Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува
Ние сме навярно единствената нация, където измамникът на дребно, хитрецът, е национален герой. И хитростта и ловкото мамене на другия се счита за добродетел.

Не, ние сме май единствената нация, която се самокритикува с и без основание. За това си има исторически корени - национални катастрофи, комунизъм.. все неща, родили лафа "Българска работа".

Не е национален герой. Но явлението е доста разпространено, това трябва да се признае. Впрочем има го и на други места по света.

• Глобален Модератор
Публикува
Културата никога не се дължи на политическите условия, процеси и инситуции. Я кажи, ако в Ирак създадеш американска демокрация, американски институции и ги напълниш с иракчани, ще продължат ли институциите и политическите процеси да бъдат американски???

Диалектиката съществува само там, където култура и строй и институции съвпадат. Културата създава политическия строй и институции и те на свой ред налагат културата, която ги е създала. Така е в Англия, САЩ, Холандия, Скандинавия. Но не е така у България и в Ирак.

?! Че като как така едни ще са изключени от общите исторически закономерности, а други не?

Ами не, няма да бъдат американски процесите в Ирак, но ще се характеризират с американско влияние. Така са се образували впрочем колониалните държави. Виж на иракчаните униформата, а и не само на тях, колко английски вид има ;)

• Потребител
Публикува

?! Че като как така едни ще са изключени от общите исторически закономерности, а други не?

Ами не, няма да бъдат американски процесите в Ирак, но ще се характеризират с американско влияние. Така са се образували впрочем колониалните държави. Виж на иракчаните униформата, а и не само на тях, колко английски вид има ;)

Униформата няма никакво ама никакво значение в разговора който водим. Говорим за манталитет!!!! 10 години след войната иракцаните възприеха ли американската култура. Или стана по-лошо от преди???? Процесите в ирак се характеризират само и единствено с иракско влияние, защото всичко което става там сега, когато има демокрация, го няма в САЩ. Ако имаше американско влияние в ирак, там щеше да цари мир и хармония.

Никой не е изключен от нищо.

Униформата не е култура.

• Потребител
Публикува
Ние сме навярно единствената нация, където измамникът на дребно, хитрецът, е национален герой. И хитростта и ловкото мамене на другия се счита за добродетел.

Не сме сами, но твърдо водим хорото.

Така де, кой друг има поговорки като "Законът е врата в полето" и пр. шедьоври на мисълта.

• Потребител
Публикува

Христо Смирненски

На гости у Дявола - Приказка за честта

В живота си нивга не бях се надявал

на толкова мил комплимент:

покани ме Дявола - старият Дявол -

дома си на чашка абсент.

Свещта очертаваше острия профил

със ивица златни лъчи

и пускайки кръгчета дим, Мефистофел

ме гледаше с влажни очи.

В очите му есенна горест бе скрита,

но все пак бе горд и засмен,

и махна с ръка той "In vino veritas!"

Ще бъда пред теб откровен!

Омръзна ми вече все тоя ярем на

притворство и помисъл зла -

да пием за твойта сърдечност неземна

и сивите земни тела!

Преди векове аз възпрях на земята

и тук устроих си шега:

веичах се за земната Истина свята,

но тя увенча ме с рога.

Възпламнах от ревност, и в черна омраза

за своята стъпкана чест -

човешката чест неуморно аз газя,

но с чест не сдобих се до днес.

Намислих чрез подвизи чудни да блесна -

умирах по сто пъти в бран,

но винаги рицар на кауза честна,

не бидох пак с чест увенчан.

Отчаян, окаян,веднъж в булеварда

аз тръгнах неземно злочест.

И вдигнах над себе си ярка плакарда:

"Човек без капчица чест!"

Но странно: презрение няма ни капка!

Посрещат ме вред с интерес,

любезно отвсякъде свалят ми шапка:

"Без чест ли си? - Прави ти чест!"

Един господин ме целуна: "Ах, братко,

и ти ли!... Ей, кой да те знай!"

Две хубави дами ми казаха сладко:

"Елате в нас утре на чай!"

Чудесно! Невиждано! С почести редки

изпратен бях чак до дома.

Министри, царе и придворни кокетки

ми писаха мили писма.

И ето ме: важен, блестящ, елегантен,

богат като истински Крез!

И знам аз: крадец съм, лъжец, спекулантин,

безчестник; но... винаги с чест!"...

И Дявола млъкна. Наля от абсента,

сърдечно се чукна със мен,

и пускайки пушек на синкави ленти,

прониза ме с поглед зелен.

"Червен смях", 14 март 1923

• Потребител
Публикува
Ее, това с жабчетата ме уби:):):)

Така беше в центъра на София и в някои други места, но жабчета не помнИМ :) Всъщност на много места. Тогава общините се занимаваха с това- онова в областта на функциите си, а не с крадене на пари, както сега.

Колите просто бяха по-малко, поради дейността на един държавен монопол на име "Мототехника".

Културните промени.... много мащабен въпрос, но може да се каже, че от една страна се засили социалната безотговорност и маргинализация; от друга - посъбуди се инициативността.

Например ще ти посоча нещо, което много ме впечатли. Младежите почнаха да работят. Това сега е нещо естествено, но едно време беше рядкост. Даже много хора загрижено казваха: "Младите не искат да работят".

Това, което казваш, че българинът се върнал в "старото си културно състояние" е страшно невярно.

Старото му предсоциалистическо културно състояние е доста различно от сегашното и е свързано с целия консерватизъм, трудолюбие, скромност, практичност и патриотизъм на старата генерация, който я помни, де.

http://www.youtube.com/watch?v=ECSQXcYUMZE...PL&index=31

който си направи труда да изгледа тези 10 минути внимателно, ще види илюстрация на "старото културно състояние"

Младежите в момента грам не искат да работят и се възползват асболютно безскрупулно от това, че имат 2ма родители, 2 баби и двама дядовци за да го постигнат.

• Потребител
Публикува

Преди поне държавата ги задължаваше да работят - ходеха на бригади, съботници. Сега йок. А карамфилите пред НДК червенееха, и фонтаните бяха фонтани, не като сега некви пръскачки, цариградско - 20 км с червени рози, и жабчета имаше....Сега нищо...само трънища. И музика едно време беше музика. Сега Емил Димитров е детрониран от Соня Немска, а лили от цеца. Поздрав с песента на Емил - Сбогом другари....Или който предочита песента за червените домати, въпрос на култура.

Сега да кажа нещо важно. Не се е променило отношението на българина към труда. Да работи само ако е принуден, и да работи добре само ако има личен интерес. Когато това стане, ще говорим за културна промяна.

• Потребител
Публикува
Преди поне държавата ги задължаваше да работят - ходеха на бригади, съботници. Сега йок. А карамфилите пред НДК червенееха, и фонтаните бяха фонтани, не като сега некви пръскачки, цариградско - 20 км с червени рози, и жабчета имаше....Сега нищо...само трънища. И музика едно време беше музика. Сега Емил Димитров е детрониран от Соня Немска, а лили от цеца. Поздрав с песента на Емил - Сбогом другари....Или който предочита песента за червените домати, въпрос на култура.

Сега да кажа нещо важно. Не се е променило отношението на българина към труда. Да работи само ако е принуден, и да работи добре само ако има личен интерес. Когато това стане, ще говорим за културна промяна.

Ами това е нормално.

Българинът има стремеж към осигуряване на базовите си потребности.

Той иска да има собствена къща и кола ако може без кредити и да се окопава бавно но славно някъде.

Естествено е, че хора на които не им висят ипотеки и лизинги, е много по-трудно да ги караш да бачкат от тия дето им висят.

• Потребител
Публикува

Като цяло всяко човешко същество има стремеж към осигуряване на базовите потребности. Особено ако е трудно да се удовлетворят, както е тук. Интересното в случая е, че българинът-колективист има склонност да задоволява някои луксозни потребности, на по-висши нива, преди още да е задоволил базовите си.

Например не си е платил тока и водата, и парното, и 2-та лева за стълбището и няма и намерение да ги плати, но купува най-новия телефон. Няма вътрешна тоалетна, но кара мерцедес. Яде хляб и сирене, но държи да носи дрехи Гучи и тъмни цайси. Не си е измазал къщата и прозорците не е измил, но се е накичил със сателитни чинии. Айде да не продължавам.

• Потребител
Публикува
Като цяло всяко човешко същество има стремеж към осигуряване на базовите потребности. Особено ако е трудно да се удовлетворят, както е тук. Интересното в случая е, че българинът-колективист има склонност да задоволява някои луксозни потребности, на по-висши нива, преди още да е задоволил базовите си.

Например не си е платил тока и водата, и парното, и 2-та лева за стълбището и няма и намерение да ги плати, но купува най-новия телефон. Няма вътрешна тоалетна, но кара мерцедес. Яде хляб и сирене, но държи да носи дрехи Гучи и тъмни цайси. Айде да не продължавам.

Това не е съвсем така.

Например по-мобилните хора живеят под наем.

Хората загрижени за сигурността на семейството си, на които не им се разправя с майстори предпочитат нов автомобил на лизинг.

Хора всякакви.

В БГ точно това, че за всяко нещо си има познат, хората живеят в собствени жилища, помогат им мама, тати, леля, дядо и баба и братчедите хората са безотговорни не планират и живеят като преди няколко века.

Колко прост и нахален трябва да си например за да искаш обезщетение за наводнена незаконна и незастрахована къща поради преливане на река, на която ти заедно със съселяните си сте задръстили коритото?

И да го правиш по телевизията.

• Потребител
Публикува

Това не е съвсем така.

Например по-мобилните хора живеят под наем.

Хората загрижени за сигурността на семейството си, на които не им се разправя с майстори предпочитат нов автомобил на лизинг.

Хора всякакви.

В БГ точно това, че за всяко нещо си има познат, хората живеят в собствени жилища, помогат им мама, тати, леля, дядо и баба и братчедите хората са безотговорни не планират и живеят като преди няколко века.

Колко прост и нахален трябва да си например за да искаш обезщетение за наводнена незаконна и незастрахована къща поради преливане на река, на която ти заедно със съселяните си сте задръстили коритото?

И да го правиш по телевизията.

:):)

• Потребител
Публикува

Ще го напиша по друг начин.

Българинът е способен да се занимава с десетилетия да гради мрежи от връзки за решаване на ежедневни битовизми, които по нормалните държави отдавна са урегулирани и никой не се занимава с тях. Докато се усети и живота му минал в трупане на вещи и връзки.

Ако обаче земетресение му порути къщата/апартамента или се разболее и му трябват 50-100К Евра да се оправи настъпва тежка драма. Т.к. хората не обичат да мислят за това, обичат да чукат на дърво и да плюят през рамо.

Точно заради това на много българи толкова им харесва живота в Западна Европа - той им дава добре познатата сигурност и определност от соца и са готови да преглътнат това, че ще си изплатят колата след 6г., къщата след 35г., а плазмата след 2г. Макар и да помрънкват леко.

• Потребител
Публикува
Ще го напиша по друг начин.

Българинът е способен да се занимава с десетилетия да гради мрежи от връзки за решаване на ежедневни битовизми, които по нормалните държави отдавна са урегулирани и никой не се занимава с тях. Докато се усети и живота му минал в трупане на вещи и връзки.

Ако обаче земетресение му порути къщата/апартамента или се разболее и му трябват 50-100К Евра да се оправи настъпва тежка драма. Т.к. хората не обичат да мислят за това, обичат да чукат на дърво и да плюят през рамо.

Точно заради това на много българи толкова им харесва живота в Западна Европа - той им дава добре познатата сигурност и определност от соца и са готови да преглътнат това, че ще си изплатят колата след 6г., къщата след 35г., а плазмата след 2г. Макар и да помрънкват леко.

именно. Говорим за външна причинност и тревожност, които съчетани с колективизъм, стават уникална смес. Ако смесиш тревожност с типичното за колективизма враждебно отношение към непознати, отношенията между хората в България мисля е ясно сега защо са нетърпими.

Българинът с типичното за южните народи невротизъм и избухливост, в съчетание с несъобразяването с околните, постоянно трови живота на хората около себе си. Това, в съчетание с присъщия ни егалитаризъм и избягване на съревнованията, което налага силна завист спрямо всеки, който се е откроил, обяснява смятам, защо всеки колектив в България е гнездо на змии, интриги, злоба, завист, ненавист и стремеж да натриеш носа на колегата.

Тук е моментът да споделя, че тревожността в едно общество се изразява, наред с всичко останало, и с процентът пушачи, броят полицаи на глава от населението - тревожният човек иска повече полиция, която да го пази - и броят пътнотранспортни произшествия - изневреният кара по-бързо и по-безотговорно. Неслучайно първенец по пушачи и катастрофи в европа е Португалия - най-тревожната страна. Първенец по полицаи на глава от населението в Европа пък е Германия, следвана от България - ах каква изненада - държави, в които неорганизиранат престъпност е една от най-ниските в ЕС. Имаме мафия, да, но полицията с нея не се занимава.

Замислете се - типичната за страната ни тревожност и невротизъм, съчетани с тотална незаинтересованост към другия, обяснява чудесно постоянните катастрофи и жертви по пътя.

Както и редица особености на американската култура, които смесени, дават канибали, серийни убийци и снайперисти в училище. И наистина, реакцията срещу една култура, която учи едновременно на безродовост, напористост и вътрешна причинност, е едновременно активна и ужасна. Няма друго общество освен американското с такива масови убийства, канибали, ненормалници и психари....

Мисля тук е моментът да споделя резултатите от едно изследване, според което България е на първо място в ЕС по суеверие и фатализъм. Което впрочем май няма да учуди никого. Врачките и врачовете от 2001 си намериха бързо работа по други телевизии, има търсене.

• Потребител
Публикува

именно. Говорим за външна причинност и тревожност, които съчетани с колективизъм, стават уникална смес. Ако смесиш тревожност с типичното за колективизма враждебно отношение към непознати, отношенията между хората в България мисля е ясно сега защо са нетърпими.

Българинът с типичното за южните народи невротизъм и избухливост, в съчетание с несъобразяването с околните, постоянно трови живота на хората около себе си. Това, в съчетание с присъщия ни егалитаризъм и избягване на съревнованията, което налага силна завист спрямо всеки, който се е откроил, обяснява смятам, защо всеки колектив в България е гнездо на змии, интриги, злоба, завист, ненавист и стремеж да натриеш носа на колегата.

Както и редица особености на американската култура, които смесени, дават канибали, серийни убийци и снайперисти в училище.

Мисля тук е моментът да споделя резултатите от едно изследване, според което България е на първо място в ЕС по суеверие и фатализъм. Което впрочем май няма да учуди никого. Врачките и врачовете от 2001 си намериха бързо работа по други телевизии, има търсене.

Мале като знам колко мои познати с PhDта, направени в Швейцария, Белгия, Холандия и т.н., ходят по врачки, ходжи, екстрасенси, чакръкчии и билкари и лошо ми става.

• Потребител
Публикува

Мале като знам колко мои познати с PhDта, направени в Швейцария, Белгия, Холандия и т.н., ходят по врачки, ходжи, екстрасенси, чакръкчии и билкари и лошо ми става.

Европейски първенец по суеверие.....представяте ли си какво значи това. 60% от българите твърдо вярват на гадатели, хороскопи, билки. За сравнение - в Швеция процентът е под 10%.

За запознатите - корелацията между външна причинност за събитията в живота и суеверие е 0.75**. Който не вярва, че сам контролира съдбата си, и че всичко си зависи от него, търси причините в късмета, Бог, талисмани икой знае още какво.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Младежите в момента грам не искат да работят и се възползват асболютно безскрупулно от това, че имат 2ма родители, 2 баби и двама дядовци за да го постигнат.

Хахахахахах. Е ти май не си виждал такава бригада отблизо :):):):) Толкова работа се вършеше, и кръшкането от бригадите хич го нямаше. Впрочем, имаше една бригада на която се работеше яката. В СУ, във ВиК. ПЛАЩАХА ЗДРАВО!

Всичко останало беше кърски с....рещи, кръшкане, алкохол и да, кариери на комсомолските командири, когато бяха достатъчно тъпи да не пият с бригадирте...

Бригадите, понеже бяха принудителни бяха точно школа по кръшкане и скатаване. Един от генераторите на културните промени, които социализма натрапи на българите.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува
Христо Смирненски

На гости у Дявола - Приказка за честта

В живота си нивга не бях се надявал

на толкова мил комплимент:

покани ме Дявола - старият Дявол -

дома си на чашка абсент.

Свещта очертаваше острия профил

със ивица златни лъчи

и пускайки кръгчета дим, Мефистофел

ме гледаше с влажни очи.

В очите му есенна горест бе скрита,

но все пак бе горд и засмен,

и махна с ръка той "In vino veritas!"

Ще бъда пред теб откровен!

Омръзна ми вече все тоя ярем на

притворство и помисъл зла -

да пием за твойта сърдечност неземна

и сивите земни тела!

Преди векове аз възпрях на земята

и тук устроих си шега:

веичах се за земната Истина свята,

но тя увенча ме с рога.

Възпламнах от ревност, и в черна омраза

за своята стъпкана чест -

човешката чест неуморно аз газя,

но с чест не сдобих се до днес.

Намислих чрез подвизи чудни да блесна -

умирах по сто пъти в бран,

но винаги рицар на кауза честна,

не бидох пак с чест увенчан.

Отчаян, окаян,веднъж в булеварда

аз тръгнах неземно злочест.

И вдигнах над себе си ярка плакарда:

"Човек без капчица чест!"

Но странно: презрение няма ни капка!

Посрещат ме вред с интерес,

любезно отвсякъде свалят ми шапка:

"Без чест ли си? - Прави ти чест!"

Един господин ме целуна: "Ах, братко,

и ти ли!... Ей, кой да те знай!"

Две хубави дами ми казаха сладко:

"Елате в нас утре на чай!"

Чудесно! Невиждано! С почести редки

изпратен бях чак до дома.

Министри, царе и придворни кокетки

ми писаха мили писма.

И ето ме: важен, блестящ, елегантен,

богат като истински Крез!

И знам аз: крадец съм, лъжец, спекулантин,

безчестник; но... винаги с чест!"...

И Дявола млъкна. Наля от абсента,

сърдечно се чукна със мен,

и пускайки пушек на синкави ленти,

прониза ме с поглед зелен.

"Червен смях", 14 март 1923

:thumbsup:

• Глобален Модератор
Публикува

Например не си е платил тока и водата, и парното, и 2-та лева за стълбището и няма и намерение да ги плати, но купува най-новия телефон. Няма вътрешна тоалетна, но кара мерцедес. Яде хляб и сирене, но държи да носи дрехи Гучи и тъмни цайси. Не си е измазал къщата и прозорците не е измил, но се е накичил със сателитни чинии. Айде да не продължавам.

И правилно. Недей продължава защото голЕмата ти грешка е в това, че описваш едни махали, намиращи се в нЕкои български селища, а се опитваш да ги отнесеш към повечето жители на БГ.

• Потребител
Публикува

Хахахахахах. Е ти май не си виждал такава бригада отблизо :):):):) Толкова работа се вършеше, и кръшкането от бригадите хич го нямаше. Впрочем, имаше една бригада на която се работеше яката. В СУ, във ВиК. ПЛАЩАХА ЗДРАВО!

Всичко останало беше кърски с....рещи, кръшкане, алкохол и да, кариери на комсомолските командири, когато бяха достатъчно тъпи да не пият с бригадирте...

Бригадите, понеже бяха принудителни бяха точно школа по кръшкане и скатаване. Един от генераторите на културните промени, които социализма натрапи на българите.

Сигурно е така, но сега и това го няма. Даже фасадата я няма.

И преди, и сега се работи по един и същи начин. Защото работят българи.

Никаква културна промяна, ама никаква не натрапи социализма. Цяла тема съм писал. Ти какви аргументи предлагаш, освен едно две изречения??

• Глобален Модератор
Публикува

Тук е моментът да споделя, че тревожността в едно общество се изразява, наред с всичко останало, и с процентът пушачи, броят полицаи на глава от населението - тревожният човек иска повече полиция, която да го пази - и броят пътнотранспортни произшествия - изневреният кара по-бързо и по-безотговорно. Неслучайно първенец по пушачи и катастрофи в европа е Португалия - най-тревожната страна. Първенец по полицаи на глава от населението в Европа пък е Германия, следвана от България - ах каква изненада - държави, в които неорганизиранат престъпност е една от най-ниските в ЕС. Имаме мафия, да, но полицията с нея не се занимава.

Замислете се - типичната за страната ни тревожност и невротизъм, съчетани с тотална незаинтересованост към другия, обяснява чудесно постоянните катастрофи и жертви по пътя.

Както и редица особености на американската култура, които смесени, дават канибали, серийни убийци и снайперисти в училище. И наистина, реакцията срещу една култура, която учи едновременно на безродовост, напористост и вътрешна причинност, е едновременно активна и ужасна. Няма друго общество освен американското с такива масови убийства, канибали, ненормалници и психари....

Хм, хм, хм, това е доста точно становище. Има две корекции - едната е странична - другия генератор на серийни убийци осве САЩ е Русия. Каква културна особеност свързва тези два колоса по този въпрос ти обясни.

Втората - добре очертаваш тук опеределени НЕГАТИВНИ характеристики на бълг. общество. Но те не го изчерпват.

• Потребител
Публикува

И правилно. Недей продължава защото голЕмата ти грешка е в това, че описваш едни махали, намиращи се в нЕкои български селища, а се опитваш да ги отнесеш към повечето жители на БГ.

Ами аз не говоря за циганите. говоря за българите. За моите съседи например. Аз не се считам за циганин и не смятам, че живея в гето.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Сигурно е така, но сега и това го няма. Даже фасадата я няма.

И преди, и сега се работи по един и същи начин. Защото работят българи.

Никаква културна промяна, ама никаква не натрапи социализма. Цяла тема съм писал. Ти какви аргументи предлагаш, освен едно две изречения??

Че за какво ти е това "и това!" Искаш децата ти да ходят на летни бригади ли? Ми иди в Куба - ще ходят.

"И преди и сега/ ... е мафия", ама работенето не е по един и същи начин.

Ето на сега излизам от едно средно добро софийско заведение. Персоналът, никой няма да се очуди, е от млади хора под 30. На вратата добър вечер, на излизане приятна вечер.

Вие като сте такива спецове по социализма, помните ли опашките пред бар "Хавана" и средностатистическия социалистически сервитьор?

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува
Ами аз не говоря за циганите. говоря за българите. За моите съседи например. Аз не се считам за циганин и не смятам, че живея в гето.

Е тъй де, точно това ти е грешката.

• Потребител
Публикува (edited)
[

Хм, хм, хм, това е доста точно становище. Има две корекции - едната е странична - другия генератор на серийни убийци осве САЩ е Русия. Каква културна особеност свързва тези два колоса по този въпрос ти обясни.

Втората - добре очертаваш тук опеределени НЕГАТИВНИ характеристики на бълг. общество. Но те не го изчерпват.

Корекции - само с научни аргументи моля.

За Русия не съм съгласен. Вярно е, убийствата в Русия са повече от България - за Бг за 4.07 на 100 000 души, а в Русия са 19 на 100 000. Но сравнение със САЩ и дума не може да става (88.6 на 100 000). Изнасилванията са както средва - България 7.3 на 100 000, Русия 4.8 на 100 000. САЩ 33 на 100 000. Данните са за периода 2000-2005 на UN Offfice drugs and crime

Данни за серийни убийства по страни:

САЩ:

Charles Albright - convicted of murdering three prostitutes in Dallas, Texas; sentenced to life imprisonment in 1991

Joe Ball – aka "The Alligator Man"; killed at least 20 women in the early 20th century in Texas

Herb Baumeister – suspected of killing 20+ men along I-70; fled and committed suicide after remains of 11 were found on his Westfield, Indiana property

David Berkowitz – aka "Son of Sam" and "The .44 Caliber Killer"; convicted of six murders in New York

Bloody Benders – family who killed guests at their inn in Labette County, Kansas in 1872

Robert Berdella – convicted of killing six men in 1988 in Kansas City, Missouri; sexually tortured and dismembered his victims

Kenneth Bianchi and Angelo Buono, Jr. – aka the "Hillside Strangler"; killers of 13 women and possibly involved in three other killings

Richard Biegenwald – convicted of killing five people in the early 1980s in the Asbury Park, New Jersey area; suspected in at least six other murders

Arthur Gary Bishop – Utah man who murdered five young boys; executed in 1988

Lawrence Bittaker and Roy Norris – kidnapped, tortured, raped and murdered five girls in 1979

Terry Blair – Kansas City serial killer and rapist; active 1982–2004

William Bonin – aka "The Freeway Killer"; with several accomplices, claimed the lives of 20 boys in California

Robert Charles Browne – convicted of two murders in Colorado; confessed to 48 murders

Jerry Brudos – aka "The Lust Killer" and "Shoe Fetish Slayer"; killed at least five women in Oregon

Ted Bundy – law student who raped and murdered more than 35 women in six states; executed in Florida State Prison on January 24, 1989

David Carpenter – aka the "Trailside Killer"; murdered five women on San Francisco-area hiking trails between 1979 and 1981

Michael Bear Carson and Suzan Carson – nomadic hippie killers involved in the counter-culture movement; suspects in 12 homicides; sentenced to life imprisonment for three San Francisco Bay Area murders in 1983

Dean Carter – murdered at least four women

Richard Chase – aka "The Vampire of Sacramento"; murdered six people in California the 1970s

Doug Clark and Carol M. Bundy – aka "Sunset Strip Killers"; killed at least seven people during 1980

Carroll Cole – killed 16 people between 1948 and 1980; executed in 1985

Alton Coleman – multi-state killer whose killings took place during two months in 1984 aided by Debra Denise Brown; was convicted of murder in three states

Ray Copeland and Faye Copeland – oldest couple ever sentenced to death in the United States at the ages of 75 and 69; convicted of killing five men; modus operandi was to hire unskilled drifters as farm hands and later kill them

Dean Corll, Elmer Wayne Henley and David Brooks – committed the Houston Mass Murders in the 1970s

Juan Corona – California killer convicted of murdering 25 men in 1971

Charles Cullen – nurse in New Jersey and Pennsylvania who killed as many as 40 patients through lethal injection

Andrew Cunanan – murdered five people, including fashion designer Gianni Versace, in a cross-country journey during a three-month period in 1997, ending with Cunanan's suicide, at the age of 27

Jeffrey Dahmer – Milwaukee, Wisconsin cannibal who kept heads, skulls and body parts in his apartment for sexual gratification; convicted of 15 murders, but believed responsible for at least two others

Albert DeSalvo – aka "The Boston Strangler"; convicted of unrelated rapes; DeSalvo was never indicted for the Strangler murders, although he did confess to them

Westley Allan Dodd – raped and murdered three boys in 1989; executed on January 5, 1993

Ronald Dominique – confessed to raping and murdering at least 23 men in Louisiana; sentenced to eight life sentences in 2008

Nannie Doss – aka "The Giggling Granny" and "The Jolly Black Widow"; serial poisoner who killed 11 family members

Paul Durousseau – murdered 7 in southeast United States between 1997 and 2003; may have killed while stationed in Germany with the Army

Mack Ray Edwards – convicted of murdering three children after confessing to the murders of six in Los Angeles County between 1953 and 1969; claimed at one point to have killed as many as 18

Raymond Fernandez and Martha Beck – aka the "Lonely Hearts Killers"; killed at least three women and one child in the 1940s but suspected in up to 20 murders in New York and Michigan

Albert Fish – aka the "Werewolf of Wisteria"; sadist and pedophile who cannibalized several children; convicted of one murder, confessed to two others

Wayne Adam Ford – aka "Wayward Wayne"; confessed to murdering four women; believed to have killed others

Kendall Francois – serial killer from Poughkeepsie, New York who targeted prostitutes; after strangling the women, he would store them in various crawl spaces in and around his home

Joseph Paul Franklin – racist serial killer who targeted interracial couples and attempted to assassinate Larry Flynt and Vernon Jordan; convicted of 11 murders and confessed to nine others

John Wayne Gacy – aka "Killer Clown"; killer of at least 33 men and boys; kept bodies buried under his Chicago home

Gerald and Charlene Gallego – aka the "Gallego Sex Slaves Killers"; kidnapped, raped and killed victims in the late 1970s; most of them were teenagers

Carlton Gary – convicted of the murders of seven elderly women in Georgia

Donald Henry Gaskins – aka "Meanest Man in America"; convicted of nine murders; confessed to more than 200; executed on September 6, 1991

Ed Gein – two known victims, one suspected victim, four missing persons; elements of Gein's life and crimes have inspired, at least in part, the films Psycho and The Texas Chain Saw Massacre, and the novel/movie The Silence of the Lambs

Janie Lou Gibbs – Georgia poisoner who killed five family members

Kristen Gilbert – aka the "Angel of Death"; nurse convicted of killing four by epinephrine injection

Lorenzo Gilyard – killed up to 13 prostitutes in the Kansas City area 1977 to 1993

Harvey Glatman – Californian rapist and killer of three women; lured women to pose for "bondage photographs"; executed September 18, 1959

Jeffrey Gorton – convicted of two rape-murders in Michigan, suspected of more

Dana Sue Gray – convicted of murder of three elderly women and attempted murder of a fourth in California

Vaughn Greenwood - convicted of 9 counts of murder, including eight of the "Skid Row Slasher" killings in southern California

Belle Gunness – murder-for-profit killer who killed her suitors and children in Indiana

Anna Marie Hahn - German-born murder-for-profit killer who poisoned five elderly men; executed in 1938

Robert Hansen – Alaskan baker who killed prostitutes at his cabin; convicted of four murders but admitted to 11 others

Donald Harvey – aka "Angel of Death"; hospital orderly; confessed to more than 80 "mercy killings" with 37 confirmed killings

William Heirens – aka "The Lipstick Killer"; confessed to three murders spanning from June 1945 to January 1946

Waneta Hoyt – New York woman who murdered her five children

Michael Hughes – killed four women in the Los Angeles area between 1992 and 1993; charged in 2008 with raping and murdering four additional women between 1986 and 1993

Leslie Irvin – aka "Mad Dog"; convicted of killing six people in Indiana in the mid-1950s; his Supreme Court case set a precedent for fair trials of highly publicized defendants

Phillip Carl Jablonski – killed at least four women in California and Utah

Keith Hunter Jesperson – Canadian serial killer convicted in the United States

Vincent Johnson – aka the "Brooklyn Strangler"; a homeless crack addict who killed at least five prostitutes

Genene Jones – Texas pediatric nurse who poisoned infants in her care. Convicted of only one murder but suspected of 10 or more others

Patrick Kearney – necrophiliac convicted of 21 murders in California and admitted to seven other murders

Edmund Kemper – started killing when he was 15 years old in Santa Cruz, California; convicted of six murders and implicated in four others

Tillie Klimek – Chicago woman who poisoned five husbands; sentenced to life imprisonment

Paul John Knowles – raped and murdered 18 people

Randy Kraft – convicted of the murders of 16 young men and boys; suspected of 51 others in California

Timothy Krajcir – confessed to killing more than nine women—five in Missouri and four others in Illinois and Pennsylvania

Peter Kudzinowski – killed children in New Jersey in the 1920s

Leonard Lake and Charles Ng – ex-Marines and survivalists; killed at least 11 people and suspected of 25; collected and murdered female sex slaves

Derrick Todd Lee – aka the "Baton Rouge Serial Killer"; convicted of two murders; linked by DNA evidence to five others

Henry Lee Lucas – convicted of 11 murders and confessed to approximately 3000 others, although most of his confessions are considered outlandish; a task force set up to investigate his claims suggested that the true number of his murders may be as high as 213

Rhonda Belle Martin – Alabama poisoner who murdered six family members; suspected of poisoning at least nine; executed in 1957

Michigan murders (John Norman Collins and Gary Leiterman) – committed separately in Ypsilanti and Ann Arbor between 1967 and 1969

Frederick Mors – Austrian who killed 17 elderly patients by poisoning in New York

Herman Mudgett – better known as H.H. Holmes; active from 1890 to 1894 during Chicago's 1893 World's Columbian Exposition; convicted of only one murder but definitively tied to at least 8 more and confessed to a total of 27

John Allen Muhammad and Lee Boyd Malvo – aka "Beltway Snipers"; Muhammad is convicted of seven murders so far and awaiting prosecution for nine others; Malvo was convicted of, plead guilty to, or confessed to at least nine murders

Herbert Mullin – schizophrenic in Santa Cruz, California who killed people to prevent earthquakes; convicted of 10 murders and confessed to three others

Earle Nelson – aka "Gorilla Man"; necrophiliac convicted and hanged for one murder; implicated in about 20 others

Marie Noe – murdered eight of her children between 1949 and 1968

Gordon Stewart Northcott – aka the "Wineville Chicken Coop Murders"; California man who confessed to kidnapping, raping and murdering nine young boys with the aid of his mother, Sarah Louise Northcott in the 1920s; suspected of the murder of nearly 30, executed in 1930

Carl Panzram – murderer, rapist and arsonist; convicted of two murders; confessed to 19 others; executed in 1930

Gerald Parker – aka the "Bedroom Basher" raped and murdered 5 women and killed the unborn baby of a sixth woman in Orange County, California

Christopher Peterson – aka the "Shotgun Killer", confessed to shooting seven people with a shotgun in a killing spree spanning from October 30, 1990 to December 18, 1990 in Indiana.

Dorothea Puente – convicted of three killings in Sacramento, California during the 1980s; suspected of six others

Dennis Rader – aka the "BTK Killer"; killed ten people between 1974 and 1991 in Sedgwick County, Kansas

Richard Ramirez – aka the "Night Stalker"; terrorized Los Angeles in 1984 and 1985; convicted of 14 murders

David Parker Ray – convicted of rape and torture and sentenced to 224 years in prison; FBI believes he was responsible for the deaths of 60 women in Truth or Consequences, New Mexico

Paul Dennis Reid – killed seven people during armed robberies between February and April 1997

Бngel Maturino Resйndiz – killed nine people in Texas, Kentucky, and Illinois

Gary Ridgway – aka the "Green River Killer"; convicted of murdering 48 women in Washington state

Joel Rifkin – murdered 17 women in the New York City and Long Island areas

John Edward Robinson – aka the "Cyber Sex Killer"; lured victims through the internet; convicted of murdering six women in Missouri and Kansas

Dayton Leroy Rogers – murdered at least six women in Oregon

Danny Rolling – pleaded guilty to murdering five students in Florida; executed in 2006

Michael Bruce Ross – raped and murdered seven women in Connecticut; executed May 13, 2005

Efren Saldivar – respiratory therapist who killed six patients, possibly as many as 120

Altemio Sanchez – aka the "Bike Path Rapist"; responsible for three murders and numerous rapes spanning a 25-year period in Buffalo, New York; currently serving three consecutive 75 years-to-life sentences for the murders

Heriberto Seda – New York City copycat killer of the "Zodiac Killer" active from 1990 to 1994; convicted of shooting eight individuals, killing three; sentenced to life imprisonment in 1998

Gerard John Schaefer – Florida police officer who killed up to 34 women and girls

Tommy Lynn Sells – convicted of only one murder; admitted to murdering dozens of people across the United States, possibly in excess of 70 although only six are confirmed

Arthur Shawcross – aka "The Genesee River Killer"; convicted of 12 murders; confessed to one more

Robert Shulman – convicted of murdering five prostitutes between 1991 and 1996

Lemuel Smith – confessed to the murders of five people, including an on-duty female prison guard

Morris Solomon Jr. – handyman who killed six young women between 1986 and 1987 in Sacramento, California

Gerald Stano – convicted murderer of 41 women; executed in 1998

Cary Stayner – killed four women in Yosemite, California

Michael Swango – physician and surgeon who poisoned over 30 of his patients and colleagues

William Suff – aka the "Riverside Killer"; killed up to 19 women near Riverside, California

Marybeth Tinning – New York woman who smothered nine of her children to death

Ottis Toole – Henry Lee Lucas' accomplice; convicted of six murders in Florida; confessed to but never tried for Adam Walsh's murder

Maury Travis – St. Louis area torture killer of 12-17 prostitutes from 2000 to 2002

Chester Turner – murderer of women in Los Angeles, California; convicted of 12 murders and linked through DNA evidence to another

Henry Louis Wallace – Charlotte, North Carolina killer of at least nine young women from 1992 to 1994

Coral Eugene Watts – convicted of two murders; admitted to killing 80 people in Texas and Michigan; possibly guilty of 100 murders

Nathaniel White – convicted of stabbing to death six women in the Hudson Valley, New York area from 1991 to 1992

Wayne Williams – convicted of two murders; police claim his arrest solved 23 others in a string of 29

Gwendolyn Graham and Cathy Wood – Michigan duo who murdered five elderly nursing home residents in their care and claimed to have killed another

Randall Woodfield – aka the "The I-5 Killer" and "The I-5 Bandit"; convicted of four murders; believed responsible for 14 others

Aileen Wuornos – shot six men dead in Florida; executed in 2002

Robert Lee Yates – murdered at least 13 women in Spokane County, Washington

[

[edit] Unidentified serial killers

1982 Chicago Tylenol murders (USA) – murders of seven by poison-laced pain-relief capsules

Alphabet murders (USA) – murders of three young girls in the Rochester, New York area during the early 1970s

Axeman of New Orleans (USA) – killer of at least eight people in the New Orleans area from May 1918 to October 1919

Baseline Killer (USA) – one man has been charged with nine murders attributed to the Baseline Killer in Phoenix, Arizona

Cincinnati Strangler (USA) – raped and strangled seven mostly elderly women in Cincinnati, Ohio between 1965 and 1966

Cleveland Torso Murderer (USA) – aka the "Mad Butcher of Kingsbury Run"; responsible for 12–13 murders in the Cleveland, Ohio area in the 1930s

Colonial Parkway Killer (USA) – believed to have murdered at least eight people in Virginia between 1986 and 1989; left three couples dead and one couple missing and presumed dead

Connecticut River Valley Killer (USA) - stabbed to death six women in New England

Daytona Beach killer (USA) – murdered four, possibly five, women in Daytona Beach, Florida between 2005 and 2007

The Doodler (USA) - sketched then stabbed to death 14 gay men in San Francisco in the 1970s

Female homicides in Ciudad Juбrez (Mexico) – aka "The dead women of Juбrez"; the violent deaths of hundreds of women since 1993 in the northern Mexican city of Ciudad Juбrez

Frankford Slasher (USA) – allegedly responsible for nine murders in the Frankford neighborhood of Philadelphia, Pennsylvania; Leonard Christopher was convicted of one murder; another murder was committed in same style while he was incarcerated; believed to still be at large

Freeway Phantom (USA) - raped and strangled six young women and girls in Washington D.C. in the early 1970s, dumping their bodies by freeways

Goleta Murders 1979, 1981 (USA) – series of three home invasion attacks on couples living in a roughly two-mile-square (5 kmІ) area of Goleta, California

Grim Sleeper (USA) – believed to be responsible for at least 12 murders in Los Angeles since 1985

Hwaseong serial murders (South Korea) – series of murders between 1986 and 1991 in Hwaseong; ten women were found raped, bound, and murdered

Jack the Ripper (UK) – murdered prostitutes in the East End of London in 1888

Jack the Stripper (UK) – responsible for the London "nude murders" between 1964 and 1965

Oakland County Child Killer (USA) – responsible for the murders of four or more children in Oakland County, Michigan in 1976 and 1977

Original Night Stalker (USA) – killer and rapist who murdered six people in Southern California from 1979 through 1986

Phantom Killer (USA) – believed to have committed a number of murders in Texarkana between February 23 and May 4, 1946

Servant Girl Annihilator (USA) – aka the "Austin Axe Murderer"; responsible for at least seven murders in Austin, Texas between 1884 and 1885

Smiley face murder theory (USA) – theoretical serial killer(s) thought by some sources to have drowned college-aged young men across the northern part of the country since 1997; most experts suggest that the deaths were accidental

Zodiac Killer (USA) – operated in northern California during the 1960s; five known victims; claimed to have killed as many as

РУСИЯ:

Valeriy Asratyan – arrested in 1990 and convicted of three murders and dozens of cases of sexual abuse; executed

Andrei Chikatilo – aka "The Rostov Ripper"; killed 52 women and children throughout the Soviet Union; arrested, convicted and executed in 1994

Vasiliy Kulik – killed 13 people aged between seven months and 75 years; executed

Maxim Petrov – aka "Doctor Killer" and "Doctor Death"; doctor who killed 12 patients

Alexander Pichushkin – aka "The Chessboard Killer"; convicted of 48 murders; confessed to killing 63

Sergei Ryakhovsky – aka "The Hippopotamus"; convicted of the murders of 19 people aged between 14 and 78

Darya Saltykova – 18th century countess who tortured and killed serfs on her estate

Anatoly Slivko – convicted of killing seven young boys; executed

Sasha Spesivtsev – cannibal convicted of the murders of 19 women

Alexander Tchayka – killed four women between January 1994 and February 1994

данни:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_seria...lers_by_country

Абсолютен първенец в света - САЩ.

Редактирано от КГ125

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!