Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Хм, интересно. Това е доста логично, но не знам дали не засилваш повече тежестта на една такава теза. Защото от друга страна, САЩ има достатъчно примери пък за търпимост към чуждите мнения и прояви, докато в близкия и далечен изток (като изключим Япония) - не.

Къде поставяме Европа в тази скала? Русия, Англия? Франция?

Освен това, дали не настава някакво смесване - едно е липсата на нюанси в оценката, друго е липсата на позиция и замъгляването на оценката на едно явление изобщо.

Как би свързал горното с обективизма на Айн Ранд, например? И свързаната с това виждане категоричност на оценките? Тя представител на американската, руската или еврейската култура е, с нейната философия?

И изобщо как се свързват културологичните оценки с цялата пъстрота на съвременните хуманитарни явления?

Търпимост и толерантност няма нищо общо с явлението за което говорим. САЩ имат абсолютистко мислене и са толерантни и търпими, арабските държави също са с абсолютистко мислене и са крайно нетолерантни.

Едно е да си толерантен и търпим към другите. Съвсем друго е да виждаш или да не виждаш ясно разграничение между добро и зло, правилно и неправилно. Това са две съвсем различни културни измерения.

Първото е свързано с индивидуализма, а второто - с монументализма.

има категоризация на страните по индекс на монументализъм. поразтърси се малко и ще ти се изясни.

• Мнения 94
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Добре, разбрах те. Само не знам кой е по-адекватен на реалностите - дали монументалните или другите..

ПП

Алиса Розенбаум се ражда в еврейско семейство, расте в Русия и СССР и твори в САЩ. Представител на коя култура е тя?

• Потребител
Публикува
Добре, разбрах те. Само не знам кой е по-адекватен на реалностите - дали монументалните или другите..

ПП

Алиса Розенбаум се ражда в еврейско семейство, расте в Русия и СССР и твори в САЩ. Представител на коя култура е тя?

Чакай сега. как така кой е по-адекватен на реалностите? Значи американският монументализъм е адекватен в американската реланост, японската холистичност и себезаличаване са адекватни в японската реалност. И едното и другото са създадени от съответните реалности.

Това са два съвсем различни начина на мислене, които са създадени в две съвсем различни краища на света, в които има съвсем различни природни и социални условия. едното важи за едното място, другото за другото място.

Ако вземем американският монументализъм и го приложим на японска почва е това му се вика неадекватност.

както сега взимаме американските теории за пазарна икономика, мотивация на персонала и тн и ги пльосваме в България. Ама чакай те бе, България не е Америка. Българите не са американци, тука има различна култура.

Мисля че съм ясен.

Айн Ранд е типичен представител на американската култура и това личи от основните й фолософски възгледи - капитализъм до дупка, як индивидуализъм и лидерство и тн. Ако си беше останала в Русия на дали щеше да основе нова философска школа.

• Глобален Модератор
Публикува

Е, ако беше останала, нямаше да й дадат да пише ;) или щяха да я свитнат набързо.

Значи всяка страна си има своя реалност? Няма нищо общо между обществата?

• Потребител
Публикува
Е, ако беше останала, нямаше да й дадат да пише ;) или щяха да я свитнат набързо.

Значи всяка страна си има своя реалност? Няма нищо общо между обществата?

Не мога да разбера как говориш за пъстрота на хуманитарните явления и цяла гама от обективности и конкретности, а в същото време не разбираш, че има различни култури и различни общества по света и именно в това се състои пъстротата на явленията, за които говориш.

Си, ещимаду сеньор КГ125, ако имаше възможност да попътуваш по света щеше да се увериш, че всяка страна има своя реалност.

• Потребител
Публикува

Много е трудно за някой, който е киснал само в Софето да схване, че всякак страна е различна и всеки сам си избира къде да живее. Той предпочита да се вайка за "инженерите в Германия" и да чака и в Софето да стане както там. Естествено то никога не става както е там и това е перманентен повод за извечно мрънкане и вайкане и търсене на концпирации.

• Потребител
Публикува

Сега нещо пак по темата.

Именно холистичното мислене и гъвкавостта на културата, типични за Източна и Югоизточна Азия са причина там САЩ да не се демонизират. Въпреки, че бяха в открита война, само 2 години след края й Япония прие без съпротива американското влияние, откриха се концерни, нощни клубове, заведения, и всеки втори японец днес говори английски. Подобно е днес положението във Виетнам и Китай - традиционни военни и идеологически врагове, но това не пречи тези азиатски държави да приемат без никаква съпротива всичко американско - музика, икономически строй, филми, начин на живот - въпреки че само сдо преди 30 години се стреляха.

Защото в Източна Азия не съществува деленето на добри и лоши. Така ще стане и в Северна Корея. Любопитно е да се отбележи, че и днес режимът в Пхенян не демонизира САЩ. Те са политически враг, но в никакъв случай не и символ на злото, ос на злото и тем подобни измишльотини на Буш. Защото традиционното корейско съзнание на дели света на добро и лошо, правилно и неправилно.

Но не така стои положението с арабския свят и Иран, където властва абсолютисткото мислене. В Иран сащ са демонизирани, символ на злото. В самите САщ, също страна с абсолютистка и монументалистка култура, ситуацията е същата - Иран са ос на злото.

И в двете култури - американската и иранската - светът е възприеман в черно-бели краски - ясно е че ние сме добрите, а те - лошите. Но понеже и двете са монументалистки, никоя няма да отстъпи и именно в това се състои сблъсъкът на цивилизациите. Сблъсък на две монолитни култури, всяка възприемаща се като символ на абсолютното добро, правилно и справедливо, и същевременно възприемаща другата като символ на абсолютното зло, грешно и несправедливо, и никак готови да отстъпят.

Този феномен не се наблюдава в Япония, Северна Корея, Китай, Виетнам, където паради гъвкавото си мислене възприемат без проблеми американското влияние, въпреки горчивите спомени от воините и където хората не са научени да възприемат света в абсолютни краски на добро и зло. Всичко е функция на холистичното мислене и гъвкавост на културата, които са вековни ценности - днес сме врагове, утре в зависимост от ситуацията ще сме приятели.

Както казват в Индия - ние сме месоядни вегетарианци.

• Потребители
Публикува
Много е трудно за някой, който е киснал само в Софето да схване, че всякак страна е различна и всеки сам си избира къде да живее. Той предпочита да се вайка за "инженерите в Германия" и да чака и в Софето да стане както там. Естествено то никога не става както е там и това е перманентен повод за извечно мрънкане и вайкане и търсене на концпирации.

На мен ли отговаряш?

Ако е така (както си го мисля), Ок ясно - продължаваш си с демагогфията и с нова песничка - този път "шопът-човекът от расата с намалени умствени спобности". Не се ли усещащ че ти си този които най-много мрънка , и създава най-много конспирасии и фалшиви дилеми - като тази когато някои те попита конктретен въпрос, ти да му отговориш инсинуативно че той от е мрънкащите (покажи ми едно мое мрънкане де, да ти покажа десет такива твои) и търсене на конспирациции (*ти май се обиди по сръбската си жилка, ами тогава - хайде халал да ти е пожелавам ти добър и спорен живот и старт в сърбия или македония - ама нещо не ти стиска като гледам, не е ли така?

Не съм шоп, нито живея в София, а въпросът "колко взимат" (*и защо взимат толкова) германските инженери, пред мен не стои изобщо Сашко, а и не го поствям пред никого! Както и не стои въпросът "кога аз ще си купя кола" - защото го знам ще е тогава когато шефът ми започне да каца с хеликоптер на покрива на сградата:)!.

• Потребител
Публикува

На мен ли отговаряш?

Ако е така (както си го мисля), Ок ясно - продължаваш си с демагогфията и с нова песничка - този път "шопът-човекът от расата с намалени умствени спобности". Не се ли усещащ че ти си този които най-много мрънка , и създава най-много конспирасии и фалшиви дилеми - като тази когато някои те попита конктретен въпрос, ти да му отговориш инсинуативно че той от е мрънкащите (покажи ми едно мое мрънкане де, да ти покажа десет такива твои) и търсене на конспирациции (*ти май се обиди по сръбската си жилка, ами тогава - хайде халал да ти е пожелавам ти добър и спорен живот и старт в сърбия или македония - ама нещо не ти стиска като гледам, не е ли така?

Не съм шоп, нито живея в София, а въпросът "колко взимат" (*и защо взимат толкова) германските инженери, пред мен не стои изобщо Сашко, а и не го поствям пред никого! Както и не стои въпросът "кога аз ще си купя кола" - защото го знам ще е тогава когато шефът ми започне да каца с хеликоптер на покрива на сградата:)!.

Баце,

Изобщо не ставаше дума за теб.

Ама нали знаеш, гузен негонен бяга.

• Глобален Модератор
Публикува
Чини ми се щото дискусията беше инспирирана от КГ125, който се учудва, че в света има различни култури и различни реалности.

:):) И техни интерпретации - адекватни или по-малко.

• Глобален Модератор
Публикува

Не мога да разбера как говориш за пъстрота на хуманитарните явления и цяла гама от обективности и конкретности, а в същото време не разбираш, че има различни култури и различни общества по света и именно в това се състои пъстротата на явленията, за които говориш.

Си, ещимаду сеньор КГ125, ако имаше възможност да попътуваш по света щеше да се увериш, че всяка страна има своя реалност.

:):) Не си грижи ти за мойте пътувания, ами виж по-внимателно въпроса, който съм ти задал. Хубаво го виж - сред таз "пъстрота на хуманитарните явления и цяла гама от обективности и конкретности", има ли нещо общо? Общи икономически, политически, социални и стопански закономерности? Или нема?

• Глобален Модератор
Публикува

Ами че то общо взето основният лайтмотив на твоите теми по тези въпроси е мънкане и вайкане :):)

Защо така? Нали уж нищо не те притесняваше?

• Потребител
Публикува

Ами че то общо взето основният лайтмотив на твоите теми по тези въпроси е мънкане и вайкане :):)

Защо така? Нали уж нищо не те притесняваше?

Основният мотив на моите теми е да правя неприятни констатации за различни митове и легенди перманентно тиражирани в БГ.

Основният мотив на твоите контраргументи е поведение тип "щраус" или "розови очила".

• Глобален Модератор
Публикува

Хи-хи. Основният мотив на мойте аргументации е да търся чистачка за замазаните с 23 слоя песимистични сажди твои очила.

• Потребители
Публикува

Баце,

Изобщо не ставаше дума за теб.

Ама нали знаеш, гузен негонен бяга.

Бацка, пак не си в час. Не си слушал, че има хора с ниско самочувствие? Не си ли слушал че има хора, на които понеже често им се вменява някаква вина, от разни "коркорбашии".. или "принцове" , могат и да заживеят с това чувство, без да са "гузни"? К'во да правим, ако и аз съм един от тях?

• Потребител
Публикува
Хи-хи. Основният мотив на мойте аргументации е да търся чистачка за замазаните с 23 слоя песимистични сажди твои очила.

Пък аз търся чистачка, която да изрине тоновете боклуци във входа на моя блок. И пред него. Не трябват очила, за да се види такова нещо.

Впрочем, дойде една, изчисти жената, но така и не успя да си събере по 2 лева на апартамент, които й бяха обещали каза че сме били много лоши хора, и изсипа боклуците дето беше събрала. Българска му работа.

Но тези неща не се забелязват от обикновения българин, ние сме с два диоптъра далекогледство. И култувата реплика от споменатия филм на дядото, дето играе баща на Парцалев - абе щом има яденье и пиенье, никой те за нищо не пита.

ПС - дочут разговор на гише на гара Русе:

пътник - извинети, туй ли ъ влака за София?

служителка - Туй йъ

пътник - значи да са качвам

служителка - ам чи ако искаш си качвай, ако искаш ни съ качвай. Туй ни ъ моя работа.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!