Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
В България арабите и китайците са по-нежелани и от ромите

В българското общество съществуват значими расови и религиозни предразсъдъци към етническите малцинства в страната. Но не ромите, а новите малцинства - араби, виетнамци и китайци, се оказват по-нежелани за съжителство, за съвместна работа, брак или обучение. Затова и тяхната интеграция би била много по-проблемна.

Това показват резултатите от изследването "Социални дистанции и етническите стереотипи за малцинствата в България". То е проведено от "Отворено общество" между 26 май - 15 юни 2008 г. сред 1444 души от 232 населени места.

Най-приемливата във всяко отношение за българите група е абстрактно въведеното понятие граждани от ЕС. На второ място по одобрение са българомохамеданите, следвани от руснаците. Най-ниско в таблицата са негрите от САЩ и ЕС, след това от Латинска Америка, Африка, албанците, арабите, кюрдите. Съжителството с роми например в един и същи квартал е приемливо едва за 30.2% от българите.

Авторите изследват и т.нар. трудови дистанции - готовността да се работи на едно и също място с етнически малцинства. И тук водещи по одобрение са гражданите на ЕС. За свои началници българите най биха възприели още англичаните, руснаците и японците. Като най-нежелани във висшия мениджърски състав се открояват негрите от Африка. Ромите не са добре приети като част от висшия управленски състав, но в никакъв случай не са и сред най-отхвърлените.

Самите българи предпочитат да са началници най-вече на граждани на ЕС, следвани от руснаците, бесарабските българи, българомохамеданите, англичаните, арменците, сърбите. При този въпрос одобрението към англичани и японци спада доста вероятно защото българите не могат да си представят да са им началници, анализират авторите на изследването.

По същия начин стоят нещата и при въпрос за нагласите за работа във фирма, където представители на етнически или национални малцинства са хигиенисти. Най-високо одобрение получава работно място, където хигиенисти са българомохамедани, роми, турци, виетнамци. В дъното на одобрението са евреите, японците, англичаните.

Авторите на изследването стигат до извода, че расовите и религиозните предразсъдъци са най-силни при т.нар. образователни дистанции. Това са въпросите, свързани с готовността българско дете да учи в училище или клас, в които преобладават негови връстници от етническите групи.

Докато 11.5% от българите са готови да сключат брак с роми, а 10.7% са съгласни да работят във фирма, където ромите са мениджъри, едва 4.1% биха се съгласили децата им да учат в училище, където 2/3 от децата са роми.

Изводите на изследването са, че сред добре приетите малцинства у нас са гражданите на ЕС, бесарабските българи, българомохамеданите, англичаните и руснаците. Частично приети са украинците, румънците, евреите, македонците, сърбите, турците, японците, арменците и гърците. Недобре приети малцинства са ромите, китайците, виетнамците, арабите, албанците, кюрдите и негрите.

Част от изследването включва и определяне на дадена нация с няколко думи. Българите се самоопределят като трудолюбиви, гостоприемни и добродушни, но същевременно и като завистливи, мързеливи и бедни. Румънците са "крадливи" и "цигани", докато помаците и турците са трудолюбиви и усърдни, смятат анкетираните българи. Според тях евреите, арменците и гърците са хитри, а за руснаците, бесарабските българи и българомохамеданите преобладава мнението, че са добродушни. Ромите са крадливи, мързеливи и мръсни в представите на анкетираните.

Митът за ислямския тероризъм също намира пряко отражение в стереотипите за етническите групи. И трите нови за България етнически малцинства, идващи от райони с преобладаващо мюсюлманско население - албанци, араби и кюрди, - биват квалифицирани като "терористи".

В заключение авторите от "Отворено общество" обобщават, перифразирайки Бай Ганьо: "Толерантни сме, ама не - съвсем дотам".

<h4 class="intArticleAuthor">Десислава Гичева</h4>http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3910&sectionid=16&id=0000101

Здрасти!

Стооой!

Знае ли се, че между тези 1444 души какво е етническото разпределение?

Важно е.

Старите малцинства са много интолерантни срещу новите. правят им конкуренция.

:read::book::punk:

• Потребител
Публикува
Невски, Невски, неведнъж съм казвал, че ако много търсиш тъмната страна, накрая я намираш. Не е хубаво това.

Междузвездни Войни съм ги гледал много пъти.

Не мога да забравя в началото на 90те като бях веднъж в Одеон как се радваха хорицата, като гледаха синия меч на Люк в 5та част и червения на Дарт Вейдър. Хах. Махаме ги комунистите и готово. Хах. Синята идея. После ги гледах как подскачаха като малоумници от Орлов Мост на горе по Цариградско. Хах.

Реалният свят обаче не е филм. А просто е това, което е.

А ти КГ125, по-добре се хвани да правиш рекламни клипчета, които да промотират БГ "чудесата" навън, вместо да се хабиш излишно да ме убеждаваш, че нещо недовиждам. Виждам си много добре.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Знае ли се между тези 1444 души, които са били анкетирани, какво е етническото разпределение?

Важно е.

Старите малцинства са много нетолерантни срещу новите, взаимно се конкурират.

- Мъже - 45%

- Жени - 56%

Етническа принадлежност

- Българи - 86%

- Турци - 9%

- Цигани (Роми) - 4%

- Други - 1%

Местоживеене

- Столицата (София) - 14%

- Областен град (примерно - Пловдив и други) - 36%

- Малък град (примерно - Пазарджик) - 23%

- Село - 27%

Образование

- Висше или полувисше - 32%

- Средно - 47%

- Основно и по-ниско - 21%

Религиозна принадлежност

- Източноправославни - 79%

- Мюсюлмани - 12,9%

- Католици - 1%

- Протестанти - 0,8%

- Друга религия - 0,4%

- Нерелигиозни - 6%

Възраст

- 18-30 г. - 17%

- 31-45 г. - 27%

- 46-60 г. - 27%

- 61 г. и нагоре - 29%

Обикаляли са с бус и са анкетирали хората по улиците.

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува

- Мъже - 45%

- Жени - 56%

Етническа принадлежност

- Българи - 86%

- Турци - 9%

- Цигани (Роми) - 4%

- Други - 1%

Местоживеене

- Столицата (София) - 14%

- Областен град (примерно - Пловдив и други) - 36%

- Малък град (примерно - Пазарджик) - 23%

- Село - 27%

Образование

- Висше или полувисше - 32%

- Средно - 47%

- Основно и по-ниско - 21%

Религиозна принадлежност

- Източноправославни - 79%

- Мюсюлмани - 12,9%

- Католици - 1%

- Протестанти - 0,8%

- Друга религия - 0,4%

- Нерелигиозни - 6%

Възраст

- 18-30 г. - 17%

- 31-45 г. - 27%

- 46-60 г. - 27%

- 61 г. и нагоре - 29%

Обикаляли са с бус и са анкетирали хората по улиците.

Извадката категорично е представителна, съдейки по подадените данни.

• Глобален Модератор
Публикува

Междузвездни Войни съм ги гледал много пъти.

Не мога да забравя в началото на 90те като бях веднъж в Одеон как се радваха хорицата, като гледаха синия меч на Люк в 5та част и червения на Дарт Вейдър. Хах. Махаме ги комунистите и готово. Хах. Синята идея. После ги гледах как подскачаха като малоумници от Орлов Мост на горе по Цариградско. Хах.

Реалният свят обаче не е филм. А просто е това, което е.

А ти КГ125, по-добре се хвани да правиш рекламни клипчета, които да промотират БГ "чудесата" навън, вместо да се хабиш излишно да ме убеждаваш, че нещо недовиждам. Виждам си много добре.

Реалният свят, за щастие всевселенско, не е това, което ти описваш.

А и не теб убеждавам ;)

ПП

Мечът на Люк и синята идея..... Не е най-доброто ти попадение.

• Потребител
Публикува

Реалният свят, за щастие всевселенско, не е това, което ти описваш.

А и не теб убеждавам ;)

ПП

Мечът на Люк и синята идея..... Не е най-доброто ти попадение.

Явно си забравил, че в това кино имаше симултанен превод, а времената бяха такива, че преводачът си позволяваше волности. Както и да е хората много се радваха и в киното и на Орлов Мост. После същите ги видях да ходят пеша напред-назад зимата 1996-97г.

Такъв е животът.

• Потребител
Публикува

Невски, не те знам какъв си, евреин ли си, влах, грък, македонстващ член на ОМО Илинден, турчин ли, арменец, все ми е тази. Но да ми навираш Австралия с нейната 150-годишна история като пример... иди да се прегледаш. Ама не на вътрешни, а на мозъчни болести. България е православна страна от 1150 години и пет пари не давам АЗ какво е в Австралия. Не си ти този, който ще ме учи на толератност!

Не знам дали на други прави впечатление, но моето мнение е, че откакто си се регистрилал в този форум, единствената ти работа е да плюеш, обиждаш и омаловажаваш всичко българско, да пускаш провокативни постове и прочее мнения, дразнещи хората с българско етническо съзнание в този форум. Не знам дали някой ти плаща за това, или го правиш за удоволствие, но смятам, че ..... като тебе е последният, който ще ми чете морал и уроци по добро поведение и толератност!!!!

Ако толкова не ти харесва в България - прав ти път. Един ...... по-малко!

И какво като България била православна страна от 1150 години? това да се проявява някъде? По-толерантни, възпитани, заинтересувани от другия, любезни и тн. ли сме от австрилийците. Не. Ние и на малкия пръст не можем да стъпим на Астралия.

Не е важно на колко години е страната ти. А как се живее в нея.

• Потребители
Публикува (edited)

Куинче, виждам, че "пумия" и "пумийна" са ти любими думи, но, ако не ме лъже паметта, думата се пише с "О", демек "ПОМИЯ".

Барабар с оня "интелигентния" от Четвърти километър, дет иска в България да е кат в Ливан и Босна, тук се събирате завидна по своята "ентелегентност" дружинка. :crazy_pilot:

Този форум ще цъфти и процъфтява. Иншала-а-а!

Ами хайде, обясни ни ти тогава, как ще станем "като в Швейцария" или като в Белгия, Франция, Швеция и тези други страни в Европа, в които има малцинствени групи от съседни народи, ако дискриминираме и малтретираме турците?

Аз лично чакам да ми обясниш това - смислено и аргументирано.

Ако достигнем в съотношение с турците в България, близко до това каквито са съотношенията в Ливан между мюсюлмани-шиити, сунити и християни-католици и християни-православни и още искаме да дискриминираме турците - ще станам не "кат в Ливан", Хърсчо, а "като в Кипър". И Господ няма да може да ни помогне тогава:)!!

В Босна, ако си спомняш Хърсчо, босненските сърби започнаха етническите прочиствания, така че това, което предлагам аз - няма как да доведе до Босна!..Това, което предлагаш ти - не е ясно още, и затова чакаме да ни кажеш какво е мнението ти.

Форумът процъфтява от "ентелигенти", на които ако от съобщенията им в тази тема махнем "конструктивните" забележки относно "мъжките оправяния", "ентелигенцията" и "четвъртия километър" - ще остане само едно смислено и вярно нещо, и то е че "помия" май се пише "о"...

Редактирано от КГ125
  • 1 year later...
  • Потребител
Публикува

Здрасти!

Ами и французите не ги щат.

Повече от 40 илегални рома лагера ще съборят в Франция.

700 души с чартер ще бъдат изпратени в Румъния и България.

За срок от 3 месеца ще бъдат върнати на балкана близо 15 000 цигани.

help.gifhelp.gifhelp.gif

• Модератор Военно дело
Публикува

Направо не знам как съм изтървал тази тема..

Много, ама млогу (както казват на село) обичам като кажат че цигъните (примерно) били жертва на предразсъдъци. Какво обаче са предразсъдъците? Примерно човек може да мисли че негрите ходят голи, ядът банани и не работят. Това вече са предрасъдъци, защото едно 99% от хората които си представят така негрите никога не са ги виждали, тоест те са им непознати. Обаче ще ме извинявате, но с цигъни всеки от нас се сблъсква всеки ден. Възможно ли е да имаш предразсъдъци за хора хоито живеят с теб в един и същи град, по едно и също време? Нима има толкова видиотен човек на който да му се налага да му обясняват какво точно вижда със собствените си очи.Цигани ограбват и пребиват него и неговите приятели, обаче се появява някой от хелзинкския комитет и му обяснява, че това което и преживял той и неговите приятели не се е случило. Нека бъдем честни, българите считат тази държава и това общество за свои. И когато ДПС се опитва да разрушава тази държава и общество се появяват и нейните защитници от АТАКА. Не ми е ясно защо АТАКА и националистите толкова ви плашат. Казано е че всяко действие поражда равно по сила и противоположно по посока противодействие. Но трябва да се види кое е първото и кое второто. Дали Доган създаде Волен или Волен създаде Доган.

Какво значи да си толерантен? Когато някой мангал те пребива и ограбва ти да се усмихваш? Когато не си плаща тока и живее на общинска земя това пак е нормално? Хайде вие толерантните не си плащайте тока и се самонастанете на общинска земя да видите какво ще стане. Държавата трябвало да помогне на ромите. Че защо? Да не би цигъните да са бягали пред мечка че някой да им е длъжен?

Ако имаме програма за интеграция на ромите първо трябва да се каже ясно и открито че тя се налага защото дефакто те са паразити. Да се отчете какви са причините те да са извън обществото, и чак накрая да се дават пари.

Не е тайна че сред цигъните е нормално да живеят от кражби и проституция. Те викат искаме работа, но искат скъпоплатена работа с малко усилия. Ако полицията си върши работата и отговаря адекватно на престъпленията им, те самите ще са принудени да се интегрират. Без програми, без лаене, без вменяване на вина.

Инъче, към тия народи които се държат добре и сами се интегрират никой няма претенции. Не съм чул арменците да са дискриминирани, дори евреите не са дискриминирани, руснаците, каракачаните също. Интересно що са дискриминирани именно етноси които сами се отграничават. Като питаш помак ти какъв си, той казва "мюслманин", тоест той поставя религията си над етническата си принадлежност.

• Потребители
Публикува

Грубо, но вярно, поне що се отнася до циганите.

Иначе не знам дали темата едобре формулирана. Не знам българи да имат проблем с китайците. Китайците бачкат като скъсани и повечето от нас вероятно нямат нищо против понякога да се натъпчат с мазно, евтино и вкусно в някой китайски ресторант.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!