Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Чакай малко. Я ми кажи колко време Британия е римска провинция, къде е Британия спрямо Рим (май на майната си) и колко време римляните владеят Иберийския полуостров.

От това, което пишеш, оставам с впечатление, че съвременните португалци яко ги тресе комплекс за малоценност и оттам за уникалност.

А какво стана с португалския език? И той ли е.... атлантически. Може би от Атлантида направо? :biggrin:

Ами разстоянието между рим и португалия е горе-долу колкото между рим и лондон - по права линия.

Абе то и румънците са романци, ама нито са средиземноморци, нито са римляни. Английският също е силно повлият от латинския, но това пак не ги парви римляни.

• Мнения 194
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Средизомноморски климат има не само в Средиземно Море. На другите места обаче не се е развила такава култура.

Римската и гръцката култура са се разпространявали на много места, на които в момента има различна култура.

Да, португалците найстина ги тресе як комплекс за малоценност и тъга по колониалната империя, но това е друга тема.

• Глобален Модератор
Публикува

Ами разстоянието между рим и португалия е горе-долу колкото между рим и лондон - по права линия.

Абе то и румънците са романци, ама нито са средиземноморци, нито са римляни. Английският също е силно повлият от латинския, но това пак не ги парви римляни.

Нещо ми се струва, че бягаш по тъча...

• Потребител
Публикува

Чакай малко. Я ми кажи колко време Британия е римска провинция, къде е Британия спрямо Рим (май на майната си) и колко време римляните владеят Иберийския полуостров.

От това, което пишеш, оставам с впечатление, че съвременните португалци яко ги тресе комплекс за малоценност и оттам за уникалност.

А какво стана с португалския език? И той ли е.... атлантически. Може би от Атлантида направо? :biggrin:

Дай сега да не намесваме португалския език, защото няма да е честно - един от нас не го владее.

• Потребител
Публикува

Само да вметна нещо специално за Aspandiat и арабското присъствие в Иберия.

Дали е прав или не се проверява много лесно. Баските не са били завладяни от арабите и имат друг език. Самите те гордо ще ви обяснят как и културата, кухнята и архитектурата са им различни.

Аз обаче твърде, че по обективни културни показатели те не се различават особенно от другите иберийци.

• Глобален Модератор
Публикува

Господа,

гешката идва оттам, че културологичният ви подход просто не разглежда нещата в развитие и игнорира историческата динамика. При това непрекъснато натрапвате съвременността в тема за средновековието.

• Потребител
Публикува
Господа,

гешката идва оттам, че културологичният ви подход просто не разглежда нещата в развитие и игнорира историческата динамика. При това непрекъснато натрапвате съвременността в тема за средновековието.

Да припомня ли с линкове към постингите кой точно започна да натрапва конкретни държави и да се прехвърля към съвремието?

Мисля, че не е нужно всички знаем.

Само дето съм длъжен да отбележа, че в това изречение има логическо противоречие:

Значи хем историческа динамика в развитие е много важна, хем да не гледаме крайният резултат.

А честито.

Отдавна не бях попадал на толкова ясен пример за както го нарича stoedin "шизофрения".

• Потребител
Публикува
Господа,

Стига с тая историческа динамика. Обясни защо макар с различна историческа динамика, политически строй, религия, Гърция и Португалия толкова си приличат? Тук историческата динамика явно е безсилна. Да се прехвърлим тогава към други модели и подходи, които успешно дават отговори.

И защо продължителостта на живота в Куба е еднаква с тази в САЩ

• Глобален Модератор
Публикува

Ако културологичният подход не е работещ в случая, пробвайте със социологически подход. Примерно...

• Потребител
Публикува
Ако културологичният подход не е работещ в случая, пробвайте със социологически подход. Примерно...

В случая неработещ подход е историческият. абе тая наука много непохватна се оказа при обясняването на реални феномени от настоящето, не мислите ли.

Културологичният подход се базира на социологичния.

• Глобален Модератор
Публикува
Дай сега да не намесваме португалския език, защото няма да е честно - един от нас не го владее.

Тогава би ли обяснил на мен, невежия, какъв е португалският език и към кое езиково семейство спада? Може би към "семейството на комплексираните от кастилците"?

• Потребител
Публикува

Тогава би ли обяснил на мен, невежия, какъв е португалският език и към кое езиково семейство спада? Може би към "семейството на комплексираните от кастилците"?

А румънският към кое семейство спада? Или твърдиш че румънците са римляни средиземноморци, защото говорят романски език.

• Глобален Модератор
Публикува

А румънският към кое семейство спада? Или твърдиш че румънците са римляни средиземноморци, защото говорят романски език.

Ти ми отговори португалският какъв е. Като получа отговор, ще продължим...

• Потребител
Публикува

А националният език на Бразилия към кое семейстов спада. И понеже говорят романски език, значи и те са римляни-средиземноморци, така ли?

• Глобален Модератор
Публикува

Да припомня ли с линкове към постингите кой точно започна да натрапва конкретни държави и да се прехвърля към съвремието?

Мисля, че не е нужно всички знаем.

Само дето съм длъжен да отбележа, че в това изречение има логическо противоречие:

Значи хем историческа динамика в развитие е много важна, хем да не гледаме крайният резултат.

А честито.

Отдавна не бях попадал на толкова ясен пример за както го нарича stoedin "шизофрения".

Темата е за средновековието.

Я кажи, Хофстеде изследвал ли е предмета си в исторически план?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

В случая неработещ подход е историческият. абе тая наука много непохватна се оказа при обясняването на реални феномени от настоящето, не мислите ли.

Културологичният подход се базира на социологичния.

Не мислим. Мислим, че като се прилага механично културологията, като една нова, даже още неразвила се съвсем наука :smokeing: се получават големи каши - абе ти го виждаш, колко е по-различен католическият свят, ама на, макрерите и клъстърите дават друго.

ТАКА, СЕГА МАЛКО МОДЕРАТОРСКО МЕНТОРСКИ ТОН:

Придържайте се към времевите рамки на темата. Средновековието отиде на кино, а темата е за него. Още малко и ще започне изчезване на мнения от екрана. Който иска, може да отвори нова тема за съвременните културни различия. Да видим как ще ги обясните без историята :)))) Единственият свободен да разполага с темата е авторът й.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува
А националният език на Бразилия към кое семейстов спада. И понеже говорят романски език, значи и те са римляни-средиземноморци, така ли?

Отново настоявам да ми отговориш към кое езиково семейство спада португалският. След това ще продължим.

• Потребител
Публикува

Темата е за средновековието.

Я кажи, Хофстеде изследвал ли е предмета си в исторически план?

Как ще изследва предмета си в исторически план!! Що за идея. Изследванията на Хофстеде се базират на анкетни проучвания. Освен да се върне в Средновековието и да анкетира византиийците.

Сега да кажа, че основните културни различия между севера и юга, между колективизма и индивидуализма се зараждат именно в Средновековието.

• Потребител
Публикува

Не мислим. Мислим, че като се прилага механично културологията, като една нова, даже още неразвила се съвсем наука :smokeing: се получават големи каши - абе ти го виждаш, колко е по-различен католическият свят, ама на, макрерите и клъстърите дават друго.

ТАКА, СЕГА МАЛКО МОДЕРАТОРСКО МЕНТОРСКИ ТОН:

Придържайте се към времевите рамки на темата. Средновековието отиде на кино, а темата е за него. Още малко и ще започне изчезване на мнения от екрана. Който иска, може да отвори нова тема за съвременните културни различия. Да видим как ще ги обясните без историята :))))

Хайде кажи ни колко различен е католическият свят. Давай. Кое му е различното. Като обяснихме че Гърция и Португалия са доста сходни, пак твърди че бил различен католическият свят.

• Глобален Модератор
Публикува

Стига с тая историческа динамика. Обясни защо макар с различна историческа динамика, политически строй, религия, Гърция и Португалия толкова си приличат? Тук историческата динамика явно е безсилна. Да се прехвърлим тогава към други модели и подходи, които успешно дават отговори.

И защо продължителостта на живота в Куба е еднаква с тази в САЩ

Това мнение по темата ли е? Особено последния въпрос??? Последно предупреждение преди мерки.

• Потребител
Публикува

Хайде кажи ни колко различен е католическият свят. Давай. Кое му е различното. Като обяснихме че Гърция и Португалия са доста сходни, пак твърди че бил различен католическият свят.

Драги КГ125, реди седмици отворих тема за културните различия, дълга е 65 страници. На които съм обяснил културните различия със историята. Който иска да чете.

• Глобален Модератор
Публикува

Та какво стана, към кое езиково семейство спада португалският? Чакам отговор на този толкова простичък въпрос, за да напиша 2-3 неща покрая него...

• Потребител
Публикува
Та какво стана, към кое езиково семейство спада португалският? Чакам отговор на този толкова простичък въпрос, за да напиша 2-3 неща покрая него...

Пиши каквото искаш, дано ни кажеш нещо ново.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!