Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 63
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува
Oоткрийте разликите!

ВЪНШЕН ВИД НА АТИЛА /ок. 406 - 453 г./

/Йордан, «Гетика»/

ВЪНШЕН ВИД НА СВЕТОСЛАВ /ок. 945 - 972 г./

/Лъв Дякон, История/

Колко са на брой разликите?

• Глобален Модератор
Публикува
Мога и да попитам, какъв е смисълът от темата?

Да се научим да броим, изчислявайки неизвестния брой на разликите...

Тази тема май е за раздела по математика, в подраздел "алгебра", подраздел "задачи с думи"...

• Потребител
Публикува

Да се научим да броим, изчислявайки неизвестния брой на разликите...

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6955&st=60

Княгиня Олга - дъщерята на цар Симеон, Елена

Ами айде щом търсите точно приложение и конкретика, тогава например свържете настоящата с онази горната тема. Баща му на Светослав бил "норман-викинг", нали? Така. Майка му и тя била "норманка-викинг"? Така. Айде ми кажете, как от двама скандинавци ще излезе един такъв: космат, веждив, без брада, мустаци, ни висок-ни нисък, широки гърди, чипонос, главата обръсната с плитка /"хохол"/, светло-сини очи, цвят на коса неописан, цвят на кожата неописан?

Кой ще да е "размътил" викингския ген с медитераниум - бащата /изключваме го нали?/ или майката Олга /дъщеря на цар Симеон І, Елена?? или връзка по линията на Владимир-Расате - дъщеря, сиреч племенничка на Симеон/?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Значи всички скандинавци са правени по калъп, като за модел е ползван Долф Лундгрен, така ли да разбирам? А пък българите по модел на бай Ганьо?

Добре, че ме светнахте по тоя въпрос, сега вече спокойно мога да проверя дали съм българин без да е необходимо да си правя сложни генетически изследвания просто като се сравня с ганьовския Светослав. Да видим набързо:

Бай Ганьо/Светослав - ни висок, ни нисък; Аз - висок

Бай Ганьо/Светослав - светло-сини очи; Аз - зелено-кафяви очи

Бай Ганьо/Светослав - веждив, с мустаци, без брада; Аз - без мустаци, с брада

Ау какво излиза!? Че нямам нищо общо с автохтонното българско население :ohmy: Значи остава да съм или измислен роб - славянин или кривокрак ханотюрк. Можеш ли да изчислиш кое от двете точно или направо да отида да се консултирам на врачка?

Редактирано от Warlord
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)
Как му викаха на това твойто днеска - изтрепа рибата или нещо такова с това "скит" било топоним! Ма верно ли римляните са били толкова неосведомени и дори ограничени?

ВладПомак

Просто варварският свят не ги е интересувал особено, че да нищят произхода на всяко диво племе, идващо от областта Скития. Затова ги писали събирателно - скити. Елементарно, Уотсън. :smokeing:

Редактирано от Last roman
  • Потребител
Публикува
Атила ----------------------------------------------------Светослав

нисък, с широки гърди - т.е. набит -------------- ни висок-ни нисък, с широки гърди, т.е. набит

сплескан нос /чипонос/ --------------------------- чипонос

голяма глава ---------------------------------------- главата съвършено гола с плитка /"хохол"/

малки очи ------------------------------------------- неописан размера

неописан цвета ------------------------------------ светло-сини /отклонение - досущ, като на Чингис хан/

рядка брада, прошарена ------------------------- без брада или обръснат, с мустаци

цвят на коса неописан ---------------------------- цвят на коса неописан

отвратителен цвят на кожата -------------------- неописан цвета на кожата

вид окосменост по тялото неописана ----------- космат

вежди неописани ---------------------------------- веждив /големи/

Описание от Лъв Дякон на варяги от свитата на Светослав /от същата "История", за събитията 969-971г. /:

“Был между скифами Икмор, храбрый муж гигантского роста, [первый] после Сфендослава предводитель войска, которого [скифы] почитали по достоинству вторым среди них”.

/книга 10/

превод:

- Икмор: гигант!!!

“…сразил Сфенкела, (почитавшегося у тавроскифов третьим после Сфендослава), доблестного, огромного ростом мужа, отважно сражавшегося в этом бою.”

/глава 10/

превод:

- Сфенкел: мъж с огромен ръст!!!

Лъв Дякон много добре явно прави разлика между "гигант", "огромен" и "ни-тъй ни тъй" /среден ръст/. Значи варягите са описани не като високи, а са били превисоки - огромен и гигант. Светослав не само не е гигант, не само не е огромен, не само не е и висок, ами е ни-висок ни - нисък.

/отговарям само на серизни аргументирани въпроси, горното е вместо отговор на едно емоциално залитане/

• Глобален Модератор
Публикува

Аз не оспорвам тази част, но нищо не пречи на Светослав да е по-нисък и пак да си е чист викинг. Доколкото разбирам с този подход искаш да докажеш, че княгиня Олга е била с български произход и оттам "нескандинавските" черти на сина й - това ли е идеята на темата?

Публикува
Значи всички скандинавци са правени по калъп, като за модел е ползван Долф Лундгрен, така ли да разбирам? А пък българите по модел на бай Ганьо?

Добре, че ме светнахте по тоя въпрос, сега вече спокойно мога да проверя дали съм българин без да е необходимо да си правя сложни генетически изследвания просто като се сравня с ганьовския Светослав. Да видим набързо:

Бай Ганьо/Светослав - ни висок, ни нисък; Аз - висок

Бай Ганьо/Светослав - светло-сини очи; Аз - зелено-кафяви очи

Бай Ганьо/Светослав - веждив, с мустаци, без брада; Аз - без мустаци, с брада

Ау какво излиза!? Че нямам нищо общо с автохтонното българско население :ohmy: Значи остава да съм или измислен роб - славянин или кривокрак ханотюрк. Можеш ли да изчислиш кое от двете точно или направо да отида да се консултирам на врачка?

Ето как всичко може да бъде изопачено, изкривено и дори опошлено, нали? Вместо да се запитаме - а откъде аджеба идват скандинавците? Щото малко трудно е преди 2000 години - да не кажем и повече - да има човек с тия физически белези (на бял човек, ариец или индоевропеец или как там му викате вие учените) и да живее толкова далеч на север!?! Щото ще е първият такъв екземпляр, не е ли така? Там, поне докато белият човек не се е бил размърдал и тръгнал да пътешествува нагоре-надолу въоръжен с чудесата на модерната (за времето) технология, са обитавали само представители на жълтата раса, известните ни ескимоси. И за тях съществуването в тоя географски пояс не е минавало безнаказано, но поради някакви специфики на расата им - физиологични, психични, биохимични и въобще дявол ги знае какви - сериозните учени не се занимават с такива тривиални неща нали? - те са понасяли по-добре условията на обкръжаващата ги среда. Което неволно ни препраща към кратките обобщаващи описания на дядо ви Цани Гинчев - по-слабите в даден момент са били изтласквани на север от Средиземноморието, към по-суровите, неблагоприятни и лошави условия на живот; които са оцелявали и са набирали сили са се връщали и са се опитвали отново да се заселят на юг; което пък обяснява и толкова често срещаното (и непризнавано от професионалните историци, но документирано!) "...и те тръгнаха към земите на прадедите си...", или "..се завърнаха в земите на прадедите си..." И представете си имало е един руски учен от 19 век, Вельтман, и имаше тук един руснак - доколкото разбирам прогонен от модераторите - Генадий Воля, кой беше дал линк към един труд на тоя руснак (книгата му е запазена за поколенията от една специална програма на Гугъл) и тоя Вельтман описва точно как е станало заселването на тоя скандинавски север и аз просто не мога да допусна, че мислещ човек ще отхвърли с лека ръка, без дори да се замисли и само защото е предубеден това което Вельтман казва... Ама на - сигурно ще го прочета тук - какъв фантазьор и панславист е тоя Вельтман и как е изпълнявал поръчки на Руската Имперска Канцелария и прочие и т.н. ... Абе, с две думи - отчайваща работа!

ВладПомак

Публикува
Аз не оспорвам тази част, но нищо не пречи на Светослав да е по-нисък и пак да си е чист викинг. Доколкото разбирам с този подход искаш да докажеш, че княгиня Олга е била с български произход и оттам "нескандинавските" черти на сина й - това ли е идеята на темата?

Българският произход на Олга/Елена е толкова обилно документиран, че аз не се наемам даже да говоря по въпроса. Но има един скитник из форумите - ако мога така да се изразя по джеклондоновски - казва се Самуил Петков, никът му е "sim4o" - та той изглежда ги подрежда подобни документи и може да направи една превъзходна справка. Ако някой се интересува - ще му дам и и-мейла му.

Има и една сериозна книга от един сериозен изследовател - Сергей Парамонов (пише под псевдонима Сергей Лесной). Живее и твори в Австралия. Последната му книга е озаглавена ако се не лъжа "Откуда ты, Русь?" Та там е разказано много точно какви са аджеба тия "викинги" детго ужким били основали руската държава. И какво е общото между "викинги" и "варяги" (известни и като "варунги" когато носовката все още е била в обръщение). Изобщо всички тия "общоприети" теории само издават една твърде неприятна липса на самочувствие и донякъде липса на критичност и българските и руските професионални историци - просто не смеят да погледнат в очите истината за германското "историографско творчество". Не помня дали споменах някъ де по-преди за големия наш поет и общественик, Кирил Христов, който през 1925 г., бидейки народен представител и погнусен от поведението на повечето депутати, изкарва една ваканция от 6 месеца в Германия. Там, за негова изненада той открива, че германците далеч не са така безупречно велик народ и че редица техни качества са типично славянски дължащи се на силната и обилна славянска кръв във жилите им, от погерманчените изконни жители на централна Европа в чиито земи германците се настаняват лека полека. Е, ами то е естествено, че тия германци ще искат на всяка цена да омаловажат и дори да заличат всичко славянско в себе си и около себе си и да го изкарат германско! Ами поне се вгледайте и анализирайте какво става в далеч по-мижави мащаби с братята македонци. Па ако щете - с братята румънци, с шибаните гърци и т.н.

А пък особено смешно беше преди 2 години, когато някакви шведи - не помня по каква работа се бяха мотали из Трънско - и попаднали в село Ерул. "Я, па вие ерулците (между другото херулите са скитско, а не немско племе!) сте си чисти шведи, от викингските времена. Я кви сте руси и как пиете ракията само!" - казали шведите и край! - вече не знам дали има трънчанин, който да не разправя наляво и надясно, че всъщност коренъ т му е шведски. Ей това е и официалната ни историческа наука! (Да не говорим, че никакви викинги не е имало на служба в Източната римска империя и че това пак са били скитите/славяните "варунги/варяги" - професионални военни, наемници.)

ВладПомак

Публикува
А защо да отхвърлим априори панслависткия и ненаучен вариант при оценката на Велтман??

Ами ти защо априори го обявяваш за "панславистки" и "ненаучен"? Това че може би си го изчел по диагонал на екрана на монитора значи ли че си вникнал задълбочено в това, което авторът казва? Аз съм съгласен че има спрорни твърдения, но има и много верни според мен неща. Във всеки случай Вельтман е далеч по-обективен от нашите "професионални историци".

ВладПомак

• Потребител
Публикува

Всички скандинавци са като лейбгвардейци- двуметрови мъжаги, платинено руси, небесносини очи и пр. простотии. :biggrin: Светослав, явно не отговаря на посочените критерии и тъй като е кривокрак, космат и с нос като камби ще да е чист българин....

• Глобален Модератор
Публикува

Ами ти защо априори го обявяваш за "панславистки" и "ненаучен"? Това че може би си го изчел по диагонал на екрана на монитора значи ли че си вникнал задълбочено в това, което авторът казва? Аз съм съгласен че има спрорни твърдения, но има и много верни според мен неща. Във всеки случай Вельтман е далеч по-обективен от нашите "професионални историци".

ВладПомак

Аха, ами написанотго от него ясно показва това.

• Потребител
Публикува
Всички скандинавци са като лейбгвардейци- двуметрови мъжаги, платинено руси, небесносини очи и пр. простотии. :biggrin: Светослав, явно не отговаря на посочените критерии и тъй като е кривокрак, космат и с нос като камби ще да е чист българин....

От цялата тази тема разбрах, че майката на Светослав е космата, кривокрака и с нос като камба. И е чиста българка ;). Щото........ е космата и кривокрака (прекалявала е с язденето в Преслав). Да се чуди човек, как тоз красавец изполин варяг (бащата на Светослав) я е взел?

• Потребители
Публикува

Хайде, пак сега дивотийки.

Иванко искаше да каже, че Атила е широкоплестест европеец с чип нос, на който през Xв. отговаря типажа на Светослав.

Ако днешните любители на историята не бяха толкова зьомбирани, много ясно щяха да отделят коня от кокошката. Сега обаче и двете животни са еднакви кокошката е с копита и говори чужди езици :yeah::bear_laugh:

• Потребител
Публикува
"открийте разликите" - разбира се, като се има предвид и известната предвзетост на поне единия от авторите.

ВЪНШЕН ВИД НА АТИЛА /ок. 406 - 453 г./

/Йордан, «Гетика»/

нисък ръст, с широки гърди, голяма глава и малки очи, с рядка брада, прошарена, сплескан нос, отвратителен цвят на кожата.

ВЪНШЕН ВИД НА СВЕТОСЛАВ /ок. 945 - 972 г./

/Лъв Дякон, История/

ни висок-ни нисък, космат, веждив, светло-сини очи, чипонос, без брада – обръснат, с гъсти и въздълги косми над горната устна, главата съвършено гола, но от едната страна пада плитка коса – признак на знатност на рода, як врат, широки гърди и други части на тялото напълно съразмерни…

Ако руската академична наука и Петербургска историческа школа и в ХХІ в. продължат да настояват за туранско начало при хуните, имат голям проблем...

Иванко е казал всичко, което е искал да каже. Иначе темата се получи много по-интересна /откъм безсмислици/, отколкото съм предполагал.

Публикува

Аха, ами написанотго от него ясно показва това.

Не си много ясен "Аха" да ли значи? И какво показва написаното от него? Че ти не го приемаш, така ли? Може би се вживяваш в ролята на дядо Господ? Може би си и модератор и може би си мислиш, че това ти дава право да преценяваш кой автор е автор заслужаващ доверие, а кой - драскач? Първоначално идеята на панславизма съвсем не е носела тоя негативен заряд, който получава от немците, които управляват Русия и това не бива да се пренебрегва, когато обективно и безпристрастно се разглеждат въпроси от историята на славянския свят, от който ние сме неделима част! Колкото и да им е мъчно на разни заблудени или не българомразци, дето ни търсят корените из камъняците на Памир и Хиндукуш или из Алтайските планини и т.н.

ВладПомак

• Потребител
Публикува

Според мен, Светослав, по начина по който е описан е дало-нордически тип (наричан още дало-фалид). А именно: "ни висок-ни нисък", т.е. среден на ръст - дало-нордите са с по-нисък ръст от нордическата раса и са със среден ръст като цяло; "космат, веждив" - окосмеността им е нормална, а при някои е и добре изразена; "светло-сини очи" - характерно; "чипонос" - това е по-характерно за източнобалтийската раса, но чипи носове се срещат и в Скандинавия; "без брада – обръснат, с гъсти и въздълги косми над горната устна", т.е. мустакът е гъст, а останалото е обръснато - дало-норда има добре изразена брада; "главата съвършено гола, но от едната страна пада плитка коса – признак на знатност на рода" - това няма отношение към расата; "як врат, широки гърди и други части на тялото напълно съразмерни" - абсолютно характерно за дало-норда, който се отличава с добра мускулатура и атлетичност, както и с доста голяма физическа сила. Представители на расата в днешно време живеят в Южна Швеция и в Германия.

• Потребител
Публикува
абсолютно характерно за дало-норда, който се отличава с добра мускулатура и атлетичност, както и с доста голяма физическа сила. Представители на расата в днешно време живеят в Южна Швеция и в Германия.

"Хуните по времето на Атила имат широки контакти, както с двете Империи, така и с подчинените си германски племена. Според Приск през 448 обичайните езици в лагера на Атила са три — хунски, готски и латински. Той /бел. Приск/ описва и срещата си с пленник от Източната империя, напълно възприел хунския начин на живот и не изпитващ желание да се върне в родината си. Самото описание на скромността и непринудеността на Атила е изпълнено с недвусмислено възхищение"...

Това за пленника от Източната империя е повече от обяснимо:

"...в Държавата на Кан Атила няма робство и тежки данъчни задължения и че чужденците могат да живеят спокойно, а различните вероизповедания не са подложени на преследване".

Сега по въпроса:

Светослав отговаря на дало-нордически тип /за да вържим все пак нордическото начало у него/? Добре. В държавата на Атила е включена цяла съвременна Германия и южното прибалтийско крайбрежие, а столицата му е в Панония. Значи спокойно имаме аргументи да го отнесем и него към дало-нордическия тип /европейски/, така както и Светослав /широки гърди, чипонос, набит и т.н. - при все че Светослав е описан в млади години, Атила вече прошарен, поне едно двадесетина години по-стар от Сметослав към момента на описанието му/?

• Потребител
Публикува
Аз все пак да попитам - каква е целта на тази тема? :(

Изучаваме разликата между Сфенкел и Икмор от една страна /"варягите"-роси/ и Светослав /княза/ от друга страна.

• Глобален Модератор
Публикува

Изучаваме разликата между Сфенкел и Икмор от една страна /"варягите"-роси/ и Светослав /княза/ от друга страна.

И с каква цел? Има ли значение дали единият е рус, а другият светлокестеняв?

• Глобален Модератор
Публикува

Не си много ясен "Аха" да ли значи? И какво показва написаното от него? Че ти не го приемаш, така ли? Може би се вживяваш в ролята на дядо Господ? Може би си и модератор и може би си мислиш, че това ти дава право да преценяваш кой автор е автор заслужаващ доверие, а кой - драскач? Първоначално идеята на панславизма съвсем не е носела тоя негативен заряд, който получава от немците, които управляват Русия и това не бива да се пренебрегва, когато обективно и безпристрастно се разглеждат въпроси от историята на славянския свят, от който ние сме неделима част! Колкото и да им е мъчно на разни заблудени или не българомразци, дето ни търсят корените из камъняците на Памир и Хиндукуш или из Алтайските планини и т.н.

ВладПомак

:) Ох, може би ще ме караш да го чета ли сега.....

ПП

Кои немци са променили сега пък панславизма? Научните му основания къде са? И защо да има негативен заряд? Къде да се търсят корените?

• Потребители
Публикува

"Портрети" на Атила

http://ancienthistory.about.com/od/attilat...Attila-the-Hun/

Historisches Museum der Pfalz Speyer - Изложба Атила и хуните

Реконструкция на хунска жена с изкуствена деформация на черепа

http://www.hunnen.speyer.de/en/makingof_ausstellung.htm

4.jpg

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!