Отиди на
Форум "Наука"

Триизмерна възстановка


В.Павлов

Recommended Posts

  • Потребители

Зъберите са по-малки, защото предназначението на тази кула е да е площатка за катапулт. Ако са високи и гъсти, площадката няма да е много удачна за основното предназначение - ще пречи на прицелването и изхвърлянето. А и така по-добре се вижда каменомета.

На този вариант прозорците нямат капаци. Затова откритата площ нараства с височината - мазгали, големи прозорци, открита площадка.

Лошото е, че е запазена само частта с пълнежа и не е ясно за какво точно е служела кулата. Асо имахме писмено известие за употребата й щеше да е по-ясно. Все пак ми се струва, че основния вариант трябва да е първото, което показах - кула с покрив и капаци на прозорците.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 365
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

Ето малко по-цветничко катастрофата в моста - т.е. ако е имало такъв мост, какъвто можете да видите на табелата на място, той е щял да пречи на корабите да минават. Тъй като теренът е нисък, а възвишение има само на юг, то равен мост трудно ще се получи на подходяща височина, а за такъв или наклона трябва да е прекалено голям или моста да е голям като този дето е сега.

post-549-099286800 1299273545_thumb.jpg

За съжаление няма да може да се направи такова шаренко филмче, защото много време трябва да обработката от компютъра.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

post-549-082683800 1299352687_thumb.jpg

Кулата с катапулта украсена с медалион с образа на имп. Антонин Пий. На кулата едва ли е имало такова нещо. Целта е да подсказва за времето на направа. Иначе новия фар на бургаското пристанище грееше двойно повече, защото на него бе светлия лик на вожда.

Picture1a.jpg

Преди това пък на Н.В, а сега "емблема на пристанището.

183057_113814398693018_113575918716866_109137_4264181_n.jpg

Въобще с всяка смяна на властта се сменя и съдържанието на медальона.

Същото и във Варна.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
  • Потребители

post-549-099949800 1299535241_thumb.jpg

В такъв случай ше трябва да почнеш да качваш фронтални снимки на всички страни с хубава резолюция. Иначе като снимката е под ъгъл виж да речем при черквата от Трудовец как нишата за наддверната патронна икона стои криво. Прозорците разбира се дори не съм си играл да ги слагам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

post-549-011819600 1300128866_thumb.jpg

Цитаделата на Кавала.

Смених картинката, защото предната имаше проблем с осветлението на сцената. Тази е осветена и по-щаренка.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тъй, ето го крайния резултат за цитаделата на Кавала - клипче с малко кадри и въртящ се анимиран модел на укреплението:

Жалко, че кадрите са мъничко и няма възможност да се разкаже повече за града и цитаделата. И с много бързо говорене, пак не можаф да вкарам и половината от планирания текст.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Без да искам да преувеличавам, изглежда по-добре от историческо филмче по БНТ. Личи че когато човек има желание да направи нещо, дори сам се справя пъти по успешно от аматюри на който се плаща и го правят сякаш насила ;)

Големи адмирации!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Сграда от Акве калиде (Бургаски минерални бани). Тъй като Акве калиде е още в процес на проучване и на този етап е трудно да се направи реконструкция примерно на термите, като най-съществена сграда, то ето една реконструкция по рисунка в Певтингеровата карта. Разбира се въпросът доколко на картата е изобразена действителна сграда и още повече доколко точно е изкопирана е съществен. Ако кописта е работил сравнително точно, доли да не е конкретна сграда от селището, изображението би могло поне да покаже макар и схематично някои белези на сградите от епохата. От друга страна дори да е действителна сграда, то въпросът е коя е тя - дали са термите или на пътната карта е изобразено някоя по-голяма страноприемница. Но тъй или иначе ако разкопките продължат ще се види, дали е възможно да е съществувала такава сграда там.

post-549-001321900 1301864448_thumb.jpg

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Благодаря! Ето го и останалото:

Фотоалбума

и филма

Тъй като поразкопаха още из Акве Калиде, по конкретно част от стената в края на ноември 2011г. филмчето ще бъде изтеглено. До тогава ще вървят паралелно с новото:

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

И отново бургът и моста при Скафида - този път версията за вдигащия се мост:

post-549-099782500 1304796401_thumb.jpg

За съжаление тази шаренийска трудно се раздвижва. Тъй че повечето ще е на черен фон, а шаренкото само 12сек и над всичко отгоре няма да е точно това. Но поне като снимка се получи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря! Едното е профилът ми в Google Earth Warehouse-а, а другото е групата ми за модели на църкви в България. Минаха две години от грубият модел на Крумовия дворец в Плиска и римската порта на Абритус които пуснах тук. Радвам се че ви харесват моделите. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребители

Предполагам, че някои вече са го видели в новините на страницата на "Бълг. древност", но все пак да го покажа и тук.

post-549-044709200 1313005997_thumb.jpg

Мисля да си направя нова шапка за филмчетата и реших с малко старички неща да спретна нещо. Надявам се обаче да мога да задвижа тази шаренийка. И разбира се някой ден да направя виртуално разходка, защото това е доста грубичко и няма да може да се покаже в близък план.

Дворецът го няма, защото не мога да измисля дали да му ударя една мезилка или да е неизмазан. Най-вече за "Света Петка", защото на фреската в Роман е близка до някои измазани образци в Сърбия. Макар за далечен план детайлите на са толкова важни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чудесна работа :good: Двореца ми се чини да е бил неизмазан отвън, както сградата на патриаршията - просто украсен с редове и сводове от цветни камъни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

фреската в Роман - това какво е?

Стенописи свързани с житието на св. Петка, като една от сцените изобразява внасянето на мощите и в Търново и посрещането им от царя и патриарха. Хубаво изображение, но сравнително късно, което естествено поставя въпроса доколко става дума за изобразяване на автентични сгради, макар и схематизирано или изображението е просто измислено от зографа. Но ако се погледне формата на крепостта (предпоследната), се вижда, че изображението напомня за Царевец. Макар още да не съм сложил всички покрити кули.

http://historicalcities.narod.ru/photo_VTernovo_dvorez.html (последната снимка).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И според мен не са били измазани отвън, както църквата, така и дворецът и останалите сгради в комплекса. Като цяло ме притеснява само един въпрос: като цяло приемаме че Царевец е столица, респективно най-богатият град със една от най-съвремените и красиви архитектури за времето си, но в голяма част от сградите има вградени елементи и детайли от Никополис и изобщо от Римският период, което пък е сравнително нормално. Как би се възприела една възтановка при която едновременно има вградени елементи, което може да се види и сега и контраста който това прави между сравненията Столица и вградените елементи характерни за един бърз не-планов ремонт?

И дали евентуално не е имало някаква по-нетрайна или декоративна мазилка до някакво ниво, да речем 1м, която да заличи вградените елементи, или пък вграждането е било нещо съвсем нормално дори за архитектура от този клас.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

post-549-072675600 1313099428_thumb.jpg

Опосявам се, че за сега такива детайли като вторично употребени материали няма да има. Даже няма да има и релефната украса. Всичко ще е от по-далеч, защото за детайлите всичко трябва да се прави доста бавно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...