Отиди на
Форум "Наука"

Защо българинът не си е измазал къщата, а в същото време пие, пуши и има по 2 сателитни антени на фасадата?

Recommended Posts

• Глобален Модератор
В цитирания период сигурно е излишно да казвам, че в редица страни от централна и западна европа имат вътрешни тоалетни и бани. Само че ние тука не сме европа. Тука е още дива анадола.

В цитирания период и в България има много такива жилища, с вътрешни тоалетни и бани.

Като сравняваш една крайсофийска селска минерална къпалня с вътрешните бани на централна и западна Европа, до такива неадекватности ще стигнеш. Анадола... Ми там бани няма, бре чоджум.

• Глобален Модератор
Абе ти не гледай София. Щото селата в Швеция са сто пъти по чисти от на София центъра. Ама де чистотата да ни беше основния проблем. А обществената култура.....трагедия.

Е, ми ти сега искаш Швеция да дойде на постокомунистическите балкани. Няма.

Едно време е била достатъчно чиста.

• Потребител

В цитирания период и в България има много такива жилища, с вътрешни тоалетни и бани.

Като сравняваш една крайсофийска селска минерална къпалня с вътрешните бани на централна и западна Европа, до такива неадекватности ще стигнеш. Анадола... Ми там бани няма, бре чоджум.

Ама не са мнозинството жилища. А в Европа са. Иначе и тука сме имали, колкото да е без ич. Да не се излагаме пред чужденците.

• Потребител

Е, ми ти сега искаш Швеция да дойде на постокомунистическите балкани. Няма.

Едно време е била достатъчно чиста.

Драги, в посткомунистическа Словения Швеция вече дойде. В посткомунистическа Германия също. Бързо бързо дотича. Само при нас няма скоро да дойде.

• Глобален Модератор
"Чаршията"(с всичките и разновидности) не бива да се изпуска:

http://www.stara-sofia.com/pazar.html

В Лима е по-различно, и в Лондон е по-различно. Бас държиш или не държиш, ама е така.

На тая чаршия сите шопи идат да си продават селската продукция. Колорит.

Без избирателност - я тука разгледай облеклата на тия средностатистически софиянци, които гледат Халеевата комета??? : http://2.bp.blogspot.com/_HFDkzuFx0qg/Sh7T...haleeva1910.jpg

post-727-1251747885_thumb.jpg

• Глобален Модератор

Драги, в посткомунистическа Словения Швеция вече дойде. В посткомунистическа Германия също. Бързо бързо дотича. Само при нас няма скоро да дойде.

Тц, любезний. От Словения и Германия Швеция не си е тръгвала. Там е тънкия момент, че у нас таман взе да идва и дойде малко източен ветър.

Само че това е свързано с етапите от пътя към цивилизацията, а не с това, което си мислиш ти.

• Потребител

В Лима е по-различно, и в Лондон е по-различно. Бас държиш или не държиш, ама е така.

На тая чаршия сите шопи идат да си продават селската продукция. Колорит.

Без избирателност - я тука разгледай облеклата на тия средностатистически софиянци, които гледат Халеевата комета??? : http://2.bp.blogspot.com/_HFDkzuFx0qg/Sh7T...haleeva1910.jpg

Ами едва няколко процента от населението на европейска България гледа Халеевата комета във фракове. А мнозинството гледа не ХАлеева комета, а розови прасета и макове в Кондофрей и нему подобните.

• Потребител

Тц, любезний. От Словения и Германия Швеция не си е тръгвала. Там е тънкия момент, че у нас таман взе да идва и дойде малко източен ветър.

Само че това е свързано с етапите от пътя към цивилизацията, а не с това, което си мислиш ти.

Ами там също бая източен вярът подуха. Че и уста в уста се целуваха. Ама не ги отвя. Въпрос на култура.

Значи твърдиш, че България е била Швеция през 20-те години. Оле....По бедност, може би. но не и по култура. Я ги виж онея шведи на женския пазар с калпаците. Или шведите в сауната на Овча купел.

• Глобален Модератор
Ами там също бая източен вярът подуха. Че и уста в уста се целуваха. Ама не ги отвя. Въпрос на култура.

Хммм, не. Въпрос на етап от разивтието на културата ;)

• Потребител

Хммм, не. Въпрос на етап от разивтието на културата ;)

Историята помни няколко еротични снимки от развитието на културата. Едната е на Цола Драгойчева, снимана до ален минзухар. Другата е целувката между Брежнев и Хонакер.

• Потребител

Тук сега пак изписахте един тон работи, а истината е много по-проста.

Днес например разбих тотално един апартамент точно за един ден и всичко е подредено в чували.

Съседите, които досега правиха тая работа, са я върешли между 2 седмици и 2 месеца. Има един, който чука, кърти и реже вече 15г.

Естествено, че отношението ми към тях всичките е негативно. Какво може да бъде като съм индивидуалист и искам работата да се върши бързо и качествено.

През цялото време обаче се разправям с идиоти. Тоя над мен не стига, че му сменям щранговете за моя сметка постоянно изказва някакви претенции, а отгоре на всичко ми предложи да се кача с новите още един етаж по нагоре и после да си събера парите от съседите. Тая, която отговаря за абонатната станция в съседния вход ми поиска 20лв. Аз я питах за какво точно са, тя не се усети и ми каза, че били за водата, която ще източим. Казах и да ми даде номера на партидата на общия топломер за да внеса парите по него. С голямо недоволство избяга и ми каза, че ще източи водата. Пари повече не ми поиска.

Върхът на всички разправии обаче беше, когато складирали чувалите под балкона на партера, където е прозорчето на моето мазе. Появил се съседа от партера и ги изгонил, защото точно там утре щял да пече чушки на чушкопек. За съжаление не присъствах в този момент та да го оправя на бързо.

Та това е за културата. Колегата alva казва каквато такава.

Да де ама за мен не е така, защото постоянно ми се пречи. Аз разбивам апартамент за един ден с професионални машини. Селтакът го разбива за 2 седмици, защото не желае да даде пари за такива. Това, че тези 2 седмици създава дискомфорт на всички не го вълнува.

Сега да обясня нещо за движението в Атина. Целия трафик е опитмизиран за коли. Има един куп светофари за пешеходци, които докато пресичаш светват червено на средата, ако не тичаш. На пешеходните пътеки винаги се внимава да не те отнесе някой. Шофьорите карат здраво и бързо. Аз лично се чувствам много по-добре там. Трафикът е интензивен и динамичен и има неписан ред, който се спазва.

В Сърбия с желязния им ред с приятелите ми сърби (най-добрият ми приятел от училище е сърбин) сме си правили каквото искаме. Полицаите им са също толкова корумпирани колкото в БГ. Поне пътните. С другите не съм си имал работа. Не отричам, че от Ниш на Запад е по-подредено отколкото в БГ обаче. Така например в Белград по булевардите всеки не си спира където си иска и миеха улиците с водоноски дори и по време на войната. Въпреки това не могат да стъпят и на малкия пръст на словенците по ред, дисциплина и организация.

Утре като си ида в Гърция, дай боже, ще има да им разправям за чушкопеците и другите простотии и ще се попилеем от смях.

• Потребител
... Чудя се, малката краварка на първата снимка в кое е учила.....

Как в кое - девойчето 100% е карало "средно" ветеринарство.

Иначе баща и едва ли щеше да я пусне сама с воловете(не са крави).

При оня висок тогавашен морал, ценностна система и култура, българинът е правил изключения единствено по отншение на науката.

... а може и да е на някакъв практикум на ветеринарския лицей.

• Глобален Модератор

ТоВ това последното няма и един ред истина, брате Влах.

Невски, абе товите истории край нямат!!!! Какви чушки пък сега?!?!?! Следващия път, когато някой поиска да пече чушки там, където ти складираш, разбира се, по немски образец строителните си отпадъци, му купи един чушкопек (троен) с условието, че става негов, ако си ги складираш точно там....

А иначе това което разказваш е една чудесна социалистическа идилия, породена от набутването на хората в панели.....

Единственият логичен извод, съобразен с всички обстоятелства по случая и културните особености на българина, установено веднъж завинаги от Геерд Хофстеде чрез изследване на българската история е IBM Е:

Да си беше останал всеки в дворчето, нЕмаше да има нужда да му купуваш чушкопек. :groupwave2:

• Потребител

Невски, абе товите истории край нямат!!!! Какви чушки пък сега?!?!?! Следващия път, когато някой поиска да пече чушки там, където ти складираш, разбира се, по немски образец строителните си отпадъци, му купи един чушкопек (троен) с условието, че става негов, ако си ги складираш точно там....

А иначе това което разказваш е една чудесна социалистическа идилия, породена от набутването на хората в панели.....

Единственият логичен извод, съобразен с всички обстоятелства по случая и културните особености на българина, установено веднъж завинаги от Геерд Хофстеде чрез изследване на българската история е IBM Е:

Да си беше останал всеки в дворчето, нЕмаше да има нужда да му купуваш чушкопек. :groupwave2:

А социалистическата идилия защо не роди същите чудесии в Германия КГ125? Или в Хърватска?

ПС. България не е представена в изследванията на Хофстеде от 70-те и 80-те. Но е представена от последните две вълни на изследвания на World Values Survey в последното десетилетие и не чрез сравнима, както прави Хофстеде, а чрез представителна извадка. Изследванията са извършени от социологическия институт на БАН.

КГ125, кое училище все пак е завършила краварката с воловете от снимката, тази горда шведко-българка от 30-те? Поздрав с песетна на Емил Димитров Мъничка овчарко.мр3

• Потребител

Ами той си има троен чушкопек бе драги КГшка. И буркани си стерилизира на огън пред блока. Ей сего го гледам събрал всички съчки от квартала на една поляна сигурно утре ще ги прави.

Моите строителни отпадъци ще бъдат легално депонирани утре там където им е мястото. Няма как да стане днес, щото тия работи се правят накуп. А ти като разбиеш всички плочки + 2 стенички в един цял апартмент ми се обади да ми обясняваш кое как се прави.

• Глобален Модератор

Е, поразбил съм сега, нека не се учим на ремонтно дело. Такива са казусите, но знам кой е виновен.... Натикай хората в нещо общо и ела да видиш цирк.

• Потребител
Е, поразбил съм сега, нека не се учим на ремонтно дело. Такива са казусите, но знам кой е виновен.... Натикай хората в нещо общо и ела да видиш цирк.

В Германия Кг125 също има блокове. Панелки. В Източен Берлин. Ама цирка го няма. Има градска култура на няколко столетия. Няма и чушкопеци. Има вежливи съседи.

Не са виновни блоковете и панелите. Културата, ах културата.

• Потребител

Ти какво си мислиш КГшка, че в Германия няма блокове?

Доста повече са отколкото в БГ и там тези циркове не съществуват. И с очите си съм ги виждал.

Като се санира се санира целия блок, като се сменят щрангове се сменят всички.

Аз с 2ма души не мога да се оправя за щранговете и само се чудят как да ме врътнат аз да им платя всичко и на двамата смятай какво ще е с целия блок.

Приказки за лека нощ ни разправя пак КГшката.

• Потребител

Мислиш, не са волове, а крави, или биволи?

Или девойчето е карало не ветеринарство, а "за медицинска сестра"?

• Глобален Модератор
ПС. България не е представена в изследванията на Хофстеде от 70-те и 80-те. Но е представена от последните две вълни на изследвания на World Values Survey в последното десетилетие и не чрез сравнима, както прави Хофстеде, а чрез представителна извадка. Изследванията са извършени от социологическия институт на БАН.

ОК. Само че кога, кой и как отнесе тези резултати НАУЧНО към цялата българска нова и по-стара история???? И най-вече КАК ;)

КГ125, кое училище все пак е завършила краварката с воловете от снимката, тази горда шведко-българка от 30-те? Поздрав с песетна на Емил Димитров Мъничка краварко.мр3

Кое училище ли? Ами ако е ходила в селското - него. Може и да не е ходила в нито едно. А може брат й да стигне до Петербургската генералщабна академия. Не разбирам смисъла на въпроса.

• Потребител

Доста повече са отколкото в БГ и там тези циркове не съществуват. И с очите си съм ги виждал.

Аз с 2ма души не мога да се оправя за щранговете и само се чудят как да ме врътнат аз да им платя всичко и на двамата смятай какво ще е с целия блок.

Аз в Германия живея именно в пенелен блок. В Панков. Ама съседите не са панелни.

• Глобален Модератор

Абе Германия е ясна! Тя е минала оттатък реката преди да я яхнат от източната й страна.

ПП

Къде у нас се депонират строителни отпадъци, Невски. Би ли ми отговорил СЕГА?

• Потребител

Абе Германия е ясна! Тя е минала оттатък реката преди да я яхнат от източната й страна.

ПП

Къде у нас се депонират строителни отпадъци, Невски. Би ли ми отговорил СЕГА?

Чехия, Словения, Унгария, Словакия дори, Хърватска - също. Къде остана социализма?

Е нали твърдиш, че и България е минала на другия бряг преди социализма, като Германия.Е защо днес сме различни?

• Потребител

В Атина имам хоризонтално разпределени щрангове към всеки апартамент. Точно защото ги знаят какви са, а освен това при авария и липсващи сосбтвеници се спира лесно водата само на засегнатия апартамент.

Тук при соца не са се сетили за тази подробност, защото ги стягаха. И педи соца също не са се сетили В старата кооперация на прадядо ми пак щранговете са вертикални.

Айде сега яжте дървото с топлофикация.

• Глобален Модератор

На изток, на изток. Там, докъдето Европа успя да стигне с единия крак, преди да я яхне. А и да не забравяме колко по-малко варварски беше той, колкото по-на запад стигна....

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!