Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

Публикува
.От България, който пръв дойде в този манастир, името му е Сондоке и жена му Анна, и баща му Йоан, и майка му Мария, и синът му Михаил, и другия му син Велегнев, и дъщеря му Богомила, и другата Каля, и третата Марта, и четвъртата Елена, и петата Мария, и другата му съпруга Собеслава. И другия знатен мъж Петър... и Георги. Петър и жена му София

Йончев само това намирам за Чивидилското евангелие.Докс липсва.

Армандо а хрумвало ли ти е че Докс може да е идентичен с Петър?

Да, но съм и доста скептичен, тоест като шопа - имам мнение, но съм против него!!! :smokeing:

Относно първата част на българската приписка в Чивидалското евангелие - виж "Кой е бил Тудор Черноризец..." на проф. В. Златарски в

т.ІІ на "Избрани произведения" , С. ,1984 г. - там е и Докс!

• Мнения 60
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Публикува
Добрев откъде го правиш този извод?

Записано е в изворите и отдавна вече е много добре и широко известно, че Атила и Бледа наследяват чичо си Ругила, само не е много ясно кой точно е ханът и кой кавханът или съвладетелят.

• Глобален Модератор
Публикува

Чакай, Митак, не се горещи.

Че кавханът е съвладетел по дефиниция, е хипотеза на Веселин Бешевлиев, при това доста добре аргументирана. Недвусмислени доказателства няма, разбира се, в противен случай не бих говорил за хипотеза. Но и опровергаването на аргументите "за" не е лесно.

Аз също не съм много убеден в съвладетелството на кавхана, но понеже не мога да докажа, че не е бил съвладетел, просто оставям въпроса отворен.

Ресавски, приписката има още една част: "Тук са имена от България. На първо място техният крал Михаил и брат му Докс, и другият му брат Гавраил, и съпругата му Мария. И синът му Расате, и другият Гавраил, и третият син Симеон, и четвъртият син яков, и дъщеря му раба божия Пракси, и другата му дъщеря Анна. Цергобула Стазис."

• Потребител
Публикува

Записано е в изворите и отдавна вече е много добре и широко известно, че Атила и Бледа наследяват чичо си Ругила, само не е много ясно кой точно е ханът и кой кавханът или съвладетелят.

Хмм, значи не е записано, че имаме титла кавхан там? А Бледа не беше ли (да се чете не е ли бил) старшия?

• Потребител
Публикува
Чакай, Митак, не се горещи.

Че кавханът е съвладетел по дефиниция, е хипотеза на Веселин Бешевлиев, при това доста добре аргументирана. Недвусмислени доказателства няма, разбира се, в противен случай не бих говорил за хипотеза. Но и опровергаването на аргументите "за" не е лесно.

Аз също не съм много убеден в съвладетелството на кавхана, но понеже не мога да докажа, че не е бил съвладетел, просто оставям въпроса отворен.

Не се гореща ;).

Но има ли сведение, някога в ПБЦ, кавхана да е приемал властта? Аз не зная, но нали знаеш, не съм историк :(. Аргументацията - добре. Но за тез 3 века и то не минали без размирици, да няма сведения, ми се струва достатачно добро док-во.

• Глобален Модератор
Публикува

Хмм, значи не е записано, че имаме титла кавхан там? А Бледа не беше ли (да се чете не е ли бил) старшия?

Старшият е, да. Един от двамата бихме могли да наричаме "кавхан" само при положение, че:

1.Титлата (длъжността) кавхан е засвидетелствана в тази или поне подобна форма у хуните;

2.Е доказано, че кавханът е съвладетел.

Второто категорично не е доказано, за първото - не съм сигурен. Професор Добрев би могъл да каже има ли такова известие за хуните или не.

Във всеки случай, на основание на т.2 - нито Атила, нито Бледа е бил кавхан.

• Потребители
Публикува
Но има ли сведение, някога в ПБЦ, кавхана да е приемал властта? Аз не зная, но нали знаеш, не съм историк .

Има история, подкрепяща вашето предположение - Войтех и Бодин.

• Глобален Модератор
Публикува

А защо не и двамата да са съвладетели?

• Потребител
Публикува
Старшият е, да. Един от двамата бихме могли да наричаме "кавхан" само при положение, че:

1.Титлата (длъжността) кавхан е засвидетелствана в тази или поне подобна форма у хуните;

Второто категорично не е доказано, за първото - не съм сигурен. Професор Добрев би могъл да каже има ли такова известие за хуните или не.

Разбирам, че старшия е Бледа?

Или, ако има кавхан при хуните, то това е Атила и тъй, като е кръвен брат на Бледа, моята теория отива на кино ;).

Амааа чакам източници, че е имало такава титла при хуните.

А и аз не пиша за хуните.

Никак не е доказан съвладетелскита институция на кавхана в ПБЦ.

Професоре! Не се заяждам, просто питам?

• Потребител
Публикува

Повече от сигурно името Борис се образува на основата на общотюркската по принцип и прабългарската в частност дума барс, която означава рис или леопард.

Айде, радио Анкара пак се намеси. Обаче според радио Гласът на Таримската котровина, името идва от "бьори" - вълк :)

Естествето и двете тези са напълно погрешни, тъй като няма известен нито един прототюрк, тюрк, хун, огуз, печенег, татарин и прочие деривати на "болгарите", който да се е казвал Борис.

• Потребител
Публикува
Айде, радио Анкара пак се намеси. Обаче според радио Гласът на Таримската котровина, името идва от "бьори" - вълк :)

Естествето и двете тези са напълно погрешни, тъй като няма известен нито един прототюрк, тюрк, хун, огуз, печенег, татарин и прочие деривати на "болгарите", който да се е казвал Борис.

Ка4о, респект, но нека запазим добрия тон ;). Това е молба разбира се.

• Потребител
Публикува

Титлата "кавхан" не е регистрирана при хуните. Така че даването на аналог с Бледа и Атила е пълен абсурд.

• Потребители
Публикува

Като споменавате приписката, как обяснявате факта, че Сондоке (Сундика) има две жени (след покръстването), цялата му рода има християнски имена, а той не?

• Потребител
Публикува
Титлата "кавхан" не е регистрирана при хуните. Така че даването на аналог с Бледа и Атила е пълен абсурд.

Така и знаех ;). Да не говорим за институция ;). Но все пак нека поддържаме добрия тон ;). По писанията ще ги познаете :).

• Потребители
Публикува
Като споменавате приписката, как обяснявате факта, че Сондоке (Сундика) има две жени (след покръстването), цялата му рода има християнски имена, а той не?

доколкото знам той е имал две жени още преди покръстването.

как е останал и с двете след това - нямам никаква представа. :dunno:

възможно е да се е позовал на стария завет - например колко много жени е имал соломон :biggrin:

Публикува
Отдавна четох за българския дипломат Петър, за когото се предполага, че е роднина на Борис. Ето линк:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%...BC%D0%B0%D1%82)

Тук моят въпрос е дали според вас Петър е наистина родственик на българския владетел Борис I? Той ли има заслугата, заедно с Борис, България да има независима църква през IX век.

Аз пък мисля, че Българската църква през 9-и век става не независима, а обратното. Независима е била до 5-6-век и когато по това време шибаните гърци стават доминиращата обществена прослойка в Източната Римска империя те подлагат на жестоко гонение, изтребление и унищожаване на храмове, църковници и миряни, и книжнина. Така че княз Борис не само че не е въвел християнството в България през 9-и век, но тогава (на него му се е паднало очеавидно) е клекнал на гърците по политически най-вероятно съображения. Но можеш спокойно да го причислиш и към предателите на българската кауза.

Освен това в българските държави от когато е взело да ги има на тоя свят и до последно не е имало титли от рода на хан, кан и производните им - това са измислици на червените папагали и фалшификатори на българската история.

ВладПомак

Публикува

Ако кавханът е равен на съвладетеля, то това не е прецедент, защото хан Атила-Авитохол има за кавхан брат си Бледа.

Няма такава титла и никога не е имало - хан! А пък най-смехотворното твърдение е, че Атила е равно на Авитохол! Аз пък твърдвя че Атила е полатинчено от Тилко, а Тилко е умалително от Стоил! И копче не можете да ми кажете на това твърдение освен голи отрицания! И ми е чудно как не се засрамвате - възрастни хора, дори с учени степени и звания някои от вас, и вече толкова десетилетия повтаряте усърдно измислици и фалшифицирани приказчици предназначени наистина за дебили! То бива и бива папагалщина ама чак толкова небива! Ами че поразровете се в историята на тоя прословут "Именник" и ще видите, че основанията да го смятате за фалшификат са с пъти повече от основанията да го смятате за достоверен исторически документ! Ами че само фактът, че досега даденото му от Раич название "Именник на първите български князе" е променяно два пъти за да го натамани към конюнктурата на момента е предостатъчно да бъде обявен за фалшификат, да не говорим за въпиющи несъответствия на съдържанието му и прочие и прочие. Докога бе джанъм с тая овча безкритичност към всякаквито глупости които ни пробутват графомани и разни други психопати?

ВладПомак

• Потребители
Публикува
Ами че поразровете се в историята на тоя прословут "Именник" и ще видите, че основанията да го смятате за фалшификат са с пъти повече от основанията да го смятате за достоверен исторически документ!

А що е достоверен исторически документ? Има ли напълно такъв?

Създавате впечатление, че имате досег с тайно средство за познание на миналото, което не държи сметка на текстовете.

Публикува

Йончев, извинявай но "Цергобула Стазис" си го взел от някаква апокрифна книжнина!!! Целият откъс-цитат го постнах малко по-рано тук в същата тема, но явно много чукча писатели и малко читатели! Зергобула, Зергобуила се сруща в аналите още няколко пъти, но няма нищо общо с Цървул, нито има второ име! Виж факсимилето, ако попаднеш на него, защото не помня къде го разглеждах! Ако ще дописваме така оригиналите, да взема и аз да пусна нещо, добавка някаква?! :)):

• Глобален Модератор
Публикува
Йончев, извинявай но "Цергобула Стазис" си го взел от някаква апокрифна книжнина!!! Целият откъс-цитат го постнах малко по-рано тук в същата тема, но явно много чукча писатели и малко читатели! Зергобула, Зергобуила се сруща в аналите още няколко пъти, но няма нищо общо с Цървул, нито има второ име! Виж факсимилето, ако попаднеш на него, защото не помня къде го разглеждах! Ако ще дописваме така оригиналите, да взема и аз да пусна нещо, добавка някаква?! :)):

Естествено, не съм го дописал аз - текстът е от официално издание на приписката, може би от ЛИБИ, не помня точно.

Пропуснал съм поста с твоя цитат, иначе не бих повтарял откъса, защото идеята беше да посоча на Ресавски, че в тая приписка присъстват и двете имена - и Петър, и Докс.

Колкото до Цербула, Цергобула, Зергобула , Зергобуила и пр., както и името Стазис: допускам, че тази форма стои в изданието на текста, откъдето съм взел цитата - не съм превеждал специално оригинала, за да напиша този пост. Не изключвам името Стазис (ако не е изписано в латинския текст - не си спомням) да е дадено в изданието като пояснение към титлата, но или там да са пропуснати скобите около него, или пък да съм ги изтървал аз. Принципът е същият като пояснението "Евпраксия" към "Пракси".

Така че, ако съм допуснал неточност при цитирането - моля за извинение. Не съм го направил с някаква особена цел.

• Глобален Модератор
Публикува

Възможно е и да съм се объркал.Докс и Петър не са идентични.Тогава си остава загдаката с поста на Петър който не е кавхан.Златраски предплогаше че е идентичен с ичъргубоила Стазис.

Публикува

А защо не и двамата да са съвладетели?

Най-малкото чисто и просто, защото в никоя държава по Света не може да има двама вицепрезиденти, без да има президент, както и да се наричат те!

Публикува
Възможно е и да съм се объркал.Докс и Петър не са идентични.Тогава си остава загдаката с поста на Петър който не е кавхан. Златраски предплогаше че е идентичен с ичъргубоила Стазис.

Ами, точно той е цар на тия добавки и дописвания! Да не говорим как е затварял устата на опонентите си. Зергобул днес никой сериозен българист не го приема за вариант на чръгубил, чръгобоил... И дори и да са семантично и етимологично свързани - в нашия случай е мъжко лично име!

• Глобален Модератор
Публикува

Добрев историята на Средновековието е пълно с примери за съвладетлство.Не може да не сте чували.Все пак сте "професор".

• Потребители
Публикува
Отдавна четох за българския дипломат Петър, за когото се предполага, че е роднина на Борис. Ето линк:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%...BC%D0%B0%D1%82)

Тук моят въпрос е дали според вас Петър е наистина родственик на българския владетел Борис I? Той ли има заслугата, заедно с Борис, България да има независима църква през IX век.

Значение:

от китайски: kap-kuan, i.e. qap. " the first, the best. " -f- kuan. " official "

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!