията за 5 години избягаха милиони.

• Глобален Модератор
Публикува
ПРИЧИНАТА ЗА ТИГРИТЕ Е ТОЧНО КУЛТУРАТА. И нищо друго. Не разбирам с какво точно ми противоречиш тук. Та това доказва тезата ми. Културата на севера и на юга е еднаква. Но на север са бедни, на юг не са. На север имат диктатор маниак, на юг нямат. Стана ли ти ясно коя е причината за бедността на севера. Не културата, а маниакът.

Стоките на Севера са калпави, защото няма ресурси. Ние говорим за мотивация, нагласи, жертвоготовност. Има ли ги. Ами има ги, и на Север, и на Юг. Суровините не са култура.

Забравяш за политическото и икономическо устройство на севера и юга и за безмерните американски пазари, отворени за Южна Корея. Какво култура, културата способства за това обществото,управлявано добре, да произвежда, но не тя, а ръководството е причина за успехите.

Особено ярък пример в това отношение е Сингапур - състои се от китайци и от индуси. Управлението налага желязна дисциплина, особено на индусите, тъй като априори тяхната култура е да са недисциплинирани. Я ми покажи някой да плюе по улиците на Сингапур?? Няма, че глобата е 500 долара. И нима това не създава определени културни особености?

Говориш за определени първични нагласи, но над тях просто са надстроени още културни нива. Зависещи от строя, който, ако остане дълго, гви вкоренява. Гледай сеир какво ще става със северните корейци в процеса им на интеграция в юга.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!