Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

В мен все по-дълбоко заляга убеждението,че прабългарите (и по точно тези,които идват на Балканите) са етнос,които си се образува в степите на източна европа при взимодействието на хуни и останки от сармати.И то с преимуществено сарматски произход.Разбира се винаги ше стои въпроса ама кои с колко, и сигурно никога и няма да научим точно.Но още хуните започват да увличат и да се смесват с ираноезични народи от северната част на Централна Азия.

А относно терминологията за 10 път се изказвам, че наистина официално в българската историография трябва да се замени термина тюрки.

Би ли направил един списък на български историци, твърдящи в книигите си, че българите са от "тюркски' произход?

Ако имахме такъв списък, то би започнало едно голямо четене на написано от тях, и така истината ще излезе наяве защото е факт, че термина "тюрки' е нов във българската историография.

На какво се позовават и евентуално - от къде може да идва поръчителството.

• Мнения 3,6k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Би ли направил един списък на български историци, твърдящи в книигите си, че българите са от "тюркски' произход?

Ако имахме такъв списък, то би започнало едно голямо четене на написано от тях, и така истината ще излезе наяве защото е факт, че термина "тюрки' е нов във българската историография.

На какво се позовават и евентуално - от къде може да идва поръчителството.

Да започнем с Бъри, Рънсимън, Менгес, Притцак,Немет,Цойс...

Тези отявлени агенти на Политбюро и поръчкови некъдърни историчари!

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

То и двете твърдения са напълно измислени, но за повече подробности така ли е или не така,ще оставя модераторите да кажат - дали казано от от теб са глупости ли не. В крайна сметка те решават на какво ниво ще си поддржат форула, т.е. дали са сложили "наука" само за благозвучие или не.

Специално за Ка40: Не е добре човек да се възгордява. Тук ще дам скан от руското издание на Тукидид (Наука, 1981) с. 451. Тов е за таг. За Омур е по-лесно ... персът Омур, който убил Момчил и завладял царството му ... той пък може и да хан, макар че според мен е канас - княз, както тук някъде беше писал К.Гербов.

post-6615-026581400 1289133146_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

Специално за Ка40: Не е добре човек да се възгордява. Тук ще дам скан от руското издание на Тукидид (Наука, 1981) с. 451. Тов е за таг. За Омур е по-лесно ... персът Омур, който убил Момчил и завладял царството му ... той пък може и да хан, макар че според мен е канас - княз, както тук някъде беше писал К.Гербов.

И откъде ще знае Плутарх - живял през 1в. за титлата на Омуртаг, който е живял седем века по-късно?

• Потребител
Публикува

Да започнем с Бъри, Рънсимън, Менгес, Притцак,Немет,Цойс...

Тези отявлени агенти на Политбюро и поръчкови некъдърни историчари!

Прицак го изкарай от списъка. Той отдавна твърди, че прабългарският език няма нищо общо с тюрския. И все пак е един от световно известните тюрколози.

Бъри е византолог, Ръсиман също е специалист по византология (не знам да има професионални лингвистични познания по тюрските езици), Менгес е от старата класическо-национална школа (началото на 20 век), когато много нови открития не са му били известни, Немет е в положението на Бешевлиев относно разчитането на прабългарски надписи (преди две години българските историци предложиха ново разчитане на надписа от Наги-сент Миклош, което изцяло оспорва неговия "тюрски" превод), Цойс също е от страта класико-национална школа и за него важи казаното за Менгес относно новите открития и времето, когато твори.

Всички са големи учени, но като гледам малцина от тях имат специалност по тюркология и тюрски езици. Като Бешевлиев, който и за мен е авторитет, но не специалист по материята. Както и Златарски, който въпреки че е също безспорен авторитет е допуснал не малко грешки при анализа на историята на българите и т.н. Те са велики учени, но са само етап от развитието на науката, а не еманация на нейната истинност.

• Потребители
Публикува

А думата бъбрек е монголска доколкото знам.От алтайските и монголските езици е навлязла в тюркският.

Същото важи и за останалите думи според Делева.

Дай някой пример за сарматски думи в старобългарската литература :bigwink:

В монголски думата "бъбрек" не съществува. Това е точно.

Думите за бъбрек в съвременния монголски език са три: "терел", "анги" и "беер". Последната от тях напомня за думата бъбрек. Къде е "навлязла" и откъде е "излязла" тази дума, обаче, нито един съвременен монголски филолог не може да каже със сигурност. Как ли тогава са се справили Равен и Делева?!

Ще ми бъде интересно да разбера кой е страобългарският извор, където гу-жа Делева е "изолирала" думата "бъбрек". От коя година датира съответният препис? Как е достигнал до нас?

Обръщам специално внимание на думата "бъбрек", защото това е единствената от гореизброените, май бяха 104 думи!!!, която има нещо общо с тюркските езици.

Публикува

Ето, че на един малък въпрос получих отговор... Бяха посочени няколко думи в текста, който репликирах, пак е добро начало

Не се самозалъгвайте, защото нищо не сте получили!

• Глобален Модератор
Публикува

Не се самозалъгвайте, защото нищо не сте получили!

Еми и от Вас чакам, но не получавам.

• Глобален Модератор
Публикува

Г-н Табов най-официално ви казвам, че тук не е клуб за фантастика.

Публикува

Здравейте на всички,

Бих искал да обърна изрично внимание на 2 неща.

Първо НЯМА КАК ХУНИТЕ ДА СА ПРЕДЦИ НА КАЗАХИТЕ И НА ПРАБЪЛГАРИТЕ, НА ДРУГИ Т.НАР. ЗАПАДНИ ТЮРКИ. Това са хора от две различни раси,което означава само едно едните са били езиково тюркизирани.Защото е абсолютно невъзможно да имат един общ етнически произход.И това се вижда с просто око.Няма как праетноса дал началото на тюркския език и тюркските етноси да е бил от смесен произход, и дори да е бил то наследниците му ще са от смесен произход.А не както е сега едните да са монголоиди(казахи,киргизи,якути),а западните да са европеиди, и посредата (узбеки,татари и туркмени) смес.

Второ ползване на източници от 1886 година,където се казва че хуните били монголоидна раса е нещо,което отдавна е отхвърлено от съвременната историография и генетика.

Друго относно езиковото тюркизиране на Централна Азия ами тя до преди 100 години Централна Азия (местното население,не заселеното там по руско и съветско време) е да кажем 60% тюрко езична, 40 % ираноезична.

Много ми е интересно тюрколозите да дадът отговор на въпроса в крайна сметка пратюрките европеиди или монголоиди са? На този отговор държа много.

И отделно имам въпрос към всички,къде в централна азия са споменати прабългари (защото като оставим на страна асоциациите с булх,бактрия и белгия) то просто няма.

В мен все по-дълбоко заляга убеждението,че прабългарите (и по точно тези,които идват на Балканите) са етнос,които си се образува в степите на източна европа при взимодействието на хуни и останки от сармати.И то с преимуществено сарматски произход.Разбира се винаги ше стои въпроса ама кои с колко, и сигурно никога и няма да научим точно.Но още хуните започват да увличат и да се смесват с ираноезични народи от северната част на Централна Азия.

А относно терминологията за 10 път се изказвам, че наистина официално в българската историография трябва да се замени термина тюрки.

С изключение на малка тяхна част, не само казахите, но и якутите са европеиди, а при киргизите няма монголоиди.

Наистина казахите къпчаки и прабългарите българи са все "западни тюрки", но те не са различни, а една и съща раса - европеиди с незначителен монголоиден примес.

То ти лично с просто око виждаш, че Слънцето се върти около Земята, но дали същото го казва и Науката?!

Много ти е объркана концепцията, защото няма как тюркският праетнос да поражда език и етнос и при това да е от смесен произход, когато зад и преди него не стои нищо.

Бъди така любезен да не ми казваш какви точно източници да ползвам и защо се правиш, че не виждаш последните западни автори, които цитирам?

Прототюрките са европеиди с лек монголоиден принос.

За първи път се споменава в древнокитайските хроники като за народа ху "другородци", който се появява на Монголското Плато 1700 г. пр.н.е., а около Н.Е. там вече се говори за прабългарите и под името им болгар.

Не се изхвърляй толкова - ще казваш кой какво да прави с термина "тюрки" едва, след като станеш най-малко професор по тюркска лингвистика или история.

Но както забелязвам, няма изгледи това да се случи по мое време!

• Потребители
Публикува

Добрев, значи първо решаваш, че "бъбрек" (или коя и да е друга дума) е прабългарска дума, защото е тюркска, след което казваш, ами щом в прабългарския има толкова тюркски думи, значи прабългарският език е тюркски.

Интересен подход.

Публикува

Затова и тяхната тюрска хипотеза звучи неубедително, изкуствено и съшита с бели конци. Тя в своята принципна основа е така конструирана, че просто не отразя реалността, такава каквато е била по онова време.

Блазе ти, че знаеш толкова сигурно-убедено каква точно е реалността!

Много малко са такива като тебе!

Но независимо от това, обърни все пак малко внимание и на правописа!

Публикува (edited)

Добре, но защо се предпоставя, че ако не е славянска, е тюркска задължително?

И кои са нейните съответствия с други тюркски езици?

В турски например е böbrek.

Редактирано от Aspandiat
  • Потребител
Публикува

С изключение на малка тяхна част, не само казахите, но и якутите са европеиди, а при киргизите няма монголоиди.

И на какво основавате тези ваши твърдения?

Публикува

Прилича ми на перс. таг "корона", от тук арм. м.л.и. Тагвор "корононосец".

В старогръцкия език има и други персийски думи, напр. деспот от диз-бат "началник на крепост; градоначалник".

• Потребители
Публикува

След многократни предупреждения тонът в темата не стана по-добър. Още една изцепка от когото и да е и просто ще я заключа. Всъщност отдавна трябваше да го направя. Проф. Добрев, днес пък Вие го ударихте през просото. Аман вече. Бел. мод.

Публикува (edited)
Прилича ми на перс. таг "корона", от тук арм. м.л.и. Тагвор "корононосец".

В старогръцкия език има и други персийски думи, напр. деспот от диз-бат "началник на крепост; градоначалник".

Редактирано от Aspandiat
  • Потребител
Публикува

якутите определено не са монголоиди:

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:%D0%AF%D0%BA%D1%83%D1%82_%D1%81_%D0%B4%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%B9.JPG

също и казахите

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B8

а киргизите направо са си чисти европеиди, при това нордически тип

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Kyrgyz_Manaschi,_Karakol.jpg

Даже и монголците не са монголоиди!

• Потребител
Публикува

За първи път се споменава в древнокитайските хроники като за народа ху "другородци", който се появява на Монголското Плато 1700 г. пр.н.е., а около Н.Е. там вече се говори за прабългарите и под името им болгар.

Това е хубава информация искам малко повече факти по нея. Дайте основният мотив за това твърдение , извор естествено.

При възможност с превод.

Благодаря и съм в очакване .

• Потребител
Публикува

И отделно имам въпрос към всички,къде в централна азия са споменати прабългари (защото като оставим на страна асоциациите с булх,бактрия и белгия) то просто няма.

Мисля, че точно на теб отговорих на този въпрос(ако греша извинявай) , може да видиш по назад.

говори се за 5 ти век (и се загатва около 3 ти до 6 ти век че са били там) Прабългарските племена населявали от района на град Балх , до Кавказ (сегашна Украйна да речем)

Посочих и извора за това ГИБИ -II- 07 -206

Няколко пъти го казах как може да пита те същото нещо пак?

ако не се лъжа и снимка на страницата постнах до картата на Скитите.

И ми кажете , като са били 4-5 век в Централна азия и западна азия, а там не са били Тюрките тогава , как станаха Тюрки Българите.

Единствено очаквам г-н. Добрев да ни предостави информация от Извор, както направих аз , за произхода от 1700г. пр, н.е. и съществуването на Българи на Монголското плато (ако това излезе вярно ще се окаже, че са се придвижили в указаното от мен място после. И че са Тюрки наистина.

Ако не предостави информация на този етап остават Български племена от Иранско кавказкият район.

Каквото и да означава това . Не е задължително да означава, че е Ирански произхода , не им пречи да се е наричал Български даже.(Последното изречение си е чиста хипотеза) :)

• Потребител
Публикува

и стига с тея волжки българи.Какво общо имаме ние с тях.Та за бога ние имаме повече общо с гърци или албанци,да не говорим за румънци или руснаци отколкото с тея волжки българи. Татарите или т.нар. волжки българи са тюркско говорящи,мюсюлмани и значителна част от тях от Монголоидна раса. И тук не става въпрос за расизъм,а просто че ние нямаме много общо с тези хора, просто сме бая различни.

Недей да забравяш, че Волжска България е прекръстена на Татарстан 1917 година с декрет на Ленин.

До преди това хич нищо не е говорело за Татарстан, дори правят опит да се промени това но го потушават.

Това, че са с монголоидна раса го провери пак , коментирахме чисто българските им физиономии в много голям процент, има и Руски естествено. То ще стаен ясно наистина и след преброяването сега.

Но това, че Иван Грозни е изклал 700 000 Българи след превземането на Волжска България , не значи, че са свършили.Това, че са Мюсюлмани , а ние по сходно време ставаме пък Християни нищо не значи , после и доста Българи станаха мюсюлмани тук. (недей набутва религията в произхода)

Това, за роднинството е малко не ясно разбира се .

Има само един извор в който се споменава, че Аспарух и Котраг са Братя. Коментира се и, че са водели различни племена. Някой по специалист да го каже как е . Но, че са Българи е ясно!

Предполагам, че след години за Българите живеещи в Съединените Щати ще кажат, че не сме роднини , знам ли. А има аналогия.

• Потребител
Публикува

Защо винаги когато стане въпрос за езика вадиме инвентарните надписи и календара а не обръщате внимание на непряко предадените езикови остатъци?

Делева изолира 103 прабългарски думи в старобългарската литература, думите са от битов характер и в повечето случаи са от същият език на който са написани инвентарните надписи и календара, това как се обяснява?

..нали се сещате - бъбрек, сиромах, верига, тояга, ковчег,кърчаг, суфиксът -чии......

Ирански такива думи с неславянски произход няма кой знае колко, що ли?

Както е добре известно, стъкмистиките на тюркофилите нямат край. Значи вземаме само онези думи, имащи аналози със алтайските езици и веднага доказваме че прабългарите са тюрки. Друг е въпросът че тюрките са само част от алтайските народи. За българските тюркофили това няма значение-всички са тюрки.Естестевно думите с ирански произход не се споменават, за да не противоречат на теорията.

Гарване, когато говорим за думи, следва да имаме предвид и кога за пръв път за зафиксирани, защото по времето на ВБЦ имаме силно куманско присъствие и е съвсем нормално да попаднат и чисто тюркси думи. Такъв е и примерът със станалия вече ябълка на раздора-бъбрек. Да, той е от тюркски произход, НО думата е зафиксирана едва през ХІV в."боубрѣгъ", следователно нямаме основание да смятаме думата за прабългарска.

Сиромах е от алтайски произход, най-близо е монголското cira-ma. Думата обаче е зафиксирана в бълг. език, също през ХІV в.

верига- старобълг.дума. Тюркофилите я свързват със старотюркската дума örük, örk - юзда, въже за връзване на животни.Само че в осетински werdeg-верига. Думата е с тохарски прозиход-тох/б/warke-верига. Явно е че думата не е от тюркски произход

тояга- тюркофилите сматат за основа тюркск *dajaq-прът,опора.Само че във искашимски е tiyak tayog, язгулемски tiyog. Видно е че българското тояга, стои по-близо до източноиранските паралели, отколкото до тюркския.

Кърчагът също е с изтоночирански произход и може да се посочи ягнобското gurčak – глинен съд с чучур, стомна.

Ковчег явно е от алтайски произход, но за нея не съм намерил кога за пръв път е фиксирана.

Та такива ми ти работи с тюркските етимологии. Заровиш ли си в тях все излиза нещо неудобно за тюркофилите, което е поредното доказателство за несъстоятелнсотта на тюркската теория.

• Потребител
Публикува

Както е добре известно, стъкмистиките на тюркофилите нямат край. Значи вземаме само онези думи, имащи аналози със алтайските езици и веднага доказваме че прабългарите са тюрки. Друг е въпросът че тюрките са само част от алтайските народи. За българските тюркофили това няма значение-всички са тюрки.Естестевно думите с ирански произход не се споменават, за да не противоречат на теорията.

Гарване, когато говорим за думи, следва да имаме предвид и кога за пръв път за зафиксирани, защото по времето на ВБЦ имаме силно куманско присъствие и е съвсем нормално да попаднат и чисто тюркси думи. Такъв е и примерът със станалия вече ябълка на раздора-бъбрек. Да, той е от тюркски произход, НО думата е зафиксирана едва през ХІV в."боубрѣгъ", следователно нямаме основание да смятаме думата за прабългарска.

Сиромах е от алтайски произход, най-близо е монголското cira-ma. Думата обаче е зафиксирана в бълг. език, също през ХІV в.

верига- старобълг.дума. Тюркофилите я свързват със старотюркската дума örük, örk - юзда, въже за връзване на животни.Само че в осетински werdeg-верига. Думата е с тохарски прозиход-тох/б/warke-верига. Явно е че думата не е от тюркски произход

тояга- тюркофилите сматат за основа тюркск *dajaq-прът,опора.Само че във искашимски е tiyak tayog, язгулемски tiyog. Видно е че българското тояга, стои по-близо до източноиранските паралели, отколкото до тюркския.

Кърчагът също е с изтоночирански произход и може да се посочи ягнобското gurčak – глинен съд с чучур, стомна.

Ковчег явно е от алтайски произход, но за нея не съм намерил кога за пръв път е фиксирана.

Та такива ми ти работи с тюркските етимологии. Заровиш ли си в тях все излиза нещо неудобно за тюркофилите, което е поредното доказателство за несъстоятелнсотта на тюркската теория.

Реално погледнато всичките им аргументи почват да изгарят, когато започне техния детайлен анализ. Ваденето на тези думи, регистрирани през ХІVв. че и по-късно, е леко безсмислено, при положение, че 1. тук през ХІ и нач. на ХІІв. са се заселили огромен брой печенеги. 2. през ХІ са се заселили огромен брой узи. 3. през ХІІІв. са се заселили огромен брой кумани.

Дори априори да приемем, че думата "бъбрек" е съществувала в българския и преди ХІв., то отново тезата им удря на камък, защото освен в българския, я има и в хърватския и сръбския. При това положение, много по-логично е да се приеме, че южните славяни са възприели от аварите.

Аналогична е картината и с любимия на тюркофилите балък "шаран". Въпросният балък се нарича точно така и от сърбите и от бошнаците и от хърватите.

• Потребител
Публикува

И откъде ще знае Плутарх - живял през 1в. за титлата на Омуртаг, който е живял седем века по-късно?

Плутарх?... както и да е.

Оттам, откъдето Херодот е знаел, че Иван Александър (живял ??? века по-късно) е цар на мизите.

• Потребител
Публикува

Г-н Табов най-официално ви казвам, че тук не е клуб за фантастика.

Благодаря. Все пак видяхте, че това са факти. И таг, и Омур.

Още веднъж благодаря и си взимам бележка.

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!